احیای دریاچه ارومیه شعار دولت سیزدهم است و در سفر اخیر رییس جمهور به آذربایجان غربی یکی از مهمترین پروژههای ملی که آبرسانی از طریق سد کانی سیب به دریاچه بود پس از سالها به ثمر نشست و از این طریق سالانه ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به حوضه دریاچه ارومیه منتقل میشود.
با اجرای فاز دوم این طرح (از محل تصفیه خانه فاضلاب شهرهای ارومیه و تبریز و حق آبه رودخانه های حوضه آبریز دریاچه) نیز قرار است سر جمع بیش از ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب سالیانه وارد دریاچه ارومیه شود.
یک ماه نگذشته از افتتاح این طرح عظیم آبرسانی، شادی مردم بویژه گردشکران و مسافران نوروزی در اطراف پل میانگذر دریاچه ارومیه با دیدن افزایش آب دریاچه دو چندان شده است.
اطراف پل میانگذر سالها حامل آه و اشک مردم منطقه به خاطر عینیت بی آبی دریاچه بود اما عید نوروز ۱۴۰۲ بوی واقعی بهار را به منطقه آذربایجان هدیه داد و آب سد کانی سیب به اطراف پل میانگذر رسید تا رهگذران و عابران از این پل جادهای با خیال خوش عبور کنند.
جزو افرادی هستم که با شنیدن خبر خوش افزایش سطح آب در کنار پل میانگذر، مسیر ۳۰ کیلومتری از ارومیه را چنانذوق زده رانندگی کردم که حتی پیامک جریمه سرعت غیرمجاز از سمت دوربینهای راهنمایی و رانندگی نیز نتوانست از این شادی ذرهای بکاهد.
در مسیر ورود به شهرستان ارومیه از سمت پل میانگذر پلاکهای ایران ۱۵، ایران ۴۶، ایران ۲۰، ایران ۹۱ و ایران ۱۱ از بیشترین شماره پلاک خودروهایی بود که در جاده چند بانده که زیر ساختش خاک ریزی وسط دریاچه ارومیه است، به چشم میخورد.
خشکی اطراف جاده گویا حریف شادیم شده و بغض دریاچه، چشمانم را سر ساعت چهار عصر از خود به سمت جاده هل میدهد.
طولی نمیکشد تا آب دریاچه ارومیه دیده شود ولی از بس به سراب بودن آن عادت کردهایم که باور کردنش سخت است اما با دیدن قایقهای روی آب انگار خبرهایی که در مورد احیای دریاچه ارومیه شنیده بودم در حال پیوستن به واقعیت است.
چند متر مانده به پل میانگذر راه باریکهای در مقابل ایستگاه پلیس ایجاد شده تا تمام ماشینها را یکی یکی چک کند به سمت راست که سمت اسکله ساحلی است، پیچیدم.
از پلاک خودروهایی که در همین اسکله پارک کردهاند می توان به راحتی فهمید که میهمانان نوروزی نیز به خاطر احیای قایق سواری در دریاچه ارومیه بسیار خوشحال هستند و همگی برای سوار شدن به صف ایستادهاند.
صدای یک نفر را که در صف ایستاده بود، شنیدم و داشت برای خانوادهاش تعریف میکرد: این همان دریاچهای است که براتون همیشه تعریف میکردم، روزی چنان پر آب بود که ماشینها سوار کشتی میشدند و به اون ور پل میرفتند «اون موقع پل میانگذر نبود».
جلوتر رفتم از او پرسیدم که اهل کجاست.
اسمش حسین بود و گفت: ما از سمنان آمدیم و به تناسب شغلم چندین سال است که شاهد روزهای بی آبی این دریاچه بودم که با شنیدن اخبار خوب این حوزه تصمیم گرفتم تعطیلات نوروزی را به این سمت بیاییم.
او در ادامه گفت: کاش آب دریاچه بیشتر شود که کشتیها هم داخل آب شوند.
سر صف یکی داشت افراد را برای سوار شدن به قایق راهنمایی میکرد.
وحید معرفت ۴۰ سال دارد و امروز با سوار کردن مردم به قایقها سهم بزرگی در رونق گردشگری اطراف دریاچه ارومیه دارد، به گفته خودش مجوز گرفته و همراه با همکارانش برای خدمات رسانی به میهمانان نوروزی آماده هستند تا به آنها خوش بگذرد.
او میگوید: روزانه بالای ۵۰۰ نفر و شاید بیشتر اینجا در اطراف قایقها میبینم که با لبخندهایی که از چهره شان میبارد به دریاچه تازه جان گرفته نگاه میکنند.
یکی از مسافرین که تازه از قایق پیاده شده بود، میگوید: از استان البرز و از شهرستان کرج آمده و برای گذراندن تعطیلات نورورز یکی از مقاصدش شهرستان ارومیه و دریاچه ارومیه است تا از طبیعت زنده دریاچه ارومیه لذت ببرد.
او که فامیلیاش جلالی است، گفت: امیدوارم این دریاچه با مملو از آب شدنش، حال و روز روزهای قبلش را پیدا کند که همین باعث دلخوشی و خوشحالی همه ایران است.
امیرمحمد حسینی ۲۰ سال دارد وبه همراه خانوادهاش از اصفهان به سمت ارومیه آمده تا در بخشی از خاطرات مسافرت نوروزیش، بازدید از دریاچه ارومیه را نیز در دفتر خاطراتش ثبت کند.
او به ایرنا میگوید: ۱۰ روز است که به ارومیه آمدهایم و به جاهای مختلف گردشگری این شهر رفتیم و امروز نیز به دریاچه آمدیم تا قایق سواری کنیم.
او در توصیف دریاچه ارومیه میگوید: این زیبایی را در صورت نیامدنم اصلا باور نمیکردم، الان که فکرش را میکنم که اگر اینجا پُر آب شود زیبایی منحصر بفردی را از خود جا میگذارد.
از صف جدا میشوم و به اطراف نگاه میکنم، خیلیها در حال گرفتن عکس یادگاری هستند و برخی از روی کشتی به گِل نشسته به اعماق دور دست دریاچه مینگرند.
با یکی که روی لنج درحال عکس گرفتن است هم صحبت میشوم، اسمش امیر است و از قم به ارومیه سفر کرده است.
او ۳۴ سال دارد و شغلش معماری ساختمان است، به خبرنگار ایرنا گفت: با همسرم هر سال که قصد سفر به دریاچه ارومیه را داشتیم با شنیدن اخبار منفی و اخبار کم آبی، از این سفر پشیمان میشدیم ولی یک ماه پیش با شنیدن اخبار خوب در این زمینه تصمیم گرفتیم تا هر جور شده تعطیلات نوروز به ارومیه بیاییم.
امیر احیای قایق سواری را نشانه مدیریت صحیح در روند احیای دریاچه ارومیه دانست و گفت: با عمیق تر شدن دریاچه ارومیه که امید مردم منطقه و همه مردم ایران است میتوان این منطقه را به یک منطقه گردشگری منحصر بفرد تبدیل کرد.
او ایجاد سواحل زیبا در بستر پل میانگذر را از ملزومات زیبایی دریاچه ارومیه دانست و تاکید کرد که همه مردم و مسولان برای احیای دریاچه باید دست به دست هم بدهند تا شاهد نتیجه خوبی باشیم.
همسر او که با پسر سه سالهاش در حال گرفتن عکس هستند، میگوید: این دریاچه چشم انداز خاصی دارد که پر از جلوههای زیبا برای گرفتن عکس است.
فاطمه صحرایی عکسی را که با دوربین موبایلش ثبت کرده نشان میدهد و با انگشتش بزرگنمایی میکند و با اشاره به پل میانگذر میگوید: فکر میکردم آبی در اطراف پایههای این پل نباشد اما با به نتیجه رسیدن طرح جدید دولت، خدا رو شکر علاوه بر بالا آمدن نسبی سطح آب خوشبختانه شاهد احیای قایق سواری در آب دریاچه ارومیه نیز هستیم.
کمی پس از چرخ زدن میان میهمانان نوروزی نوبت قایق سواری میرسد، سوار قایق موتوری میشوم تا حس و حال میهمانان نوروزی را بیشتر دریابم.
راننده، موتور قایق را روشن میکند و با صدای بلند میگوید مراقب گوشی هایتان حین عکس گرفتن باشید تا باد به دریا نبرد.
قایق آرام آرام سرعت و از اسکله فاصله میگیرد.
با روشن کردن دوربین فیلمیرداری و ثبت زیبایی منطقه متوجه شدم که در حال نزدیک شدن به زیر پل میانگذر هستیم.
همان لحظه صدای بوق اتوبوس و خودروهای در حال گذر از روی پل میانگذر بلند شد و به نشانه سلام دادن و خوش آمدگویی بوق میزدند و مسافرین قایق هم فریاد شادی سر دادند.
انگار این چهار دقیقه قایق سواری لذتی فراتر از روی زمین بودن دارد و در این لحظه لذت قایق سواری روی دریاچه ارومیه را میچشی.
این سفر کوتاه دریایی که حسرت سالهای سال مردم منطقه است کم کم در حال پیوستن به واقعیت است. حال اگر عمق این آب بیشتر شود، در آن روز مردم آذربایجان حتما جشنی خواهند گرفت تا کل دنیا از پر آبی دریاچه ارومیه با خبر شوند.
قایق به ساحل بر میگردد و مسافرین قصد پیاده شدن ندارند. بزرگ یک خانواده با صدای بلندتر گفت آقا نیم ساعت ما را بگردونی چند میگیری، راننده قایق گفت متاسفانه چون صف طولانی است الان نمیشود تایم را بیشتر کنیم.
برای سوار ماشین شدن باید به نزدیکی پل بروم، هنوز به پل میانگذر نرسیده در سمت راست قایقهای پدالی را دیدم که برخی با سوار شدن بر آن بخش مشخصی از دریاچه ارومیه را پدال میزدند.
از خانوادهایی که در حال رسیدن به ساحل بودند پرسیدم چه حسی دارید که در دریاچهای که سالهاست غم خشکیدن به خود گرفته بود الان در حال قایق سواری هستید؟
علی آقا گفت: اتفاقا اهل ارومیه هستم و حدود نیم ساعت بیشتر است که در حال قایق سواریام و دلیل خوشحالیام، عمیق شدن آب دریاچه است، کاش به زودی شاهد امواج دریاچه هم باشیم، آن موقع میتوان مثل قدیمترها در آن شنا کرد.
کم کم به وقت اذان نزدیک میشویم و با نگاهی به ساعت فهمیدم که ۱۰ دقیقه تا اذان مانده در حالیکه نیم ساعت تا شهر فاصله است.
مسافران که از بالای جاده به دریاچه نگاه میکنند و عکس میگیرند گویا زمان قایق سواری را با تاریک شدن هوا از دست میدهند و از امروزشان به یک عکس بسنده میکنند.
از قایق پیاده شدم و به روی لنج به گِل نشسته رفتم که منظره زیبایی داشت و همه در حال ثبت لحظات با گوشیهای همراه شان بودند، عزم برگشتن کردم.
با لبخندهایی که دلیلش شوق دیدن حال رو به خوب دریاچه ارومیه است به مسیر بازگشت ادامه میدهم.
قایقهای دریاچه ارومیه سوار بر امواجی از امید
به گزارش ایرنا، طبق آخرین پایش صورت گرفته، تراز دریاچه ارومیه به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۲۶ سانتی متر رسیده که نسبت به ۶ ماه گذشته بیش از ۱۳ سانتیمتر افزایش یافته است.
اکنون وسعت دریاچه نیز به یک هزار و ۲۴۱ کیلومتر مربع رسیده که نسبت به مهرماه سال گذشته ۳۱۱ کیلومتر مربع افزایش را نشان میدهد.
حجم آب دریاچه امروز به بیش از یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون متر مکعب رسیده که نسبت به کمترین حجم ثبت شده برای آن تقریبا سه برابر شده است.
نظر شما