وحید صباغ روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: خراسان شمالی یکی از استان هایی است که کشت برنج در آن انجام می شود اما این محصول به دلیل نیاز آبی زیاد از سبد محصولات کشاورزی این خطه حذف شد و از کشاورزان می خواهیم که محصولات جایگزین بهاره را کشت کنند.
وی افزود: پارسال برنج کاران این استان از سطح حدود ۴۰۰ هکتار از کشتزار های این استان یکهزار و ۲۰۰ تن شلتوک برنج برداشت کردند که باید این سطح کاهش یابد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه کشت برنج در سال های گذشته محدود شده بود اظهار کرد: سطح کشت برنج در چند سال اخیر در شالیزار های استان به یک سوم کاهش یافته بود که برای سال زراعی جاری از سوی وزارت جهاد کشاورزی ممنوع اعلام شد.
وی تصریح کرد: با توجه به کاهش منابع آبی اینک از کشاورزان می خواهیم که از کاشت برنج در فصل بهاره خودداری و کشت پنبه، انواع حبوبات، کنجد، آفتاب گردان و سایر محصولات را جایگزین کنند.
صباغ افزود: کشت برنج در طرح الگوی کشت تعریف نشده است و کالاهای یارانه دار از جمله کود به آن تعلق نخواهد گرفت.
وی با بیان اینکه کشت برنج محصولی درآمد زا است تصریح کرد: اینک با محدودیت منابع آبی مواجه هستیم و احتمال خسارت و زیان در این نوع کشت خواهیم داشت چرا که این محصول نیاز آبی زیادی دارد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اضافه کرد: در چند سال گذشته کشت برنج صرفا در روستاهای شیرین دره و محمدآباد شهرستان مانه و سملقان در غرب استان و در پایین دست سد شیرین دره انجام می شد و باید کشاورزان این مناطق تغییر رویه دهند.
به گزارش ایرنا، کشاورزان این استان در سال های گذشته تا بیش از ۱۰ هزار تن شلتوک برنج از سطح ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار نیز برداشت می کردند که خشکسالی و کاهش منابع آبی سطح شالیزار های این استان را کاهش داد و به نوعی در سال های اخیر سطح زیادی از اراضی برنج این استان به دلیل خشکسالی و کمبود آب زیر کشت نرفت.
در حالی کشاورزان استان خراسان شمالی همچنان اصرار به کشت برنج به عنوان پر آب ترین محصول کشاورزی دارند که براساس بررسیهای صورت گرفته اکنون ۷۴.۷ درصد مساحت این استان درگیر خشکسالی از خفیف تا بسیار شدید است.
خشکسالی خراسان شمالی نه تنها باعث ایجاد تنش آبی در حدود ۳۰۰ روستا و چند شهر ایجاد کرد که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از حجم آبدهی قنات ها را نیز کاهش داد به طوری که نیمی از مزارع کشاورزی این خطه شمال کشور را نیز خشکاند و هشت دشت از ۱۱ دشت این استان نیز در زمره دشت های بحرانی قرار گرفتند و با تداوم این روند احتمال قطعی آب نیز در کنار خاموشی برق در استان به عنوان راهکار دم دستی تکرار خواهد شد.
به طور میانگین از هر هکتار شالیزار خراسان شمالی چهار تا چهار هزار و ۷۰۰ کیلوگرم شلتوک برداشت می شد که ۶۰ درصد آن به برنج تشکیل می دهد.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه زراعی و باغی دارد و افزون بر ۸۰ هزار نفر بهره بردار کشاورزی محسوب می شوند.
نظر شما