۱۳ فروردین ۱۴۰۲، ۸:۲۱
کد خبرنگار: 2645
کد خبر: 85067291
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

گام سیزدهم بهار، معنابخش جشن طبیعت و معنویت

۱۳ فروردین ۱۴۰۲، ۸:۲۱
کد خبر: 85067291
گام سیزدهم بهار، معنابخش جشن طبیعت و معنویت

نوشهر- ایرنا - امسال شاهد تقارن روز طبیعت با بهار معنویت هستیم، گردش ایامی که باید آن را فال نیک گرفت چون در خاطره تاریخ عمرمان ماندگار می ماند لذا با پهن کردن سفره افطاری در طبیعت غرب مازندران هم حرمت این ماه را حفظ کرده و هم شادی و نشاط را داشته و روز طبیعت را نیز گرامی می داریم.

به گزارش ایرنا، شهروندان غرب مازندران به همراه مسافران و گردشگران این دیار در روز طبیعت می‌توانند همراه خانواده و اقوام سفره‌های افطاری را در دامان طبیعت و بوستان ها برپا کرده و گردش و تفریح کنند تا هم ماه میهمانی خدا گرامی داشته شده و همچنین روز طبیعت را در کنار خانواده عزیز بدارند تا خاطره ساز زندگی شوند.

شهرستان های نور، نوشهر، چالوس، کلاردشت، عباس آباد، تنکابن، رامسر با افزون بر یک میلیون نفر جمعیت در غرب مازندران واقع شده است، این منطقه به خاطر قرار گرفتن در موقعیت خاص جنگلی، کوهستانی و ساحلی یکی از مناطق بی نظیر گردشگری ایران و جهان محسوب می شود.

ایرانیان باستان به گفته مورخان در آغاز سال نو پس از دوازده روز جشن گرفتن و شادی کردن که به یاد دوازده ماه سال است، روز سیزدهم نوروز را به باغ و صحرا می‌رفتند و شادی می‌ کردند و در حقیقت به این ترتیب رسمی بودن دوره نوروز را به پایان می‌ رساندند.
سخن پیرامون جشن 'سیزده بدر'، همانند دیگر جشن های ملی و باستانی ایران، نیاز به پژوهش زیاد و مقدمه دارد آنچه از بررسی متون تاریخی به دست می آید نشان می دهد در فرهنگ ایرانی، هیچ یک از روزهای سال 'نحس'، 'بدیمن' یا 'شوم' شمرده نشده، بلکه هر یک از روزهای هفته و ماه نام هایی زیبا و در ارتباط با یکی از جلوه های طبیعت یا 'ایزدان' و 'امشاسپندان' داشته و دارند.
بر این اساس روز سیزدهم هر ماه خورشیدی در گاهشمار ایرانی نیز 'تیر روز' نام دارد که از آن ِستاره ی تیشتر، ستاره باران آور است و ایرانیان از روی خجستگی، این روز را برای نخستین جشن تیرگان سال، انتخاب کرده اند.
از سوی دیگر نه تنها در هیچ یک از متون کهن بلکه در گفته های هیچ دانشمند و نویسنده ای، از سیزده بدربه بدی یاد نشده و در بیشتر نوشتارها و کتاب ها، از سیزدهم نوروز با عنوان روزی فرخنده و خجسته یاد کرده اند.
گروهی از مورخان پیشینه جشن نوروز را از زمان جمشید می دانند که در آن جمشید، شاه پیشدادی، روز سیزده نوروز را در صحرای سبز و خرم خیمه و خرگاه بر پا می کند و بارعام می دهد و چندین سال متوالی این کار را انجام می دهد که در نتیجه این مراسم در ایران زمین به صورت سنت و آیین درمی آید و ایرانیان از آن پس سیزده بدر را بیرون از خانه در کنار چشمه سارها و دامن طبیعت برگزار می کنند.
سیزدهم فروردین با ' تیشتر روز' با آغاز نیمسال دوم زراعی مقارن است، از این رو مردمان ایران زمین برای نیایش و گرامیداشت تیشتر، ایزد باران آور و نوید بخش سال نیک به کشتزارها و مزارع خود می رفتند و در زمین تازه روییده و سرسبز و آکنده از انبوه گل و گیاهان صحرایی به شادی و ترانه سرایی و پایکوبی می پرداختند و از گردآوری سبزه های صحرایی و پختن آش و خوراکی های ویژه غافل نمی شدند.
بخشی دیگر از آیین های سیزده بدر مانند فال گوش ایستادن، فال گیری (به ویژه فال کوزه)، گره زدن سبزی و گشودن آن، بخت گشایی (که درسمرقند و بخارا رایج است)، با تقدیر و سرنوشت در پیوند است. برخی دیگر از آیین ها ریشه در باورها و اعتقادات فرهنگی داشته است، مانند شادی کردن و خندیدن به معنی فروریختن اندیشه های پلید و تیره، روبوسی نماد آشتی، به آب سپردن سبزه سفره ی نوروزی نشانه هدیه دادن به ایزد آب 'آناهیتا' و گره زدن علف برای شاهد قرار دادن مادر طبیعت در پیوند میان زن و مرد، ایجاد مسابقه های اسب دوانی که یادآور کشمکش ایزد باران و دیو خشک سالی است.

گام سیزدهم بهار، معنابخش جشن طبیعت و معنویت
در بررسی فلسفه سبزه گره زدن سیزده بدر که از زمان 'کیانیان' فراموش شد و در زمان 'هخامنشیان'دوباره آغاز شد و تا امروز باقی مانده است، به این روایت در کتاب 'سِنی ملوک الارض و الانبیاء' از حمزه اصفهانی می رسیم که : 'مَشیه' و 'مَشیانه' که دختر و پسر دو قلوی کیومرث(نخستین پادشاه و نیز نخستین بشر) بودند، روز سیزدهم فروردین برای نخستین بار در جهان با هم ازدواج کردند. در آن زمان چون عقد و نکاحی شناخته نشده بود آن دو به وسیله ی گره زدن دو شاخه ی 'موُرد'، پایه ی ازدواج خود را بنا نهادند و چون ایرانیان باستان از این راز به خوبی آگاهی داشتند، آن مراسم را به ویژه دختران و پسران دم بخت روز سیزده بدر انجام می دادند، امروزه نیز دختران و پسران برای بستن پیمان زناشویی، نیت می کنند و علف گره می زنند.
متون تاریخی همچنین بازی های گروهی، ترانه ها و رقص های دسته جمعی، گردآوری گیاهان صحرایی، خوراک پزی های عمومی، بادبادک پرانی، سوارکاری، نمایش های شاد، هماوردجویی جوانان، آب پاشی و آب بازی را نیز از دیگر آیین های جشن بدرقه نوروز بر شمرده اند.
اکنون بسیاری از آیین های کهن پاسداشت سیزدهمین روز نوروز منسوخ شده، برخی از آنها تغییر شکل داده و تعداد اندکی نیز به قوت خود باقی است.
نکته مهم در بررسی این آیین ها احترام بسیار بالای ایرانیان به طبیعت و اجزا و عناصر آن در این روز بوده است، موضوعی که شاید در دهه اخیر کمتر به آن توجه می شود و هر ساله شاهد آن هستیم که خسارات زیادی به طبیعت در روز سیزده بدر وارد می شود.

روز طبیعت در آموزه های اسلامی
مبنای سیزده بدر که تفریح در طبیعت و تفرج گاه های بکر است از نظر اسلام مانعی ندارد و به آن توصیه شده است. همچنانکه خداوند در آیه ۲۰ سوره عنکبوت می فرماید: بگو در زمین سیر کنید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را به وجود آورده است؟

سیزده بدر امسال به خاطر تقارن با ماه رمضان، این معنویت را دوچندان کرده است و چه خوب است که شهروندان و مسافران و گردشگران در کنار همدیگر با پهن کردن سفره افطاری در دامن طبیعت زیباترین تابلوی جشن طبیعت و معنویت را در تاریخ عمرشان خلق کنند تا الگویی بشود برای آیندگان.

سیزده بدرِ پیشینیان ما، روزی برای ستایش و دعا برای طلب باران فراوان در سال پیش رو و گرامیداشت زیست بوم مقدس آنان بوده است و این مهم در سیزده بدر امسال به رنگ و بوی رمضانی دارد بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

گام سیزدهم بهار، معنابخش جشن طبیعت و معنویت

طبق آمار رسمی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران از آغاز فعالیت ستاد اجرایی خدمات سفر یعنی در تاریخ ۱۶ اسفند پارسال تاکنون ۱۵ میلیون و ۴۰۸ هزار و ۶۵۱ نفر اقامت در این استان ثبت شده است.

بر اساس پیش‌بینی هواشناسی، جو استان مازندران از امروز یکشنبه پایدار بوده و این وضعیت تا روز پنجشنبه نیز تداوم خواهد داشت که در طی این مدت علاوه بر آسمانی صاف و آفتابی، دمای هوا نیز روند فزایشی را در پیش خواهد گرفت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha