به گزارش ایرنا، چابهار ۱۴ محله حاشیهنشین دارد و بیشاز ۷۰ هزار نفر یعنی حدود ۶۵ درصد اهالی این شهر بندری به صورت حاشیهنشینی و در شرایط سختی زندگی میکنند.
طبق محاسباتی که توسط مسوولان انجام شده، برای اینکه معضل حاشیهنشینی در این شهر به طور کامل ریشهکن شود باید حدود ۱۴ هزار واحد مسکونی احداث شود.
حاشیه نشینی از معضلات مهم و مشکلات اساسی در طول ۳۱ سال گذشته شهر چابهار در جنوب سیستان و بلوچستان است که پس از ایجاد منطقه آزاد و راه اندازی واحدهای تولیدی بزرگ و کوچک شکل گرفته و روز به روز بر جمعیت حاشیه نشین آن افزوده شده است.
براساس آمارها،چابهار با بیشاز ۷۰ هزار نفر حاشیه نشین از مناطقی است که در مقایسه با جمعیت خود بیشترین شمار حاشیه نشینی را در کشور دارد و حتی جمعیت سکونتگاههای غیر رسمی آن از جمعیت حاشیه نشینی مراکز برخی استان ها بیشتر است.
۶۳ درصد از جمعیت شهری چابهار در حاشیه زندگی میکنند و ساماندهی جمعیت بالای حاشیه نشینی در این شهر یکی از اولویتهای دولت مردمی سیزدهم است که آیت الله رئیسی در نخستین سفرش به چابهار از منطقه کمب مرادآباد بازدید و بر ساماندهی و حل مشکلات تاکید کرد
یکی از موضوعات بسیار مهمی که میتواند در حوزه آسیبهای اجتماعی مساله ساز شود و مقام معظم رهبری هم آن را از موضوعات اصلی کشور می دانند، بحث حاشیه نشینی است، دامنه های این معضل در شهرستان چابهار متفاوت است.
آیتالله رئیسی شهریورماه ۱۴۰۰ در دومین سفر استانی خود وارد چابهار شد و پس از حضور در میان مردم حاشیهنشین مراد آباد، به مدیران دستور دادند وضعیت حاشیهنشینی این شهر را ساماندهی کننداین میزان از جمعیت شهری چابهار با الگوی زیست عجیبی که در هیچ کجای کشور با آن مواجه نیستیم، در حاشیه زندگی می کنند. این آمار در حالیست که با توجه به شرایط جوی و خشکسالی های متمادی، استفاده نکردن روستاییان از ظرفیتهای مرزی، سرعت رشد حاشیه نشینی بسیار بالا است و مردم به دلیل برخی مشاغل و جذابیتهای کاذبی که در منطقه آزاد و بنادر منطقه چابهار وجود دارد، به حاشیه شهرها هجوم میآورند.
بسیاری از اهالی سیستان و بلوچستان بویژه مردم چابهار بر این باورند که حاشیهنشینی در این شهر بندری دهها سال سابقه دارد و طی سالهای اخیر تعداد حاشیهنشینان رشد فزایندهای داشته و اینک دولت سیزدهم اراده کرده به این مشکل دیرینه، به نفع مردم پایان دهد.
رفع مشکلات حاشیهنشینان چابهار به طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است چرا که زندگی در آلونکهای چوبی و حصیری، بیش از آنچه تصور میکنیم سخت و دشوار است.
سیدابراهیم رییسی در بدو ورود به چابهار، با حاشیهنشینان دیدار کرد و از نزدیک با وضعیت زندگی آنها آشنا شد و همانجا تاکید کرد که این اوضاع باید به نفع مردم تغییر کند. اینکه ساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی و بهبود وضعیت زاغهنشینان شرافتمند چابهار مورد توجه عالیترین مقام اجرایی کشور قرار گرفت کافی بود تا شاهد تحولات و تحرکاتی برای اجرای دستور رییس جمهوری باشیم. حل مشکل حاشیهنشینی چابهار از روز بعد در اولویت کاری مدیران قرار گرفت، بازدید پشتِ بازدید، جلسه پشتِ جلسه و گزارش پشتِ گزارش انجام شد تا سخن رییس دولت، روی زمین نماند.
پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی شهرک هزار واحدی چابهار
معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار چابهار در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: این شهرستان در مجموع ۲۱۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۱۴۰ هزار نفر آن در شهر ساکن هستند که نسبت به جمعیت، بزرگترین نقطه حاشیهنشین در کشور است.
دادکریم بلوچ ادامه داد: از مجموع ۱۴۰ هزار نفر ساکن شهر چابهار حدود ۷۰ هزار نفر یعنی ۶۳ درصد مردم در نبود امکانات اولیه نظیر برق، مسکن مقاوم، آب، مدرسه و سایر امکانات رفاهی در حاشیه شهر به سر میبرند.
وی افزود: پدیده حاشیه نشینی یک معضل جهانی است و برخی مردم ساکن در روستاهای سیستان و بلوچستان از طوایف و اقوام مختلف به دلیل خشکسالی و نبود امکانات لازم و امید به زندگی و رفاه بهتر، توسعه اشتغال و ارتقای سطح زندگی به اطراف شهر چابهار مهاجرت کرده و در سکونتگاهها غیر رسمی ساکن هستند.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار چابهار ادامه داد: ساخت شهرک یکهزار واحدی چابهار با همت و تلاش بسیج بیشاز ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و امیدواریم بزودی بخشی از این واحدها تکمیل و به بهرهبرداری برسد.
بعد از سفر رئیس جمهور به چابهار و بازدید از منطقه حاشیه شهر اتفاقات خوبی در حال انجام است که از جمله آنها ساماندهی قسمتی از توسعه برق و اهدا ۲۰ ترانسفورماتور برق از سوی بنیاد مستضعفان، آغاز شبکه آبرسانی، بهسازی ۱۴۴ هزار مترمربع معابر، آسفالت، تعریض و بازگشایی معابر در کمب مرادآباد را شاهد بودیموی بیان کرد: افراد ساکن در حاشیه شهر چابهار واقعا به کمک نیاز دارند و مسوولان باید هر چه سریعتر برای بهرهمندی مردم از امکانات چاره اندیشی کنند چون خیلی دردآور است که مردم بدون امکانات در نزدیک شهر و منطقه آزاد چابهار ساکن باشند.
بلوچ ورود بسیج سازندگی در حوزه ساخت مسکن یکهزار واحدی برای حاشیه نشینی چابهار را اقدامی خوب دانست و بر تکمیل و تحویل مسکن مقاوم تاکید کرد.
وی اظهارداشت: طی سه سال اخیر شهرک یکهزار واحدی برای بهرهمندی بخشی از حاشیه نشینان چابهار در حال ساخت است که بر اساس آخرین آمار ۲۵۰ واحد مسکونی با پیشرفت ۱۰۰ درصد تکمیل و در حال تجهیز و در مرحله تحویل است و ۴۵۰ واحد با ۷۰ درصد پیشرفت در حال کار هستند و ۳۰۰ واحد دیگر تاکنون هیچ پیشرفتی نداشته است.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار چابهار توجه ویژه مسوولان بویژه رئیس جمهور و بازید وی از مناطق حاشیه شهر در سال گذشته و تاکید مسوولان استانی و کشوری بر ساماندهی را از نکات مثبت برای به سرانجام رسیدن طرحها در این منطقه محروم و نوید توسعه و آبادانی دانست.
وی با اشاره به اینکه متولیان قول دادهاند ۷۰۰ طرح مسکن محرومان در "مرادآباد" را تا پایان سال تکمیل و تحویل مردم بدهند.
بلوچ ادامه داد: بعد از سفر ریاست جمهور به چابهار و بازدید از منطقه حاشیه شهر اتفاقات خوبی در حال انجام است که از جمله آنها ساماندهی قسمتی از توسعه برق و اهدا ۲۰ ترانسفورماتور برق از سوی بنیاد مستضعفان، آغاز شبکه آبرسانی، بهسازی ۱۴۴ هزار مترمربع معابر، آسفالت، تعریض و بازگشایی معابر در کمب مرادآباد را شاهد بودیم.
وی بر توجه بیشتر مسوولان دولت مردمی آیت الله رئیسی برای تسریع در ساماندهی مناطق حاشیه شهر خواستار شد و اظهار امیدواری کرد تا پایان دولت سیزدهم بخش مهمی از مشکلات حل شود و مردم بعد از سالها از امکانات لازم و اولیه زندگی بهرهمند شوند.
ساماندهی حاشیه نشینی از اولویتهای دولت سیزدهم در سفر به چابهار
قبل از دولت سیزدهم مسوولان در سفر و دیدار از شهرستان چابهار صرفا از مناطق خوب و یا کارخانههای صنایع پتروشیمی، فولاد، بندر و منطقه آزاد بازدید می کردند و برمی گشتند.
در سفر آیت الله رئیسی به چابهار هیچ کس نمیدانست رییس جمهوری قرار است از کدام طرحِ در حال اجرا یا دستگاه و نهاد دولتی دیدن کند، بسیاری تصور میکردند که وی حتما بازدید از بندر بزرگ چابهار را در دستور کار دارد اما آیتالله رییسی ابتدا حاشیهنشینان را دید و با آنها گفت و گو کرد و دردِ دلشان را شنید.
سیدابراهیم رییسی در بدو ورود به چابهار، با حاشیهنشینان دیدار کرد و از نزدیک با وضعیت زندگی آنها آشنا شد و همانجا تاکید کرد که این اوضاع باید به نفع مردم تغییر کند.
چنین بازدید سرزدهای که حتی مسوولان محلی هم از آن مطلع نبودند گویای مصمم بودن دولت برای خاتمه دادن به حاشیهنشینی در کشور بویژه شهر راهبردی چابهار است.
هم اینک بنا شده تا بسیج مستضعفان، ایجاد واحد مسکن محرومان را شروع کند و رییس جمهور هم قول دادند که در یک بازه زمانی خیلی محدود، بحث حاشیه نشینی و کپرها مورد پیگیری قرار گیرد و به طور کامل پروژه ساماندهی حاشیه نشینی چابهار اتفاق بیافتد.
نماینده چابهار، کنارک، نیک شهر، قصرقند، دشتیاری و زرآباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۵۶ درصد از جمعیت شهری چابهار در حاشیه زندگی میکنند، ساماندهی حاشیه نشینی در این شهرستان را یکی از اولویت دولت سیزدهم عنوان کرد.
معین الدین سعیدی با تاکید بر اینکه یکی از موضوعات بسیار مهمی که میتواند در حوزه آسیبهای اجتماعی مساله ساز شود و مقام معظم رهبری هم آن را از موضوعات اصلی کشور می دانند، بحث حاشیه نشینی است، اظهارداشت: دامنه های این معضل در شهرستان چابهار متفاوت است.
سیدابراهیم رییسی رئیس دولت سیزدهم در بدو ورود به چابهار، با حاشیهنشینان دیدار کرد و از نزدیک با وضعیت زندگی آنها آشنا شد و همانجا تاکید کرد که این اوضاع باید به نفع مردم تغییر کند
وی افزود: نزدیک به ۵۶ درصد از جمعیت شهری چابهار با الگوی زیست عجیبی که در هیچ کجای کشور با آن مواجه نیستیم، در حاشیه زندگی می کنند. این آمار در حالیست که با توجه به شرایط جوی و خشکسالی های متمادی، استفاده نکردن روستاییان از ظرفیت های مرزی، سرعت رشد حاشیه نشینی بسیار بالا است و مردم به دلیل برخی مشاغل و جذابیت های کاذبی که در منطقه آزاد و بنادر منطقه چابهار وجود دارد، به حاشیه شهرها هجوم می آورند.
نماینده مردم چابهار، نیکشهر، کنارک، دشتیاری، قصرقند و زرآباد در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه پیش از این مسوولان در سفر و دیدار از شهرستان چابهار صرفا از صنایع پتروشیمی، فولاد، بندر و منطقه آزاد بازدید می کردند گفت: در سفر رییس دولت سیزدهم به چابهار ایشان ابتدا به مناطق حاشیه نشین شهر رفتند و نتیجه آن شد که ساماندهی در حاشیه نشینی شروع شود.
وی بیان کرد: صدور سند مالکیت، تحویل زمین به افراد ساکن، پیگیری مشکلات آنها در حوزه برق، آب، بهداشت و مدرسه و ساماندهی اصولی و اجرای طرح هادی و معابر آسفالت از مهمترین درخواستهای مردم است که امیدواریم با همت دولت سیزدهم مردم طعم رفاه و زندگی مناسب در حاشیه شهر چابهار را بچشند.
صدور دستورات لازم برای ساماندهی مناطق حاشیه نشین چابهار توسط رئیس جمهور
معاون استاندار سیستان و بلوچستان و فرماندار شهرستان ویژه چابهار نیز به خبرنگار ایرنا اظهارداشت: رئیس جمهور برای ساماندهی مناطق حاشیه نشینی چابهار و بهرهمندی مردم از مسکن مناسب، امکانات آب و برق، مدرسه و بهداشت و صدور سند مالکیت دستورات ویژهای را صادر کردند که این دستورات در حال انجام است.
جواد سپاهی افزود: به دلیل اهمیت موضوع همیشه مسوولان کشوری و استانی نخستین بازدید را از حاشیه نشینی شهر چابهار انجام میدهند و از نزدیک با حضور در بافت فرسوده شهر و حاشیه آن مطالبات مردم محروم را بررسی و در جریان مسائل و مشکلات هزاران نفر از مردم که در شرایط سخت در سکونتگاههای نامناسب و کپر زندگی میکند، قرار گیرند.
برنامهریزی برای تامین زیرساختهای لازم برای حل مشکلات مردم در حاشیه شهر چابهار
مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور نیز با اشاره به سفر رئیس جمهور به چابهار، خاطرنشان کرد: یک مجموعه مسکونی یکهزار واحدی در مناطق حاشیه نشین چابهار در حال ساخت است که با پیشرفت خوبی بزودی آماده تحویل به مردم میشود و علاوهبر آن ساماندهی این مناطق و بهرهمندی از امکانات اولیه نیز در حال برنامه ریزی و انجام است.
حجت الله عبدالملکی ادامه داد: با مدیرعامل منطقه آزادچابهار هماهنگی و دستورات لازم داده شد تا مشکلات مردم در حوزه برق، آب و سند مالکیت را مرتفع تا مردم بتوانند به خوبی در این مناطق سکونت داشته باشند.
وی تصریح کرد: با شهرداری و شورای اسلامی شهر نیز هماهنگی لازم انجام شده و قرار است کوچه، خیابان و سایر زیرساختهای لازم را با هماهنگی منطقه آزاد مشخص و برنامهریزی کنند تا مشکلات مردم این منطقه به حداقل برسد.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به اینکه دستگاههای مختلف اجرایی باید با هماهنگی هم برای ساماندهی حاشیه نشینی شهر چابهار تلاش کنند تا سریعا شاهد امکانات لازم زندگی باشیم، افزود: رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور برای توسعه سواحل مکران تاکید دارند و طرحهای بزرگ زیرساختی در حال اجراست.
وی بیان کرد: متاسفانه در بافت شهر و حاشیه شهر چابهار به عنوان بزرگترین بندر اقیانوسی ایران و با قابلیت تجاری و اقتصادی بالا و منطقهای راهبردی، مردم بدون امکانات اولیه در کپر سکونت دارند بنابراین با حضور در این منطقه با حضور اعضای شورای اسلامی شهر، شهرداری، مسوولان حوزه زمین و مسکن و اعضای شورای اداری مقرر شد اقدامات مناسب برای رفاه مردم این مناطق انجام شود.
بیشتر بخوانید:
ساماندهی حاشیهنشینی در چابهار کانون توجه رییس جمهوری
ساماندهی حاشیهنشینی در چابهار از اولویتهای دولت سیزدهم است
حضور رییس جمهوری در چابهار و امیدواری مردم به آیندهای بهتر
ساخت ۳۲۸ واحد مسکونی در مناطق حاشیه شهر چابهار
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: بیشاز ۳۲۸ واحد مسکونی در قالب طرح حمایت ویژه بنیاد مسکن استان در مناطق حاشیه شهر چابهار در دست ساخت است.
مصطفی بیک مداح اظهارداشت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان در حاشیه شهر چابهار برنامه ساخت ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی را در اولویت کاری خود قرار داده است که در قالب این طرح که از ۲ سال گذشته آغاز شده از متقاضیان حمایت های ویژهای میشود.
وی ادامه داد: در این راستا تاکنون برای ساخت بیش از ۸۳۰ واحد در مناطق حاشیه شهر چابهار پروانه ساختمانی صادر شده که بیشاز ۳۲۸ واحد آن در حال ساخت و ساز است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان از پیشرفت ۲۵ درصدی در پروژه فاز دوم رمین چابهار خبر داد و افزود: ۵۰ واحد مسکن شهری در چابهار در حال ساخت است که هماینک دیوار چینی طبقه اول انجام و در حال اجرای سقف طبقه اول است.
وی با بیان اینکه این واحدها در متراژ ۱۰۰ مربعی و بصورت ۲ طبقه و حیاط مجزاست افزود: تلاش میشود تا به متقاضیان ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت شود و کار ساخت این واحدها نیز تا پایان سالجاری خاتمه یابد.
در حوزه بهسازی مسکن حاشیه شهر چابهار تسهیلات و وامهای روستایی برای مقاوم سازی پیشبینی شده بطوریکه تاکنون ۱۱۱ انعقاد قرارداد انجام و تسهیلات به مبلغ ۱۰۰ میلیون و بلاعوض ۳۰ میلیون تومان از محل اعتبارات سال گذشته پرداخت شده استبیک مداح از زیرسازی و آسفالت ۱۴۲ هزار متر مربع از معابر روستاهای حاشیه شهر چابهار و ساخت سه پارک محلهای در این مناطق خبر داد و تاکید کرد: از آنجایی که چابهار رتبه دار در حاشیه نشینی است اجرای این قبل پروژه ها می تواند در توسعه و زدودن چهره محرومیت در این منطقه اثر گذار باشد.
وی گفت: همچنین در چادران، حاشیه شهر کنارک نیز اقدامات ارزنده ای برای ساماندهی در حال انجام است که از مهمترین آن می توان به ساخت ۱۵۲ واحد مقاوم برای ساکنان آن اشاره داشت و تا کنون ساخت ۶۹ واحد آن شروع و به پیشرفت قابل ملاحظه ای رسیده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: ۲۵۰ قطعه زمین در حاشیه شهر چابهار پارسال به افراد دارای سابقه سکونت در این مناطق که در سامانه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نامنویسی کرده بودند واگذار شد.
وی اظهارداشت: واگذاری زمین به افراد بیبضاعت از دیگر خدمات بنیاد مسکن محسوب میشود که در قالب این اقدام افرادی که فاقد زمین هستند با مبلغ بسیار ناچیزی با نامنویسی در سامانه این بنیاد صاحب زمین شده و این اراضی به صورت قطعی به آنها واگذار و سند هم به افراد تحویل داده میشود.
بیک مداح افزود: استقبال مردم از اقدامات بنیاد مسکن در طرح ساماندهی حاشیه شهر چابهار مطلوب بوده که از مصادیق آن میتوان به تعریض معابر در روستای رمین، دریافت تسهیلات، ساماندهی و واگذاری اراضی اشاره کرد.
وی بیان کرد: همچنین ۳۰۰ سهمیه جدید با اعتبار۲۰۰ میلیون تومان و بلاعوض ۳۰ میلیون تومان به بهسازی مسکن حاشیه شهر چابهار اختصاص یافته که بزودی کار معرفی به بانکهای عامل آغاز میشود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: بیشاز یکهزار هکتار از زمینهای روستاهای کمب، عثمان آباد، رمین، احمد آباد و بل سر شهرستان چابهار تحت مالکیت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است که با استقرار ستاد ساماندهی و یگان حفاظت از اراضی در حاشیه این شهر، بنیاد مسکن هم پای کار آبادانی این مناطق با مراقبت شبانه روزی از اراضی ملی مراقبت میکند.
نظر شما