آمریکا در اوکراین از تکرار تجربه قاچاق تسلیحاتی جنگ افغانستان بپرهیزد

تهران– ایرنا– یکی از مشاوران وزارت امور خارجه آمریکا در مطلبی با اشاره به تجربه ارسال پدافند هوایی آمریکایی به مجاهدین افغانستان، افزایش نظارت بر کمک‌های نظامی این کشور را به اوکراین خواستار شد تا مانند موشک‌های استینگر از کشورهای دیگر سر درنیاورند.

به گزارش ایرنا، در نوشتار دیروز (۱۳ فروردین) وزلی ستروایت (Wesley Satterwhite) در نشریه نشنال اینترست آمده که با گذشت یک سال از جنگ در اوکراین، آمریکا حدود ۳۴ میلیارد دلار کمک نظامی به این کشور ارائه کرده که ۱۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار آن تسلیحات و تجهیزات ذخایر وزارت دفاع و یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کمک بلاعوض و وام برای خرید اقلام دفاعی بیشتر را شامل شده است.

در ادامه این مقاله، نویسنده با اشاره به کمک های واشنگتن به مجاهدین در جریان تهاجم شوروی سابق به افغانستان خواهان آن شد که آمریکا با پند گرفتن از تجریه آن دوران از تکرار اشتباه های خود در اوکراین اجتناب کند.

به نوشته ستروایت، پدافند هوایی دوش پرتاب استینگر منجر به انهدام بسیاری از هلیکوپترهای شوروی شد و به تغییر روند جنگ کمک کرد. در آن زمان این فناوری حساس به حساب می آمد و مجاهدین لازم بود تا برای دریافت موشک های جدید، پوکه موشک های مصرف شده را بازگردانند.

این نشریه افزود: پس از خاتمه جنگ، آمریکا یک برنامه بازخرید را برای بازیابی یک هزار فروند موشک استینگری که به افغانستان ارسال کرده بود، آغاز کرد. این برنامه ۶۵ میلیون دلاری تا حد زیادی شکست خورد و موشک هایی که در اختیار مجاهدین قرار گرفته بود از کره شمالی، ایران، قطر و تاجیکستان سر در آورد.

در اوکراین، این موشک ضدتانک دوش پرتاب آمریکایی جاولین است که به نیروهای زرهی روسی با موفقیتی ۹۳ درصدی آسیب می زند. تاکنون بیش از ۸ هزار و ۵۰۰ فروند موشک جاولین به همراه بیش از یک هزار و ۶۵۰ فروند موشک استینگر، یک هزار و ۸۰۰ فروند پهپاد رزمی فونیکس گوست (Phoenix Ghost) و ۲ هزار و ۵۰۰ فروند انواع گوناگون سامانه های موشک انداز و راکت انداز به اوکراین عرضه شده است.

نویسنده نشنال اینترست با ادعای آنکه اوکراین فقیرترین کشور اروپا و دومین کشور فاسد قاره بعد از روسیه است، نوشت که در پایان جنگ سرد، کی‌یف به دلیل تجارت غیرقانونی تسلیحات باقیمانده از ذخایر شوروی سابق، بدنام بود. از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۸، این کشور ۳۲ میلیارد دلار از تجهیزات نظامی خود را از طریق سرقت، عدم نظارت و تخفیف در فروش از دست داد.

یوروپل، سازمان همکاری های انتظامی اتحادیه اروپا، اعلام کرده که «تکثیر سلاح های گرم و مواد منفجره در اوکراین می تواند به افزایش قاچاق چنین اقلامی در اتحادیه اروپا منجر شود». این سازمان افزود که چنین تهدیدی ممکن است در پایان درگیری ها افزایش یابد. سلاح های ارسال شده به اوکراین در شبکه های زیرزمینی فنلاند، سوئد، دانمارک و هلند کشف شده اند.

نویسنده در ادامه پیشنهاد کرد که آمریکا باید تعداد بازرسی های محلی را افزایش دهد. از زمان آغاز کمک های واشنگتن وابسته نظامی و دفتر همکاری های نظامی سفارت آمریکا تنها ۱۰ درصد از سلاح های پرخطر را مورد بازرسی قرار داده اند.

در صورتی که چنین بازرسی هایی بسیار خطرناک باشند، آمریکا باید در پی انتقال نظارت بر نحوه استفاده از این اقلام به خود اوکراینی ها باشد. تصاویر شماره سریال و موقعیت جغرافیایی کاربرد آنها را می توان در پایگاه داده ای که توسط اوکراینی ها و دولت آمریکا به اشتراک گذاشته شده، بارگذاری کرد.

در نهایت، مبادله یک به یک حساس ترین سلاح های آمریکایی باید اجباری باشد. به عنوان مثال، باید تحویل لوله فایبرگلاس یک موشک جاولین شلیک شده برای دریافت یک موشک جایگزین الزامی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha