پژوهشگر پاکستانی:دلار سلطه خود را  از دست داده است/استفاده از ارزهای محلی در معاملات جهانی

تهران - ایرنا - یک پژوهشگر اقتصادی در پاکستان،آینده سختی را برای اقتصاد آمریکا پیش بینی و تاکید کرد که دلار سلطه خود را در جهان از دست داده و بزودی ارزهای محلی جایگزین آن در معاملات بین المللی خواهد شد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، «ألطاف موتی» در مقاله‌ای منتشر شده در پایگاه خبری «عربی پست» با اشاره به توافق برزیل و چین برای مبادله کالا با ارز محلی افزود: دولت برزیل روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که با چین برای کنار گذاشتن دلار و استفاده از ارزهای محلی در معاملات تجاری دوجانبه به توافق رسیده؛ توافقی که به چین، بزرگترین رقیب اقتصادی آمریکا و برزیل بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین اجازه می‌دهد تا معاملات گسترده خود را به طور مستقیم انجام داده و در مبادلات تجاری خود «یوان» و «رئال» (واحد پول بزریل) را جایگزین دلار کنند.

وی با اشاره به ورشکستگی بانک «سیلیکون ولی» و «سیگنچر» و کاهش قیمت سهام بانک «فرست ریپابلیک» آمریکا به دلیل مشکلات نقدینگی ادامه داد: نحوه ورشکستگی این موسسات مالی، نشان از نابودی اقتصادی ابرقدرت غرب دارد.

موتی اضافه کرد که بیشتر این موسسات مالی به طور مستقیم با سود اوراق خزانه داری آمریکا مرتبط هستند و با توجه به کاهش تقاضای دلار آمریکا در دنیا، این اوراق نیز کاهش می‌یابد و برای شناور کردن آن‌ها، راه حلی جز ارائه نرخ‌هایی با بهره بالاتر وجود ندارد؛ امری که منجر به اتفاقات ناگهانی در حوزه نقدینگی می‌شود.

روند کنار گذاشتن دلار در معاملات تجاری

عضو اتحادیه اتاق‌های بازرگانی و صنایع کراچی پاکستان با اشاره به توافق چین و هند برای استفاده از ارزهای محلی در معاملات تجاری دو جانبه نیز نوشت: همانگونه که آژانس توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری برزیل (اپکس برزیل) گفته، انتظار می‌رود که این امر باعث کاهش هزینه‌ها و رواج بیشتر تجارت دوجانبه و تسهیل سرمایه‌گذاری بین دو کشور شود.

موتی با اشاره به پیش بینی «نوریل روبینی» اقتصاددان معروف آمریکا درباره تضعیف اقتصاد این کشور افزود: یکی از دلایل اصلی رکود اقتصادی پیش روی واشنگتن، حذف دلار در مبادلات تجاری بین کشورها خواهد بود زیرا دلار که زمانی تنها ارز تجارت جهانی محسوب می‌شد، جایگاه خود را از دست داده و ارزهای دیگر در حال جایگزینی آن هستند.

به گفته وی،طبیعی است که این امر به شدت بر اقتصاد آمریکا تاثیر گذارد و برای ابرقدرت جهان فاجعه اقتصادی ایجاد کند.

این پژوهشگر اقتصادی اضافه کرد: آمریکا بر این باور بود که به دلیل تقاضای زیاد ارز خود در بازار، به حرکت بر روی حباب مصنوعی ادامه می دهد و در چند سال گذشته، شرایطی را در سراسر جهان ایجاد و کشورها را مجبور به خرید تسلیحات بیشتر کرد و بدین ترتیب تجارت با دلار خود را رواج داد.

وی ادامه داد: رونق فناوری اطلاعات در دهه ۱۹۹۰ نیز تقاضای دلار را افزایش داد زیرا حدود ۸۰درصد شرکت‌های فعال در این حوزه، آمریکایی بودند و کشورها مجبور بودند برای دستیابی به این خدمات از دلار استفاده کنند هرچند تحریم‌های آمریکا نیز با قراردادهای تبادل ارزهای محلی بین کشورها مقابله می‌کرد تا با این اقدام، تجارت با ارزهای دیگر را متوقف کند.

موتی با بیان اینکه آمریکا در سال ۲۰۱۴، محدودیت‌های اقتصادی بر روسیه اعمال و موانعی را در برابر این کشور برای تجارت با دلار آمریکا ایجاد کرد، افزود: به این ترتیب کشورهایی که با روسیه تجارت می‌کنند، به فکر جایگزینی برای دلار افتادند و در هشت سال گذشته نیز بسیاری از کشورها برای جایگزین کردن دلار در معاملات تجاری خود توافقات دوجانبه را امضا کردند.

انعقاد قراردادهای دوجانبه برای جلوگیری از انحصار دلار آمریکا

به نوشته موتی، روسیه و چین نحوه معاملات تجاری خود را تغییر داده و به سایر ارزهای خارجی روی آوردند و هند و روسیه نیز قرارداد مشابهی را امضا کردند که بر اساس آن، بانک مرکزی هند و موسسه مالی (SPFS) روسیه را به هم مرتبط کرد.

این پژوهشگر پاکستانی با بیان اینکه کشورهایی مانند برزیل، چین، استرالیا، آرژانتین، مصر، اتحادیه اروپا، ایران، ژاپن، عربستان، امارات و ترکیه برای جلوگیری از انحصار دلار آمریکا، قراردادهای دوجانبه‌ای منعقد کرده اند، نوشت: در نتیجه این اقدام، نه تنها گردش دلار آمریکا در جهان به شدت کاهش یافت، بلکه از ذخیره دلار نیز کاسته شد.

به گفته وی، بر اساس نظرسنجی صندوق بین‌المللی پول درباره ترکیب ذخایر رسمی ارز خارجی، سهم دلار آمریکا از ۷۱ درصد در سال ۱۹۹۹ به ۵۷ درصد در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته و به طور مداوم در حال کاهش است.

موتی پیش بینی کرد که استفاده جهانی از دلار آمریکا به عنوان ارز طی ۲ تا ۳ سال آینده بصورت چشمگیر کاهش می یابد و یورو که کمتر از دلار آمریکا معامله می‌شد، دست برتر را خواهد داشت.

بر اساس پیش بینی وی، معامله نفت ارزان روسیه با روبل ادامه می یابد و در این بین کشورها با یوان چین، ین ژاپن، ریال عربستان و درهم امارات معامله خواهند کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha