نمایش ایرانیان، روایت حقایق پنهان از کشتار زنان و کودکان علوی به دست هارون خلیفه عباسی (علیه ما علیه) تا به قدرت رسیدن پسرش مأمون عباسی است. در این اثر اتفاقاتی که در مسیر سفر امام رضا (ع) از مدینه به خراسان پیش میآید، به تصویر کشیده شده است؛ سفری عجیب و تأثیرگذار که فرجامش با نقش و جایگاه ویژه ایرانیان، نابودی دسیسههای مأمون و یارانش است.
علیرضا ضیاچمنی، زهره مرادی، کریم جشنی، حامد یزدی، مرتضی ملتجی، سعید ملک نژاد، مجتبی غفاری، محمدرضا علوی، محمد طهان، نرگس نوروزی، عطیه سجادی، علی صدایی، محمدمهدی حسنی، صادق نظامی، ایمان سیدی، علی ضابطیان، صالح غلامی، مهدی باقری، علی هروی و حبیب جوانبخت بازیگران نمایش ایرانیان هستند.
رضا صابری که جشنواره تئاتر رضوی را فرصتی برای تبیین مفاهیم ارزشی و امام رضایی می داند، به خبرنگار معارف ایرنا گفت: نمایش ایرانیان یک کار مفهومی و ارزشی بود که در قالب تئاتر ارائه شد. همه ما در رابطه حضور و چگونه آمدن امام رضا (ع) به مشهد مطلع هستیم اما در این نمایش، ناگفتههایی از این سفر را بیان کردیم که مردم نمیدانستند.
وی افزود: جذابیت هنر این است که باید ناگفتههایی از یک واقعیت را بیان کند که عموم مخاطبان اطلاعی از آن ندارند و در کنار آن، مفاهیم مهربانی، ایثار و گذشت برای مخاطب به نمایش گذاشته میشود.
این بازیگر تئاتر ادامه داد: مفاهیم نمایشی مثل یک منشور است که چندین بُعد دارد و میتوان از هر بُعد آن به این مفاهیم نگاه کرد و این موضوع بستگی به سلیقه، آگاهی، فهم و درایت فرد دارد.
صابری افزود: هرکس میتواند از هنر تئاتر بهنوبه درک و درایت خود استفاده کند؛ یک عده به مسائل دینی اعتقاد دارند و احترام میگذارند، یک عده هم در تئاتر ما به این موضوع اعتقاد ندارند و احترام نمیگذارند؛ آنها برای خودشان توجیهاتی دارند و ما هم برای خودمان دلایلی داریم. به هر حال تئاتر، ظرف و قالبی است که میتوان در آن، مفاهیم مختلف انسانی و الهی و هر مفهوم دیگری را تحت تأثیر قرار داد چراکه این هنر، عملی فرهنگی و مفهومی است.
وی ادامه داد: در این ظرف و قالب هر چیزی را میتوان تعریف کرد؛ میتوان مفاهیم خوب یا بد را در این ظرف ریخت و به مخاطب عرضه داشت؛ چرا که تئاتر یک قالب شکیل و نمایشی است و با جذابیتهایش میتوان مفاهیم ارزشی و معنوی را به نمایش گذاشت.
این کارگردان و بازیگر تئاتر عنوان کرد: از مفاهیم دینی میتوان یک نمایش انسانی ارزشمند ساخت که همه مردم ببینند و از آن لذت ببرند و ارزشهای معنوی را از تئاتر دریافت کنند. هنر، یک دریاست و هر کس متناسب ظرفیت خودش از این دریا برداشت میکند. بر این اساس، تئاتر میتواند مفاهیم ارزشی دینی و رضوی را به نمایش بگذارد و تبیین کند که لازمه نیاز امروز ماست.
صابری با اشاره به سوابق حضور خود در جشنواره تئاتر رضوی گفت: تاکنون دو بار در جشنواره تئاتر رضوی شرکت کردم؛ یکبار در دوازدهمین دوره به میزبانی بجنورد و مرتبه دوم زمانی که جشنواره در تهران برگزار شد. به نظرم اگر امکان بازپخش تولیدات و آثار برگزیده جشنواره تئاتر رضوی مربوط به دورههای قبل باشد، حرکت بسیار خوبی انجام خواهد شد که البته این کار مستلزم هزینه است.
بازیگران فیلمهایی چون گل سرخ، تولدی دیگر و فصل ممنوعه افزود: اگر بنیاد فرهنگی و هنری امام رضا (ع) بتواند اجراهای برتر را دوباره در شهرهای مختلف به نمایش بگذارد، چنین حرکتی میتواند بیشتر تأثیرگذار باشد و تولیدکنندگان را برای خلق آثار فاخر بیشتری ترغیب کند.
نظر شما