به گزارش ایرنا،اقتصاد ایران طبق اصل ۴۴ قانون اساسی به سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی تقسیم می شود و بر مبنای سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور سهم بخش تعاون در اقتصاد کشور باید به ۲۵ درصد برسد.
آمار رسمی از تعیین دقیق سهم تعاون از اقتصاد کشور وجود ندارد اما براساس گفته کارشناسان امر اکنون سهم این بخش از اقتصاد حدود هفت درصد است که تا هدف تعیین شده فاصله زیادی وجود دارد.
توسعه تعاون موضوعی است که همواره طی سالیان گذشته در شعار بسیاری از مسئولان امر دیده می شد اما در عمل اقدامی برای رسیدن این بخش به جایگاه واقعی آن انجام نشد.
استان فارس با دارا بودن ظرفیت های فراوان همواره یکی از برترین استانهای کشور در حوزه تشکیل انواع تعاونی ها بوده است و به گفته بسیاری از کارشناسان، در این استان ظرفیت های لازم برای تحقق سهم ۲۵ درصدی تعاون در اقتصاد این استان وجود دارد.
در سال ۱۴۰۱ برای اولین بار در سطح کشور اقدامی عملی برای حمایت از بخش تعاون صورت گرفت، شامل اینکه ۲۵ درصد از منابع حاصل از تبصره ماده ۱۶ قانون بودجه در استان فارس به بخش تعاون تعلق گرفت و این طرح اکنون به سایر استانها نیز تسری پیدا کرده است.
سرپرست امور تعاون ادارهکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: طی یکسال گذشته ۲۳۰ تعاونی جدید در حوزههای صنعتی،کشاورزی و خدماتی در سطح این استان تشکیل شده است.
حمید مرادی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۶ هزار و ۳۰۰ تعاونی فعال در فارس وجود دارد،افزود: تشکیل تعاونیهای توسعه و عمران شهرستانی یکی از ظرفیتهای مهم برای توسعه تعاون و مردمی کردن اقتصاد در سطح استان است که باید به جد به آن توجه کرد.
وی ادامه داد: فارس با تشکیل بیش از ۱۷ تعاونی توسعه و عمران شهرستانی،تاکنون مقام نخست کشور را در این بخش کسب کرده است و تلاشها برای تشکیل تعاونی توسعه و عمران در تمام شهرستانهای فارس در حال پیگیری است.
توسعه روحیه تعاون در میان نیروی کار آینده
سرپرست امور تعاون ادارهکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان فارس اظهارکرد: برای ترویج فرهنگ تعاون و اقتصادی کردن بخش دانش آموزی نیز طی یک سال گذشته بیش از ۷۰ تعاونی آموزشگاهی در سطح استان فارس تشکیل شده که در این حوزه نیز فارس سرآمد کشور است.
وی با بیان اینکه برای اولین بار در کشور طی سال گذشته تعاونی آموزشگاهی فراگیر ملی مدارس استثنایی در این استان تشکیل شده است،گفت: آموزش و نظارت بر فعالیت تعاونیها مساله مهمی است که با توجه به آن توسعه تعاون با کیفیت بیشتری محقق خواهد شد که در این خصوص نیز در یک سال گذشته بیش از ۲۶ هزار نفر ساعت در این استان آموزش برای تعاونگران فارس برگزار شده است.
مرادی در ادامه با اشاره به نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام "مهار تورم و رشد تولید"، بیان کرد: در سالهای اخیر سیاستهای کلان در حوزه اقتصادی کشور تا حد زیادی به بخش تعاون مرتبط بوده است.
وی ادامه داد: با تمرکز بر تعاونیهای خلاق و دانش بنیان میتوان موجبات اشتغال آفرینی مردم را بیش از پیش فراهم آورد.
سرپرست امور تعاون ادارهکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان فارس معتقد است که تعاون را میتوان مهمترین و لایقترین بخش مردمی اقتصاد دانست که ایجاد کرسی تعاون در دانشگاهها و مراکز آموزشی به ترویج کارگروهی در بین جوانان و تشکیل تیمهای اشتغال آفرین و دانش بنیان و جمع بندی ایدههای خلاق و نوآور منجر خواهد شد.
وی در ادامه عنوان کرد: توسعه به بخش تعاون با الگوی سیاستهای کلی نظام و اصل ۴۴ قانون اساسی و توجه به این بخش با نگاه کیفی سازی، قطعا برکات فراوانی در پی دارد که به توسعه اقتصادی پایدار استان پهناور فارس و کشور منجر خواهد شد.
مرادی با اشاره به راهکارهایی برای تحقق شعار سال در بخش تعاون این استان افزود: تشکیل و توسعه زنجیره های تعاونی های تولیدی خدماتی و کشاورزی در راستای بهبود کیفیت و قیمت تمام شده جهت مصرف کننده،-تقویت و توسعه تعاونی های مسکن و مصرف در جهت کاهش قیمت تولیدات، مردمی کردن اقتصاد از طریق تشکیل و توسعه تعاونی های توسعه و عمران شهرستانی ،سهامی عام و فراگیر ملی که سود جمعی دارد می تواند در تحقق شعار سال جاری بسیار موثر باشد.
وی ادامه داد: از دیگر راهکارهای تحقق شعار سال در بخش تعاونی می توان به تقویت و توسعه تعاونی های دانش بنیان به جهت تولید کالاهای ایرانی و حمایت از اشتغال نخبگان دانشگاهی، تقویت شبکه مهارت در راستای نیازهای اشتغال برای کارخانجات و کارگاه های تولیدی نیز اشاره کرد.
ایجاد زنجیره تولید، توزیع و مصرف در حوزه تعاون
نائب رئیس اتاق تعاون استان فارس نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به شعار سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: راه اندازی شبکه تعاون در رشته های مختلف و ایجاد زنجیره تولید ،توزیع و مصرف در بخش تعاونی با حمایت دولت از بخش تعاون که مردمی ترین بخش اقتصادی جامعه است و می تواند موجب ایجاد اشتغال وسیع و همچنین رشد تولید ناخالص ملی و زمینه ساز رشد تولید و مهار تورم شود.
مجتبی محلاتی افزود: راه اندازی نهضت ساخت و ساز در تعاونی های مسکن می تواند سرمایه های راکد و سرگردان را بطور هدفمند در حوزه ساخت و ساز فعال کرده که این امر نیز باعث جمع آوری نقدینگی سرگردان در جامعه شده که در نهایت منجر به مهار تورم میشود.
وی در ادامه اظهارکرد: اتاق تعاون فارس از سال ۷۲ تاسیس و جزو اولین اتاقهای تعاون در سطح استانهای کشور بوده است.
محلاتی بیان کرد: حدود ۶ هزار و ۳۰۰ تعاونی با یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر عضو در زیرمجموعه اتاق تعاون استان فارس فعالیت می کند.
وی با بیان اینکه اتاق تعاون فارس در چهار سال گذشته همواره به عنوان اتاق برتر کشور انتخاب شده است،اظهارکرد: در دولت کنونی حرکت های موثری در راستای توسعه تعاون در سطح کشور انجام شده است.
وی صادرات و برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی را اولویت اتاق تعاون این استان عنوان کرد و گفت: آموزش تعاونیهای این استان به جد در حال پیگیری است تا تعاونگران فارس نسبت به حقوق قانونی خود آگاه تر باشند.
نائب رئیس اتاق تعاون استان فارس با بیان اینکه تمام مشکلات حوزه تعاونی های مسکن این استان احصاء و در جهت رفع این موانع اقدام شده است، افزود: ۸۱ درصد تعاونی های مسکن فارس به اهداف ترسیم شده دست یافته اند و قریب ۱۹ درصد نیز با مشکلاتی مواجهاند که رفع آن در دستور کار است.
وی اعلام کرد: برنامه ریزی جامعی برای متصل کردن تعاونیهای مصرف شیراز با هدف کاهش قیمت محصولات قابل عرضه به مصرف کنندگان و مزایای دیگری که مدنظر است انجام شده و قطعا این طرح خون تازهای در رگ های تعاونی های مصرف این کلانشهر جاری خواهد کرد.
استاندار فارس، با اشاره به نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام سال 'مهار تورم، رشد تولید' گفت: تعاونی ها، نقش و سهم خود را در تحقق شعار سال یعنی رشد تولید و مهار تورم ایفا کنند.
محمد هادی ایمانیه، در دیدار نوروزی امسال خود با دبیر و اعضای هیات رئیسه اتاق تعاون فارس افزود: پیشنهاداتی که از سوی اتاق تعاون استان در جهت تحقق شعار سال ارایه می شود باید قابلیت عملیاتی شدن داشته باشند.
وی، با اشاره به وجود ۴۲۰ تعاونی مسکن در فارس ادامه داد: با توجه به مواجه این تعاونی ها با مشکلات متعدد، باید نسبت به حل این مشکلات اقدام شود.
او اظهارکرد: انتظار می رود که در ۶ ماهه نخست امسال با همکاری و همراهی تمام مجموعههای ذی ربط شاهد تحقق این مهم و رفع عمده مشکلات این تعاونی ها باشیم.
استاندار فارس گفت: همچنین نیاز است که با انجام بررسی های جامع، میزان ایفای نقش تعاونیها در تولید ناخالص ملی استان مشخص شود و با هدفگذاری در جهت تحقق این نقش تا پایان سال اقدام شود.
ایمانیه، خواستار ارایه حجم سرمایه گذاری تعاونی ها در فارس در سال ۱۴۰۲ شد و افزود: تعاونی های استان می توانند با تاسیس یک صندوق قرض الحسنه و تزریق ماهیانه مبلغی مشخص، از این نقدینگی در جهت ارتقاء و بهبود فعالیت ها و اقدامات خود استفاده کنند.
فارس آغازگر طرح تحقق سهم ۲۵ درصدی بخش تعاون از اقتصاد
رییس کمیته تعاون مجلس شورای اسلامی از فارس به عنوان آغازگر طرح تحقق ۲۵ درصدی سهم تعاون از اقتصاد یادکرد و گفت: تحقق سهم اقتصاد مردمی از این استان آغاز خواهد شد.
مجید انصاری در آخرین شورای عالی توسعه تعاون استان فارس افزود: نمی توان انتظار داشت بخش تعاون به جایگاهی که در برنامه توسعه برای آن تعیین شده دست یابد مگر اینکه تمام قد پای این موضوع ایستادگی کرد.
نماینده مردم رستم و ممسنی در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ظرفیتهای بسیاری در حوزه تعاون کشور وجود دارد که تاکنون عملیاتی نشده است اما دولت فعلی، مجلس یازدهم و وزارت تعاون اکنون پای کار آمدهاند تا مشکلات این بخش مرتفع شود.
وی از فارس به عنوان پایلوت کشور برای شروع طرح تحقق ۲۵ درصدی سهم تعاون از اقتصاد یادکرد و گفت: تحقق سهم اقتصاد مردمی از فارس آغاز خواهد شد.
تعاون فارس از شهر جهانی صنایع دستی غافل نشود
انصاری عنوان کرد: شیراز شهر جهانی صنایع دستی است و اگر قصوری صورت گیرد این فرصت از دست خواهد رفت.
وی تاکید کرد: برای اولین بار در کشور سال گذشته ۲۵ درصد از منابع حاصل از تبصره ماده ۱۶ قانون بودجه در استان فارس به تعاون تعلق گرفت و این طرح اکنون به سایر استانها نیز تسری پیدا کرده است.
رییس کمیته تعاون مجلس شورای اسلامی درخواست کرد که سهم ۲۵ درصدی تعاون استان فارس از اعتبارات تبصره ماده ۱۸ قانون بودجه نیز جدا و به این بخش تعلق گیرد.
نظر شما