۲۳ فروردین ۱۴۰۲، ۱۰:۵۴
کد خبر: 85080697
T T
۵ نفر

برچسب‌ها

یا علی، خوشا به تربت پاک تو سجده بردن ما

۲۳ فروردین ۱۴۰۲، ۱۰:۵۴
کد خبر: 85080697
یا علی، خوشا به تربت پاک تو سجده بردن ما

قشم - ایرنا - حضرت امیرالمومنین علی (ع) مولود کعبه و نخستین ایمان آورنده به دین حضرت محمد (ص) هزار و ۴۰۴ سال پیش در چنین روزی و در ماه میهمانی خدا در محراب عبادت شهید و رستگار شد، همان صراط المستقیم و شاه مردان که در ثنایش باید گفت: خوشا به تربت پاک تو سجده بردن ما، تویی که نام تو در صدر سربلندان است.

به گزارش ایرنا، علی بن ابی‌طالب (ع) مشهور به امام علی و امیرالمومنین (۱۳ رجب سال ۲۳ قبل از هجرت - ۲۱ رمضان سال ۴۰ هجری قمری)، امام اول همه مذاهب شیعه، صحابی، راوی، کاتب وحی و چهارمین خلیفه از خلفای راشدین نزد اهل سنت است.

ایشان همچنین پسر عمو و داماد پیامبر اکرم (ص)، همسر حضرت فاطمه زهرا (س)، پدر و جدِّ یازده امام شیعه است که پدرشان حضرت ابوطالب و مادرشان حضرت فاطمه بنت اسد بودند.

به گفته عالمان شیعه و بسیاری از علمای اهل سنت، وجود نازنین و آسمانی حضرت علی (ع) در کعبه زاده شد و ایشان نخستین مردی بود که به پیامبر اسلام(ص) ایمان آورد و از نظر شیعه، علی(ع) به فرمان خدا و تصریح پیامبر(ص)، جانشین بلافصل رسول خدا (ص) است.

فضایل زیادی برای حضرت علی (ع) بر شمرده‌اند؛ پیامبر(ص) در یوم الدار او را به عنوان وصی و جانشین خود برگزید. ایشان هنگامی که قریش قصد کشتن پیامبر(ص) را داشتند، در بستر پیامبر اسلام (ص) خوابید تا پیامبر (ص) بتواند مخفیانه به مدینه هجرت کند.

پیامبر(ص) عقد اخوت خود را با ایشان بستند و بنابر منابع شیعه و برخی منابع اهل سنت، حدود ۳۰۰ آیه از قرآن کریم، درباره فضایل وی است مانند آیه مباهله، آیه تطهیر، آیه ولایت و برخی دیگر از آیات که بر عصمت وی دلالت دارد.

علی(ع) در همه غزوات پیامبر اسلام (ص) به جز جنگ تبوک شرکت داشت. در غزوه تبوک پیامبر(ص) علی(ع) را به جانشینی خود در مدینه گماشت.

امام علی(ع) در غزوه بدر، تعداد زیادی از مشرکان را به هلاکت رساند، در غزوه احد از جان پیامبر(ص) محافظت کرد، در غزوه خندق با کشتن عمر بن عبدود جنگ را خاتمه داد و در غزوه خیبر، با کندن درِ بزرگ قلعه خیبر، جنگ را به سرانجام رساند.

پیامبر(ص) پس از انجام تنها حج خود، پس از نزول آیه تبلیغ، مردم را در منطقه غدیر خم جمع کرد؛ سپس خطبه غدیر را خواند و دست امام علی(ع) را بلند کرد و فرمود «هر که من مولای او هستم، علی نیز مولای اوست، خدایا دوست بدار آنکه او را دوست دارد و دشمن او را دشمن بدار.»

بنابر نظر مفسران شیعه و برخی از اهل سنت، آیه اکمال در همین روز نازل شده است و به باور شیعیان، عبارت من کنت مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌّ مَوْلَاهُ که توسط پیامبر (ص) در روز غدیر گفته شد، به معنای تعیین جانشینی پیامبر(ص) است.

امام علی(ع) در دوران ۲۵ ساله خلفای سه‌ گانه بیشتر از امور سیاسی و حکومتی به دور بود و تنها به انجام خدمات علمی و اجتماعی از جمله جمع‌ آوری قرآنی که به مصحف امام علی (ع) مشهور شد و حفر قنات مشغول بود؛ همچنین خلفا با وی در خصوص مسائل مختلف حکومتی نظیر قضاوت مشورت می‌ کردند.

امام علی(ع) پس از خلیفه سوم، به اصرار مسلمانان خلافت و حکومت را پذیرفت. او در دوران حکومتش اهمیت ویژه‌ ای برای عدالت قائل بود و در برابر روش خلفا که بیت‌ المال را بر اساس سوابق افراد تقسیم می‌ کردند، ایستاد.

ایشان دستور داد که عرب و عجم و هر مسلمانی از هر تیره و تبار که باشد، در سهم بیت‌ المال یکسان‌ اند، در دوره کوتاه حکومت امام علی(ع) سه جنگ سنگین داخلی جمل، صفین و نهروان در گرفت.

امام علی (ع) سرانجام در محراب مسجد کوفه در حال نماز به دست یکی از خوارج به نام ابن ملجم مرادی به شهادت رسید و مخفیانه در نجف به خاک سپرده شد. حرم ایشان از مکان‌ های مقدس در فرهنگ شیعه بوده و زیارت آن مورد توجه است.

سررشته بسیاری از علوم مسلمانان، از جمله نحو عربی، کلام، فقه و تفسیر به امام علی(ع) نسبت داده‌ شده است.

علی بن ابی طالب همواره از سوی شیعیان، جایگاه و منزلت ویژه‌ ای داشته و دارد و پس از پیامبر (ص)، بهترین، با تقواترین و عالم‌ ترینِ انسان‌ ها و جانشین بر حق حضرت محمد(ص) بوده است.

بر این اساس گروهی از صحابه از زمان حیات پیامبر اسلام (ص)، پیرو و دوست‌ دار علی (ع) یعنی شیعه دانسته‌ می‌ شده‌ اند.

کتاب معروف نهج البلاغه منتخبی از سخنان و نامه‌ها و حکمت‌ها و مواعظ امام علی(ع) است. مکتوباتی نیز به ایشان نسبت داده شده که با املای رسول خدا (ص) و خط ایشان بوده است. آثار مکتوب بسیاری به زبان‌ های مختلف درباره وی نوشته شده است.

ابوالحسن، ابوالحسین، ابوالسبطین، ابوالریحانتین، ابوتراب و ابوالائمه از کنیه‌ های علی بن ابیطالب (ع) است.

همچنین در منابع القاب و صفات متعددی برای ایشان از جمله امیرالمومنین، یعسوب الدین و المسلمین، حیدر، مرتضی، قسیم النار و الجنه، صاحب اللواء، صدّیق اکبر، فاروق، مبیر الشرک و المشرکین، قاتل الناکثین و القاسطین و المارقین، مولی المومنین، شبیه هارون، نفس الرسول، أخو الرسول، زوج البتول، سیف الله المسلول، امیر البرره، قاتل الفجره، ذوالقرنین، هادی، سید العرب، کشّاف الکرب، داعی، شاهد، باب المدینه، والی، وصی، قاضی دَین رسول الله، منجز وعده، النبا العظیم، الصراط المستقیم و الانزع البطین برشمرده اند.

در روز ۲۱ رمضان سال ۴۰ هجری قمری خورشید کوفه نقاب سیاه بر چهره کشیده و آسمان این شهر را ماتم گرفته است، امروز دریچه ای نورانی از آسمان به سوی زمین گشوده شد تا بزرگ مردی را با خود به نزد معبود ببرد و جهانی را در ماتمش عزادار کند.

سه روز از شکافتن فرق مولای متقیان و شاه مردان با شمشیر کین می گذرد، امروز ۲۱ ماه رمضان است، امروز خورشید طلوع نمی کند، جهان تا هفت آسمان عزادار مولایش است، عزادار کسی که دنیا را سه طلاقه کرده بود.

این صدای شیون و ضجه است که از خانه علی (ع) بر می خیزد، علی رفت، علی رفت، پدر یتیمان رفت...

پرده ها کنار رفت و معلوم شد این علی (ع) بود که یار و دلسوز نیازمندان و یتیمان کوفه بود، رفت تا همه اهل کوفه احساس یتیمی کنند.

علی (ع) رفت تا این جمله بعد از قرن ها در ذهن ها ملکه شود که «علی (ع) کشته عدلش است».

امروز و با رفتن علی (ع) یتیمان و فقیران کوفه دربدر کوچه های تنهایی و سرگردانی شدند، دیگر کسی نیست تا نان و خرما پشت در خانه نیازمندان این شهر نفرین شده بگذارد.

جزیره قشم امروز چهارشنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ مصادف با بیست و یکم ماه مبارک رمضان سالروز شهادت حضرت علی (ع) غرق در غم و ماتم است.

آیین عزاداری شهادت حضرت علی (ع) شب گذشته و بامداد امروز همزمان با دومین شب قدر در سطح مساجد بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس از جمله مسجد علی بن ابیطالب (ع)، مسجدامام رضا(ع)، حضرت ابالفضل (ع)، مسجد صاحب الزمان(عج)، مسجد امام حسن (ع) و امام حسین (ع) و مصلی بزرگ امام علی (ع) قشم برگزار شد.

تعدادی از هیات های عزاداری نیز امروز در خیابان های سرزمین آب و آفتاب حضور یافتند و در غم شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع) به سینه زنی و زنجیر زنی پرداختند.

وعاظ و روحانیان در مراسمی که در اماکن مقدس مذهبی سراسر این جزیره برگزار شد به تبیین سیره و منش ائمه اطهار(ع) و امام علی (ع) پرداختند و مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) نیز مداحی کردند.

جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌های خلیج فارس گسترده شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha