توسعه کشت گلخانه‌ای، راهبرد دولت برای رونق کشاورزی در گلستان
کشت گلخانه‌ای در گلستان

گرگان - ایرنا - کم‌آبی، تهدیدهای اصلی و مهم کشاورزی گلستان برای تولید محصول و تامین نیاز غذایی است که توجه به توسعه کشت گلخانه‌ای به عنوان راهبرد موثر دولت سیزدهم، علاوه بر ایجاد انگیزه در سرمایه‌گذاران برای ورود به این بخش، به افزایش تولید منجر شده است.

به گزارش ایرنا و طبق داده‌های آماری مسوولان باغبانی جهادکشاورزی گلستان، این استان ۸۲ هکتار گلخانه با مشارکت بخش خصوصی دارد که ۵۳ هکتار آن در سال گذشته آماده بهره برداری شده و گویای عزم دولت سیزدهم در حمایت از سرمایه‌گذاری در این حوزه است.

طرح توسعه کشت گلخانه‌ای محصولات کشاورزی در گلستان از سال ۹۷ مورد توجه قرار گرفته و حمایت از متقاضیان برای سرمایه‌گذاری در ایجاد زیرساخت و تولید در ۲ سال اخیر به اوج خود رسیده است.

کشت گلخانه‌ای در زمین‌های کشاورزی کم بازده، یکی از ظرفیت‌های توسعه گلستان است که می‌تواند در بهره‌برداری بهینه از منابع آبی، پایداری تولید، تامین نیاز داخلی و تسخیر بازارهای خارجی، ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و افزایش درآمد بهره‌برداران نقش اساسی و محوری ایفا کند.

کارشناسان حوزه باغبانی جهادکشاورزی در گلستان معتقدند: دستیابی به تولید بالا در واحد سطح تا ۱۰ برابر محصولات سبزی و صیفی در فضای گلخانه؛ افزایش بهره وری مصرف آب تا ۱۰ برابر نسبت به کشت در فضای باز، ایجاد اشتغال بالا در واحد سطح تا ۳۰ نفر مستقیم و غیرمستقیم به ازای هر هکتار، وجود شرایط مساعد محیطی به ویژه در نوار شمالی و امکان صادرات به آسیای میانه از مزیت‌های مهم این استان برای توسعه طرح کشت گلخانه‌ای است.

مجری طرح توسعه کشت گلخانه‌ای در مدیریت باغبانی جهادکشاورزی گلستان با اشاره به ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری برای کشت گلخانه‌ای استان گفت: رونق کشت گلخانه‌ای در این خطه زمینه ساز افزایش بهره‌وری و استفاده بهینه از منابع آبی در حوزه کشاورزی (رعایت الگوی کشت)، افزایش راندمان تولید محصول در واحد سطح، افزایش درآمد بهره‌برداران و رونق صادرات محصولات به کشورهای اورآسیا و روسیه است.

لیلا جهانگیر به خبرنگار ایرنا افزود: توسعه کشت محصولات گلخانه‌ای گلستان در سال‌های اخیر مورد توجه بیشتر قرار گرفته و حمایت از متقاضیان برای سرمایه گذاران با جدیت پیگیری می‌شود.

به گفته وی استفاده از زمین‌های کم بازده و آفتاب‌گیر واقع در نوار شمالی گلستان از جمله در گمیشان، آق‌قلا، ترکمن، مراوه تپه و کلاله در اولویت ایجاد و توسعه گلخانه برای تولید محصولات کشاورزی است.

جهانگیر یادآور شد: مطابق مطالعات امکان سنجی، استان گلستان از قابلیت ایجاد و توسعه هزار هکتار گلخانه‌ کشاورزی برخوردار است که شتاب بخشیدن به این طرح مهم، به رفع چالش‌های کوتاه مدت از جمله تخصیص و پرداخت اعتبارات تسهیلاتی کم بهره، افزایش مدت زمان دوره مشارکت تسهیلات پرداختی و انجام اقدامات حمایتی مانند پرداخت یارانه در تامین نهاده ها مانند کود و سم نیاز دارد.

وی افزود: با توجه به هزینه‌های روبه‌افزایش تولید محصولات گلخانه‌ای و پیچ و خم‌های دشوار اخذ تسهیلات بانکی، باید حمایت ویژه در حوزه بانکی از تولیدکنندگان این بخش انجام شود.

توسعه کشت گلخانه‌ای، راهبرد دولت برای رونق کشاورزی در گلستان

گرایش به ایجاد شهرک گلخانه‌ای

مجری طرح توسعه کشت گلخانه ای در مدیریت باغبانی جهادکشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: گرایش به ایجاد شهرک گلخانه ای در استان رو به افزایش است چراکه این اقدام هزینه‌های زیرساخت را برای سرمایه گذاران کاهش داده و تولید محصول گلخانه ای را برای تولید کنندگان به صرفه‌تر می‌کند.

جهانگیر گفت: گلستان ۸۲ هکتار گلخانه در حال بهره برداری برای تولید محصولات کشاورزی دارد که هفت هکتار آن در قالب شهرک بوده و بقیه به صورت انفرادی در سایر نقاط استان در دست بهره‌برداری است.

به گفته وی، تاکنون سرمایه‌گذاری و اجرای طرح مزبور در تمامی شهرستان‌های گلستان مطابق برش ابلاغی و تمایل متقاضیان صورت گرفته است.

جهانگیر اضافه کرد: تولید محصولات گلخانه‌ای در گلستان از سطح در دست بهره‌برداری، شامل ۵۰ درصد در تولید سبزی و صیفی، گوجه فرنگی، فلفل و خیار و ۵۰ درصد دیگر به تولید گل و گیاه زینتی و لیموترش (لایم کوات) اختصاص دارد.

وی گفت: اولویت توسعه گلخانه در استان برای سرمایه‌گذاری در تولید انواع به ویژه کلم برکلی و کلم پیچ، فلفل دلمه ای ، گل و گیاه ، خیار و گوجه فرنگی است.

این کارشناس مدیریت باغبانی جهادکشاورزی گلستان یادآور شد: در کنار تولید محصولات گلخانه‌ای در استان، دوره‌های آموزشی ترویجی از جمله در حوزه بازاریابی شامل شناخت بازار صادراتی برای سرمایه‌گذاران با جدیت برگزار می‌شود.

کشت گلخانه ظرفیت توسعه گلستان

مدیر باغبانی جهادکشاورزی گلستان به اهمیت سرمایه‌گذاری در ایجاد کشت گلخانه برای توسعه استان اشاره کرد و گفت: هدف این طرح استفاده از ظرفیت استان در تولید پایدار با لحاظ صرفه‌جویی در مصرف آب کشاورزی، ایجاد فرصت شغلی جدید، ایجاد ارزش افزوده و استفاده از بازار کشورهای اورآسیا و رونق صادرات است.

نویدرضا فرهانی به خبرنگار ایرنا افزود: گلستان ۸۲ هکتار گلخانه با سرمایه‌گذاری نزدیک به ۳ هزار و ۱۷۵ میلیارد ریال و تولید افزون بر ۱۳ هزار و ۵۰۰ تُن محصول سبزی و صیفی و ۱۷ میلیون گلدان گل و گیاهان زینتی در دست بهره‌برداری دارد.

به گفته وی با بهره‌برداری تولید در این سطح گلخانه در استان، بیش از۲ هزار و ۴۵۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم صاحب شغل شدند.

وی بیان کرد: از این سطح گلخانه، ۵۳ هکتار در سال ۱۴۰۱ در قالب ۱۰۰ واحد تولیدی به بهره‌برداری رسید و سبب شد گلستان در شاخص توسعه گلخانه در کشور مقام سوم را کسب کند.

فرهانی ادامه داد: همچنین ۸۰ هکتار گلخانه جدید با پیشرفت فیزیکی بالای ۷۰ درصد در گلستان در دست ساخت است که با بهره‌برداری این سطح گلخانه، سرانه اشتغال و تولید استان، تقریبا ۲ برابر شرایط فعلی خواهد شد.

توسعه کشت گلخانه‌ای، راهبرد دولت برای رونق کشاورزی در گلستان

صادرات محصولات گلخانه‌ای

مدیر باغبانی جهادکشاورزی گلستان با اشاره به این که سرمایه‌گذاری در صادرات محصولات گلخانه ای استان گفت: صادرات محصولات گلخانه‌ای با توجه به مزیت نسبی ارزش افزوده برای تولید کننده و ارز آوری برای کشور از برنامه‌های مهم جهادکشاورزی استان برای سال ۱۴۰۲ است.

وی تاکید کرد: با برنامه‌ریزی صورت گرفته و در صورت ابلاغ و تخصیص اعتبارات تملکی و تسهیلات بانکی در سال جاری برنامه‌های ایجاد ۴۰ هکتار گلخانه جدید، ایجاد زیرساخت مجتمع‌های گلخانه ای در سطح ۱۷ هکتار در چهار شهرستان، ایجاد الزامات طرح توسعه ۵۰ هکتاری گلخانه‌های کوچک مقیاس با همکاری معاونت توسعه عمرانی استانداری و ایجاد ۱۸۰ هکتار گلخانه در قالب شهرک‌های گلخانه‌ای و ایجاد هفت هکتار گلخانه یکپارچه سبزی و صیفی با مشارکت سرمایه‌گذار بخش خصوصی در شهرستان مرزی و محروم گمیشان دست یافتنی است.

چشم به راه حمایت دولت

یکی از گلخانه‌داران تولید کننده محصولات کشاورزی (گوجه فرنگی) در گرگان با اشاره به این که در شرایط کنونی گلخانه‌داران نیازمند حمایت دولت ویژه در پایداری تولید هستند گفت: از یک سال قبل با افزایش تورم، هزینه تولید محصول گلخانه‌ای با قیمت فروش محصول در بازار همخوانی ندارد ولی گلخانه‌داران با تحمل زیان همچنان به تولید ادامه می‌دهند.

اشکان حسینی به خبرنگار ایرنا افزود: تولید کنندگان محصول گلخانه‌ای با مشکل خرید مواد اولیه برای تولید مواجه هستند به عنوان نمونه سال قبل کود موردنیاز تولید محصول با ۵ میلیارد ریال تهیه می‌شد ولی اکنون باید برای تهیه همین کود ۱۳ میلیارد ریال پرداخت کنیم در حالی قیمت فروش محصولات تقریبا مشابه پارسال است.

وی خاطرنشان کرد: گلخانه‌داران منطقه نیازمند حمایت دولت در ارایه تسهیلات سرمایه در گردش با سود چهار درصد و افزایش بازگشت بدهی از یک سال به ۲ سال، تخصیص یارانه حمایتی در تهیه کود موردنیاز تولید محصول و همچنین آسان سازی صادرات محصول تولیدی هستند.

در کنار شرایط اقلیمی موجود در گلستان از جمله مدیریت در مصرف آب زراعی، وجود ۳۰۰ روز آفتابی در طول سال به ویژه در مناطق شرقی استان، زمین‌های کم بازده در نوار شمالی، بازار مناسب در کشورهای آسیای میانه به دلیل هم مرز بودن با این کشورها از طریق خشکی و آبی و وجود فرودگاه بین المللی گرگان، شرایط مساعدی برای توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در این استان شمالی فراهم کرده که باید بیش از این با حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و شتاب بخشیدن به رفع موانع در ایجاد پایانه صادرات محصولات کشاورزی در استان، سطح گلخانه‌ها افزایش یابد.

استان گلستان با ۶۶۷ هزار هکتار زمین کشاورزی از قطب های مهم تولید محصولات کشاورزی درکشور به شمار می رود و در تولید ۱۵ نوع محصول کشاورزی رتبه های اول تا ششم کشور را دارد که از آن جمله می‌توان به سویا، خاویار، دانه روغنی کلزا، گندم، گوشت مرغ، جو، آفتابگردان، پنیه، توتون، پیله‌تر ابریشم، برنج، هلو، آلو، خرمالو و زیتون اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha