توافق ایران و عربستان به نفع کل کشورهای منطقه خواهد بود

تهران-ایرنا- کارشناس مسائل منطقه گفت: توافق ایران و عربستان به نفع کل منطقه در زمینه‌های تجاری و امنیتی است.

مسعود اسداللهی کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایران در مورد آثار مثبت سیاسی و اقتصادی توافق میان ایران و عربستان، اظهارداشت: هرچند که تا به امروز متن کامل توافق میان این دو کشور منتشر نشده است تا بدانیم که در چه موضوعاتی دو طرف به جمع‌بندی و توافق رسیده‌اند اما اصل این توافق بدون مضمون و محتوای آن، یک زلزله سیاسی ایجاد کرده است.

وی گفت: عربستان بالاخره به عنوان کشوری که بلد الحرمین شریفین است، در جهان عرب و جهان اسلام جایگاه خوبی دارد و به هرحال اکثریت جهان اسلام اهل سنت هستند و بسیاری از نظام‌های عربی اسلامی شاید اینطور فکر می‌کنند که بر اساس این پارامتر مجبورند که سیاست‌های عربستان در قبال ایران را یا رعایت کنند و یا حداقل مخالفت نکنند.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: بر همین اساس زمانیکه که عربستان به دشمنی با ایران پرداخت و به خصوص در این هفت یا هشت سال اخیر که با روی کارآمدن محمد بن‌سلمان خیلی اوج گرفت، محدودیت زیادی را برای برخی دولت‌های عربی ایجاد کرد که خواهان رابطه با ایران بودند.در واقع رویکرد یا نگرش سیاسی عربستان در قبال ایران همچون مانع یا سدی بود که مسیر ارتباطات میان ایران و برخی دولت‌های عربی منطقه را کُند می‌کرد.

وی با اشاره به این مطلب که از زمانیکه خود عربستان در بهبود روابط با ایران پیش قدم شد به یکباره دروازه‌های ارتباط باز شد، تصریح کرد: پس از توافق ایران و عربستان کشورهای مختلف عربی از جمله مصر، امارات و حتی بحرین که یکی از بدترین مواضع علیه ایران را در سال های اخیر اتخاذ می کردند، به صف شدند تا روابط خود با ایران را از سر بگیرند.

این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: آنها می‌دانند که ایران در منطقه بسیار تاثیرگذار و قدرتمند است، اینکه جمهوری اسلامی ایران توانسته در برابر این حجم گسترده از فشارها و تحریم‌ها بیش از چهار دهه ایستادگی کند، نشان از قدرتمندی نظام ایران دارد و کشورهای دیگر هم تمایل دارند با کشوری قدرتمند ارتباط داشته باشند.

اسداللهی با اشاره به بازگشایی سفارتخانه‌های ایران و عربستان هم، اظهارداشت: ما بحث مناسک حج را در پیش داریم که این توافق می‌تواند در نحوه تعامل عربستان با حجاج ایرانی تاثیر بگذارد و در کنار این، بحث از سرگیری عمره را هم داریم. از سوی دیگر، هرچند که تعاملات تجاری میان ایران و عربستان تا به امروز چندان گسترده نبوده، اما توافق اخیر می‌تواند تاثیر مثبتی در این زمینه هم داشته باشد.

این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه توافق حاصل شده میان تهران و ریاض تبعات سیاسی و تجاری مثبت زیادی را به همراه خواهد داشت، تصریح کرد: اما باید به این نکته هم توجه کنیم که طوری برخورد نشود که برخی این برداشت را داشته باشند که ایران اصول ثابتش را وجه المصالحه توافق قرار داده است باید بر این نکته تاکید شود که ما همواره خواهان تنش زدایی در منطقه خلیج فارس بودیم و این ایران بود که ایده امنیت منطقه ای را مطرح کرده و ما هیچ وقت خصومتی با کشورهای عرب منطقه نداشتیم و بارها اعلام کردیم که قدرت نظامی ایران نه تنها تهدیدی برای شما نیست بلکه در خدمت کشورهای منطقه است.

این کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم این گرایش جدید عربستان که به سمت شرق سوق پیدا کرده و روابطش را با روسیه و چین گسترش داده و از طرفی خواهان گسترش روابط با ایران شده، سیاست پایداری باشد و قطعا این موضوع می‌تواند بستر تحولات مثبتی در منطقه به حساب آید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha