به گزارش ایرنا، آیت الله سید حسن عاملی در مراسم افتتاح نمایشگاه قرآن های خطی در محل موزه شهرداری اردبیل اظهار کرذ: با توجه به اینکه نسخه های نفیسی از قرآن در منازل مردم نگهداری میشود و نگهداری این آثار در منازل خیلی مشکل و خطرناک است، بر آن شدیم که با برگزاری نمایشگاه خدمات لازم را در این خصوص برای خانواده ها ارائه و آنها را برای تحویل به موزه های شهر تشویق کنیم.
وی ادامه داد: تمام نسخه های خطی مخصوصاً نسخه های قرآنی هویت و مدنیت ما است و نشان می دهد که در گذشته چقدر اهتمام به قرآن، علم و چاپ بوده است.
امام جمعه اردبیل ادامه داد: با وجود اینکه هنوز یک ماه از اعلام برگزاری نمایشگاه نگذشته است، اهالی استان بهترین قرآن های خطی را آوردند به طوری که بعضی قرآن ها در این نمایشگاه مربوط به ۷۰۰ سال پیش است بعضی ها اگرچه قدمت حدود ۲۰۰ ساله دارد اما از جهت هنری مثل خط ، تذهیب و نفاست نقوش جلد بسیار استثنایی هستند.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل ضمن قدردانی از تلاشها و همکاری شورای اسلامی شهر و شهرداری اردبیل گفت: بنا داریم همه مخطوطات اردبیل را جمع آوری و فهرست آنها را در قالب کتابی به نام مخطوطات اردبیل چاپ کنیم و این کتاب برای محققین بسیار ارزشمند خواهد بود.
آیت الله عاملی از اهالی استان خواست کتابهای خطی که در منزل دارند را به موزه های شهر تحویل بدهند و افزود: وقتی چنین نمایشگاههایی برگزار میشود مثل این است که به یک سفر تاریخی علمی رفته و با گذشتگان خودمان ارتباط برقرار کرده ایم و در این سفر معنوی متوجه میشویم که گذشتگان ما چه همت و هنرهایی داشتند.
امام جمعه اردبیل با بیان اینکه رنگ هایی که در این قرآنهای خطی وجود دارد، هیچ کدام شیمیایی نیستند، افزود: مراکزی که در این باب مسئولیت دارند باید همت خود را بیشتر کنند. اردبیل ما در گذشته در باب نسخ خطی هم در قرآن و هم در غیر قرآن بسیار قوی بوده است در کتابخانه های مهم ایران در آخر بسیاری از کتاب ها چه خطی و چه سنگی می بینید نوشته شده : “تم فی دارالارشاد اردبیل”.
آیت الله عاملی گفت:در ادوار گذشته روس ها بهترین مجموعه های خطی ما را از بقعه شیخ صفی به سن پترزبورگ برده اند در آخر همه این کتاب ها نوشته شده “موقوفه للروضه الصفویه المبارکه”
امام جمعه اردبیل ضمن ابراز خرسندی از برپایی این نمایشگاه گفت: این انتظار را نداشتم که چنین قرآن های نفیسی در منازل و مراکز خاصی باشد که تحویل موزه شهرداری داده اند تا این آثار ماندگار شود.
وی با اشاره به اینکه این آثار به نام خود اهدا کنندگان ثبت می شود و نام اهدا کننده ذیل اثر قید می گردد،افزود: امسال اولین ماه رمضان بود که این کار را انجام دادیم و شورای فرهنگ عمومی تصمیم دارد که این موضوع را در سال های آینده توسعه دهد.
عضو مجلس خبرگان رهبری یادآور شد: سال آینده در آستانه ماه مبارک رمضان وسیع ترین نمایشگاه قرآنهای خطی را عرضه میکنیم و بلکه ان شاءالله در آینده نمایشگاهی از کل کتاب های خطی و نه فقط قرآن را تنظیم میکنیم تا این اثر بزرگ هنری اردبیل نمایش داده شود تا علاقه مندان در دنیا و در ایران عزیز بدانند که اردبیل مهد چه هنر هایی بوده است.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان اردبیل در خاتمه با تاکید بر لزوم اهتمام برای تقویت این موزه اظهار کرد: اگر یک کتابخانه، هزار کتاب خطی داشته باشد یونسکو خدمات ویژه به آنجا ارائه می دهد لذا چنانچه آثاری که در خانه ها هستند جمع آوری شود میتوانیم از حمایتهای خاص یونسکو هم برخوردار شویم.
همچنین در این مراسم محمود صفری شهردار اردبیل اظهار کرد: قدمت قرآنهای موجود در نمایشگاه بالای ۳۰۰ سال است که از امروز برای بازدید عموم در موزه شهرداری اردبیل به نمایش گذاشته شده است.
️وی با اشاره به اقدامات فرهنگی مختلف شهرداری در ماه مبارک رمضان تصریح کرد: همزمان با ماه مبارک رمضان شهرداری اردبیل اقدامات فرهنگی مختلفی از جمله مراسم استقبال از ماه مبارک رمضان، نصب اِلمانهای قرآنی در سطح شهر، توزیع بسته معیشتی در مناطق محروم و افتتاح نمایشگاه قرآنهای خطی را انجام داده است.
شهردار اردبیل با اشاره به تعداد قرآنهای موجود در نمایشگاه بیان کرد: در حال حاضر ۶۰ جلد قرآن خطی با قدمتهای مختلف در نمایشگاه موجود است که تعدادی قابل توجهی از این قرآنها اهدایی از طرف شهروندان است؛ همچنین قرآنهای ویژه که از قدیمیترینها محسوب میشود در این نمایشگاه موجود است.
صفری در خصوص زمان بازدید نیز گفت: نمایشگاه قرآنهای خطی تا پایان اردیبهشتماه برای بازدید عموم دایر است و علاقمندان میتوانند در ایام ماه مبارک رمضان از ساعت ۸ صبح الی ۱۴ و ۲۰ الی ۲۲؛ همچنین بعد از ماه مبارک رمضان از ساعت ۸ صبح الی ۱۴ جهت بازدید از نمایشگاه؛ به موزه شهرداری اردبیل مراجعه کنند.
نظر شما