۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۷:۵۲
کد خبر: 85088291
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

چرایی ساخت سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد + فیلم

۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۷:۵۲
کد خبر: 85088291
چرایی ساخت سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد + فیلم

یاسوج - ایرنا - سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد که قرار است به عنوان دومین سد بر روی رودخانه مارون ساخته شود با داشتن امتیازهای هیدرولوژی، ژئوتکنیکی و منابع آبی موجب کنترل سیلاب های مخرب و تحول در کشاورزی منطقه خواهد شد و با روی کار آمدن دولت سیزدهم گام های مثبتی برای اجرای این طرح توسعه محور برداشته شده است.

به گزارش ایرنا، این روزها حکایت احداث سد آبریز در استان کهگیلویه و بویراحمد نقل محافل بسیار شده است و ساخت آن به عنوان یک دغدغه اصلی از سوی مسئولان کهگیلویه و وبواحمد مطرح شده ، زیرا آن ها معتقدند این سد تنها سدی است که منافع زیادی برای استان دارد و به رونق و توسعه این منطقه کمک خواهد کرد.

به گفته کارشناسان این طرح اقتصادی بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم شهرستان‌های کهگیلویه، بهمئی چرام و لنده را سیراب و تنش کم آبی چهار شهرستان را برطرف می‌کند.

اخیرا دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، گزارشی با عنوان «ارزیابی کارشناسی احداث سد آبریز با توجه به منابع و مصارف حوضه آبریز مارون-جراحی» منتشر کرده و در پایان آن به این نتیجه رسیده است که احداث سد آبریز نیز پیشنهاد نمی‌شود.

این گزارش واکنش های بسیاری همراه داشته است و یادداشت ها و خبرهای متفاوتی در این زمینه نشر پیدا می کند و مردم در خصوص احداث یا نساختن این سد مهم سردرگم شده اند.

چهره ها و مسئولان ارشد استانی از جمله استاندار کهگیلویه و بویراحمد و ائمه جمعه به جد پیگیر احداث سد آبریز هستند و ساخت این سد را خواسته به حق مردم استان می دانند.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرده است که روند قانونی ساخت سد آبریز در دست اجراست و آیین کلنگ زنی آن پس از تکمیل مطالعات فنی، در سال ۱۴۰۲ برگزار می شود .

سید علی احمدزاده اظهار کرد: مطالعات فنی سد آبریز تکمیل نیست و وزیر نیرو تاکید داشته که مراحل اجرای این سد سرعت بگیرد.

وی افزود: سد آبریز، یک تغییر مطالعاتی لازم دارد زیرا از منطقه غرب دهدشت از پروژه ایدنک آب برداشت می شود و به همین نسبت برداشت آب کشاورزی از سد کمتر می شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: بدون تردید، مخزن سد آبریز به حجم ۱۳۵ میلیون متر مکعب ساخته خواهد شد.

احمدزاده عنوان کرد: امید است در سال ۱۴۰۲ کلنگ سد آبریز کهگیلویه و بویراحمد زده شود و کار اجرایی آن آغاز شود.

وی ادامه داد: مطالعات این سد در حال تکمیل است و روند کار عادی است و در مسیر خودش قرار دارد.

00:00
00:00
Download

احداث سد آبریز مهمترین مطالبه مردم

نماینده مردم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه احداث سد آبریز مهمترین مطالبه مردم حوزه انتخابیه است، گفت: گزارش مرکز پژوهش‌ها در این رابطه غیرکارشناسانه است.

سید محمد موحد افزود: متأسفانه مرکز پژوهش‌های مجلس با نظر غیرکارشناسانه در مورد احداث سد آبریز کام مردم حوزه انتخابیه را تلخ کرد و پیامدی جز تزریق یأس و ناامیدی نداشته است.

وی با اشاره به سفر رییس مجلس شورای اسلامی به استان، عنوان کرد: مهمترین مطالبه مردم در این سفر احداث سد آبریز بوده که دارای ابلاغیه وزارت نیرو و همچنین اخذ مجوزهای لازم زیست محیطی بوده است اما گزارش مرکز پژوهش‌ها پشت پا به وعده و امیدی بود که شما در دل مردم کاشتید و فضای عمومی مردم را در این برهه خاص با مشکل مواجه کرد.

نماینده مردم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کارشناس مرکز پژوهش‌ها کوچکترین زحمتی به خود برای بررسی حداقلی این موضوع نداده تا مشخص شود که این مطلب را از کدامین منشأ به دست آورده است.

وی بیان کرد: می‌طلبد وزیر نیرو و رییس کمیسیون کشاورزی هر چه سریعتر سفر بررسی و کارشناسانه‌ای به حوزه انتخابیه داشته باشند و جواب متقن و روشنی را به مردم بدهند و اجازه ندهند بیش از این به مردم ظلم شود.

گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس صرفاً جنبه مشورتی دارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به انتشار گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس، گفت: این گزارش صرفاً جنبه مشورتی دارد و خللی در روند احداث سد آبریز استان ایجاد نخواهد کرد.

آرش مصلح اظهار کرد: سد آبریز اخیرا در سفر هیات اعزامی دفتر رئیس جمهور به صورت ویژه دیده شده و پس از بازدید، دفتر رئیس جمهور به وزیر نیرو جهت سرمایه گذاری در طرح های مطالعه شده احداث این سد مکاتبه کرده است.

وی افزود: همچنین احداث سد آبریز کهگیلویه جزو طرح های مهم پیشنهادی دور دوم سفر رییس جمهور به استان خواهد بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: جلسات متعددی تاکنون برای پیگیری سد آبریز به همراه استاندار استان در تهران انجام گرفته و قطعا این سد اجرایی خواهد شد.

مصلح عنوان کرد: مرکز پژوهش‌های مجلس یک نهاد مشورتی برای نمایندگان است و بیشتر اوقات گزارش‌های عدیده‌ای در موضوعات مختلف منتشر می‌کند.

وی ادامه داد: پیش تر در خصوص سد چمشیر نیز چنین گزارش‌هایی منتشر شده بود اما این سد در نهایت آبگیری و به سرانجام رسید.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: بر اساس نظر کمیته تخصیص آب، تخصیص سد آبریز ۱۳۵میلیون مترمکعب است و تاکنون مجوزهای تخصیص آب، محیط زیست، پدافند غیرعامل و مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی آن اخذ شده است.

مصلح گفت: از دی ماه سال گذشته نیز تمام نقشه‌های سد، تونل، نیروگاه، سازه سد، و تأسیسات آن با حجم ۱۳۵ میلیون متر مکعب در حال بازنگری است و نامه‌ها و مکاتبات بسیاری وجود دارد که همگی دال بر اهمیت احداث سد آبریز است.

سد آبریز در یک نگاه

مارون از رودخانه‌های جنوب غربی ایران جزو ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.

این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.

رودخانه مارون به همراه دو رودخانه دیگر شهرستان کهگیلویه ولنده بیشترین آب را از استان خارج می‌کند.

عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۲۰ هزار هکتار از زمین‌های تشنه شهرستان‌های کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.

با ساخت این سد، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله‌هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت‌های شهرستان‌های کهگیلویه و چرام انتقال می‌یابد.

مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است. این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا می‌شود.

بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشت‌های کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد. سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان‌های کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.

سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.

سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث می‌شود.

به گفته مسئولان این سد نه تنها مزیت های فراوانی برای استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد داشت بلکه استان های همجوار نیز از مزیت ها و قابلیت های این سد بهره مند خواهند شد.

کهگیلویه و بویراحمدی که ۲ میلیون مترمکعب تولید آب در مارون دارد و حدود ۴۹۰ میلیون متر مکعب هم سهم دارد ۱۳۵ میلیون متر مکعب آن را حق دارد در زمستان بگیرد لذا سد آبریز با این وضعیت مطالعه شد و مجوز تخصیص آب، زیست محیطی، پدافند غیرعامل، باستان شناسی و فنی گرفت.

طبق آخرین مطالعات از سد آبریز قرار است این سد ۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان های کهگیلویه و چرام را پوشش دهد به معنای آنکه ۱۲ هزار هکتار در کهگیلویه و هشت هزار هکتار در چرام عملیاتی شود.

از مجموع این ۳۰ هزار هکتار شاید ۱۷ هزار هکتار جزو بهترین اراضی زراعی دیم کشور به لحاظ حاصلخیزی خاک، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha