طرح نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد؛ راهکارها و چالش ها

یاسوج- ایرنا- ساخت مسکن در قالب طرح نهضت ملی مسکن از برنامه‌های جدی دولت سیزدهم است که قرار است هر سال (به مدت چهار سال) یک میلیون واحد مسکن در سطح کشور احداث شود و اجرای موفق این طرح مهم نیازمند برنامه منسجم و هدفمندی در روند اجرا دارد که باید ها و نبایدهای این طرح در کهگیلویه و بویراحمد بررسی می‌شود.

به گزارش ایرنا، کل متقاضیانی که تاکنون در طرح نهضت ملی مسکن استان کهگیلویه و بویراحمد ثبت نام کرده‌اند ۵۹ هزار و ۵۸۷ نفر هستند که از این میان، درخواست ۱۷ هزار و ۴۷۶ نفر آنان تأیید شده‌ و از این تعداد ، سه هزار و ۶۰۸ نفر افتتاح حساب کرده و پروژه برای آنها تعریف شده است.

طرح نهضت ملی مسکن تلاش برای خانه دار شدن تمامی افراد است که فرصت مهمی برای مردم محسوب می شود به همین دلیل هر گونه کوتاهی در اجرای این طرح به ضرر مردم تمام خواهد شد.

تامین زمین در یاسوج مرکز استان، همکاری بانک های استان در نهضت مسکن و تامین زیرساخت ها توسط دستگاه های خدمات رسان سه ضلع اصلی تحقق هر چه بهتر نهضت ملی مسکن در استان هستند که در راه اجرای این طرح ملی چالش ایجاد کرده اند.

از این میان، مشکل بزرگ پیش روی طرح ملی کمبود زمین در شهر یاسوج است که بیش از ۵۲ درصد متقاضیان نهضت ملی در شهر یاسوج هستند، اما کمترین زمین در این شهر وجود دارد.

طبق اعلام معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد وزارت راه و شهرسازی و سازمان ملی زمین و مسکن مکلف به تامین زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استان است و انتظار می‌رود گره از این مشکل باز کنند، ضمن اینکه درخواست هزار میلیارد تومان برای خرید زمین در یاسوج داده شده است.

عیسی شهامت می افزاید که تاکنون مبلغی برای خرید زمین در شهر یاسوج اختصاص داده نشده و حتی سازمان ملی زمین و مسکن پیشنهاد کاهش سهمیه استان به دلیل نبود زمین در این استان محروم را دادند که با مخالفت استاندار مواجه شد.

بنابراین دستگاه های اجرایی از جمله راه و شهرسازی که مهم ترین وظیفه یعنی همان تامین زمین را به عهده دارد باید به وظایف خود عمل کنند و از طرفی نباید بانک های عامل از اتعقاد قرارداد و پرداخت تسهیلات به متقاضیان مسکن کوتاهی کنند.

از این رو درباره باید ها و نباید های طرح نهضت ملی مسکن و اهمیت این طرح و مشکلات پیش روی و ارایه راهکارهای لازم با "محمد راستا"، مدیرکل راه و شهرسازی گفت و گو کردیم.

تامین زمین برای طرح ملی مسکن به عهده راه و شهرسازی است؟

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد گفت: اینکه تامین زمین ۱۰۰ درصد به عهده راه و شهرسازی باشد، چنین نیست زیرا طبق قانون نهضت ملی مسکن ماده ۹ زمین های مازاد تمام وزارتخانه ها باید گرفته شود و در اختیار راه و شهرسازی برای امر نهضت ملی مسکن قرار گیرد.

محمد راستا تاکید کرد: این مهم در استان پیگیری شد و برخی شهرها اقداماتی انجام و در برخی دیگر یا زمین نبود، کم بود و گاها دانشگاه های استان هم زمین ارائه ندادند و مقاومت کردند.

وی عنوان کرد: تنها سازمانی که به خوبی همکاری کرد، سازمان جهاد کشاورزی بود که در همه شهرستان های استان هر چه زمین مازاد داشتند در اختیار راه و شهرسازی قرار دادند که طراحی این واحدها در حال انجام بوده و به مرحله ساخت می رود.

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: در استان به اندازه ای که راه و شهرسازی زمین در اختیار دارد می تواند واحد بسازد.

راستا تصریح کرد: برای کمبود زمین یاسوج حداقل ۱۰۰ هکتار برای نیاز اولیه استان پیشنهاد داده شده است که این ۱۰۰ هکتار با قیمتی که مالکین ارائه داده اند بیش از ۲ هزار میلیارد تومان می شود.

وی تاکید کرد: اعتبار تامین نشد و ما هم چاره ای نداریم قرار بود از صندوق توسعه ملی اعتبار در اختیار استان قرار گیرد که این امر هم محقق نشد.

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: تکلیف بر ما این است که پیگیری کنیم و بارها بارها به وزارت خانه رفتیم و حتی از طریق وزارت کشور و رییس جمهوری برای تامین زمین پیگیری صورت گرفت.

راستا بیان کرد: سه پیشنهاد اکنون قرار است به معان اول رئیس جمهور ارائه شود و مجوزهای آن برای اقدام گرفته شود.

وی ادامه داد: یکی از پیشنهادات ما به وزارت برای نهضت ملی مسکن این بوده که اگر در شهر یاسوج مبلغ تسهیلات را زیاد و سود آن را کم کنند، می‌توان در شهر یاسوج کاملاً به سمت خودمالکی رفت.

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: پیشنهاد دوم خرید زمین و پیشنهاد سوم فروش املاک دولتی یا تهاتر با زمین های اطراف شهر است.

وی عنوان کرد: ولی ما علی رغم این مشکلات همه زمین هایی که در شهر مربوط به راه و شهرسازی بود برای تهاتر و یا فروش قرار داده شد تا از محل فروش این ها بتوانیم حداقل بخشی از زمین مورد نیاز در شهر یاسوج تامین شود که برای همین موضوع هم متقاضی و یا مشتری وجود ندارد.

بانک های استان در پرداخت تسهیلات مسکن ملی همکاری می کنند؟

راستا افزود: بخش خصوصی را تقریبا وارد کار کرده ایم و تبلیغات هم به اندازه کافی انجام شد و جلسات مختلفی با مالکین و سازندگان واحدهای خود مالکی در شهرهای یاسوج، گچساران و دهدشت گرفته شد.

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: اکنون حدود ۶ هزار و ۵۰۰ متقاضی برای واحدهای خود مالک در سامانه ثبت نام کرده اند که خود زمین، پروانه و سند دارند.

وی ادامه داد: این افراد اکثرا به بانک های استان معرفی شده اند ولی در بانک های استان قراردادهایی که منعقد شده بسیار کم است.

راستا ابراز کرد: سیستم های بانکی باید فعالانه پای کار بیایند زیرا واحدهای خود مالک کمترین هزینه را برای دولت و مردم دارد و بیشتر این منازل در محدوده شهر هستند و همه زیرساخت ها وجود دارد و هزینه ساخت بسیار کمتر می شود.

آیا باید راه و شهرسازی زیرساخت های آب، برق، فاضلاب، گاز را تامین کند؟

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: در قانون نهضت ملی مسکن یک بند وجود دارد که مصوب کرده وزارت نیرو موظف است تمام زیرساخت ها شامل (آب، برق، گاز و فاضلاب) را تامین کند.

وی تاکید کرد: رعایت آن الزامی است ولی متاسفانه این یک رویه در استان و کشور شده که راه و شهرسازی صفر تا صد کارها را انجام بدهد در حالی که راه و شهرسازی اول یک هماهنگ کننده و پیگیر موضوع است و همه دستگاه ها و وزارتخانه ها باید پای کار بیایند.

راستا بیان کرد: دستگاه‌های خدمات‌رسان استان به موقع به وظایف خود عمل نکرده بودند و این عامل به سبب کند شدن روند کار شد.

اخیرا؛ آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در آخرین شورای عالی مسکن از پیشرفت طرح نهضت ملی مسکن در ۱۰ استان اظهار نگرانی کرد و به وزیران کشور و راه و شهرسازی دستور داد که با تشکیل گروه بازرسی وضعیت طرح نهضت ملی مسکن را در این استان ها مورد ارزیابی قرار دهند.

طبق گفته های رئیس جمهور، وزیران مربوطه با بررسی کارشناسانه دریابند که استانهایی که روند کارشان در حوزه مسکن کند بوده با چه مانعی مواجه بوده اند که اگر دلیل قانع کننده ای داشتند به آنان برای سرعت بخشی به روند کار کمک لازم را داشته باشند و در صورت نداشتن دلیل قانع کننده و کاهلی در امر موجود حتما با آنان برخورد جدی و قانونی شود.

حال این سوال پیش می آید که آیا دستور صریح رئیس جمهور برای تسریع در اجرای نهضت ملی مسکن در استان ها، این گره را در یاسوج باز می کند که وزارت راه و شهرسازی و بانیان آن برای استان زمین خریداری کنند.

در این استان زمین دولتی و منابع طبیعی وجود ندارد و یا محدود است بنابراین می طلبد از کشاورزان اطراف شهر یاسوج زمین خریداری و کار رونق گیرد.

البته دیدگاه وزیر کشور این است که هیچ استانداری حق ندارد که زمین های مرغوب کشاورزی را تغییر کاربری دهد و طرح ملی مسکن اجرا کند اما با توجه به چالش ها و دغدغه مردم و دولت نسبت به موضوع مسکن باید فکری اساسی به حال این موضوع شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha