به گزارش امروز (چهارشنبه) ایرنا، در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که در تاریخ ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) و همزمان با انتخابات پارلمانی این کشور برگزار خواهد شد، چهار نامزد نهایی از جمله "رجب طیب اردوغان" از سوی ائتلاف جمهور، "کمال قلیچداراوغلو" از سوی ائتلاف ملت، "محرم اینجه" از سوی حزب مملکت و "سینان اوغان" از سوی ائتلاف آتا در حال رقابت هستند.
مساله تنظیم روابط با همسایگان به خصوص احیای روابط قطع شده ۱۱ ساله ترکیه با سوریه، به حدی در مناسبات و رقابتهای انتخاباتی ترکیه اهمیت پیدا کرده که همه این چهار نامزد در خصوص این مساله اظهار نظر کردهاند تا آرای مردمی را جلب و رضایت افکار عمومی را به دست آورند.
وجود بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک بین دو کشور سوریه و ترکیه، حضور بیش از سه میلیون آواره سوری در ترکیه، حمایت آنکارا از گروه های تروریستی در شمال غرب سوریه در کنار فعالیت گروههای مسلح غیرقانونی از جمله عوامل گروه تروریستی پ. ک.ک و یگانهای مدافع خلق سوریه(ی. پ.گ) در مناطق شمالی و شما شرق سوریه، حمایت آمریکا از این گروهها که اهداف تجزیه طلبانه در سوریه و ترکیه دارند و نیز حملات گاه و بیگاه و تهدید مرزها و امنیت داخلی از جمله مواردی است که مساله سوریه را برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به مساله مهم و محوری تبدیل کرده است.
به خاطر همین حساسیتها، هر کدام از چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه مجبور شدهاند که دیدگاه خاص خود را درباره روابط با کشور سوریه و به وِیژه مساله آوارگان سوری تشریح کنند به طوری که برخی تحلیلگران، این مساله را نیاز ملی خوانده و تعدادی از کارشناسان نیز آن را گزینه تبلیغاتی می دانند.
برنامه محرم اینجه در قبال روابط ترکیه با سوریه و مساله پناهجویان
محرم اینجه نامزد مستقل و مورد حمایت حزب متبوع خود (حزب مملکت) در تشریح دیدگاه خود درباره روابط کشورش با سوریه اعلام کرده که در صورت پیروزی در انتخابات، برای احیای روابط دو کشور، با بشار اسد رییس جمهور سوریه بر سر میز مذاکره می نشیند.
روزنامه حریت در تشریح دیدگاه اینجه نوشت که این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرده، به محض به دست گرفتن قدرت، یک سفیر در دمشق برای بازگشت آوارگان سوری به موطن خود و تنظیم فوری روابط دوجانبه تعیین خواهد کرد.
به گزارش این رسانه، اینجه چند روز پیش نیز اعلام کرد که حضور آوارگان سوری در ترکیه خیلی طولانی مدت شده و امکان ادامه حضور چنین مهمانانی وجود ندارد.
وی در یک سخنرانی انتخاباتی در شهر عثمانیه با تاکید بر تعهد ترکیه در کمک به همسایگان در صورت بروز مشکل جدی گفت: با این حال جمهوری ترکیه یک سازمان خیریه نیست و اگر به قدرت برسم، آوارگان سوری را به موطن خود خواهیم فرستاد.
این نامزد انتخابات ترکیه با بیان این که با وجود حدود سه میلیون آواره سوری در ترکیه، این کشور در سوریه سفارت ندارد، مدعی شد: ترکیه تاکنون برای آوارگان بیش از ۴۰ میلیارد دلار هزینه کرده است در حالی که با این رقم می شد دو میلیون واحد خانه احداث کرد.
اینجه در عین حال با تاکید بر ضرورت برقراری صلح و ثبات در سوریه گفت که در صورت پیروزی در انتخابات ضمن تضمین تمامیت ارضی سوریه، خواستار برگزاری انتخاباتی خواهیم شد که در آن همه ساکنان داخل و خارج سوریه شرکت کنند.
وی تاکید کرد: اگر قانون اساسی جدید در سوریه تصویب شود، ما از آن حمایت خواهیم کرد و اگر این شرایط محقق شد، آوارگان سوری هم ترکیه را ترک کرده و با اشتیاق به سوریه خواهند رفت.
اینجه همچنین برقراری صلح و ثبات در منطقه و کشورهای همسایه را بزرگترین پروژه خود عنوان کرده و گفت: این هدف با سیاست خارجی قاطع و کنترل دقیق مرزها محقق می شود، ولی این روزها، سرحدات ترکیه باز بوده و آوارگان سوری همچنان به ترکیه می آیند.
کمال قلیچداراوغلو نامزد اپوزیسیون و مساله سوریه
کمال قلیچداراوغلو دیگر نامزد ریاست جمهوری ائتلاف ملت و رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز در یک ضیافت افطاری با سفرا، یکی از علل تداوم جنگ سوریه و حضور آوارگان سوری در ترکیه را سیاست نادرست دولت اردوغان عنوان کرد و گفت: من خواهان صلح در سوریه هستم و در صورت پیروزی در انتخابات، با اصلاح سیاست خارجی، روشی منطقی برای حل مساله سوریه و برقراری روابط با دمشق ایجاد خواهم کرد.
به گزارش تارنمای خبری سول، قلیچداراوغلو با بیان این که ترکیه به محل حفاظت از میلیونها آواره تبدیل شده است، افزود: در سند سیاست مشترک ائتلاف انتخاباتی ملت، بر ضرورت برقراری روابط با سوریه و بازگرداندن آوارگان سوری به کشور خود در کوتاه مدت تاکید شده است.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه گفت که در صورت انتخاب، به حاکمیت همسایگان ترکیه احترام خواهد گذاشت و در امور داخلی آنها مداخله نکرده و برای عادی سازی روابط با سوریه تلاش خواهد کرد.
نامزد جریان اپوزیسیون که از طرف جریانات غربگرا نیز در ترکیه حمایت می شود، حل مساله جنگ سوریه را نیازمند گفت وگو با دمشق و تعامل با مخالفان آن کشور در چارچوب بخشنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل دانست.
وی که از سوی احزاب کُردی از جمله حزب دمکراتیک خلق های ترکیه نیز حمایت می شود، بدون اشاره به نحوه مواجهه دولت وی در صورت پیروزی در انتخابات با ساختارهای خودگردان کُردی تشکیل شده در شمال و شرق سوریه، رویکرد و برنامه خود در این زمینه را اعلام نکرد.
قلیچداراوغلو همچنین تشکیل «سازمان صلح و همکاری خاورمیانه» را از جمله اهداف خود در منطقه غرب آسیا ذکر کرد و وعده داد: در کنار دفاع از آرمان و حقوق مردم فلسطین، با دولت بشار اسد به توافق رسیده و تمامی مسائل از جمله بازگشت آوارگان را از طریق تعامل حل خواهم کرد.
وی در روزهای گذشته بارها بر مساله بازگرداندن آوارگان سوری به کشور خود با توافق دولت سوریه تاکید کرده و مدعی است که اردوغان آنها را تعمدا در ترکیه نگه داشته تا از اتحادیه اروپا طلب کمک مالی کند و در هر بحران، اروپا را به فرستادن مهاجران به سمت آنها تهدید کند.
قلیچداراوغلو در حساب کاربری توییتر خود در پاسخ به این سوال که «اگر اپوزیسیون در انتخابات ترکیه برنده شود، عاقبت قرارداد آوارگان که میان ترکیه و اروپا امضا شده است، چه خواهد شد؟» پاسخ داده و نوشت که اولویت وی در این زمینه منافع ملی ترکیه خواهد بود.
وی تاکید کرد: وعده بازگشت داوطلبانه تمامی آوارگان به کشور خود با هماهنگی اتحادیه اروپا و با استفاده از کمک مالی آنها محقق خواهد شد.
نامزد ائتلاف اپوزیسیون در انتخابات ریاست ترکیه، حدود یک ماه پیش هم برای مهاجران، آوارگان و اتباع خارجی خط و نشان کشید و وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات، سیاست سختگیرانهای را در خصوص آوارگان و اتباع خارجی در پیش خواهد گرفت.
وی با زیر سوال بردن سیاست مهاجرتی رجب طیب اردوغان گفت: اگر ما به قدرت برسیم، هیچ کس نخواهد توانست به راحتی وارد ترکیه شود؛ بدون زدن لکه «نژادپرستی» بر پیشانی ملت نجیب ترکیه، برادران سوری حاضر در ترکیه را حداکثر ظرف یک سال به میهن خودشان خواهم فرستاد و در عین حال ترکیه را به قویترین کشور منطقه و دریای سیاه تبدیل خواهم کرد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه افزود: در دوره ریاست جمهوری من، پایانههای مرزی را که به محل تردد آسان و بدون هر گونه تحقیق اتباع خارجی تبدیل شده است، کنترل خواهیم کرد و هر پایانه مرزی به مثابه ناموس ما خواهد بود.
وی محدوده مرزهای ترکیه را عرصه حاکمیت ملی و حفاظت از آن را وظیفه ناموسی خود عنوان کرد و ادامه داد: در صورت پیروزی و تشکیل دولت، هیچکس نخواهد توانست بدون هر گونه سوالی، به راحتی وارد ترکیه شود.
نامزد ائتلاف ملت در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در خصوص ورود اتباع ایران، افغانستان و سوریه به ترکیه نیز اظهار داشت: اتباع افغانستان را که از مرز ایران عبور کرده و به ترکیه میآیند، به ایران مسترد خواهیم کرد و میخواهم آشکارا و صریح ایران، سوریه و افغانستان این موضوع را بدانند.
نامزد ائتلاف موسوم به ائتلاف میز ششگانه ترکیه اضافه کرد: در مورد هیچ کشور و هیچ تبعه خارجی پیش داوری نمیکنیم، ولی ما میخواهیم در کشور خود آزاد زندگی کنیم و نمیخواهیم بافت جمعیتی ترکیه تغییر کند.
رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه بعد از این سخنان، چندین پیام مرتبط نیز در حساب کاربری توییتر خود نوشت و اعلام کرد که ترکیه در مدت ۲ سال با ۳.۵ میلیون پناهجوی سوری که مهمان ترکیه هستند، وداع خواهد کرد.
وی وعده داد که در اولین هفته ریاست جمهوری خود، مرزها را بر روی هر گونه عبور قاچاق خواهد بست.
قلیچداراغلو بازگرداندن آوارگان سوری به کشور خود و مسترد کردن کسانی که از راههای قاچاق از ایران به ترکیه آمدهاند را دو سیاست جدی خود در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد.
وی تاکید کرد: باید خیابانها و محلههای خود را به صاحبان اصلی آن برگردانیم و این کار را با حساسیت بیشتر انجام خواهیم داد و با اجرای یک پروژه بزرگ و بینالمللی، مساله آوارگان در ترکیه را حل کرده و نقش رهبری سیاسی مهمی در این روند برای ترکیه در منطقه مدیترانه تعریف خواهیم کرد.
نامزد اپوزیسیون انتخابات ریاست جمهوری ترکیه خواستار صبر و همراهی ملت ترکیه برای تحقق این اهداف خود شد و جلوگیری از هر گونه ورود قاچاق به کشورش را از جمله اهداف اقتصادی خود ذکر کرد و گفت: امنیت مرز مساوی با امنیت ملی ترکیه و الزامیترین مسئولیت یک حاکم است و دولتی که نتواند مرز خود را حفظ کند، نمیتواند حاکم باشد.
وی روز گذشته نیز در جریان یک سخنرانی تبلیغاتی در اسکی شهر وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، آوارگان سوری را در مدت ۲ سال به کشور خود بازمی گرداند.
شبکه خبری ان. تی. وی ترکیه نیز گزارش داد که کمال قلیچداراوغلو ترکیه گفته است که دولت و حزب حاکم ترکیه در محافظت از مرزها خوب عمل نکرده و در نتیجه اقدامات آنها، ۳.۶ میلیون تبعه سوری به صورت پناهجو وارد ترکیه شدند به طوری تعادل جمعیتی برخی مناطق ترکیه از جمله استان هاتای تغییر یافت.
بنا به گزارش ان. تی. وی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری ائتلاف ملت، افزایش بی رویه اجاره بها در ترکیه را از جمله عواقب حضور پرشمار آوارگان در کشور ترکیه عنوان کرد و ادامه داد: آوارگان سوری را بدون نژادپرستی به کشور خود می فرستیم و تمام جاده ها، مدارس و مهدکودک های مورد نیاز آنها را هم با استفاده از بودجه اتحادیه اروپا می سازیم.
احیای روابط با سوریه توسط اردوغان؛ سیاست راهبردی از سر اجبار یا تاکتیک انتخاباتی
روابط ترکیه و سوریه از زمان آغاز بحران این کشور توسط تروریستها علیه دولت قانونی سوریه در سال ۲۰۱۱ تیره و قطع شده و در این مدت، ترکیه به بهانه حضور اعضای گروه پ. ک.ک. در خاک مناطق شمالی و شرقی سوریه، با انجام سه عملیات نظامی وسیع، مناطقی به عمق ۳۰ کیلومتر از شمال سوریه از جمله شهرهای اعزاز، الباب، عفرین و اطراف جرابلس و ادلب را به اشغال خود در آورده است.
ترکیه با حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با سوریه، در ۱۳ سال گذشته پس وقوع بحران سوریه و تبدیل آن به جنگ بین المللی، با سیل آوارگان سوری مواجه بوده به طوری که هم اکنون شمار آوارگان سوری حاضر در ترکیه به حدود سه میلیون نفر رسیده و همین تعداد آواره، به پاشنه آشیل دولت اردوغان در منازعات انتخاباتی تبدیل شده است. (تا پیش از این حدود سه میلیون پانصد هزار آواره سوری در ترکیه زندگی می کردند که از یکسال پیش حدود ۵۰۰ هزار نفر از آنها به کشور خود باز گشته اند)
اردوغان که این روزها به علت مشکلات اقتصادی و تورم بالا با انتقادات جدی داخلی رو به روست و بیم آن دارد که رقابت انتخاباتی ۲۴ اردیبهشت ماه را ببازد، تلاش دارد تا موضوع رابطه با دولت سوریه و حل مشکل حضور آوارگان سوری در کشور خود را قبل از انتخابات نهایی کند.
اردوغان برقراری روابط با دولت سوریه و دیدار با بشار اسد همتای سوری خود را از پاییز سال گذشته کلید زد و تمایل خود برای احیای روابط با سوریه را اعلام کرد ولی این اقدام او به علت نقش ۱۳ سال گذشته ترکیه در تحولات جنگ سوریه، پس از چند دور مذاکره که از سوی کارشناسان مثبت و رو به جلو ارزیابی شده، تاکنون به نتیجه مشخصی نرسیده است.
منتقدان دولت اردوغان با دیده شک به نیت او در خصوص احیای روابط با دولت سوریه می نگرند و این کار را تاکتیکی برای تبلیغات انتخاباتی می دانند ولی برخی تحلیلگران نیز معتقدند که تمایل اردوغان برای احیای روابط ترکیه و سوریه، از روی اجبار و نیاز است.
تجاوز نیروهای نظامی ترکیه به خاک سوریه و اشغال بخشی از مناطق شمالی این کشور حمایت از گروههای تروریستی حاضر در سوریه از جمله موانع عادی سازی روابط آنکارا ـ دمشق بوده است ولی هر دو طرف درباره حضور آمریکا در سوریه و برچیده شدن گروههای مسلح و تروریستی حاضر در شمال و شرق سوریه که عمدتا از سوی غرب و به خصوص آمریکا حمایت می شوند، اتفاق نظر دارند.
اردوغان به این نتیجه رسیده که در سایه تحولات خطرناک منطقه که ترکیه را نیز تهدید میکند، چارهای جز عادی سازی روابط با دولت قانونی سوریه ندارد و دیگر بدون همکاری با دمشق، توان مدیریت مساله سوریه را نخواهد داشت.
موضوع آوارگان سوری حاضر در ترکیه که شمار آنها حدود سه میلیون نفر می باشد، یکی از مهمترین چالش های اساسی دولت اردوغان در رابطه با مساله سوریه بوده که فشار و انتقاد زیادی را در فضای رقابت انتخاباتی اخیر علیه دولت وی وارد کرده ولی حل این مساله بدون همراهی دولت قانونی سوریه و تن دادن به خواسته دمشق، میسر نیست.
عادی سازی روابط آنکارا ـ دمشق، خواسته اردوغان برای قطع ارتباط نظامی آمریکا با گروههای مسلح کُردی فعال در شمال و شرق سوریه را که دولتش آنها را تروریست خوانده و مخل امنیت ملی خود میداند، محقق کرده و کمک زیادی به برقراری ثبات و آرامش در سوریه خواهد کرد ولی این امر مستلزم اجرای پیش شرط سوریه و خروج نظامیان ترکیه از مناطق اشغال شده شمال سوریه است.
برای عادی سازی روابط بین ترکیه و سوریه پس از اعلام آمادگی اردوغان در این زمینه، در آخرین روزهای سال ۲۰۲۲ میلادی خلوصی آکار وزیر دفاع ملی و هاکان فیدان رئیس سازمان اطلاعات ترکیه در چارچوب یک نشست سهجانبه با سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه، علی محمود عباس وزیر دفاع سوریه و روسای اطلاعات دو کشور در مسکو گرد هم آمده و مذاکره کردند.
وزرای دفاع سه کشور در این دیدار بر ضرورت و اهمیت تداوم گفت و گوهای مشترک به منظور ایجاد ثبات در اوضاع سوریه و منطقه تاکید کردند و خروج نیروهای نظامی ترکیه از مناطق اشغالی سوریه مهمترین شرط دمشق برای ادامه مذاکره با همسایه شمالی خود عنوان شد.
تاکنون سه دور مذاکره برای عادی سازی روابط بین ترکیه و سوریه برگزار شده و از دور دوم مذاکرات، ایران نیز با تاکید دمشق، به ضلع چهارم این مذاکرات تبدیل شده است.
دولت اردغان مثل رقبای سیاسی خود، مساله سوریه را وارد فاز تبلیغات انتخاباتی خود نکرده ولی به صورت جدی پیگیر روند عادی سازی روابط با دولت سوریه است.
در همین چارچوب مقامات دولت اردوغان سیاست تبیین راهبرد اردوغان در خصوص سوریه را در پیش گرفته اند به طوری که چند روز پیش، وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی تی. وی۱۰۰ با بیان این که کشورش به خاک سوریه چشم طمع ندارد، گفت: ترکیه اگر نظامیان خود را از سوریه خارج کند، شکاف و خلاء حضور آنها توسط سازمانهای تروریستی پر میشود و این امر به زیان امنیت ملی ترکیه خواهد بود.
مولود چاووش اوغلو در این مصاحبه مدعی شد: ترکیه تاوان نبود امنیت در شمال سوریه را میدهد و تلاش دارد که سرزمینهای جنوبی ترکیه که هممرز با سوریه است، امن باشد و بر این اساس، دغدغه خود را به روسیه، ایران و سوریه منتقل کرده و در خصوص نقشه راه توافق شده است.
چاووش اوغلو با تاکید بر اینکه راه حل دائمی و صلح در سوریه، هم برای سوریه و هم برای همه مهم است، مدعی شد: با حضور نظامی ترکیه در شمال سوریه، یک کریدور ترور تشکیل نشد و ترکیه مانع این کار شد.
وی مدعی شد: سازمان تروریستی پ. ک.ک و یگانهای مدافع خلق سوریه(ی. پ.گ) همچنان تهدیدی برای ترکیه محسوب میشوند و با فعالیت در شمال و شرق سوریه تلاش دارند تا سوریه را تجزیه کنند.
وزیر امور خارجه ترکیه با تاکید بر ضرورت مبارزه همگانی ترکیه، سوریه و ایران در مبارزه با تروریسم اظهار کرد: ترکیه یکی از اهداف درگیری و حضور تروریستها در شمال سوریه است.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۳ میلیون سوری در ترکیه زندگی می کنند که همه آنها باید به طور منظم ثبت نام کنند تا هنگام بازگشت، امنیت و سلامت آنها تضمین شود.
وزیر امور خارجه ترکیه در ادامه گفت که کشورش در چارچوب یک طرح جامع در حال تدوین نقشه راهی برای بازگشت امن آوارگان سوری به کشور خود است و این نقشه راه با همکاری سازمان ملل اجرا می شود.
چاووش اوغلو در پاسخ به سوال «آیا دیدار رجب طیب اردوغان با بشار اسد در دستور کار قرار دارد و اینکه سوریه منتظر نتایج انتخابات در ترکیه است»، گفت: این دیدار هیچ مزیت انتخاباتی برای ترکیه ندارد و این دیدار قبل یا بعد از انتخابات می تواند انجام شود و آنکارا در این خصوص حساب انتخاباتی باز نکرده است.
وی با اشاره به نشست چهار جانبه وزرای دفاع ایران، روسیه، سوریه و ترکیه در مسکو افزود: در نهایت هدف از همه این جلسات احیای روند سیاسی و تضمین ثبات دائمی، برقراری صلح، مبارزه با تروریسم، تضمین امنیت مرزها و حفظ تمامیت ارضی سوریه و بازگشت امن آوارگان سوری به موطن خود است.
سینان اوغان و انتقاد تند او علیه سیاست اردوغان درباره سوریه
سینان اوغان، دیگر نامزد انتخابات ریاستجمهوری ترکیه از ائتلاف آتا در گفتگو با مظفر سیتچی روزنامه نگار مشهور مجله «شریک استراتژیک» ترکیه گفت که سیاست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور کنونی و رقیب انتخاباتی وی درباره سوریه اشتباه بوده و موجب وارد آمدن آسیب به حیثت و اعتبار ترکیه شده است.
وی بیان کرد: سیاست دولت ترکیه در مورد بحران سوریه به حدی بحرانی بوده که اشکهای خونین طولانی را در پی داشته و در تجزیه و بی ثباتی داخلی سوریه نقش بسزایی داشته است.
این نامزد ملی گرای انتخابات ترکیه، تلاش صادقانه کشورها و به خصوص همسایگان سوریه را مهمترین راه برای حل بحران سوریه دانست و بیان کرد: با اراده جمعی می توان پس از پایان دادن به بحران سوریه، به بازسازی این کشور کمک کرد و تنها در این صورت است که تلاش گروه های تروریستی مانند پ. ک.ک برای تجزیه و یا ایجاد ارتش یا دولت محلی سرکوب خواهند شد.
وی با تاکید بر این که حل بحران سوریه را نباید از امروز به فردا موکول کرد، تلاش دولت اردوغان برای عادی سازی روابط با سوریه را تلاش و اقدامی غیرطبیعی خواند و افزود: تلاش دولت اردوغان در تنظیم مناسبات با سوریه، لیبی، مصر، قبرس و یونان غلط بوده و ملت ترکیه از این موضوع آسیب دیده است.
اوغان با انتقاد از تلاش دولت اردوغان برای مداخله در امور داخلی سوریه و مصر با ایده نادرست «عمق استراتژیک» مطرح شده توسط احمد داووداوغلو یار پیشین وی بیان کرد: این عمق استراتژیک خیالی تقریباً به غرق شدن در یک گودال استراتژیک تبدیل شد.
وی سیاست خارجی ترکیه در ۱۰ سال اخیر را بسیار پراشتباه خواند و اظهار داشت: مشکل اساسی استفاده از سیاست خارجی در تنظیم سیاست داخلی بود به طوری که ترکیه به نقطه فروپاشی اقتصادی رسید.
این نامزد انتخابات ترکیه، سیاست خارجی دولت اردوغان را گران و پرهزینه خواند و ادامه داد: ترکیه از اول هم نباید وارد تنش با یونان، مصر، اسرائیل، عربستان سعودی و سوریه می شد و باید سیاست صلح با این کشورها را در پیش می گرفت در حالی که این سیاست اشتباه موجب سرازیر شدن میلیونها آواره سوری به ترکیه شد.
وی همچون رقبای انتخاباتی خود با تاکید بر ضرورت بازگشت آوارگان سوری به کشور خود وعده داد که اگر به قدرت برسد، آوارگان و مهاجران غیرقانونی را در صورت لزوم با زور اخراج خواهد کرد.
نامزد ائتلاف آتا اضافه کرد: همه جای جهان آوارگان و پناهجویان را در کمپ پناهندگان اسکان می دهند ولی در ترکیه همه پناهجویان در شهرها و روستاها مستقر شدند و به همین علت، تعادل جمعیتی در برخی استانها از جمله استانبول، کیلیس، هاتای، غازیآنتپ و بر هم خورد و موجب بروز مشکل جدی در اقتصاد و زندگی اجتماعی مردم محلی و اتباع ترکیه شد.
وی خواستار تدوین استراتژی جامع در قبال آوارگان سوری شد و گفت: در این استراتژی باید مساله بازگشت آنها به موطن خود در چارچوب حقوق بشر لحاظ شود و تهدیدات اقتصادی، اجتماعی، جمعیتی و تروریستی حضور آنها به صورت هدفمند مدیریت شود.
اوغان مساله آوارگان از جمله آوارگان پرشمار سوری را مشکل شماره یک در مقابل همه احزاب سیاسی و قدرت آینده در ترکیه دانست و تاکید کرد: در مرحله نخست باید همه مهاجران و آوارگان پراکنده در شهرهای ترکیه ثبت نام شده و به کمپ مهاجران و پناهندگان منتقل شوند و در مرحله بعدی زمینه بازگشت آنها به موطن خود فراهم شود.
در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که همزمان با انتخابات پارلمانی این کشور برگزار می شود، چهار نامزد نهایی از جمله رجب طیب اردوغان از سوی ائتلاف جمهور، کمال قلیچداراوغلو از سوی ائتلاف ملت، محرم اینجه از سوی حزب مملکت و سینان اوغان از سوی ائتلاف آتا در حال رقابت هستند.
برای حضور در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه که در روز ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد، در مجموع ۶۴ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۹۴۱ نفر پای صندوق های رای می روند.
بر اساس قوانین ترکیه، همه فرایند برگزاری انتخابات در این کشور توسط «شورای عالی انتخابات» مدیریت میشود و اعلام نتیجه انتخابات نیز تنها بر عهده آژانس آناتولی، خبرگزاری رسمی این کشور است.
احمد ینر رئیس شورای عالی انتخابات اعلام کرده است که برای اخذ آرای مردم ترکیه در انتخابات پیش رو، ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رای در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان پیش بینی شده است.
روند اخذ رای در ۷۵ کشور و نمایندگی سیاسی خارجی ترکیه و در ۱۵۶ منطقه خارج از این کشور در دروازههای گمرکی و نمایندگیهای خارج از کشور ترکیه در هفتم اردیبهشت برگزار شد.
انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب میشود.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.
نظر شما