برگزاری سمینار جدیدترین یافته‌های تمدنی خلیج فارس در بوشهر / دستگیری ۱۰حفار غیرمجاز

بوشهر - ایرنا - سمینار یک روزه جدیدترین یافته‌های تمدنی خلیج فارس روز شنبه با حضور جمعی از اساتید و باستان‌شناسان در بوشهر برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر در این همایش گفت: خلیج فارس از بدو پیدایش محل تلاقی قدرت‌های سیاسی گوناگون، فرهنگ‌ها، آداب و رسوم و مذاهب مختلف بوده است.

اسماعیل سجادی منش افزود: شکل‌گیری تمدن‌های نخستین در بین النهرین و فلات مرکزی ایران، قدرت‌های نخستین را از سومر، ایلام، آشور، بابل، مادها، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان همه را متوجه اهمیت خلیج فارس و نقش ارتباطی و استراتژیکی آن بعنوان آبراهی تعیین کننده در معادلات سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی تبدیل کرده است.

وی بیان کرد: خلیج فارس محل نزاع، تعامل، داد و ستدهای فرهنگی کهنی است که قرن‌ها و هزاره‌ها، از آن می‌گذرد.

سجادی منش ادامه داد: حکومت‌های باستانی و نخستین در ایران از همان ابتدا به نقش خلیج فارس در بهره‌برداری‌های نظامی و سیاسی پی برده بودند و در صدد ایجاد بنادر و یا مرمت و احیا بنادر و جزایر موجود با هدف برتری دریایی ایران و بهبود اقتصادی تجاری این سرزمین برآمدند.

وی گفت: خط و مشی سیاسی و اقتصادی حکمرانان مسلط بر مرز و بوم ایران اینگونه ایجاب می‌کرد که خلیج فارس افزون بر جنبه ارتباطی و اقتصادی بعنوان سرحدات جنوبی ایران برخودار از یک نقش امنیتی و استراتژیک است از همین رو این آبراه بعنوان یک دریای مهم نقش ویژه‌ای در معادلات قدرت‌ها در ایران ایفا کرد تا آنجایی که شدت و ضعف حاکمیت‌ها و آمدن و رفتن سلسله های گوناگون بر جایگاه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگ خلیج فارس نیز تاثیرگذار بود.

سجادی منش ادامه داد: مدارک باستان شناختی و منابع مکتوب نشان از حضور ایلامی‌ها، هخامنشیان، سلوکیان در بازرگانی دریایی خلیج فارس دارد و این روند در دوره اشکانیان و ساسانیان به اوج شکوفایی خود می‌رسد.

برگزاری سمینار جدیدترین یافته‌های تمدنی خلیج فارس در بوشهر / دستگیری ۱۰حفار غیرمجاز

وی یادآور شد: بندر بوشهر همواره در خلیج فارس پیشانی فرهنگی و اقتصادی ایران در دوره‌های گوناگون تاریخی به ویژه دوران معاصر بوده و آثار تمدنی کشف شده در این آبراه گواهی است بر دیرینگی فرهنگ و تمدن ایرانی در این منطقه که پیوستگی تام و تمام آن را با هویت ایرانیان نشان می‌دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر در خصوص حفظ بناهای تاریخی در این استان گفت: در راستای حفظ بنای ارزشمند کاروانسرای مشیرالملک برازجان با قدمت بیش از ۱۵۰ سال عملیات تجهیز کارگاه برای بازسازی انجام شده است.

وی از آغاز مرمت کاروانسرای دالکی دشتستان مربوط به دوره قاجار خبر داد و بیان کرد: احیای بافت تاریخی بوشهر و سیراف با واگذاری بناهای به بخش خصوصی و با کاربری متناسب به حوزه‌های تخصصی در حال انجام است.

سجادی‌منش از احیا و بهره‌برداری ساختمان تاریخی مجلسی آل‌عصفور در بافت تاریخی بوشهر خبر داد و گفت: در حوزه حفاظت آثار نزدیک به ۱۰ نفر در حفاری غیرمجاز در محوطه‌های تاریخی دستگیر و تحویل دستگاه قضایی شده‌اند.

سیراف مروارید خلیج فارس

رئیس بنیاد ایران‌شناسی شعبه بوشهر، نیز قدمت تاریخی بندر بوشهر را بیش از چهار هزار سال دانست و تصریح کرد: آثار مهم و متعددی در بندر بوشهر کشف شده و این شهر در کنار ساحل خلیج فارس از تاریخ روشن با قدمت طولانی برخوردار است.

عبدالکریم مشایخی با بیان اینکه سیراف مروارید خلیج فارس است اظهار کرد: پیشینه تاریخی استان بوشهر مربوط به بیش از ۸ هزار سال است.

وی ادامه داد: بوشهر یک شهر بین‌المللی در دوره‌های مختلف تاریخی بوده است که وجود کنسولگری کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی حکایت از جایگاه مهم بندر بوشهر در تاریخ است.

برگزاری سمینار جدیدترین یافته‌های تمدنی خلیج فارس در بوشهر / دستگیری ۱۰حفار غیرمجاز

رئیس بنیاد ایران‌ شناسی شعبه بوشهر اضافه کرد: وجود آثار تاریخی در کرانه خلیج فارس نشان می‌دهد بوشهر این منطقه مهم و استراتژیک همواره در مبادلات تجاری، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در ادوار مختلف تاریخی نقشی ‌پررنگ داشته است.

ارائه مقالات بررسی باستان‌شناسی فراگیر در کرانه‌ها و جزایر خلیج‌فارس و دریای مکران، تحلیل بر الگوهای تدفین شغابی، ارتباطات تجاری و فرهنگی بندر تاریخی سیراف با چین، شبه جزیره بوشهر در پرتو تازه‌ترین پژوهش‌های باستان‌شناسی چشم‌انداز باستانی لیان - ریشهر و پس کرانه خلیج فارس در دوره هخامنشی در دشت برازجان و تاریخ لیان از سوی باستان‌ شناسان، استادان دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور از جمله مقاله‌های ارائه شده در این سمینار است.

همچنین در این آئین از کتاب بوشهر در عهد ایلامیان اثر عبدالمجید ارفعی رونمایی شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha