به گزارش ایرنا، امروز برای تمام کسانی که در پارک مطهری شهر کرمان جمع شده بودند روز متفاوتی بود؛ در گوشهای از پارک، سولهای کوچک با چند صندلی منظم و ردیف و تعدادی نوجوان که دورتا دور آن ایستاده بودند با بنری که در مرکز سوله خودنمایی میکرد نشان از یک اتفاق علمی داشت؛ همه ما طبق موضوع دعوت میدانستیم نخستین موزه هوافضای کشور قرار است در شهر کرمان افتتاح شود.
فضای آیین افتتاح موزه خودمانی و مردمی بود، زیاد از ساعت آغاز رسمی افتتاح نگذشت که تمام صندلیها پُر شد و طبق روال معمول صندلهای جلو مسئولان و صندلیهای عقب میزبان سایر شهروندان بود. اما یک چیز در بنر معرفی مراسم جای سوال داشت " استاد سیروس برزو". این نام با نوشتاری کوچکتر زیر عنوان اصلی برنامه نوشته شده بود، فردی که من و خیلی از حاضران در آیین افتتاح او را نمیشناختیم و ربط وی را نیز به این موزه و کرمان نمیدانستیم.
سیروس برزو که بود؟
اما خیلی نگذشت که با دعوت نخستین مهمان به جایگاه، استاد سیروس برزو را شناختیم؛ مجتبی دهقانی رییس هیات مدیره آموزشگاه و شرکت کاوشگران جوان هوافضای کرمان از ۱۹ بهمن سال ۹۸ گفت، سالی که تعدادی از نوجوانان کرمانی برای مسابقات طراحی اقامتگاههای فضایی عازم هندوستان بودند و به یکباره پدر ترویج علم هوا فضای کشور(مرحوم سیروس برزو) به دیدنشان میرود. مردی که دهقانی او را کاریزماتیک، دوست داشتنی و با صدای دلنشنین توصیف میکرد.
بغض سنگین به دهقانی امان نمیداد تا روان و راحت حرف بزند اما با این وجود از آن روز دیدار نوجوانان کرمانی با پدر ترویج علم هوافضا کشور اینچنین روایت کرد: با آمدن استاد به دفتر ما بچهها دورتا دور استاد حلقه زده بودند و ایشان برای بچهها خاطره تعریف میکرد؛ مهمتر از همه یک چیز را در ذهن آنان حک کرد اینکه شما میتوانید و نترسید.
او گفت که آن روز استاد سیروس برزو لباس فضانوردی با خود آورده بود تا تک تک بچه ها این لباس را بپوشند و حس کنند فضانورد واقعی هستند و ادامه داد: بعد از صحبتهای استاد برزو، نوجوانان کرمانی در آن مسابقات کشور هند برای اولین بار بعد از ۲۰ سال شگفتانه این رقابت ها شدند.
دهقانی به ارتباط خوب استاد سیروس برزو با حوزههای فضایی در سراسر جهان و فضانوردان مطرح بینالمللی اشاره و بیان کرد: در رویدادهای مربوط به حوزه هوا فضا که کشور ما بخاطر تحریم اجازه حضور در آن مکانها را نداشت با یک ایمیل استاد به مسئولان برگزاری، مشکل حل میشد.
وی ادامه داد: برزو فردی بود که تمام فضانوردان دنیا او را میشناختند اما در ایران ما غریب بود و سازمان فضایی ما نیز وی را نمیشناخت.
دهقانی با اشاره به اینکه این موزه جزو پنج موزه هوافضا در جهان است که در حوزه ترویج این علم فعالیت میکند، ادامه داد: استاد سیروس برزو بعد از فوت(سال ۹۹ به علت ابتلا به کرونا) به همسرشان وصیت کرد این گنجینه جایی به حراج گذاشته نشود و بماند برای ترویج علم و مجموعه ما را برای امانتداری قابل دانست.
وی بیان کرد: نخستین موزه هوافضای ایران با مجموعه ای از هزاران مورد افتخار تاریخ هوانوردی ایران و جهان اهدایی از سوی استاد سیروس برزو است که با همکاری شهرداری کرمان ایجاد شده است.
سیروس برزو، استاد دانشگاه، روزنامهنگار، نویسنده، پژوهشگر و مروج علوم فضایی بود که در طول دوستی با فضانوردان مختلف جهان بویژه روسیه و آمریکا، مجموعهای از یادمانهای فضایی را در مدت زیادی جمع کرد و طی سالیان زندگی خود این آثار را در قالب نمایشگاه در سالهای مختلف در تهران، اصفهان و دامغان به نمایش عموم درآورد و در نهایت طبق وصیت او قبل از مرگ، مجموعهای بینظیر از این آثار در نخستین موزه هوافضای کشور در کرمان برای همیشه به نمایش درآمده است.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
جایگاه علم هوا فضا
اما در ادامه مراسم افتتاح، شهردار کرمان دومین نفری بود که در جایگاه قرار گرفت و گفت: موسسه پژوهشی گارتنر با زمینه فعالیت در حوزه دانش پژوهی هر سال نموداری را تولید میکند که در این نمودار دانشهای سال ۲۰۵۰ را براساس روند پیشرفت تکنولوژی تخمین میزند و جمعبندی آن این است که براساس میزان تمرکز در حوزه تحقیق دانشگاهها، روند محصولات و نیاز مخاطبان چه اتفاقاتی در حوزه تکنولوژی در افق ۲۰۵۰ در دنیا رخ خواهد داد.
سعید شعرباف ادامه داد: در آخرین نمودار شرکت گارتنر حوزه دانش به پنج فراحوزه علوم شناختی و دانشهای زیستی، نانو فناوری، موضوعات کانتومی، مهندسی داده با تمرکز بر هوش مصنوعی و حوزه هوافضا تقسیم میشود و تقریبا در سالیان آینده باسوادی به مهارت در این پنج حوزه تعریف خواهد شد.
حوزه هوا فضا مغفول مانده است
وی با اشاره به اینکه حوزه هوافضا با وجود همه اتفاقات خوبی که در کشور افتاده مغفول باقی مانده است، تاکید کرد: از مجتبی دهقانی رییس هیات مدیره آموزشگاه و شرکت کاوشگران جوان هوافضای کرمان به خاطر تلاشی که برای احیای میراث استاد سیروس برزو انجام داد تشکر میکنیم؛ اگر پیگیریها و تلاش این شخصیت نبود مثل بسیاری از نخبگان این میراث بزرگ هوافضا در کرمان نیز در پستوها باقی میماند.
شهردار کرمان بیان کرد: از این جنس میراثهای ادبی، فرهنگی و ملی هم در کشور و هم در کرمان کم نداریم و با مراجعه به موزه استاد جمالالدین مودب به طور مثال نقاشیهای فاخر و بسیار عجیبی در سطح کشور و دنیا خواهید دید؛ به گونهای که شهردار اصفهان در سفر به کرمان با بازدید از آثار این هنرمند گفت اگر این شخصیت در شهر اصفهان بود امروز یکی از بزرگترین موزهها را برای نقاشی خط استاد مودب بنا میکردیم ولی حیف که شما در کرمان قدر این استاد بزرگ را نمیدانید و واقعا هم همین است.
وی بیان کرد: حداقل وظیفه ما این بوده که فضایی را برای موزه هوافضا در اختیار کاوشگران جوان هوافضای کرمان قرار دهیم.
شعرباف با تاکید بر اینکه حلقه مفقوده برای مردمی کردن تکنولوژی، ترویج آن است، که این موزه در تکمیل این حلقه فعالیت میکند، گفت: ارتباطاتی که استاد سیروس برزو در حوزه هوافضا با کشور روسیه داشت به تبدیل شدن موزه هوافضای کرمان به یک فضای منحصربه فرد بسیار کمک خواهد کرد.
بدون پشتیبان
در انتها مجری برنامه از حمیدرضا برزو فرزند استاد بروز خواست چند دقیقهای به روی جایگاه بیاید و کمی از پدرش بگوید؛ وی نیز با تاکید بر اینکه موزه هوافضا در کرمان بعد از چند سال تلاش و بدون کمک سازمان فضایی کشور ایجاد شده گفت: پدرم همیشه کار خود را می کرد و متتظر هیچ پشتیبانی نبود.
آرزوی ایرانِ صنعتی- فضایی
و اما آخرین نفری که در این آیین افتتاح صحبت کرد الکساندر لازوتکین فضانورد اهل کشور روسیه بود؛ این صحبتها از طریق ویدیو کنفرانس و به صورت مجازی برای شرکت کنندگان در آیین همایش پخش و فرزند استاد سیروس برزو نیز ترجمه میکرد.
این فضانورد اهل کشور روسیه گفت: بیشتر اشیای این موزه توسط سیروس برزوی عزیز جمع آوری شده است زیرا سیروس خیلی موضوع علم فضا را دوست داشت و در هر سفر که به روسیه میآمد قسمتی از این علم را به ایران میآورد.
لازوتکین ادامه داد: سیروس بروز آرزو داشت ایران یک کشور صنعتی - فضایی شود و این مراسم قدمی در تحقق این آرزو است.
وی تاکید کرد: فضا یک محیط زیبا برای درس گرفتن است و امید دارم امروز بازدید خوبی برای شما در این موزه اتفاق بیافتد اما فراموش نکنید که باید جویای آرزوهای خوب باشید.
نظر شما