فعالیت ۱۷ مرکز خرید دانه‌های روغنی کلزا در مازندران/ کلزاکاران به هیچ عنوان برنج نکارند

ساری- ایرنا- مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که با هماهنگی غله و خدمات بازرگانی استان۱۷ مرکز آمادگی لازم برای شروع عملیات خرید تضمینی کلزا را در استان دارند، خطاب به کشاورزان گفت : با توجه به کمبود شدید منابع آبی به هیچ عنوان بعد از برداشت کلزا و گندم به فکر کشت برنج نباشند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران نشان می دهد ،امسال هشت هزار و ۱۰ هکتار کلزا کاری و ۵۸هزار هکتار نیز از زمین های کشاورزی استان که عمده در دشت شرق استان واقع است ، زیر کشت گندم رفت ، برداشت کلزا آخر هفته جاری و گندم از نیمه دوم خرداد ماه شروع می شود.

خلیل حقیقی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به دایر شدن و آمادگی۱۷مرکز خرید تضمینی دانه روغنی کلزا در استان اشاره کرد و گفت: پیش بینی تولید کلزا در سال جاری بیش از ۱۴ هزار تن است که امیدواریم با حمایت و تدابیر دولت ۱۱هزار و ۵۰۰ تن کلزا از کشاورزان استان خریداری شود.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران ضمن تایید کاهشی شدن سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا طی پنج سال گذشته ،بیان کرد: امسال نیز به دلیل کمبود بارش و نباریدن به موقع در بازه زمانی مهر تا نیمه آبان ماه ،حدود هشت هزارو ۱۰ هکتار کلزا کاری شد که این رقم نسبت به سال گذشته حدود ۸۰۰ هکتار کمتر است.

وی با بیان این که هنوز قیمت امسال خرید تضمینی کلزا و گندم اعلام نشده است و محصول طبق قیمت سال قبل خریداری خواهد شد، در عین حال توضیح داد : به طور یقین با افزایش قیمت کلزا و گندم ، مابه‌التفاوت افزایش به حساب کشاورزان پرداخت می شود.

آمادگی۱۷مرکز خرید تضمینی دانه روغنی کلزا در مازندران ؛کلزاکاران به هیچ عنوان برنج نکارند

کلزاکاران به هیچ عنوان برنج نکارند

از آن جایی که کلزا محصول کشت پاییزه است که در بهار برداشت می شود و بلافاصله زمین زیر کشت برنج می رود ، شرکت آب منطقه ای مازندران نسبت به کشت برنج پس از کلزا به ویژه ارقام آب بر پرمحصول برنج در منطقه شرق استان ، علی الخصوص در اراضی پایین دست شبکه آبیاری سد شهید رجایی ساری و گلورد نکا هشدار داد.

حقیقی با تاکید بر این که کلزا کاران و گندمکاران شرق مازندران به هیچ عنوان به فکر کشت برنج پس از برداشت این ۲محصول نباشند، گفت: کشاورزان پائین دست سد شهید رجایی به هیچ عنوان نباید به فکر کشت برنج به خصوص پس از برداشت کلزا باشند و از طرفی نباید ارقام پرمحصول برنج نظیر شیرودی ، ندا و فجر بکارند ،چون با توجه به مصرف بالای آب این نوع ارقام و طولانی بودن دوره رشد با مشکل بیشتر تامین آب مواجه خواهند شد.

وی توضیح داد: این دسته از کشاورزان علاوه بر این که درآب تخت کردن با مشکل کمبود آب مواجه می شوند ، به طور یقین در ادامه پس از کشت نشاء در آبیاری مرحله داشت با قطعی کامل آب و در نتیجه رها شدن زمین دور از انتظار نیست.

وی کشت پنبه ، گنجد و علوفه های دامی را مهمترین محصول برای کشت پس از برداشت کلزا و گندم عنوان کرد و گفت : حمایت های لازم از جمله تامین بذر و دیگر نهاده های این محصولات نیز از سوی دولت صورت می گیرد.

بررسی از آخرین وضعیت منابع آبی مازندران نشان می دهد که همزمان با توقف رهاسازی آب ازسد شهید رجایی ساری برای مصارف کشاورزی، رودخانه تجن پس از تلار خشک شد و دبی آب "هراز" به عنوان پرآب ترین رودخانه استان اکنون به کمترین میزان، یعنی۱۲ متر مکعب بر ثانیه کاهش یافته است.

خطرات کاهش بیش از حد حجم آب موجود سد شهید رجایی ساری و بسته شدن خروجی این سد از این جهت مهم است که هنوز شالیزار های پایین دست واقع در شهرستان های ساری و میاندرود که بیشترین کشت ارقام پرمحصول را دارند، موفق به آب تخت کردن زمین هایشان نشدند.

میانگین ذخیره آب سدهای مازندران این روزها کاهش حدود ۷۰ درصدی را نسبت به مدت مشابه چنین روزهایی در سال گذشته نشان می‌دهد؛ وضعیتی که نشانگر عمیق شدن ریشه خشکسالی و به خطر افتادن محور اصلی اقتصاد استان یعنی کشاورزی به خصوص شالیکاری است.

طبق آمار جهاد کشاورزی مازندران حدود۸۰ هزار هکتار از اراضی باغی و زراعی شرق استان با تنش کم آبی و خشکسالی مواجه شده است، موضوع بسیار نگران کننده نیز گسترش خشکی در دشت ۱۱۰ هزار هکتای هراز در منطقه مرکزی واقع در پنج شهرستان بابل، آمل، محمودآباد، فریدونکنار و بابلسر است، چراکه طبق اظهارات رسمی جهاد کشاورزی با کاهش روان آب رودخانه هراز، حدود نیمی از شالیکاری این دشت در معرض تنش آبی و خشکی قرار گرفت.

کاهش روان آب رودخانه هراز و طولانی شدن زمان نوبت بندی برای رها سازی آب این رودخانه به عنوان مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رودخانه مازندران سبب شد تا پمپ آب چاه‌های نیمه عمیق شالیزارهای پایین دست دشت هزار از ابتدای فعالیت شالیکاری روشن شود.

مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد ، اثرگذاری خواهد کرد.

بنابر آمار جهاد کشاورزی مازندران تاکنون کشت برنج در ۶۳ هزار و ۵۹۵ هکتار شالیزار استان انجام شد که ۳۷ هزار و ۱۴۵ هکتار آن به صورت مکانیزه و مابقی به روش سنتی بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha