به گزارش ایرنا، خراسان شمالی به عنوان استان کمتر توسعه یافته در بین سایر استان ها مشهود است و کمبود اعتبارات از محل های مختلف همواره یکی از دغدغه های مسوولان استانی محسوب می شود.
معیشت بیشتر مردم این استان بر محوریت کشاورزی بنا نهاده شده است و کشاورزی با ۳۹.۶ درصد، صنعت با ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد سهم اشتغال در این استان را تشکیل می دهد و این شرایط بیانگر این است که توسعه این استان در گرو کشاورزی است و حال که کشاورزان با خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند این اعتبارات استانی و ملی بعنوان موتور محرکه اقتصاد کشاورزی به شمار می رود.
خراسان شمالی ۱.۱ درصد از جمعیت کشور را دارد و سهم استان از منابع و اعتبارات استانی در کشور ۲.۶ درصد است که این اعتبارات بیش از ۲ برابر نسبت جمعیتی جذب می شود و از طرفی بانکهای استان (۱۳ بانک دولتی و غیردولتی) در سال گذشته رتبه نخست بیشترین مصارف بانکی را در بین سایر استان ها را داشته است و این مطلب گواه این است که بانک ها توانسته اند در بخش تسهیلات کارنامه موفقی را از خود بر جا بگذارند.
براساس آمار سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی؛ سهم استان از منابع استانی بودجه سال ۱۴۰۲ جایگاه خوبی است و ۲.۳۹ درصد از این منابع به استان اختصاص یافته است ولی سهم این استان از منابع ملی تنها یک درصد را شامل می شود که در این باره مدیران باید تلاش بیشتری کنند تا پروژه های ملی در ادارات و دستگاه های اجرایی تعریف شود و بتوان منابع ملی بیشتری جذب کرد.
بررسی ها نشان می دهد که اعتبارات توازن که بعنوان مرهمی برای زخم توسعه نیافتگی استان ها تلقی می شود در خراسان شمالی کم رنگ است و سال گذشته تنها ۴۶ درصد از محل این اعتبارات که برای محرومیت زدایی اختصاص داده می شود، جذب شده است.
افزایش منابع عمرانی
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: میزان اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای استان در بودجه ۱۴۰۲ نسبت به قانون بودجه پارسال ۱۷.۳ درصد رشد یافت.
بهزادفر با اشاره به جایگاه نوزدهمی خراسان شمالی در بخش منابع عمرانی در بودجه سال ۱۴۰۲ تصریح کرد: در قانون بودجه سال جاری، منابع عمرانی استان یکهزار و ۳۸۶ میلیارد تومان است که این رقم در بودجه به هزار و ۸۵۵ میلیارد تومان افزایش یافت.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: کاهش وابستگی به منابع نفتی یکی از ویژگی های خوب در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ است به طوری که سهم منابع مورد اشاره حدود ۳۰ درصد است.
وی افزود: درآمد حاصل از مالیات در بودجه امسال افزایش یافته است اما سهم مالیات واحدهای تولیدی کاهش یافته و به نوعی، فشار بر این واحدهای تولیدی کمتر شده است.
بهزادفر تصریح کرد: در بودجه سال ۱۴۰۲ اختیارات استان ها برای تخصیص و مدیریت منابع افزایش یافته است که این امر یک ظرفیت محسوب می شود چرا که دولت تلاش دارد تا تمرکززدایی از پایتخت را محقق کند.
وی با اشاره به اینکه سهم استان از منابع استانی در بودجه امسال نسبت به قانون بودجه سال گذشته ۳۳ درصد رشد دارد افزود: سهم منابع درآمدی استانی در بودجه امسال بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی اظهار کرد: در بودجه سال ۱۴۰۱، سهم استان از منابع استانی هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بود که این رقم در بودجه امسال بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است.
وی اضافه کرد: همچنین در بودجه امسال سهم استان از منابع ملی هم بیش از پنج هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است.
سهم ۹۷ درصدی درآمدهای عمومی از مالیات
بهزادفر درباره درآمدهای عمومی استان در بودجه سال ۱۴۰۲ گفت: در بودجه امسال سهم استان از درآمدهای عمومی، ۲ هزار و ۱۲۲ میلیارد تومان است که امید می رود این رقم محقق شود.
وی گفت: ۹۷ درصد از درآمدهای عمومی استان مربوط به مالیات است که میزان درآمدهای مالیاتی در بودجه امسال برای استان ۲ هزار و ۷۰ میلیارد تومان است.
وی تصریح کرد: در قانون بودجه سال ۱۴۰۱، سهم استان از درآمدها هزار و ۳۹۱ میلیارد تومان بود که این رقم با تلاش مسوولان و همراهی مردم محقق شد و حتی ۱۰۸ درصد مازاد درآمد مالیاتی در استان گزارش شده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی افزود: بخش قابل توجهی از درآمدهای عمومی مربوط به درآمدهای مالیاتی است اما در بودجه تلاش شد تا فشار بسیار کمی به اصناف و واحدهای تولیدی وارد شود.
تخصیص ۷۴ درصد از اعتبارات
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی در این باره به اعتبارات تخصیص یافته از بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت: مجموع اعتبارات مصوب برای استان در بودجه سال گذشته بیش از هزار و ۳۸۶ میلیارد تومان بود که از این میزان ۷۴ درصد تخصیص یافته است.
وی اظهار کرد: تاکنون بیش از هزار و ۳۲ میلیارد تومان اعتبار به استان تخصیص یافته است که از این میزان بیش از ۹۵۰ میلیارد تومان به صورت نقدی و ۸۲۱ میلیارد ریال به صورت تخصیص اسناد خزانه اسلامی است.
بهزادفر خاطرنشان کرد: میزان اعتبار مصوب منابع تملک دارایی استان در سال ۱۴۰۱، بیش از ۶۱۶ میلیارد تومان است که از این میزان بیش از ۴۵۵ میلیارد تومان معادل ۷۴ درصد تخصیص یافته است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی افزود: خوشبختانه اعتبارات از محل نفت و سفر رهبری به صورت ۱۰۰ درصد تخصیص یافته است اما اعتبارات توازن که برای محرومیت زدایی اختصاص داده می شود، تنها ۴۶ درصد جذب شده است.
وی خاطرنشان کرد: سهم استان در سال ۱۴۰۱ از محل منابع توازن ۶۰ میلیارد تومان است که از این میزان ۴۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان تخصیص یافت.
بهزادفر عنوان کرد: همچنین در سال گذشته ۷۰۰ میلیارد و ۴۳۰ میلیون تومان اعتبار هزینه ای به استان اختصاص یافت.
ابلاغ ۱۵ میلیارد تومان برای مطالعات تامین آب پایدار
وی خاطرنشان کرد: به دلیل ضرورت داشتن برنامهای مدون برای روش های تامین آب پایدار، ۱۵ میلیارد تومان اعتبار برای مطالعات تامین آب پایدار و مقابله با تنش آبی در شهرهای استان به شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی ابلاغ شد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی یادآور شد: ۱۳ هزار میلیارد تومان اعتبار ملی نیز برای شهرهای دارای تنش آبی کشور مصوب شد که باید اعتبارات بیشتری از این ردیف جذب شود.
خراسان شمالی حدود ۴۰۰ واحد تولیدی و صنعتی با سرمایه گذاری ۱۳ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۱۱ هزار نفر دارد که از لحاظ داشتن صنایع بزرگ صنعتی در بین ۳۱ استان کشور رتبه دهم را داراست و اقتصاد این استان متکی بر صادرات پتروشیمی است و نیاز است تا دیگر بخش ها نیز تقویت شود.
خراسان شمالی از استان های شمالشرق کشور محسوب می شود که یک میلیون نفر جمعیت دارد و در ۲۴ شهر و حدود یک هزار روستا سکونت دارند.
نظر شما