به گزارش ایرنا،نام گذاری روز میانه بهار به اسم شیراز معانی بسیاری دارد که این شهر تاریخی و مهد فرهنگ ایران زمین در خود جای داده است، شهری که با تمام زیباییها و قدمت فرهنگی، ادبی و تاریخیاش بدون مردمان مهمان نواز و مهرورزش معنا نخواهد یافت.
در سال ۱۳۸۱ برای اولین بار به پیشنهاد شورای شهر شیراز اختصاص یافتن روزی به نام این شهر در قالب یک لایحه به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد شد و با موافقت مجلس، پانزدهم اردیبهشت به نام روز شیراز در تقویم ملی ایران به ثبت رسید.
شهر شیراز عقبه ای غنی و سنگین از تاریخ و فرهنگ دارد و همیشه سرآمد شعر و ادب بوده و این کهن شهر شخصیت های مهم فرهنگی و ادبی را در دامان خود پرورش داده که تمام این دلایل بر نامگذاری نیمه اردیبهشت به نام شیراز موثر بوده است.
کهن دیارا
قدمت شیراز بسیار دیرینه است و گواه آن الواح گلی ایلامی متعلق به ۲ هزار سال قبل از میلاد که در جنوب غرب این شهر کشف شده و در این الواح به شهری با نام تیرازیس اشاره میشود که در طول زمان به شیراز تغییر نام یافته است.
براساس تازه ترین اسناد تاریخی و کشفیات در تپه پوستچی شیراز در ۷ هزار و ۳۰۰ سال پیش نیز در این شهر جامعه بشری زیست می کرده است که شاید در آینده نیز اسناد دیگری از زندگی بشر در این جغرافیای زیبا به دست آید.
یکی از شگفتانگیزترین کشفیات باستان شناسی در کلانشهر شیراز، تپه تاریخی پوستچی با مساحت حدود چهار هکتار است که در کنار بلوار رحمت شیراز قرار دارد؛ این تپه که چهارم اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ با شماره ۳۱۴۶۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، تاریخ و سن شهر شیراز را به هفت هزار و ۳۵۰ پیش باز می گرداند.
با این حال کمتر کسی از کشف این اثر تاریخی و مکان آن در شهر شیراز باخبر است و این محوطه باستانی به همان اندازه که کشفی شگفت انگیز است اما تاکنون ناشناخته باقی مانده است، تپه ۷ هزار و ۳۵۰ ساله پوستچی که رازهای سر به مهر فراوانی را در دل خود پنهان دارد در حال حاضر محلی برای کشفهای تاریخی شده است؛ کشفهایی که نه تنها قدمت و دیرینگی حیات در شیراز را افزایش میدهد بلکه حاکی از نخستین استقرارگاه در دشت شیراز است.
مکتبی به نام شیراز
فرهنگ مداری و هنر دیرینه شیرازیها باعث تولد "مکتب شیراز" در این جغرافیا شد؛ این شهر با پذیرایی از هنرمندان، عرفا و شاعران و کارگاههای هنری خانوادگی مثلا در حوزه کتاب سازی و کتابآرایی، ثمرهای جز آفرینش و خلاقیت نداشت.
روحیه صلحجوی شیرازیان و تدبیر و سیاست در این شهر آن را از حمله خانمان سوز مغول در امان داشت، آن هم در عصری که ایران یک بار بهصورت کامل از لحاظ تمدنی ویران و باز از نو ساخته شد.
شیراز فرهنگشهر و هنرشهر ایران در دورانهای مختلف تاریخی بوده است و چه پیش از اسلام و چه پس از آن، محلی برای پرورش شاعران، ادیبان، هنرمندان، معماران و آفرینندگان به شمار میرفته است.
میگویند در زمان عضدالدوله دیلمی کتابخانه بسیار مهمی در این شهر ساخته بودند که همچون کتابخانههای فعلی کشورهای بزرگ جهان از قفسههای متعددی برخوردار بود که هر یک از آنها دربرگیرنده کتابهایی درباره یکی علوم روز بوده و از همین رو این شهر را قرنها دارالعلم و برج اولیا خواندهاند.
به واسطه همین علم و هنردوستی، سعدی شیرازی، بیش از ۷ قرن پیش گفته است: "چه شام و چه مصر و چه بر و چه بحر ؛ همه روستایند و شیراز شهر".
این خطه همواره عرفا، ادیبان و شاعران بزرگی ازجمله لسان الغیب حافظ و سعدی شیرازی، بابا کوهی، اهلی شیرازی،روزبهان و ... به جامعه بشری تقدیم کرده که آوازه بسیاری از آنها در جهان پیچیده است.
جای برند یا رویدادی بزرگ در روز شیراز خالی است
طی این ۲۱ سال گذشته که روز شیراز به رویدادی رسمی تبدیل و در تقویم کشور جای گرفته است همواره جای خالی رویدادی بزرگ ملی و بین المللی فرهنگی ،هنری و ... خالی بوده و این ضرورت احساس می شود که رویدادی فاخر به این مناسبت در شیراز برنامه ریزی و بصورت مداوم اجرایی شود تا به برندی معتبر ملی و جهانی برای این شهر تاریخی تبدیل گردد.
از دو ماراتن تا شب شعر در هفته شیراز
معاون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز به مناسبت روز شیراز در نشستی خبری ویژه برنامه های این ایام را اعلام کرد.
محمد علی چوبینی با بیان اینکه از پانزده تا بیست و دوم اردیبهشت ماه ویژه برنامه های روز شیراز برگزار خواهد شد،افزود: حوزههای مختلفی درگیر نکوداشت روز شیراز میشوند.
وی با بیان اینکه در این هفته برخی از اختتامیه ها و بعضی افتتاحیه ها را خواهیم داشت، عنوان کرد: اولین ویژه برنامه در صبح روز پانزدهم اردیبهشت ماه با غبار روبی حرم احمدی و محمدی با مسوولین شهری و استانی آغاز میشود.
رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز مسابقه دو شهری را از دیگر ویژه برنامهها برشمرد و گفت: در جای خودش نشستها و این چنین برنامه ها ارزشمند است اما مخاطب عام را درگیر نمی کند؛ دغدغه ما برگزاری ویژه برنامه هایی بوده که کل شهر را درگیر کرده و جنس مردمی داشته باشد.
چوبینی احتزاز پرچم شیراز در سطح شهر، اختتامیه آواها و نواها، انتشار ویدیو مپ بر روی برج آزادی تهران را از دیگر ویژه برنامه ها برشمرد.
وی عنوان کرد: در روز شانزدهم اردیبهشت ماه نیز در خدمت اهالی فرهنگ و هنر خواهیم بود، همچنین روزهای ۱۶_۱۷_۱۸ در سطح شهر کارگاه های نقاشی برگزار میشود و نقاشان به صورت زنده به کشیدن نقاشی مشغول میشوند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز ادامه داد: در روز ۱۷ اردیبهشت نیز اختتامیه فوتسال محلات را در سالن پهلوان نصیری داریم، آیین نکوداشت سردیس پیشکسوتان هنرمند شیراز در باغ جهان نما، فراخوان نذر هنر به منظور آزادی زندانیان غیر عمد از دیگر برنامه ها است.
این مقام مسؤول برگزاری نشست علمی شیراز شناسی، جشن بزرگ شبانه در روزهای ۲۰، ۲۱ و ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در باغ عفیف آباد، برگزاری دو نشست ملی با حضور روسای شورای کلانشهرهای ایران و رییس شورای هیات مذهبی کل کشور در شیراز از دیگر ویژه برنامهها برشمرد.
وی افزود: برای این هفته برگزاری مشاعره اردیبهشت غزل، شب شعر شیراز، پیاده روی بزرگ خانوادگی همراه با جوایز ارزنده و همچنین جشنواره گل سرخ از دیگر موارد برنامه ریزی شده است.
چوبینی عنوان کرد: کلنگ زنی و افتتاح پروژه هایی با رویکرد گردشگری، فرهنگی، تفریحی نیز از دیگر ویژه برنامه های شهرداری شیراز در این مناسبت ویژه است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز افزود: اماکن تفریحی زیر نظر مجموعه شهرداری شیراز در این هفته رایگان بوده همچنین استفاده از مترو نیز در روز شیراز رایگان خواهد بود.
نظر شما