حسین حاجی بگلو روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تسهیلات مشاغل خانگی با سود چهار درصد به متقاضیان پرداخت می شود و در این زمینه مجریان ۲۵۰ طرح از این کمک تسهیلاتی بهره مند شدند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با تاکید بر لزوم حمایت از بافندگان فرش افزود: ۲۷ هزار نفر بافنده فرش در این استان فعال هستند که تنها هشت درصد معادل ۲ هزار و ۳۴۰ نفر بیمه هستند.
حاجی بگلو افزود: بیشترین بیمه شدگان این قشر مربوط به شهرستان بجنورد و راز و جرگلان با ۹۰۰ نفر و کمترین آن مربوط به مانه و سملقان با ۳۰ نفر است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در استان ۱۵ هزار نفر بافنده فرش دارای کارت صلاحیت فنی و حرفه ای هستند.
وی با بیان اینکه بیمه بیشترین و مهمترین مشکل بافندگان فرش است گفت: سهمیه بیمه قالیبافی کم است از این رو تمامی بافندگان در انتظار استفاده از مزایای بیمه اجتماعی هستند.
وی نبود برند ویژه برای فرش های تولیدی را از دیگر مشکلات بافندگان فرش استان عنوان کرد و گفت: فرش های تولیدی استان حتی در ابعاد کوچک هنوز بسته بندی مناسب ندارند و این یکی از دغدغه های بازار است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی ادامه داد: صادرات فرش، بازاریابی و شناسایی بازار در خارج کشور یکی دیگر از مشکلات این صنعت محسوب می شود و بخش زیادی از فرش های تولیدی استان با رویکرد صادرات بافته میشود اما در سال های اخیر اقدام خاص برای رونق صادرات فرش ایجاد نشده است.
وی با بیان اینکه فرش های تولیدی استان مطابق با سلیقه و ذائقه بازار نیست گفت: فرش باید بر اساس نیاز مشتری تولید شود این در حالی است که فرش های استان با طرح های پنج دهه گذشته بافته و تولید می شود.
حاجی بگلو خاطرنشان کرد: در این زمینه باید شرکت و یا تشکلی باشد که با حضور در بازارهای بینالمللی، نیازها و سلایق مشتریان در خارج از کشور را شناسایی و آن را به طراحان و تولیدکنندگان ما ارائه کند، اما چنین شرکت و تشکل هایی در استان فعال نشده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی برگزاری دوره های آموزشی برای بافندگان را از نیازهای ضروری این تولیدکنندگان عنوان کرد و افزود: پارسال دوره رنگرزی در شهرستان مرزی راز و جرگلان و دوره مهارت قالیبافی در بجنورد برگزار شد و در این زمینه ۸۰ میلیون تومان اعتبار از مرکز ملی فرش تخصیص یافت.
خراسان شمالی به لحاظ تنوع قومیت ها و فرهنگ ها، ظرفیت های بسیار بالا در تولید فرش دستباف دارد و شاهد تنوع در این زمینه از جمله فرش کردی، ترکی و ترکمن هستیم و فرش ابریشم دو رو که در منطقه راز و جرگلان این استان تولید می شود هم ظرفیت بسیار بالایی برای این منطقه محسوب می شود.
براساس اعلام اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی، ۲۷ هزار بافنده فرش در این استان فعال هستند که ماهانه چهار هزار و ۴۰۰ متر مربع فرش می بافند.
در مجموع ماهانه در استان فرش تمام ابریشم ۲۰۰ متر مربع، ظریف کرک و ابریشم ۳۰۰ متر مربع، فرش تجاری یکهزار و ۵۰۰ متر مربع، درشت بافت ۲ هزار متر مربع، گبه ۳۰۰ متر مربع و تابلو فرش ۱۰۰ متر مربع بافته می شود.
خراسان شمالی به لحاظ تنوع قومیت ها و فرهنگ ها، ظرفیت های بسیار بالا در تولید فرش دستباف دارد و شاهد تنوع در این زمینه از جمله فرش کردی، ترکی و ترکمن هستیم و فرش ابریشم دو رو که در منطقه راز و جرگلان این استان تولید می شود هم ظرفیت بسیار بالایی برای این منطقه محسوب می شود.
در این استان ۸۵ واحد تولیدی در هنر صنعت فرش دستباف فعال است که از این تعداد ۶ واحد رنگرزی، ۱۰ واحد ابزار فرش دستباف، ۱۰ واحد مرمت و تکمیل فرش، ۱۸ واحد فروش مواد اولیه فرش، ۲ واحد قالیشویی فرش دستباف، چهار واحد طراحی فرش و ۱۵ کارگاه متمرکز قالیبافی و ۲۰ واحد فروش فرش دستباف را عهده دار هستند.
همچنین هشت اتحادیه صنفی، ۱۱ شرکت تعاونی فعال فرش دستباف و یک تشکل مردم نهاد به عنوان کانون فرش دستباف در استان فعالیت می کنند.
در استان ۲ کارگاه پرداخت فرش، یک کارگاه ساخت و عرضه دار ابزار قالی، هفت واحد رنگرزی، ۲ واحد مرمت کار و رفوگر فرش و یک واحد دار کشی فعال است و البته تنها یک واحد قالیشویی در استان راه اندازی شده است که نیمه فعال است.
در استان ۱۰ کارگاه متمرکز فعال شده است که ۲ هزار نفر اشتغال زایی دارد. همچنین ۹۳ کارگاه غیر متمرکز در حوزه تولید فرش دستباف در استان فعال است.
سالانه ۱۰۰ هزار متر مربع فرش در استان تولیدی می شود که ۴۰ درصد از آن در داخل کشور و مابقی در خارج کشور فروش می رود.
خراسان شمالی در شمالشرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در روستاها سکونت دارند.
نظر شما