به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد جوانبخت» در دومین روز کارگاه بین المللی سواد رسانهای ویژه خبرنگاران افزود: امسال وزارت نیرو بر اساس تکلیف قانونی، اقدامات وسیعی را در راستای کنترل برداشت آب از چاههای کشاورزی با نصب کنتورهای برقی بر روی این چاهها آغاز خواهد کرد.
وی مصرف آب در بخش کشاورزی را پاشنه آشیل آب دانست و افزایش بهره وری، تغییر الگوی آبیاری و تغییر الکوی کشت مهم ترین راهکارها برای مدیریت مصرف بهینه در این بخش است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران بابیان اینکه نیاکان ما سختیهای زیادی برای تامین آب متحمل شدند گفت: اکنون دیگر نمی توان با روشهای سنتی بخش آب را مدیریت کرد.
جوانبخت با تاکید بر استفاده از روشهای نوین در بخش آب، رسانه را یکی از مهمترین ارکان حکمرانی مطلوب بخش آب توصیف کرد.
وی ادامه داد: امروز دیگر نمیتوان بدون رسانه حکمرانی مناسبی در بخش آب داشت.
معاون آب و آبفای وزیر نیرو افزود: رسانهها میتوانند در مسیر سخت حل چالشها و بحرانهای آبی یاریگر کشور باشند و رسانه به عنوان رکن مهم ارکان کشور میتواند در این مسیر گام بردارد.
جوانبخت به تعدادی از اقدامهایی که رسانه میتواند برای پیشبرد رسالتهای حوزه آب صورت دهد اشاره کرد و گفت: میتوان به اطلاعرسانی و ارتقای سطح آگاهیهای عمومی در حوزه آب، آگاهیبخشی از تغییرات اقلیمی به عنوان معضل منطقهای و جهانی، آموزش راههای سازگاری با اقلیم خشک، بیان ابعاد حفاظت و صیانت از منابع آبی به ویژه آبهای زیرزمینی، کمک به بهبود ارتباط سطح مدیریتی آب با ذینفعان و همسوسازی جامعه و مردم با اهداف توسعه از جمله این اقدام ها اشاره کرد.
وی با انتقاد از اصرار بر تداوم برداشت از چاههای آب کشاورزی در مناطق خشک و کمآب گفت: چگونه میتوان از منطقهای که در شرایط خشکسالی قرار دارد انتظار برداشت همان میزان آب را داشت که در شرایط نرمال نیز به همان میزان آب برداشت میشود.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران خاطرنشان کرد: امروز به دلیل برداشتهای بیرویه از چاههای آب کشاورزی با تشدید پدیده فرونشست زمین روبرو شدهایم؛ این امر به عنوان به صدا درآمدن زنگ خطر فاجعه تمدنی به شمار میرود.
جوانبخت موضوع اقتصاد آب را از مسائل مهم کشور برشمرد و گفت: یکی از دلایل بیمهری به آب بهای ناچیز آن است.
وی در باره بازتخصیص آب برای صنایع و معادن کشور ادامه داد: موضوع مهم دیگری که دستورالعمل آن از سال گذشته ابلاغ و در قانون بودجه امسال نیز آورده شده، این است که وزارت نیرو مکلف به باز تخصیص آب برای صنایع و معادن کشور شده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفاادامه داد: عمده نیاز صنایع و معادن از طریق آبهای سطحی و زیرزمینی تامین میشود و با توجه به شرایط آبی کشور این برداشت صحیح نیست. باید از پساب در این بخش استفاده کرد.
وی با اشاره به مصرف بالای آب در بخش کشاورزی گفت: نظر من این است که امروز باید روی هر محصول کشاورزی که تولید میشود، میزان مصرف آب برای تولید آن نیز درج شود.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، افزود: میزان مصرف بالای آب در بخش کشاورزی بر همگان روشن است، اما نحوه مصرف آن در شرایط بدتری نسبت به میزان مصرف قرار دارد.
وی ادامه داد: باید برای مدیریت این شرایط و به منظور افزایش بهرهوری که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است تلاش کرد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران بر آموزش و آگاه سازی جامعه برای سازگاری با اقلیم خشک توسط رسانه تاکید کرد.
جوانبخت ادامه داد: رسانه باید برای مدیریت تعارضات اجتماعی در زمینه آب با ورود کارشناسانه به مدیران آب یاری رساند.
وی بر نقش رسانه در کمک به بهبود ارتباط سطح مدیریتی بخش آب با ذینفعان تاکید کرد و گفت: مدیران با ذینفعان آب ارتباط مناسبی ندارند و رسانه می تواند در این زمینه اثر گذار باشد.
نظر شما