مدیریت پسماند از دغدغه‌ها و اولویت جدی دولتمردان در مازندران است

ساری- ایرنا- معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران، مدیریت پسماند و همچنین تصفیه شیرابه‌های ناشی از زباله را از دغدغه‌ها و اولویت جدی دولتمردان در این استان دانست و گفت که ساماندهی زباله از جمله مدیریت پسماند و بازچرخانی شیرابه با اجرای طرح های مختلف قابل رفع است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، رضا علیخانی روز پنجشنبه در جلسه ای که با هدف حمایت از واحدهای صنعتی، خدماتی و تولید استان که متقاضی استفاده از تسهیلات صندوق ملی محیط زیست هستند، با بیان اینکه حفظ محیط زیست و اراضی کشاورزی یک موضوع راهبردی در استان است، افزود: در صورت بی توجهی به مسایل زیست محیطی، طبیعت سرسبز مازندران در آینده ای نه چندان دور به یک بیابان تبدیل خواهد شد و این یک تهدید جدی است.

وی اظهار داشت: حفاظت از عرصه های زیست محیطی، مدیریت پسماند و بازچرخانی شیرابه و یا تضفیه شیرابه های ناشی از زباله از جمله دغدغه های مهم زیست محیطی در مازندران است که می‌توان این تهدیدهای بزرگ را با اجرای طرح های مختلف به یک فرصت ارزشمند تبدیل کرد تا معضل دفن و دفع بهداشتی زباله در این خطه شمالی کشور برای همیشه رفع شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران با بیان اینکه پسماند و بازچرخانی شیرابه از جمله موضوعات مهم در مازندران است، بیان کرد: برای حفاظت از عرصه های زیست محیطی و جلوگیری از آلودگی منابع آب های سفره های زیرزمینی، اولویت نخست ما در استان پسماند کشاورزی، صنعتی و خانگی است.

علیخانی تصریح کرد: در صورتی که محل دفن زباله به درستی طراحی و بهره برداری نشده باشد، شیرابه تولید شده به لایه های زیرین زمین و در نهایت به سفره های آب زیر زمینی نفوذ پیدا می کند و تداوم این وضعیت نیز می تواند ضربات جبران ناپذیر زیادی نیز به همراه داسته باشد.

وی با اشاره به اینکه امروزه از مهم‌ترین دغدغه‌های محیط‌ زیستی در جهان ساماندهی، مدیریت و دفع مناسب پسماند است، گفت که در کشورمان سالانه حدود ۱۸ میلیون تن زباله تولید می‌شود که از این میزان حدود چهار هزار تن مربوط به مازندران است که البته با توجه به گردشگر پذیر بودن این استان مقدار زباله تولیدی در این خطه شمالی کشورمان روزانه به ۶ تا هفت هزار تن افزایش می یابد.

معاون امور عمرانی استاندار مازندران افزود: امروزه در کشورهای توسعه‌یافته، نگاه به پسماند نه به عنوان یک تهدید، بلکه به عنوان فرصتی جهت توسعه کشور و تهیه و تولید کالا و انرژی مورد استفاده قرار می گیرد و ما نیز باید در این مسیر گام برداریم.

علیخانی گفت: به همین منظور و با هدف حمایت از واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی استان که متقاضی استفاده از تسهیلات صندوق ملی محیط زیست کشور هستند جلسه ای با حضور مدیرعامل این صندوق در محل استانداری برگزار شد تا مقدمات لازم برای امضای تفاهنامه در این زمینه با سازمان محیط زیست کشور امضا شود.

این مقام مسوول ادامه داد: صاحبان واحدهای تولیدی، خدماتی و صنعتی می توانند با استفاده از منابع مالی و تسهیلات دریافتی از محل این صندوق نسبت به استقرار و تجهیز تصفیه خانه های خود اقدام کنند.

وی گفت که در صورت تحقق این مهم، علاوه بر تسریع در اجرای طرح های مختلف در مدیریت پسماند و سامانه تصفیه فاضلاب و بازچرخانی شیرابه های ناشی از زباله، دیگر دستگاه های اجرایی نیز ملزم به همکاری در این بخش هستند.

وی با تشریح وضعیت پسماند مازندران با بیان اینکه از مجموع مساحت این استان، ۸۰ درصد آن را جنگل و مرتع و بقیه را مناطق جلگه ای تشکیل می دهند و ۴۷ درصد جمعیت در مناطق روستایی و بقیه نیز در مناطق شهری سکونت دارند، گفت: با توجه به تولید روزانه چهار تا هفت هزار تنی زباله، روزانه یک میلیون لیتر شیرابه ناشی از آن نیز وارد عرصه های زیست محیطی می شود که این امر یک تهدید بزرگ برای سفره های آب زیرزمینی محسوب می شود. وی افزود: یکی از موضوعات بسیار مهمی که در زنجیره لجستیکی زباله وجود دارد بحث تعیین تکلیف زباله است که اگر به موقع تدبیری صورت نگیرد از لحاظ زیست محیطی و هم از لحاظ زندگی مردم در آینده دچار مشکلات عدیده ای خواهیم شد.

وی با بیان اینکه براساس آمار موجود ۷۰ تا ۷۵ درصد زباله های این استان را مواد آلی تشکیل می دهد، به مشکلات ناشی از دفن اینگونه زباله ها اشاره کرد و افزود: با توجه به رطوبت بالای زباله های تشکیل شده از مواد آلی، پسماند ناشی از این گونه زباله ها شیرابه بیشتری نسبت به سایر زباله ها تولید می کند.

مدیریت پسماند از دغدغه‌ها و اولویت جدی دولتمردان در مازندران است

معاون امور عمرانی استاندار مازندران با بیان اینکه هم اکنون ۳۲ مرکز دپوی زباله در این استان وجود دارد که خطرات زیست محیطی زیادی را نیز به همراه خواهد داشت، گفت که طرح تفکیک زباله از مبدا در صورتی که به شکل اصولی عملیاتی و اجرایی شود بسیاری ار مشکلات رفع می شود.

علیخانی در بخش دیگر سخنان خود میانگین پیشرفت فیزیکی نیروگاه زباله سوزی ساری ازجمله مصوبات سفر رئیس جمهور به مازندران را در زمان حاضر ۹۳ درصد اعلام کرد و افزود: تجهیز این نیروگاه نیازمند ۲.۳ میلیون دلار اعتبار است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز در این جلسه در سخنانی گفت که اولویت نخست ما در بحث پسماند زباله، شهرک ها و نواحی هستند که متاسفانه تصفیه خانه برخی از این شهرک ها به هیچ عنوان مطلوب نیست.

عطاءالله کاویان اظهار داشت: این در حالیست که بسیاری از تصفیه خانه های مستقر در شهرک ها و یا نواحی صنعتی با کمترین میزان اعتبار می توانند با رفع نواقص، عملکرد مطلوبتری د این بخش داشته باشند.

وی گفت: میانگین سرانه تصفیه فاضلاب در مازندران در مقایسه با کشور بسیار ناچیز است و جمعیت کمی زیرپوشش این طرح هستند ضمن اینکه بسیاری از رودخانه های این استان که از جمله شریان های اصلی رودخانه ها را نیز تشکیل می دهند هم اکنون خشک شده اند.

به اعتقاد کارشناسان و صاحب نظران، در خطه شمال کشور، تنها شیوه ای که به حفظ محیط زیست در روش های مدیریت پسماند کمک می کند استفاده از تکنولوژی زباله سوز است چرا که این مناطق به خاطر اقلیم حساس، تراکم بالای جمعیت، کمبود زمین و ارزش بالای آن، محدودیت های فضا، بالا بودن سطح آب های زیرزمینی، حجم بالای مسافران و وجود جنگل های انبوه و شیب تند دامنه شمالی البرز همواره در دفع زباله ها دچار مشکلات عدیده ای است.

همچنین تمامی زباله های تولید شده مازندران در ۲۷ نقطه از مناطق جنگلی، ساحلی و حاشیه رودخانه ها دفن می شود و این وضعیت عامل تهدید کننده بهداشت عمومی، سلامت مردم و خسارت های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند به گونه ای که این وضعیت نگرانی خیلی از حامیان محیط زیست این خطه شمالی را برانگیخته است.

حدود ۷۵ درصد زباله های تولیدی در شمال کشور بویژه خطه مازندران تر و بقیه خشک است و در این میان حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد آن غیرارزشمند و یا به عبارتی پسماند است و تنها نقش کلیدی نیروگاه زباله سوز امحای این زباله های آسیب‌رسان است.

هم اکنون روزانه به طور میانگین چهار هزار تن و در فصول گردشگری ۲ برابر این مقدار زباله در مازندران تولید می شود به طوری که سرانه تولید زباله استاندارد مقدار ۳۵۰ گرم است و این میزان در مازندران حدود ۸۰۰ گرم است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha