گردشگری عشایری ؛ظرفیت اقتصادی زیست‌بوم چهارمحال و بختیاری

شهرکرد- ایرنا- چهارمحال و بختیاری یکی از سه استان کشور در دارا بودن بیشترین جمعیت عشایری است که این ظرفیت به صورت جامع و کامل، هنوز در بخش اقتصاد گردشگری ایفای نقش نکرده است.

به گزارش ایرنا، مجموعه کوچ عشایر چهارمحال و بختیاری با تمام ابعادش ظرفیت جهانی ،به عنوان میراث ناملموس بشری را دارد که هنوز به ثبت بین‌المللی نرسیده است.

سبک زندگی عشایر از جمله کوچ بزرگ آن‌ها و آیین‌های آن از یک منطقه به منطقه دیگر، می‌تواند برای میراث ماندگار و ناملموس در سازمان یونسکو به ثبت جهانی برسد

گردشگری عشایری ؛ظرفیت اقتصادی زیست‌بوم چهارمحال و بختیاری

کوچ عشایری می‌تواند در توسعه گردشگری سبک زندگی و غذاهای ارگانیک برای این استان از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

برپایی دوره‌های تخصصی

مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: پارسال دوره‌ آموزشی و ترویجی تنوع‌بخشی به معیشت عشایر استان برای نخستین بار در مناطق قشلاقی خوزستان از سوی استان برگزار شد.

یحیی حسین‌پور افزود: این دوره آموزشی، ترویجی با اعزام یک گروه مشترک از امور عشایر، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و دامپزشکی استان به مدت سه روز در مناطق قشلاقی کوچ عشایر استان برگزار شد.

وی تصریح کرد: در این دوره آموزشی بیش از ۶۰۰ نفر از سران، سرگروه‌ها و نمایندگان عشایر استان که در سه کانون قشلاقی واقع در شهرستان‌های ایذه، شوشتر و لالی در استان خوزستان حضور داشتند، روش‌های کشت گیاهان دارویی، آشنایی با اصول بهداشتی و بیماری‌های دام سبک را فرا گرفتند.

مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: علاوه‌بر آن دام عشایر استان نیز با توزیع و تزریق یک میلیون دُز واکسن، در برابر بیماری تب برفکی واکسینه شد تا در زمان کوچ به مناطق ییلاقی خطری در خصوص این بیماری متوجه دام استان نشود.

حسین‌پور با بیان اینکه این دوره آموزشی و ترویجی برای نخستین بار است که از سوی کارشناسان این استان در خوزستان اجرا شد، اظهار داشت: ایجاد درآمد و اشتغال پایدار برای عشایر و ارتقای سطح سلامت دام و انسان مهمترین هدف از برگزاری این دوره بود.

وی بررسی مشکلات عشایر استان از نزدیک و دیدار چهره به چهره با آنها را از دیگر اهداف اعزام گروه مشترک از استان اعلام کرد و گفت: بیش از ۷۰ درصد عشایر استان دوره قشلاقی خود را در استان خوزستان سپری می‌کنند.

معاون توسعه و امور زیر بنایی اداره کل امور عشایر چهارمحال و بختیاری نیز گفت:همه ساله با آغاز کوچ بهاره عشایر و بازگشت آنها به مناطق ییلاقی استان، ایلراه‌های در استان مرمت و بازگشایی می‌شود.

محسن نادری افزود: در سال ۱۴۰۲ بیش از هزار و ۴۰۰ کیلومتر از ایلراه‌های عشایری سطح استان همزمان با ورود عشایر به استان مرمت، ریزش‌برداری، تسطیح و بازگشایی می‌شود.

وی تصریح کرد: بیش از ۳۵۰ کیلومتر از این ایلراه‌ها در شهرستان اردل قرار دارند.

فراهم شدن ظرفیت گردشگری عشایر

معاون گردشگری و سرمایه‌گذاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری گفت: تفاهم‌نامه میز گردشگری عشایری (کوچ) در استان با هدف سامان‌دهی و ارتقای خدمات‌رسانی بیشتر به عشایر منعقد و زمینه اجرای آن فراهم شد .

مرتضی محمدیان دهکُردی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: تفاهم‌نامه میز گردشگری عشایری (کوچ) در چهارمحال و بختیاری در ۳۱ بند تهیه و از سوی مدیران کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و امور عشایر استان امضاء شده است.

وی افزود: تشکیل و فعال شدن میز گردشگری عشایری (کوچ) در چهارمحال و بختیاری به‌منظور تقویت زیرساخت‌های گردشگری این حوزه، کمک به وضعیت معیشت و اقتصاد جامعه عشایری، اشتغال‌زایی، کاهش نرخ بیکاری و رونق مناطق عشایرنشین استان در دستور کار قرار گرفت.

محمدیان تصریح کرد: مناطق عشایری کوچ‌رو در چهارمحال و بختیاری به‌علت برخورداری از فرهنگ غنی و جذابیت‌های گردشگری خاص، در برخورداری از مزیت‌های میز گردشگری عشایری (کوچ) اولویت دارند.

به گزارش ایرنا، تمامی خوراکی‌ها و غذاهای مورد مصرف در گردشگری عشایری (کوچ) باید اُرگانیک و از تولیدات عشایری بدون استفاده از مواد شیمیایی و ظروف یک‌بار مصرف باشد.

در گردشگری عشایری یا کوچ نباید از هیچ‌گونه مصالح غیربومی و بتُنی بهره‌گیری شود بلکه تمامی فضاسازی‌ها با بهره‌مندی از مصالح بومی و سنتی است.

تجربه روزمرگی‌های زندگی عشایری مانند دوشیدن دام، مشک زدن، تولید محصولات عشایری مانند کشک، غارا، کره و روغن حیوانی، همراهی با چوپان در کنار گله‌های دام عشایر، دامنه‌نوردی و کوه‌نوردی، مشاهده چشمه‌سارها و تنگه‌هایی زیبا از مزیت‌های گردشگری عشایری (کوچ) در چهارمحال و بختیاری به‌شمار می‌رود.

چهارمحال و بختیاری با افزون‌بر ۸۰۰ جاذبه گردشگری از مهم‌ترین مقصدهای گردشگری برای مسافران و گردشگران داخلی و خارجی به‌شمار می‌رود.

جمعیت عشایری چهارمحال و بختیاری ۲۵ هزار و ۱۱۰ خانوار با بیش از ۱۲۴ هزار و ۱۷۳ نفر است.

عشایر چهارمحال و بختیاری با بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار راس دام سبک دارند و سالانه افزون‌بر یک‌هزار تُن پشم، ۲۲ هزار تن گوشت قرمز و ۳۵ هزار تُن شیر در مناطق عشایری تولید می‌شود.

عشایر این استان در فصل پاییز به خوزستان و در فصل بهار از خوزستان به چهارمحال و بختیاری کوچ می‌کنند.

چهارمحال و بختیاری ۱۱ شهرستان با نزدیک به یک میلیون نفر جمعیت دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha