به گزارش ایرنا، روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی نوشت: تبلیغات درمورد ضدحمله برنامهریزی شده و در دستور کار اوکراین علیه روسیه مدتی است که راهکار بالقوه پایان مناقشه به کمک مذاکره را تحت الشعاع قرار داده است، برخی مقامات آمریکایی و اروپایی میگویند که مرحله بعدی جنگ میتواند تحرک لازم را برای مسیر دیپلماسی ایجاد کند.
الکساندر سیرسکی فرمانده نیروهای زمینی اوکراین در روزهای آغازین بهار گفته بود که نظامیان این کشور به زودی ضد حملاتی را علیه نیروهای روسیه انجام خواهند داد.
پیش از آن نیز نشریه پولیتیکو گزارش کرده بود که اوکراین هیچ زمانی برای تلف کردن ندارد و آمریکا، کییف را برای یک حمله در ماه مه (اردیبهشت/خرداد) آماده میکند.
غرب به سرکردگی آمریکا که از آغاز جنگ در اوکراین همواره تسلیحات و تجهیزات نظامی در اختیار این کشور قرار داده است، در آغاز سال جدید میلادی با یک تغییر رویه، ارسال تسلیحات پیشرفتهتر و سنگینتر از جمله تانکهای لئوپارد به اوکراین را آغاز کرد.
ینس استولتنبرگ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در زمینه ضرورت ارسال سلاح های پیشرفته به اوکراین گفته بود: کییف برای آزادسازی اراضی تصرف شده خود به این تسلیحات جدید نیاز دارد.
این در حالیست که به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، ولودیمیر زلنسکی رییسجمهوری اوکراین نیز در توضیح اهداف ضد حمله علیه روسیه به آزادسازی تمام مناطق اوکراین تحت تصرف روسیه از جمله شبه جزیره کریمه و همچنین احیای مرزهای این کشور پس از استقلال از مسکو در ۱۹۹۱ (۱۳۷۰) اشاره کرده است.
اکنون در میانه ماه مه (۲۴ اردیبهشت) همچنان اخبار ضد و نقیضی از این ضد حمله پر سر و صدای اوکراینیها دریافت میشود و درحالی که برخی منابع روس میگویند ضد حمله اوکراین علیه روسیه آغاز و در برخی مناطق همچون باخموت دفع شده، زلنسکی اظهاراتی عکس آن را مطرح کرده است.
رییس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه در گفتوگو با شبکه خبری «بیبیسی» گفته بود که کشورش برای شروع این عملیات همچنان به زمان بیشتری نیاز دارد، زیرا ارتش اوکراین همچنان شاهد ورود کمکهای وعده داده شده از سوی متحدانش به داخل کشور است.
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از یک منبع آگاه از جزئیات آماده سازی برای عملیات ضد حمله اوکراین نوشت: اظهارات زلنسکی میتواند پیامی به غرب برای ارسال سلاحهای بیشتر باشد.
حال این پرسش مطرح میشود که آیا ضد حمله اوکراین علیه روسیه که از چندماه قبل درباره آن صحبت میشد اصلا مبنایی واقعی دارد و یا تنها یک رویکرد تاکتیکی با هدف ارزیابی توان دشمن و بسترسازی برای گامهای بعدی در این جنگ است.
در تحلیلهای کارشناسی از نتیجه این عملیات - در صورتی که انجام شود - اگر کییف در اجرای ضد حمله علیه روسیه شکست بخورد و یا بخش اندکی از اهداف خود را محقق کند، ممکن است حمایت تام غرب را در ادامه این جنگ از دست بدهد.
اگرچه مقامهای آمریکایی میگویند واشنگتن در حال برنامه ریزی برای ادامه حمایت از اوکراین برای هرگونه نتیجه احتمالی عملیات ضد حمله است، اما فایننشال تایمز عنوان میکند: پشت درهای بسته برخی از مقامهای آمریکایی معتقدند اوکراین برای جلب حمایت کنگره و جامعه آمریکا برای ادامه کمکهای تسلیحاتی به یک موفقیت نسبی در میدان نبرد احتیاج دارد.
در این میان، تحلیلهای متفاوتی از رویکرد واشنگتن پس از اجرای عملیات اوکراین وجود دارد؛ فارق از نتیجه مطلوب یا نامطلوب این ضد حمله، آمریکا گام بعدی را مذاکره میداند. برخی کارشناسان بر این باورند که اگر اوکراین دستاوردهای قابل توجهی از این عملیات کسب کند، میتواند با دست پر به میز مذاکره بیاید و برخی دیگر نیز میگویند واشنگتن در صورت شکست کییف، زلنسکی را به سمت میز مذاکره هدایت خواهد کرد.
عدهای نیز معتقدند اگر کییف با کمک تسلیحات پیشرفته غرب به اهداف عملیات خود برسد احتمال دارد از مسیر دیپلماسی بیشتر فاصله گرفته و به جنگ ادامه دهد. در کییف اما، برخی از مقامهای ارشد معتقدند بعید است اوکراین بتواند با این عملیات یا حتی تا پایان امسال تمام اراضی خود را از روسیه پس بگیرد.
ماه گذشته و پس از درز اسناد محرمانه پنتاگون که بخشی از آن اطلاعاتی از عملیات ضد حمله اوکراینیها علیه روسیه را شامل میشد، کییف گفته بود که برخی از طرحهای نظامیاش را جایگزین کرده است.
این اسناد «کمبود قابل توجه» ارتش اوکراین را مشخص میکرد.
روزنامه گاردین نیز با اشاره به محتوای اسناد پنتاگون گزارش داد: اوکراین به تانکهای جنگی شرکای غربی خود مجهز شده است؛ ۱۴ چلنجر انگلیسی، ۸۰ لئوپارد از آلمان و دانمارک که ارسال آن تا اول ژوئن انجام میشود و البته تانکهای ابرامز آمریکا که تا پاییز به اوکراین فرستاده میشود.
همچنین روز پنجشنبه شبکه خبری سیانان به نقل از منابع آگاه خود از ارسال موشکهای کروز دوربرد «استورم شدو» از انگلیس به کییف خبر داد با این شرط که اوکراین از آنها برای اهداف در داخل خاک مسکو استفاده نکند.
خبرگزاری اسپوتنیک در مطلبی نوشت: گمانهزنیها درباره زمان ضد حمله اوکراین از چندماه گذشته ادامه دارد. دنیس شمیحال نخست وزیر اوکراین در اوایل آوریل (میانه فروردین) گفته بود که این حمله برای تابستان برنامهریزی شده است در مقابل رسانه های آمریکایی مدعی بودند این حمله در پایان آوریل (میانه اردیهشت) پیش بینی میشود.
حدس و گمان درمورد ساعت صفر احتمالی [زمان آغاز ضد حمله] تا به امروز همچنان ادامه دارد.
نظر شما