۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۶:۵۷
کد خبرنگار: 2748
کد خبر: 85111031
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

طرح ملی مسکن لرستان گرفتار شرایط جغرافیایی و عدم همکاری دستگاه‌های اجرایی

خرم‌آباد - ایرنا - احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی از برنامه‌های مهم و اولویت دار دولت سیزدهم است که اجرای این مهم در لرستان به دلیل کمبود زمین و عدم همکاری دستگاههای اجرایی، سرعت چندانی ندارد و متقاضیان همچنان در انتظار اقدامات اساسی هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا در این طرح دولت که به منظور خانه دار شدن اقشار مختلف تدوین شد، استان ها موظف به شناسایی اراضی و زمین های ملی و مازاد دستگاه های اجرایی شدند که این مهم در لرستان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و کوهستانی منطقه به کندی پیش می رود.

در حالیکه بر اساس شاخص های وزارت راه و شهرسازی یکهزار و ۱۰ هکتار زمین برای ۴۰ هزار متقاضی نیاز است، تنها ۲۱۹ هکتار در لرستان تامین شده است که حدود ۱۴ هزار واحد ظرفیت دارد و تامین مابقی زمین های طرح نهضت ملی مسکن در این راستا در حال پیگیری می باشد.

اردیبهشت ماه امسال مدیرکل دفتر فنی وزارت کشور در جلسه شورای مسکن لرستان از روند اجرای طرح در این استان انتقاد کرد و گفت: طرح نهضت ملی مسکن، بزرگترین پروژه عمرانی دولت است که محدود به یک وزارتخانه خاص نیست اما لرستان جزو ۱۰ استان آخر در این حوزه است بنابراین اقدامات مربوطه باید با تلاش، همراهی و روحیه تعامل پیش رود و همکاری لازم برای تامین زمین صورت گیرد.

کمبود ۸۴۳ هکتار زمین در لرستان و عدم همکاری دستگاه ها

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان در این خصوص به ایرنا گفت: ۱۴۸ هزار لرستانی در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کردند که ۴۰ هزار نفر آنان تایید و یکهزار و ۶۰۲ هکتار زمین برای این افراد نیاز است.

"وحید کرم الهی" با بیان اینکه در مجموع سهم کلی مسکن شهری، روستایی، فرسوده و خودمالکی در لرستان ۱۱۶ هزار واحد و تکلیف اولیه بر اساس تامین زمین برای ۸۸ هزار واحد است تصریح کرد: معرفی زمین های مازاد توسط دستگاه های اجرایی قانون است اما دستگاه های اجرایی استان هیچگونه همکاری در این زمینه ندارند.

به گفته وی یکهزار و ۶۲ هکتار زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در این استان نیاز است که تاکنون ۲۱۹ هکتار تامین شده و برای اجرای ۸۴۳ هکتار مابقی طرح، کسری زمین در استان وجود دارد همچنین برای شهرهای کمتر از ۲۵ هزار نفر جمعیت نیز زمین های ملی حریم محدوده شهر در نظر گرفته شده است تا متناسب با نیاز به شهرها الحاق شود که این امر مستلزم طی مراحل طولانی می باشد.

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان اضافه کرد: در حالی کمبود زمین موجب کندی طرح مسکن ملی در لرستان شده است که بر اساس قانون ۱۴۰۲، دولت مکلف به تامین زمین رایگان برای زوج های دارای چهار فرزند زیر ۲۰ سال نیز شد.

تکلیف قانونی به دستگاه ها برای واگذاری اراضی دولتی

در شرایطی که وزارت راه و شهرسازی مکلف به شناسایی اراضی ملی و مازاد دستگاه های اجرایی برای طرح نهضت ملی مسکن شده است برخی انتقادات از این اداره در خصوص واگذاری اراضی دانشگاه لرستان در این راستا مطرح شد که مدیرکل راه و شهرسازی لرستان نیز در پاسخ یه این انتقادات تصریح کرد همه مکلف به انجام قانون و تبعیت از مقررات هستیم.

کرم الهی افزود: فصل الخطاب همه قانون است و ما مجری هستیم که بر اساس ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن در ۲۴ شهریور ۱۴۰۰، دستگاه های اجرایی موظف هستند اراضی مازاد دولتی را به وزارت راه و شهرسازی معرفی کنند.

وی ادامه داد: همچنین بر اساس ماده ۱۲این قانون، راه وشهرسازی باید زمین های در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی و دستگاه هایی را که از دولت زمین گرفته و نساخته اند، بازپس گیری کند اگر نه متخلفان به انفصال از خدمات دولتی محکوم می شوند.

وی با اشاره به امضای تفاهم نامه بین وزارت راه و شهرسازی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این مورد گفت: در مورد دانشگاه لرستان نیز کارغیرقانونی صورت نگرفته و پیش از این نیز ۱۵ هکتار اراضی این دانشگاه به مسکن مهر تبدیل و سند آن صادر شده است.

کرم الهی اظهار داشت: شورای عالی شهرسازی و معماری در سال ۱۳۶۷ زمین مورد نیاز نهادهایی مانند دانشگاه، مدارس و بیمارستان ها را مشخص و تصویب کرده و به ازای هر دانشجو با احتساب خوابگاه، برای فضای آموزشی، کلاس و فضای ورزشی ۱۰۵ متر مربع سرانه تعیین شده است که دانشگاه لرستان هشت تا ۹ هزار دانشجو دارد و یا فرض اینکه همه خوابگاه ها در زمین های درون دانشگاه مستقر باشند ۸۰ تا ۹۰ هکتار زمین نیاز دارد.

شرایط جغرافیایی و عدم همکاری دستگاه های اجرایی/ پیگیری برای ایجاد شهرک جدید

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان گفت: ۲ دلیل عمده شرایط جغرافیایی و کوهستانی و عدم همکاری دستگاه های اجرایی در معرفی زمین های مازاد دولتی، موجب کمبود زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استان شده است از طرفی استفاده از زمین های کشاورزی اطراف شهرها برای این امر، ممنوعیت قانونی دارد.

کرم الهی در خصوص راهکارهای تامین زمین تصریح کرد: اداره کل راه و شهرسازی، خود به دنبال شناسایی زمین ملی مازاد دستگاه های دولتی می باشد و از طرفی با توجه به این شرایط، در حال حاضر احداث واحدهای ویلایی برای طرح نهضت ملی مسکن منتفی است.

وی همچنین اضافه کرد: : برای اولین بار، وزارت راه و شهرسازی متقاعد و قراردادی برای ایجاد شهر یا شهرک جدید خرم آباد با شرکت عمران شهرهای جدید منعقد کرده که این طرح در حال مطالعه است.

کرم الهی ادامه داد: ایجاد شهر یا شهرک جدید با همکاری ارتش جمهوری اسلامی و بر اساس ضوابط فنی و شهرسازی خواهد بود که چنانچه در منطقه " سراب یاس" یا "۶۰ متری" خرم آباد به نتیجه برسد، راه وشهرسازی نیز این منطقه را اولویت اول خود خواهد کرد.

وی افزود: هم اکنون باید برای ۱۵ هزار و ۵۰۰ نفر متقاضی مسکن ملی در لرستان زمین تامین شود در حالیکه راه و شهرسازی تاکنون موفق به شناسایی و تامین زمین برای حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر شده است بنابراین افرادی که تاکنون پیامک واریز برای آنها ارسال نشده است نگران نباشند، چراکه آورده افراد قبل از تعیین تکلیف زمین دریافت نخواهد شد.

نبود زمین و محرومیت شهرهای کوچک لرستان از طرح مسکن

استاندار لرستان نیز با بیان اینکه در خصوص تامین زمین مورد نیاز در لرستان مشکلات متعددی وجود دارد گفت: در مجاورت بعضی از شهرهای کوچک مثل رومشکان، نورآباد و الشتر، زمین‌ها ملی وجود ندارد به همین دلیل امکان اجرای پروژه ملی مسکن در این مناطق نیست.

فرهاد زیویار تصریح کرد: در شهرهای بزرگ مانند خرم آباد، بروجرد، دورود و الیگودرز، شرایط برای تهیه زمین مورد نیاز بهتر است و حدود ۲۰۰ هکتار زمین به صورت قطعی تامین شده است امابرای مابقی واحدها نیز یکهزار هکتار دیگر در دست اقدام است که در مرحله مذاکرات و توافقات قرار دارد.

این در حالی است که براساس اعلام مرکز آمار ایران، بازار مسکن لرستان و شهر خرم آباد در سال های اخیر جزو متورم ترین بازارهای ایران بوده است و قیمت اجاره و خانه در مواردی با شهرهای بزرگ و مرفه با امکانات زیرساختی بیشتر برابری می کند.

با اعلام دولت سیزدهم برای خانه دار شدن اقشار مختلف مردم، استقبال از طرح نهضت ملی مسکن در استان لرستان مطلوب بود و ۱۴۸ هزار نفر ثبت نام کردند که ۴۰ هزار نفر آنها بعد از پالایش و بررسی برای گرفتن خانه تایید شده اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha