دکتر محمد جعفرزاده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در سال ۶۵ نرخ باروری و نرخ رشد جمعیت در کشور ۶.۵ درصد بود ولی در حال حاضر به ۱.۶ درصد و این میزان در استان اردبیل به ۱.۵۶ درصد رسیده است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی اردبیل با اشاره به این که هر زوج ۱.۵۶ درصد سهم در فرزندآوری دارد و جمعیت خانوادهها در استان روز به روز کوچکتر میشود ، این موضوع را تهدیدی برای جمعیت دانست و افزود: نرخ باروری اگر با این وضعیت پیش برود در سال ۱۴۲۰ با پدیده سالخوردگی و پیری جمعیت روبرو خواهیم شد.
وی خاطرنشان کرد: در حالی که در حال حاضر جمعیت جوان بیشترین لایه جمعیتی این استان را تشکیل میدهد ، حرکت از سمت جمعیت جوان به سمت جمعیت سالمند با شیب تند آغاز شده است.
دکتر جعفرزاده با اشاره به اصطلاح "پنجره جمعیتی" که در آن فرصتی ایجاد میشود عقبماندگیهای نرخ رشد جمعیت جبران شود، ادامه داد: این پنجره جمعیتی یک فاصله زمانی پنج ساله است و اگر بتوانیم در این مدت جبران کنیم. نرخ رشد جمعیت تا حدودی ترمیم میشود.
وی گفت: اگر بتوانیم در دوره پنج ساله نرخ باروری و نرخ رشد جمعیت استان را به ۲.۱ درصد برسانیم به ضریب جانشین میرسیم که در آن جمعیت استان افزایش نمییابد ولی ثابت میماند ، هماکنون روز به روز جمعیت استان در حال کاهشی بوده و ما جمعیت جوان را از دست میدهیم.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی اردبیل افزود: در صورت استفاده از ظرفیتهای پنجره جمعیتی میتوان از بروز عوارض و آسیبهای اجتماعی از جمله پدیده پیری جمعیتی پیشگیری کرد.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارد ، جمعیت سالمندان این استان در چند سال گذشته روندی افزایشی داشته و به ۱۱۹ هزار نفر رسیده است.
بنا بر تعریف سازمان بهداشت جهانی، افراد بالای ۶۰ سال سالمند به شمار میآیند و بر اساس اطلاعات ثبت شده در سامانه سیب، ۱۰.۳ درصد از جمعیت یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفری استان اردبیل در سن سالمندی قرار دارند.
نظر شما