به گزارش حوزه سیاست خارجی ایرنا، تحریم همواره سلاح مورد علاقه غربیها برای مهار کشورها و قدرتهای نوظهور بوده و استفاده از آن در دهههای اخیر رشد چشمگیری داشته است؛ تاجایی که اکنون صدها نظام تحریمی در سراسر جهان وجود دارد. اما شواهد نشان میدهد کارآمدی این سلاح با استفادههای مکرر از آن زیر سوال رفته است. چرا که کشورهای تحریمی یا خود را با شرایط جدید همسو کردهاند و یا با گسترش دولتهای تحریم شده، باشگاه تحریمیها را ایجاد کرده و با توسعه مراودات با یکدیگر فشار تحریمها را خنثی کردهاند. گسترش تحریمها حتی باعث شده است منافع دیگر کشورهای غیرتحریمی نیز از عدم رابطه با کشورهای تحریمی مورد تهدید واقع شود و کشورهای ثالث را برای دور زدن محاصرههای اقتصادی و یا دریافت معافیتهای تحریمی به تکاپو بیاندازد.
یکی از گستردهترین نظامهای تحریمی با هدف «تغییر رفتار» و تامین منافع غربیها علیه جمهوری اسلامی ایران سازماندهی شده است. اما این تحریمها که در آخرین نمونه خود با عنوان «فشار حداکثری» علیه کشورمان طراحی و اجرایی شد نتوانست به اهداف خود نائل آید. به طوریکه سردمداران آمریکا بارها از «شکست مفتضحانه» نظام تحریمها سخن گفتهاند. با این وجود کشورهای غربی در اجرای تحریمهای شکست خورده و وضع تحریمهای جدید اصرار دارند. به طوریکه مقامات کشورمان از اصطلاح «اعتیاد به تحریم» برای توصیف رفتار آنها استفاده میکنند.
با آنکه در سالهای اخیر بسیاری از تحریمها به بهانه پیشرفتهای هستهای ایران علیه کشورمان وضع شده است اما پس از اغتشاشات سال گذشته، بهانه دیگری برای ادامه رفتار جنون آمیز غرب در کانون تمرکز مقامات غربی قرار گرفت. در حالی که انتظار میرود برخورد با آشوبگران و تروریستهایی که از فرصت ناامنی در کشور برای پیگیری اهداف شوم خود سواستفاده میکنند مورد تشویق و حمایت قرار بگیرد، اما کشورهای غربی و آمریکا به نکوهش این اقدام قانونی روی آوردند.
حمایت اروپا از قاتلان مردم ایران
در آخرین مورد روز گذشته جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آستانه برگزاری نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل به اجرای حکم عاملان حمله تروریستی پرونده موسوم به «خانه اصفهان» حمله کرد و اعلام داشت: «همانطور که میدانید سه نفر اعدام شدند و به همین خاطر ما بسته تحریمی جدیدی وضع خواهیم کرد.» ساعاتی بعد اتحادیه اروپا خبر داد بسیج دانشجویی و بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین پنج شخصیت ایرانی را به بهانه مسائل حقوق بشری مورد تحریم قرار داده و داراییهای این افراد و نهادها مسدود و شهروندان اتحادیه اروپا از مراوده مالی با آنها منع شدند.
این «اقدام نمایشی» و فاقد اثر عملیاتی در قالب «هشتمین بسته تحریمی اروپا» در جهت حمایت از اغتشاش و ناامنی در ایران در حالی صورت گرفته است که سه فرد اعدام شده کارنامه خونباری با خود داشتهاند. شش ماه قبل بود که با فراخوانهای ضدانقلاب در اصفهان تعدادی از تروریستهای حامی آشوبها وارد میدان شده و آتش به روی مدافعان امنیت گشوند. در پی این تیراندازی یک مامور فراجا و دو بسیجی به شهادت رسیدند. مرتکبان این جنایت حتی فیلمی در فضای مجازی منتشر کرده و تیراندازی به سمت ماموران را تایید کردند. این اشرار پس از جنایت به سمت شهرهای شمالی کشور فرار کردند اما با پیگیریهای صورت گرفته به سرعت دستگیر شدند. پس از برگزاری دادگاههای سه متهم که به جرم استفاده از سلاحهای کمری و کلاشینکف و همچنین خرید و فروش اسلحه و «شهادت سه نفر» به اعدام محکوم شدند، جریان رسانهای تلاش کرد تا جای جلاد و شهید را عوض کند. کشورهای غربی که هیچ گاه اقدام تروریستی صورت گرفته در اصفهان را محکوم نکردند به حمایت از مجرمان روی آورده و واقعیت ماجرا را تحریف کردند.
تنفس مصنوعی به پروژه آشوب
به نظر میرسد وضع کنندگان تحریمهای جدید به خوبی آگاه هستند که اقدامات آنها فاقد تاثیر بوده و اثر اقتصادی نخواهد داشت. پیش از این احتمال میرفت این دست اقدامات به عنوان نماد حمایت غرب از اغتشاشگران در میدان آشوبهای خیابانی موثر واقع شود. اما «فروکش کردن پروژه آشوب» غرب را در رسیدن به این هدف ناکام گذاشت. سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پیش از این اعلام کرده بود که این مداخلات آشکار در امور داخلی ایران جهت وارد آوردن «فشارهای سیاسی» با هدف اخذ امتیاز از جمهوری اسلامی ایران در برخی زمینهای انجام میشود اما دشمن به این هدف دست پیدا نخواهد کرد.
گفتنی است اعمال تحریم با بهانههای حقوق بشری علیه ایران از سوی اتحادیه اروپا همواره با اقدام متقابل ایران و اعمال تحریم علیه افراد و نهادهای اروپایی همراه بوده است.
نظر شما