به گزارش ایرنا،کارخانه آزمایش مرودشت روزی نماد کالای خانگی مرغوب در ایران بود،برندی که هنوز بسیاری از مصرف کنندگان آن را می جویند و نام نیکی از آن در ذهن دارند.
این کارخانه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور بود که در جریان خصوصیسازیها، در اوایل دهه ۸۰ به بخش خصوصی واگذار گردید و سوءمدیریت کارخانه و فقدان نظارتهای کافی دولتی، منجر به تعطیلی این کارخانه شد.
تعطیلی آزمایش شوک بزرگی به بازار لوازم خانگی ایران وارد کرد و رفته رفته سکوتی وهمآلود در سالن های تولید این واحد صنعتی در مرودشت حاکم شد تا جایی که در دهه ۹۰ انتشار خبر نگهداری پیاز و تبدیل این کارخانه به انباری برای احتکار پیاز همگان را غافل گیر کرد.
در روزگار رونق کارخانه قند ممسنی نیز این واحد از مطرحترین نمادهای محصول قند و شکر در ایران بود که در سال ۱۳۴۴ تاسیس شد.
این کارخانه به عنوان تنها واحد صنعتی دو شهرستان رستم و نورآباد ممسنی، با در نظر گرفتن موقعیت اقلیمی و زراعی منطقه احداث شد و سالانه محصول چغندر قند ۱۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این دو شهرستان را خریداری کرده و با تولید ماهانه ۱۰ هزارتن شکر سفید، بخشی از نیاز جنوب کشور را برطرف می کرد.
این کارخانه نیز در فرآیند خصوصی سازی به بخش خصوصی واگذار و تاکنون بین چندین سرمایه گذار دست به دست چرخیده و حدود ۱۰ سال است که عملا تعطیل و راکد شده است.
سفر رییس جمهور و تعدادی از اعضای کابینه دولت سیزدهم در مهرماه ۱۴۰۰ به استان فارس و نوید احیای این ۲ واحد تولیدی بار دیگر کام کارگران سابق این کارخانهها و مردم مناطق همجوار و استان فارس را شیرین کرد.
آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، روز پنج شنبه ۲۲ مهرماه ۱۴۰۰ در بدو ورود به شهرستان مرودشت در استان فارس، از کارخانه تولید لوازم خانگی آزمایش بازدید کرد.
احیای کارخانه صنعتی آزمایش مرودشت، از مطالبات مردم منطقه و استان فارس است که بر همین اساس احیای این واحد تولیدی جز مصوبات این سفر شد.
هشت سال پس از رها شدن کارخانه قند ممسنی، پاییز ۱۴۰۰ همزمان با سفر رئیس جمهور به استان فارس، سید صولت مرتضوی، معاون اجرایی وقت رئیس جمهور نیز از کارخانه قند ممسنی بازدید کرد،احیاء این کارخانه نیز به دلیل درخواست های مردم و اولویت های منطقه در بین مصوبات سفر رییس کابینه سیزدهم به فارس به چشم می خورد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در گفتگویی تفصیلی با خبرنگار ایرنا آخرین وضعیت و تصمیمات عملیاتی شده پیرامون بازگرداندن دو کارخانه قندممسنی و آزمایش به چرخه تولید را بیان کرد.
محسن ربانی زاده در ابتدا پیرامون آخرین اقدامات و تدابیر اجرا شده برای احیاء کارخانه قند ممسنی، گفت: احیاء این کارخانه ازجمله مصوبات سفر رییس جمهوری در سال ۱۴۰۰ به استان فارس بود.
وی ادامه داد: این کارخانه در منطقه محروم ممسنی واقع شده و احیاء آن حائز اهمیت است زیرا حداقل ۳۰۰ نفر بصورت مستقیم مشغول به کار خواهند شد.
دوره گذار و بروز مشکل
وی اضافه کرد: این کارخانه زمانی به یک سرمایه گذار و مجددا به شخصی دیگر واگذار می شود و این دوره گذار باعث شده که یکسری مشکلات در این کارخانه پیش آید و تعدادی از کارگرانی که قبلا در این مجموعه شاغل بودند اکنون مطالبات به حقی دارند که باید پرداخت شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس با تاکید بر اینکه مطالبات کارگران این مجموعه بررسی شده است،گفت: در پی بررسیهای صورت گرفته توسط مرجع قضایی بعضی مطالبات واقعی نیست که حدود۳۰ میلیارد تومان بدهی این کارخانه تخمین زده می شود.
این مسوول با بیان اینکه اصل مطالبات کارگران کارخانه قند ممسنی پرداخت شده است،گفت: در سفر اخیر استاندار فارس به شهرستان ممسنی نیز مبلغ ۲ میلیارد تومان بعد جلسه با مالک کارخانه به کارگران پرداخت شد.
وی اظهار کرد: سرمایه گذار این کارخانه نیز اسنادی ارایه داده که میزان بدهی به پرسنل کمتر از رقم تعیین شده است ولی در مجموع مهمترین اصل اقتصادی استان فارس احیاء این کارخانه در سریعترین زمان ممکن و رفع موانع پیش رو است.
ربانی زاده تاکید کرد: دور دوم سفر استاندار فارس و مدیران اجرایی استان به شهرستان رستم و نورآباد ممسنی در هفته گذشته انجام و موضوع احیاء کارخانه قند ممسنی در این سفر مورد بررسی ویژه قرار گرفت و استاندار فارس از کارخانه بازدید و در جلسه ای با حضور مسئولان محلی و استانی مقرر شد که ۲ ماه فرصت برای احیاء این واحد صنعتی به سرمایه گذار داده شود تا در این مدت بتواند روند احیاء این کارخانه را پیگیری کند.
وی توضیح داد: به دلیل اینکه سرمایه گذار در دورههای گذار این مجموعه نیز وعدههایی داده که محقق نشده بود جو بیاعتمادی نیز بر فضای این جلسه حاکم بود که به همین دلیل استاندار فارس دستوری مبنی بر اینکه همزمان حضور هیات حمایت نیز در دستور کار قرار گیرد را صادر کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس تاکید کرد: بر همین اساس مکاتباتی با وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی و همچنین هیات حمایت کشور نیز صورت گرفته که هفته جاری نیز در تهران پیگیری هایی انجام شد که در پی آن مقرر گردید که هیات حمایت بزودی جلسه ای تشکیل و با بررسی موضوع احیاء کارخانه قند ممسنی،این موضوع مورد حمایت جدی در سطح ملی قرار گیرد و روند احیاء آن تسریع شود.
وی در بخش دیگر سخنان خود بر همراهی بعضی قضات با حفظ مشاغل و رشد تولید تاکید کرد و گفت: با توجه به شعار سال و اهمیت رشد تولید انتظار می رود که قضات در صدور حکم به شعار سال و حفظ اشتغال و تولید توجه ویژه داشته و احیانا احکامی صادر نشود که باعث اخلال در روند تولید و اشتغال شود.
ربانی زاده با تاکید بر اینکه در شرایط حساس اقتصادی کنونی همه دستگاه ها و ارگان ها باید برای حفظ و رونق تولید همراه باشند،افزود: در حال حاضر همسویی خوب و مثال زدنی بین رییس کل دادگستری فارس و دادستان مرکز استان با مدیریت ارشد استان وجود دارد ولی در بعضی موارد عده معدودی از قضات در این استان به این مهم و حساسیت موضوع رشد تولید و حفظ مشاغل توجه ندارند.
وی اشاره کرد: با تعامل خوب مدیریت ارشد دستگاه قضایی در سطح استان با استاندار فارس بسیاری از مشکلات از پیش روی تولید این استان برداشته شده و انتظار می رود که بعضی قضات نیز در زمان صدور حکم به حساسیت اقتصادی جامعه و ضرورت حفظ اشتغال و تولید توجه داشته و حکمی صادر نکنند که در روند تولید اخلال ایجاد کند.
نوید احیاء کارخانه قند ممسنی ظرف یک ماه آتی
وی در ادامه تاکید کرد: براساس اقدامات صورت گرفته پیش بینی می شد که طی یک ماه آینده فاز یک کارخانه قند ممسنی احیاء و شکر خام تبدیل به شکر سفید شود و در فاز دوم نیز فرآوری چغندر قند در این واحد تولیدی انجام شود که دستگاه و تجهیزات مورد نیاز آن طی ۲ ماه اخیر به محل کارخانه منتقل شده است که پیش بینی می شود که فاز دوم این واحد تولیدی نیز طی ۳ ماه آینده فعالیت خود را آغاز و بطور کامل این کارخانه به چرخه تولید بازگردد.
ربانی زاده در ادامه به مساله نحوه فعالیت هیات حمایت اشاره کرد و گفت: هیات حمایت از صنایع کوچک به موجب قانون تشکیل و چند وزارتخانه و دستگاه مرتبط با صنایع و واحدهای اقتصادی در آن عضویت دارند و این هیات در زمانی به موارد ورود پیدا می کند که بتواند مدیریت منسجم برای رفع موانع بکار گیرد و زمانی که این هیات به مساله ای ورود پیدا می کند دیگر هیچ ارگان یا مرجع دیگری ازجمله قضایی ،اداره کار و تامین اجتماعی به موضوع ورود پیدا نخواهد کرد و یا هر تصمیمی صرفا به تایید هیات حمایت خواهد رسید.
معاون هماهنگی امور اقتصادی فارس در ادامه به آخرین اقدامات و تصمیمات برای بازگشت کارخانه قدیمی آزمایش به چرخه تولید اشاره کرد و گفت: این واحد تولیدی ازجمله کارخانه هایی است که سالها در حالت رکود قرار دارد و فعالیت و تولید مشخصی ندارد.
وی به سفر آیت الله رییسی به استان فارس در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و افزود: احیاء کارخانه آزمایش مرودشت نیز ازجمله مصوبات سفر رییس جمهوری به فارس است که این واحد صنعتی نیز مورد بازدید آیت الله رئیسی قرار گرفت.
ربانی زاده ادامه داد: کارخانه آزمایش تهران و مرودشت متعلق به هلدینگ پیام است که شرکت های متعددی در سراسر کشور در اختیار دارد.
وی با بیان اینکه کارخانه آزمایش زمانی هزار و ۵۰۰ شغل مستقیم ایجاد کرده بود که تولیدات بسیار نام آشنا و مرغوبی در حوزه لوازم خانگی عرضه می کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس تاکید کرد: آزمایش برندی نام آشنا برای مصرف کنندگان ایرانی است که بنا به دلایلی طی سالیان گذشته این کارخانه تعطیل و فرآیند تولید آن متوقف شد.
وی اضافه کرد: هفته جاری بازدیدی از مجموعه کارخانه آزمایش تهران انجام شد و طی سفر رییس جمهوری به استان فارس نیز مقرر شده بود که تولید کارخانه آزمایش در مرودشت آغاز و در مرحله اول ۵۰۰ شغل در این واحد ایجاد شود.
ربانی زاده اظهار کرد: در بازدید از کارخانه آزمایش تهران شرایط به گونه ای بود که مشاغل متفاوتی در این سایت مستقر شده اند هرچند که این مشاغل باعث اشتغال و تولید پراکنده و متنوعی است اما اصرار مسئولان ارشد استان فارس بر این است که برند قدیمی و ارزشمند آزمایش در مرودشت مجددا احیاء شود که بر این اساس ارتباطی با مدیر پردیس شرکت های دانش بنیان برقرار و کمیته ای در پی آن تشکیل شد که در زمانی مشخص جلسه ای با هیات مدیره گروه اقتصادی پیام برگزار شود تا ایجاد خط تولید با ظرفیت ها و توان فارس شکل گیرد و مجددا تولیدات آزمایش را در این خطه شاهد باشیم.
این مسوول با تاکید بر اینکه مقدمات احیاء کارخانه آزمایش انجام شده است،گفت: خریداران متعددی نیز اکنون حاضر به خرید کارخانه آزمایش مرودشت هستند که این مساله نیز جای مذاکره دارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس افزود: احیاء کارخانه آمایش مرودشت با مدیریت فعلی و یا واگذاری آن به سرمایه گذار جدید با همکاری شرکت های دانش بنیان ازجمله راه حل های احیاء کارخانه آزمایش مرودشت است.
وی در پاسخ به سوالی درباره پیش بینی زمان احیاء کارخانه آزمایش مرودشت و قند ممسنی ،گفت: فرآیند احیاء باید از جمیع جهات مدنظر قرار گیرد که در پی مطالبات کارگری کارخانه قند ممسنی مرجع قضایی دستور به توقیف و فروش اموال به نفع کارگران داده که طبیعی است در صورت تحقق آن امکان احیاء کارخانه دور از تصور است.
ربانی زاده تاکید کرد: به دلیل تعامل خوب بین مدیریت ارشد استان فارس و قوه قضائیه این مساله حل و مقرر شده همسویی جهت احیاء کارخانه با لحاظ پرداخت حق و حقوق کارگران که باید بطور کامل ادا شود مدنظر باشد.
وی افزود: در سفر اخیر به ممسنی،استاندار فارس مستقیم با نماینده کارگران کارخانه قند مذاکره و درخواست همراهی برای احیاء کارخانه را مطرح کرد و همچنین اعلام شد که باید حقوق کارگران بطور کامل پرداخت شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس درباره کارخانه آزمایش نیز گفت: برای احیاء این کارخانه نیز مزایده ای برگزار اما ایراداتی بر آن وارد شد که باید بررسی شود و قطعا روند باید در چارچوب قانونی پیگیری شود.
وی ادامه داد: فرآیندی برای احیاء دو کارخانه قند ممسنی و آزمایش مرودشت تعریف شده است که پیش بینی می شود براساس آن طی یک ماه آینده فاز اول کارخانه قند ممسنی و کارخانه آزمایش نیز به تدریج طی ۲ ماه آینده احیاء و به چرخه تولید بازگردد.
ربانی زاده تاکید کرد: این دو کارخانه در تابستان امسال احیاء و تولیدات خود را از سر خواهند گرفت همانگونه که مشکلات پیش روی تولید کارخانه روغن نرگس با تدبیر استاندار فارس رفع و این واحد تولیدی به چرخه تولید بازگشت.
معاون استاندار فارس افزود: اخیرا مشکل کارخانه آی تی ام سی نیز رفع شده و تعداد کارگران این مجموعه نیز رو به رشد است و مشکل کارخانه آی تی آی نیز که ۱۵ سال وجود دارد با توجه به پیگیری های انجام شده و همدلی مدیران استانی و کشوری طی ماههای آینده رفع خواهد شد.
نظر شما