به گزارش خبرنگار ایرنا، بارندگیهای سال زراعی جاری اگر چه بهاری زیبا و سرسبز در مراتع و مزارع مهاباد بوجود آورد اما با گرم شدن تدریجی هوا و خشک شدن علفزارها و پوشش گیاهی، میتواند با کمترین بی احتیاطی منجر به آتش سوزی گسترده در عرصههای زراعی و ملی شود.
هر سال عوامل متعددی باعث خسارت به مراتع، زمینهای کشاورزی، تالابها و نیزارها میشود که منشا آن طبیعی یا دخالت انسان است چون هرگونه اقدام نسنجیده حتی جزیی میتواند به وقوع حوادث ناگوار و تحمل خسارت جبران ناپذیری منجر شده و به محیط زیست و منابع ملی و طبیعی آسیب برساند.
بر این اساس به منظور جلوگیری از وقوع هرگونه آتش سوزی و از بین رفتن منابع طبیعی، محیط زیست و حتی گونههای جانوری، ضرورت ایجاب میکند همه شهروندان در هر جایگاهی نکات ایمنی را رعایت کرده و آموزشهای لازم را در این اراتباط فرا گیرند.
پارسال ۷۷۲ هکتار از مساحت تالابهای مهاباد طعمه حریق شد
معاون اداره محیط زیست مهاباد روز سهشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: پارسال در مجموع ۷۷۲ هکتار از مساحت تالابهای اقماری این شهرستان طی هفت نوبت بر اثر آتش سوزی از بین رفت که ضمن نابودی پوشش گیاهی باعث تلف شده جانواران زیادی نیز شد.
محمد حسن پور اظهار کرد: آتش سوزی ۷۰۰ هکتاری سواحل جنوبی تالاب گروس بیشترین مساحت را داشت که به علت خطای انسانی و رعایت نکردن جوانب امر روی داد.
وی با بیان اینکه مقابله با آتش سوزی در تالاب و نیزارهای بلند بسیار سخت و طاقت فرساست، گفت: آتش سوزی در تالاب اغلب با زبانههای بلند و وسیع اتفاق افتاده و امکانات و تجهیزات لازم که بتواند در زمان کوتاه با آن مقابله کرد، در شهرستان موجود نیست.
معاون اداره محیط زیست مهاباد ادامه داد: هفت تالاب بین المللی و فصلی در مهاباد با بیش ۶ هزار هکتار مساحت وجود دارد که تالاب بینالمللی کانی برازان و قوپی بابا علی از مهمترین آنها هستند که هر سال بدلایل مختلف طبیعی و خطای انسانی بخشی از نیزار و پوشش گیاهی اطراف آنها طعمه حریق شده و از بین میرود.
وی با بیان اینکه تعیین و تامین حق آبه تالاب یکی از موانع خشکی و آتش سوزی در تالابهاست، گفت: با توجه به تنش آبی و کاهش بارندگی سالهای گذشته لازم بود حق آبه مشخص برای تالابها در نظر گرفته شود تا در برخی از فصول سال نسبت به خشک شدن آنها، آبستن آتش سوزی نباشند.
مشارکت مردم یک ظرفیت بزرگ در بحث پیشگیری و مهار آتشسوزی است
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مهاباد نیز گفت: مشارکت مردم یک پتانسیل و ظرفیت بسیار بالا برای مقابله با آتش سوزی است که این مهم با آموزش و آگاه سازی مردم بویژه جوامع محلی و روستاییان پیگیری میشود.
سیدانور حسینی با تاکید بر اینکه مردم نقش اصلی را در صیانت از جنگلها و مراتع دارند، افزود: با توجه به رشد مناسب گیاهان و افزایش پوشش گیاهی و گرم شدن هوا، احتمال وقوع آتش سوزی در عرصههای طبیعی امسال افزایش یافته که مراقبت و نظارت بیشتری را میطلبد.
وی از برگزاری دوره آموزشی اطفای حریق برای دهیاران خبر داد و یادآور شد: در این دوره، آموزش لازم به دهیاران و شوراهای برای آمادگی در فصل تابستان و همچنین آگاه سازی روستاییان و توجه به خطرات آتش سوزی و از بین بردن پوشش گیاهی، محصولات و محیط زیست ارایه میشود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مهاباد همچنین با بیان اینکه در این دورهها علاوه برآشنایی با نحوه اطفای حریق در هنگام آتش سوزی، نحوه کار با مهار کنندههای آتش را نیز در دستور کار دارد، اضافه کرد: ترویج فرهنگ حفاظت و حراست از منابع طبیعی و آموزش جوامع محلی برای مقابله با آتش سوزی از جمله اهداف این دورههای آموزشی است.
آتش سوزی در مراتع مهاباد با مشارکت مردم ۵۰ درصد کاهش یافت
حسینی با بیان اینکه پارسال با همراهی شهروندان آتش سوزی در مراتع مهاباد ۵۰ درصد کاهش یافته است، گفت: سال گذشته در مجموع حدود ۱۰ هکتار از مراتع این شهرستان طعمه حریق شد.
وی اضافه کرد: کاهش محسوس آتش سوزی نشان از همکاری شهروندان، فرهنگ سازی و آموزش مردم در کنار رعایت موارد ایمنی بوده که منجر به کاهش آن در سطح مراتع منطقه شده است.
میانگین دمای هوای مهاباد ۲ درجه گرمتر میشود
رییس اداره هواشناسی مهاباد گفت: میانگین دمای هوای این شهرستان برای تابستان سال آبی جاری نسبت به میانگین نرمال ۲ درجه سانتیگراد افزایش یافته و نیاز است برای جلوگیری از تنش آبی و خطرات طبیعی بویژه آتش سوزی برنامه ریزی کرد.
اردلان محمدپور اظهار کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی میانگین دما برای فصل گرما از ۱۲ درجه سانتیگراد به ۱۴ درجه خواهد رسید که در احتمال آتش سوزی مراتع و مزارع اثر مستقیم خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه میزان بارندگی این شهرستان از ابتدای سال آبی جاری تاکنون با کاهش ۱۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۲۸۶ میلیمتر رسیده است، ادامه داد: علی رغم بارندگیهای مناسب در فصل بهار میزان بارش سال زراعی جاری در مقایسه با مدت میانگین نرمال نیز ۲۶ درصد کاهش یافته است.
رییس اداره هواشناسی مهاباد اضافه کرد: نقشه های هواشناسی برای اواخر هفته جاری نیز نشان از ورود یک سامانه بارشی دارد که امیدواریم آمار بارندگی شهرستان را به حد پارسال نزدیک کند.
شروع فصل گرما فصل پر کار آتش نشانی بوده و نیازمند تدابیر ایمنی بیشتری است
معاون عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مهاباد گفت: با توجه به شروع فصل گرما و افزایش دما؛ امکان حریق در برخی جنگلها و مراتع سطح منطقه وجود دارد و نیاز است دستگاههای اجرایی متولی، اشرافیت و آمادگی کامل جهت جلوگیری از حریق را داشته باشند.
دیاکو افشردل اضافه کرد: بارندگیهای امسال؛ موجب شده تا پوششهای گیاهی مراتع در حد مناسبی باشد و این افزایش که در حال حاضر و با وجود بالا رفتن دما در تابستان؛ در حال خشک شدن است؛ وقوع بالقوه احتمال خطر آتشسوزی را بیش از گذشته، تقویت میکند.
وی افزود: کارگاههای آموزشی برای بخشداران، دهیاران و شهروندان جهت آموزش و اطلاع رسانی مناسب میتواند از بسیاری احتراقها در مراتع و جنگلها جلوگیری کند.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی با اشاره به تجهیز چندین دستگاه خودروی سبک و سنگین عملیاتی آتش نشانی به همت شورای اسلامی شهر و شهردار مهاباد در آینده نزدیک خبر داد و افزود: تدوین برنامه عملیاتی پیشگیری، کنترل حریق و اجرای مانور جهت آمادگی نیروها، برگزاری کارگاه آموزشی جهت ارگانهای مرتبط با اطفای حریق به منظور آشنایی پرسنل با وضعیت مناطق و تسهیل ارائه خدمات در صورت بروز آتشسوزی از جمله اقدامات و تدابیر لازم این سازمان جهت پیشیگری از هرگونه حوادث است.
افشردل تاکید کرد: شهروندان در صورت مشاهده آتش سوزی در مراتع، باغات و جنگلها به سامانە ۱۲۵ سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مهاباد، گزارش دهند.
آتش سوزی در منابع طبیعی کشور خسارتهایی که برجای میگذارد و ضرورت ارائه راه حلهایی برای کاهش خسارتها در این خصوص به حدی اهمیت دارد که باید نگاهی ملی به این موضوع داشته باشیم و همه پای کار بیایند تا این عرصهها کمترین آسیب را متحمل شود.
نظر شما