پیشرفت در تعاملات ایران و آژانس؛ دو پرونده مهم و اختلافی حل و فصل شد

تهران-ایرنا- پرونده یکی از مکان‌های ادعایی مطرح شده از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (پرونده موسوم به آباده) در نتیجه مذاکرات فنی صورت گرفته با مسوولان کشورمان بسته شد.

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی ایرنا؛ منابع آگاه خبر داده‌اند که در جریان گفت‌وگوها و تعاملات میان سازمان انرژی اتمی کشورمان و آژانس بین المللی انرژی اتمی دو توفیق جدید دیپلماتیک بدست آمده است. در نتیجه مذاکرات فنی صورت گرفته، پرونده یکی از مکان‌های ادعایی مطروحه آژانس (موسوم به آباده) بسته شده است. همچنین ماجرای ادعاهای مطرح شده از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص تولید اورانیوم با غنای ۸۳.۷ در سایت فردو نیز با توضیحات سازمان انرژی اتمی پایان یافته است.

ماجرای سایت‌های ادعایی

این اتفاق مثبت در حالی رقم خورده است که رژیم صهیونیستی همواره تلاش داشته تا پیش از برگزاری نشست فصلی شورای حکام به تنش‌ها دامن زده و ادعاهای بدون پشتوانه‌ای را مطرح کند. در حالیکه مدت زیادی تا برگزاری نشست جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی نمانده است، اکنون دو موضوع اختلافی یعنی ادعای غنی سازی بیش از ۶۰ درصد و همچنین پرونده یکی از مکان‌های ادعایی مختومه شده است.

نکته قابل تامل آنکه پرونده تاسیسات مخفی ادعایی بر اساس جعلیات رژیم صهیونیستی مطرح شده است. حتی این رژیم در روزهای اخیر نیز تلاش داشت تا ادعای دروغین ساخت تاسیسات مخفیانه جدیدی در رشته‌کوه‌های زاگرس را بر سر زبان‌ها بیاندازد. به همین دلیل باید حل و فصل یکی از این پرونده ها در سایه تعاملات دو سویه بین ایران و آژانس را به فال نیک گرفت؛ چرا که اولا مختومه شدن آن نشان می‌دهد سایر مکان‌های ادعایی نیز که شایعات پیرامون آنها توسط رژیم نامشروع صهیونیستی مطرح شده به مانند پرونده مختومه شده اخیر فاقد موضوعیت بوده است و ثانیا آژانس پذیرفته است که حل اختلافات در چارچوب قوانین بین المللی و همکاری‌های دو جانبه می‌تواند به نتیجه منجر شود و سیاست فشار رسانه‌ای و صدور قطعنامه در برابر ایران نتیجه بخش نخواهد بود.

این رخدادهای مثبت در حالی رقم خورده است که شورای حکام نیز در آخرین نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی در اسفند ماه سال گذشته با عدم صدور قطعنامه علیه کشورمان به رویه پیشین خود در ارائه قطعنامه‌های ضدایرانی پایان داده بود.

چرایی موفقیت‌های دیپلماتیک

راز اتفاقات رقم خورده را می‌توان در پیگیری همزمان افزایش قدرت هسته‌ای کشورمان در کنار توجه به تعاملات و مذاکرات فنی با آژانس دانست. پر واضح است این دو اتفاق مهم درکنار یکدیگر منتج به نتیجه شده و بی‌توجهی به هر کدام از آنها می‌توانست در تامین منافع کشورمان اختلال ایجاد نماید.

دولت سیزدهم در حوزه صنعت هسته‌ای بیشینه سازی قدرت را در پیش گرفت و نشان داد در مقابل سیاست ارعاب و تهدید قائل به عقب نشینی نیست. به عنوان نمونه وقتی در آبان ماه سال گذشته، شورای حکام مبادرت به صدور قطعنامه علیه کشورمان کرد سازمان انرژی اتمی صراحتا اعلام کرد در پاسخ به این اقدامات تولید اورانیوم ۶۰ درصد در مجتمع زیرزمینی و راهبردی فردو، به کارگیری ماشین‌های پیشرفته IR-۶ به جای سانتریفیوژهای نسل اول، تجهیز سالن B فردو با هشت زنجیره جدید و همچنین، گازدهی به دو زنجیره جدید ماشین های پیشرفته در نطنز و اقدامات مهمی از این قبیل را اجرایی خواهد کرد.

این رخداد به خوبی نشان داد از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران حسن نیت، حسن نیت می‌آورد و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز باید در مقابل همکاری‌های ایران، رویکرد متقابل و سازنده داشته باشد.

علاوه بر این، سفر رافائل گروسی به تهران و دیدار وی با آیت الله رئیسی در هفته‌های پایانی سال گذشته نشان داد دولتمردان مصمم به باز بودن پنجره تعاملات و گفت‌وگوها به شرط حصول نتایج مثبت هستند.

گفتنی است یکی از شروط ایران برای دستیابی به توافق در مذاکرات رفع تحریم بسته شدن همه پرونده‌های ادعایی آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه کشورمان بوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha