سیدمصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا؛ در خصوص آخرین روند همکاریهای میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و حل و فصل دو پرونده اختلافی میان دو طرف، اظهار داشت: آمریکا در چارچوب «جنگ ترکیبی» سعی کرد در حوزه های متعددی از جمله تحریک به اغتشاش، جنگ سایبری، ترور، خرابکاری و همینطور در حوزه دیپلماتیک به جمهوری اسلامی ایران فشار وارد آورد.
وی گفت: بخشی از این فشار از سوی آژانس و با طرح ادعاهای واهی علیه فعالیت های هستهای جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت، همچنین با کمک «اروپایی ها و اپوزیسیون» تلاش شد تا در حوزه حقوق بشری هم فشارهای مضاعفی را به ایران وارد آورند تا جمهوری اسلامی ایران تحت یک فشار گسترده سیاسی و دیپلماتیک در مجامع بین المللی قرار بگیرد و در مذاکرات عقبنشینی کند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه هدف مجموعه فشارهای اشاره شده منزوی ساختن جمهوری اسلامی ایران بود، افزود: از پاییز سال گذشته مجموعهای از اقدامات مثمرثمر از سوی نظام شامل شورای عالی امنیت ملی، وزارت امور خارجه و دیگر دستگاه ها به شکلی همسو، همگام و با تلاشی مضاعف انجام شد.
خوش چشم بیان کرد: از جمله این تلاش ها این بود که ایران در ابتدا با همکاری آژانس، اقدامات آتی آمریکا برای بهره برداری از اجلاس شورای حکام انرژی اتمی در پایان زمستان را خنثی کند و در همین زمینه «سفر آقای گروسی به تهران» هم مفید و سازنده بود.
وی ادامه داد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از آنکه آمریکا در پایان اغتشاشات متوجه «شکست دور دوم جنگ ترکیبی» خودش شد، رویکرد خود را تعدیل کرد چرا که تا آن زمان آژانس در چارچوب تعهدات برجامی از ایران خواستار اجرای تعهدات مرتبط با پروتکل الحاقی بود و پس از شکست آمریکا در جنگ ترکیبی آژانس هم توقعات خودش را پس از مدتها معقول کرد و «سطح توقعات خودش را از پروتکل الحاقی به توافقنامه جامع پادمانی» تقلیل داد.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: با این تعامل دو جانبه و منطقی تر شدن رویکرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای انجام بازرسیها و توقع انجام وظایف مرتبط با موافقتنامه پادمانی و همینطور با رویکرد ایران در زمینه «خنثی سازی جنگ ترکیبی آمریکا در حوزه دیپلماتیک» دو طرف به توافقاتی دست یافتند که به شکلی پیشدستانه اقدامات آتی آمریکا را در خصوص اجلاس بعدی شورای حکام پایان زمستان خنثی می کند.
خوش چشم بیان کرد: ادامه این روند با بهبود مناسبات منطقهای ایران، برقراری روابط با عربستان و با دیپلماسی فعال با کشورهای متعدد و بعد از آن هم با «عضویت ایران در کمیته پیشگیری از جرم سازمان ملل متحد» و سپس «ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل» و همینطور سفرهای اخیری که مقامات عالی منطقهای به تهران داشتند، اهداف غرب در منزوی ساختن ایران در عرصه بین المللی محقق نشد.
وی گفت: در واقع با انجام این اقدامات نه تنها ایران به انزوای بین المللی نرفت، بلکه با ترمیم ضرباتی مانند تعلیق عضویت ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل که در پاییز انجام شده بود، «اعتبار سیاست خارجی ایران» پس از مجموعه گسترده اقدامات تخریبی علیه آن که در زمستان و بهار سال گذشته صورت گرفت، هم ترمیم شد و هم ارتقا پیدا کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: به تعبیر دیگر جایگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محکمتر شد و در حقیقت این آمریکا، رژیم صهیونیستی و اروپاییها بودند که منفعلتر شدند.
خوش چشم اظهارداشت: انجام تبادلات دوجانبه در قالب «مبادله زندانیان» و به طور مشخص در خصوص آقای «اسدالله اسدی» هم گام دیگری در امتداد به انفعال کشیده شدن طرفهای اروپایی بود.
وی ادامه داد: در حقیقت الان آژانس تلاش میکند منطقیتر رفتار کند و به همکاریهای ایران احترام بگذارد، این در حالی است که «قبلا پاسخ های فنی ایران به دلیل بهانه جوییهای سیاسی آژانس» مورد قبول واقع نمیشد، اما اکنون در زمینه یکی از سایتهای هستهای یعنی «سایت آباده» مورد قبول واقع شده و در چهارچوب یک توافق، تعامل و همکاری منطقی حل و فصل شد.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: این امید را داریم که در صورتی که آژانس به همین رویکرد منطقی یعنی نگه داشتن سطح توقعات در حد وظایف بینالمللی ایران و در واقع «انجام تعهدات در قالب موافقتنامه پادمانی» پیش برود موارد باقی مانده دیگر نیز حل شود.
خوش چشم بیان کرد: اگرچه حل شدن این دو پرونده یکی از شروط ایران برای «احیای برجام» است، اما اصلی ترین شرط این است که آمریکایی ها آن بخشی از تحریمها را که از برداشته شدن و تعلیق آنها استنکاف میکنند را لغو کند و رویه خود را تغییر دهند.
وی عنوان کرد: اگر طرف آمریکایی نسبت به موضع کنونی خودش اصرار بورزد قطعاً ایران از موضع خود عقب نشینی نخواهد کرد، چرا که از اساس هر کس که این بخش باقیمانده بسیار کوچک از امتیازات را از آن خود کند طرف پیروز مذاکرات خواهد بود و طرف مقابل مغلوب میشود، بنابراین این یک «بازی برد باخت» است و نه یک بازی برد برد.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: حال باید دید که آمریکایی ها پس از دو دور شکست در جنگ ترکیبی در بهار در پاییز سال گذشته، آیا با توجه به «حل و فصل بخشی از اختلافات میان ایران و آژانس» و با توجه به شکست خودشان در طرحهایی که علیه ایران داشتند رویه منطقی را پیش خواهند گرفت یا آن که همچنان به دنبال موضع قبلی خود خواهند بود به دنبال «دور سوم جنگ ترکیبی» خواهند رفت.
خوش چشم گفت: قطعاً با توجه به وضعیت فعلی یعنی ارتقاء جایگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و همچنین با توجه به حل و فصل دو پرونده موجود میان ایران و آژانس و همچنین با توجه به اینکه ایران هنوز از مولفههای قدرت متعدد در حوزههای هسته ای، منطقهای و موشکی در چهارچوب «جنگ ترکیبی تمام عیار علیه آمریکا» استفاده نکرده و کاملا واضح است که طرف آمریکایی آنچه را که می توانست در قالب جنگ ترکیبی علیه ایران انجام داده است، طرف ایرانی هنوز گزینههای بسیاری را دارد که بتواند آنها را در جنگ ترکیبی تمام عیار در صحنه های مختلف علیه آمریکا به کار ببندد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دست ایران نسبت به آمریکا در حال حاضر پُرتر است و میتواند فشار بیشتری را در پای میز مذاکرات به طرف آمریکایی وارد آورد.
نظر شما