تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

تهران-ایرنا- جذب و پذیرش دانشجویان خارجی همواره از برنامه‌های وزارت علوم و سازمان‌های تابعه بوده و تاکنون اقدامات زیادی به این منظور انجام شده است که ازجمله آن می‌توان به اعطای مجوز به موسسات فعال این حوزه، آموزش زبان فارسی به متقاضیان تحصیل در ایران، راه‌اندازی سامانه‌ای برای آشنایی با شرایط تحصیل در ایران و فراهم کردن زمینه اشتغال این دانشجویان اشاره کرد.

به گزارش ایرنا، هم اکنون بیش از ۹۴ هزار و ۳۷۹ دانشجوی بین‌الملل از ۹۳ کشور جهان در ایران شاغل به تحصیل هستند و سازمان امور دانشجویان زیرنظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دولت سیزدهم رساندن تعداد این دانشجویان به عدد ۲۵۰ هزار نفر را در یک برنامه سه ساله هدفگذاری کرده است.

هاشم داداش‌پور رییس این سازمان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، تحقق اهداف تعیین شده در این زمینه را مستلزم تلاش تمام دانشگاه ها و دستگاه های تصمیم‌گیر دانست و گفت: تحقق جذب ۲۵۰ هزار دانشجوی بین‌المللی فرایندی زمان‌بر و نیازمند دستکم سه سال فرصت برای تکمیل و ایجاد هماهنگی‌های داخلی زیست‌بوم جذب دانشجویان خارجی در ایران و همچنین ساماندهی موسسات جذب دانشجویان بین‌المللی است.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

وی افزود: تاکنون اقدامات گوناگونی برای معرفی ظرفیت آموزش عالی کشور، تدوین و تصویب آیین نامه و ضوابط در مراکز تصمیم‌گیر برای تسهیل پذیرش دانشجویان بین‌المللی در کشور، چابک‌سازی دانشگاه‌ها، افزایش موسسات جذب دانشجویان بین‌المللی و همچنین روان‌سازی و کوتاه‌سازی فرایندها برنامه‌ریزی و اجرا شده است که منجر به افزایش جذب دانشجویان بین‌المللی از کشورهای گوناگون جهان می شود. با این وجود هر چند که در مسیر درستی قرار داریم اما نباید فراموش کرد که بخش مهمی از اصلاح این فرایندها نیز به مسائل فرهنگی و اجتماعی در کشور مرتبط است که رفع این موانع نیازمند عزم ملی است و پیچیدگی و ظرافت‌های زیادی دارد.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

آیین‌نامه دانشجویان سرآمد در حال تدوین نهایی

رییس سازمان امور دانشجویان درباره ابلاغ آیین‌نامه دانشجویان سرآمد گفت: جلسات متعددی در این رابطه گذاشته شده و نظرها و دیدگاه‌های کارشناسان، مدیران آموزش عالی در سطح صف و ستاد اخذ شده است؛ در هر حال موضوع دانشجویان سرآمد از جمله موضوعاتی است که حساسیت و توقعات فراوانی را ایجاد می‌کند و باید با نهایت وسواس و دقت برنامه‌ریزی شود تا به اهداف خود برسد و موجب رقابت‌های سازنده و رشد و شکوفایی بیشتر استعدادهای دانشجویان کشور شود.

وی افزود: در دو یا سه هفته آینده جلسات تکمیلی برای جمع‌بندی نسخه پیش‌نویس برگزار و متن نهایی برای وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ارسال می شود که در صورت تایید نهایی وزیر به دانشگاه های کشور ابلاغ خواهد شد.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

راه‌اندازی سامانه Study in Iran تا چند ماه دیگر

داداش پور درباره سامانه «Study in Iran» و هدف از راه‌اندازی آن گفت: «Study in Iran» سامانه‌ای است که به منظور آشنایی متقاضیان تحصیل در دانشگاه‌های جمهوری اسلامی ایران و همچنین آشنایی با شرایط و هزینه‌های زندگی در کشورمان راه اندازی می شود؛ البته هم اکنون به چهار زبان فارسی، انگلیسی، عربی و چینی طراحی و راه اندازی اولیه شده است و قصد داریم تا چند ماه آینده سه زبان دیگر شامل زبان های روسی، فرانسوی و اسپانیایی را هم اضافه کرده و راه اندازی نهایی آن را اعلام کنیم.

وی افزود: این سامانه که مشابه آن در بیشتر کشورهای مدعی در جذب دانشجویان بین‌المللی وجود دارد در واقع نقش واسط بین دانشگاه‌ها و متقاضیان تحصیل در ایران را ایفا می‌کند و ما هم در این سامانه دانشگاه‌های دارای مجوز جذب دانشجویان بین‌المللی را مختصر معرفی کردیم و ضمن آن متقاضی از طریق پیوندهایی (لینک) که در آن قرار دادیم، به سامانه دانشگاه مورد نظر خود متصل می‌شود.

رییس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: این امکان هم در این سامانه برای متقاضیان تحصیل در ایران فراهم شده است تا ضمن آشنایی با وضعیت فرهنگی و دانشگاهی ایران درخواست پذیرش را ثبت و ارسال کنند و در عین حال با تجربیات دانشجویان بین‌المللی در ایران آشنا شوند.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

گسترش و مرجعیت زبان فارسی برای ما جنبه راهبردی دارد

داداش پور درباره برنامه‌های سازمان امور دانشجویان در خصوص گسترش زبان فارسی نیز توضیح داد: گسترش و مرجعیت زبان فارسی به عنوان زبان علم برای ما جنبه راهبردی دارد؛ از همین رو، فراگیری زبان فارسی از سوی دانشجویان بین‌المللی بسیار مهم است، بر این اساس برای متنوع‌سازی و کیفی‌سازی آموزش زبان فارسی برنامه‌ هایی را طراحی کرده ایم.

وی گفت: توجه خاصی به اعطای بورس تحصیلی در رشته زبان و ادبیات فارسی داریم و در حال حاضر ۳۵ مرکز آموزش زبان فارسی در سراسر کشور به این منظور وجود دارد. درخصوص ساماندهی و بررسی وضعیت کیفی و نظارت و ارزیابی این مراکز نیز آیین‌نامه‌ای طراحی شده است که مراحل پایانی تدوین را طی می‌کند.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

برگزاری نمایشگاه جاذبه‌های تحصیل در ایران

رییس سازمان امور دانشجویان درباره برگزاری نمایشگاه بزرگ جاذبه های تحصیل در ایران در ۲۳ تا ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۲ در مصلی تهران با حضور همه دانشگاه‌ها، مراکز آزفا و موسسات جذب دانشجو گفت: این دومین نمایشگاه بزرگ جاذبه‌های تحصیل در ایران با حضور همه کنشگران جذب دانشجوی بین المللی کشور در محل مصلای بزرگ تهران برگزار خواهد شد.

داداش پور افزود: این نمایشگاه در پنج بخش پیش‌بینی شده است که شامل بخش توانمندی‌های دانشگاه‌های کشور از جمله دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی وابسته به وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه فنی و حرفه ای، دانشگاه جامع علمی و کاربردی و دانشگاه پیام نور است.

وی ادامه داد: بخش اول مربوط به مراکز آموزش زبان فارسی، بخش دوم مربوط به موسسات خصوصی جذب دانشجویان بین‌المللی و موسسات اعزام کشورهای هدف، بخش سوم به کنشگرانی اختصاص دارد که علاقمند به جذب دانشجویان بین المللی به ایران هستند، بخش چهارم مربوط به دستاوردهای علمی و فناوری پارک‌های علمی و فناوری و شرکت‌های دانش بنیان و در نهایت بخش پنجم مربوط به نمایشگاه فرهنگ ملل و آداب و رسوم کشورهای خارجی خواهد بود.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

چند برنامه ورزشی برای دانشجویان بین الملل

داداش پور درباره برنامه های ورزشی دانشجویان در تابستان گفت: در سال جاری چند برنامه اساسی در این زمینه برگزار می شود. از جمله این برنامه ها، بازی‌های بومی محلی دانشجویان بین المللی است که برای نخستین بار در شهریور ماه امسال به میزبانی دانشگاه ارومیه برگزار خواهد شد.

ربیس سازمان امور دانشجویان افزود: چهارمین المپیاد فرهنگی ورزشی دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور ۱۴۰۲ در بخش دختران و پسران به میزبانی دانشگاه بوعلی سینا همدان و ششمین المپیاد ورزش‌های همگانی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور در بخش دختران و پسران در رشته های دوچرخه سواری، فریزبی، آمادگی جسمانی، طناب‌زنی، هفت سنگ مهارتی، پرتاب دارت، «توپآب» (هندپلو) به میزبانی دانشگاه‌های اراک و صنعتی اراک نیز از دیگر برنامه‌های ورزشی دانشجویان در تابستان امسال است.

وی گفت: همچنین در مرداد ماه امسال دانشجویان در یونیورسیاد جهانی ورزش دانشجویان در چنگدوی شرکت خواهیم کرد و در ۲۸ مرداد ماه در جشنواره بین المللی ورزش های دانشگاهی روسیه حضور خواهیم یافت.

داداش پور با بیان اینکه دو برنامه موثر دیگر را امسال در حوزه ورزشی دنبال خواهیم کرد، در مورد آنها توضیح داد: راه اندازی لیگ ورزشی بین دانشگاهی در ایران یکی از این برنامه ها است که با هفت رشته ورزشی شروع می شود و امیدوارم در سال های آینده علاوه بر نهادینه کردن این حوزه های ورزشی وارد ورزش‌های موثر دیگر در عرصه ورزش دانشگاهی شویم و از این طریق بتوانیم ورزش دانشگاهی را به عنوان یکی از لایه های اصلی ورزش کشور جا بیاندازیم. همچنین به دنبال راه اندازی اولین المپیاد ورزش‌های فناورانه در اواخر امسال خواهیم بود.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

موسسات خصوصی جذب دانشجویان بین‌الملل راه‌اندازی شده است

رییس سازمان امور دانشجویان درباره شرایط تحصیل و جذب دانشجویان خارجی گفت: شرایط تحصیل و همچنین جذب به صورت غیربورسیه در دانشگاه‌ها با یکدیگر متفاوت است و متقاضیان می‌توانند با مراجعه به تارنمای هر دانشگاه از این شرایط آگاهی یابند.

داداش پور افزود: موسسات خصوصی جذب دانشجویان بین‌المللی از سال گذشته راه‌اندازی شده اند و در تارنمای این موسسات نیز شرایط تحصیل و نحوه تقاضای تحصیل در دانشگاه‌های ایران آمده است و متقاضیان را راهنمایی و کمک می‌کند تا بتوانند در دانشگاه مدنظر راه پیدا کنند.

وی ادامه داد: در خصوص تحصیل به صورت بورسیه، شرایط علمی و سنی وجود دارد که متقاضی پس از ارسال پرونده خود به اداره کل دانشجویان بین المللی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در صورت تطابق با شرایط مورد نظر و نیز قبولی در مصاحبه علمی، در کارگروه پذیرش مطرح و پس از آن نیز به دانشگاه مورد نظر معرفی خواهد شد.

رییس سازمان امور دانشجویان درباره این که در حال حاضر چه تعداد دانشجوی خارجی مشغول به تحصیل در ایران هستند گفت: در نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱، تعداد ۹۴ هزار و ۳۷۹ دانشجوی بین‌المللی در تمامی مقاطع تحصیلی از ۹۳ کشور در حال تحصیل بوده‌اند. کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، لبنان، هندوستان، سوریه، ترکیه، نیجریه، اتیوپی، یمن و چین بیشترین میزان دانشجوی بین المللی در ایران را به خود اختصاص داده‌اند.

داداش پور افزود: در حال حاضر برآوردهای مطالعاتی فراوانی برای افزایش این تعداد انجام شده است و سند توسعه دیپلماسی علمی دانشجویی، مبتنی بر افزایش جذب دانشجویان بین‌المللی در جمهوری اسلامی ایران که خود حاصل ده‌ها کارگروه تخصصی با حضور متخصصان، رایزنان علمی، رایزنان فرهنگی و دیپلمات‌های مجرب کشور بوده، نقشه راه افزایش تعداد دانشجویان بین‌المللی را در ایران به صورت دقیق مشخص کرده است.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

بیش از یک سوم دانشجویان افغانستانی در ایران دختر هستند

وی درباره وضعیت تحصیل دانشجویان افغانستانی به ویژه دختران افغان با توجه به شایعات و شائبه‌هایی که اخیرا در مورد تحصیل آنها در ایران مطرح شد، اظهار داشت: تاکنون شایعه و شائبه‌ای نه از سمت دانشجویان افغانستان و نه از سمت دانشگاه‌ها در خصوص تحصیل دختران افغانستانی گزارش نشده است. البته با توجه به سیاست عدم تحصیل دختران از سوی طالبان در افغانستان، جمهوری اسلامی پذیرای آنان خواهد بود به طوری که اکنون بیش از یک سوم دانشجویان افغانستانی حاضر در ایران، دختران هستند که در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران تحصیل می کنند.

تمهیدات وزارت علوم برای جذب دانشجویان بین‌الملل

برای اشتغال دانشجویان بین الملل در ایران با وزارت کار درحال مذاکره هستیم

داداش پور درباره برنامه سازمان امور دانشجویان برای تحصیل دانشجویان خارجی و جذب بیشتر آنها نیز توضیح داد: به منظور تسهیل در امر اشتغال به کار همزمان با دوره تحصیلی دانشجویان بین المللی با وزارت کار در حال مذاکره و مکاتبه هستیم اما در رابطه با دوره پس از تحصیل، به صورت معمول دانشجویان بین المللی به کشور خود باز می گردند.

وی افزود: در عین حال برخی نخبگان بین المللی که در بین آنها دانش آموختگان نیز جای می گیرند، بسته به نیاز کشور می توانند جذب بازار کار در ایران شوند و خلأهای موجود در برخی حوزه ها را پُرکنند.

رییس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: در خصوص افزایش جذب دانشجوی بین المللی، معمولا دانشگاه هایی که به جذب دانشجویان بین المللی می اندیشند، زیرساخت‌های مورد نیاز آن را هم تامین می کنند. نقش سازمان امور دانشجویان در این زمینه تنظیم گری و نظارت بر فرایندهایی است که منجر به بهبود شرایط رفاهی دانشجویان بین الملل می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha