روایت رسانه چینی از هزینه‌های گزاف آمریکا برای تسلیحات هسته‌ای

تهران – ایرنا – بر اساس گزارش کمپین بین‌المللی حذف تسلیحات هسته‌ای مستقر در ژنو( ICAN)، آمریکا در سال ۲۰۲۲، معادل ۴۳.۷ میلیارد دلار برای تسلیحات هسته‌ای هزینه کرده است، که رقمی بیش از مجموع سایر کشورهای مجهز به سلاح هسته‌ای محسوب می شود.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از چاینا دیلی، بنیاد آیکان در چهارمین گزارش سالانه خود در مورد هزینه‌های جهانی تسلیحات هسته‌ای، خبر داد این هزینه‌ها برای سومین سال متوالی افزایش یافته است. طبق این گزارش، ۹ کشور مجهز به سلاح هسته‌ای - آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، هند، پاکستان، رژیم اشغالگر قدس و کره شمالی – در مدت اخیر به مدرن سازی و گسترش زرادخانه‌های خود ادامه دادند.

این گزارش با عنوان «پولی که هدر رفت: سلاح‌های هسته‌ای جهانی ۲۰۲۲» نشان می‌دهد ۹ کشور یاد شده سال گذشته میلادی ۸۲.۹ میلیارد دلار برای تسلیحات هسته‌ای هزینه کرده‌اند که از این میان سهم بخش خصوصی حداقل ۲۹ میلیارد دلار بوده است.

طبق گزارش، میزان هزینه کرد روسیه ۲۲ درصد ایالات متحده (۴۳.۷ میلیارد دلار) و چین کمی بیش از یک چهارم آمریکا، ۱۱.۷ میلیارد دلار، بوده است.

این گزارش خاطرنشان می‌کند شرکت‌های خصوصی همچنان از هزینه‌های تسلیحات هسته‌ای سود می‌برند و برای حفظ سلاح‌های هسته‌ای لابی می‌کنند. فقط در آمریکا و فرانسه، شرکت‌هایی که در سال ۲۰۲۲ قراردادهایی بسته‌اند، ۱۱۳ میلیون دلار در تلاش برای لابی کردن با دولت‌های خود هزینه کرده‌اند.

طبق گزارش آیکان، اتاق‌های فکر نیز در این میان بی نصیب نبوده اند… شرکت‌های تولید کننده تسلیحات هسته‌ای، دولت‌های مجهز به سلاح هسته‌ای و دیگر سازمان‌های درگیر، در مدت مزبور ۲۱ تا ۳۶ میلیون دلار هزینه کرده‌اند و به ۱۰ اندیشکده برجسته در زمینه تحقیق و نوشتن در مورد سلاح‌های هسته‌ای در کشورهای دارای این تسلیحات، کمک مالی کرده‌اند.

در فهرست یادشده، تعدادی از اندیشکده های مستقر در ایالات متحده، مانند شورای آتلانتیک، مؤسسه بروکینگز، بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی، مرکز امنیت نوین آمریکا و مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل، بیشترین بودجه را در این خصوص دریافت کرده‌اند.

روند صعودی

بر اساس گزارش روز دوشنبه ICAN که با گزارش مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم یا SIPRI همزمان شد، تعداد سلاح‌های هسته‌ای عملیاتی، با نوسازی و توسعه بلندمدت این کشورها شروع به افزایش کرده است.

کتاب سال ۲۰۲۳ مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم خاطرنشان می‌کند ۹ کشور مجهز به سلاح هسته‌ای به مدرن‌سازی زرادخانه‌های هسته‌ای خود ادامه دادند و چندین سامانه جدید تسلیحات هسته‌ای یا دارای قابلیت هسته‌ای را در سال ۲۰۲۲ مستقر کردند.

طبق این آمار، از مجموع موجودی جهانی تخمینی ۱۲۵۱۲ کلاهک در ژانویه سال ۲۰۲۳، حدود ۹۵۷۶ کلاهک برای استفاده بالقوه در انبارهای نظامی قرار دارد که ۸۶ عدد بیشتر از ژانویه ۲۰۲۲ بود.

از این تعداد، حدود ۳۸۴۴ کلاهک با موشک و هواپیما مستقر شدند، و حدود ۲۰۰۰ کلاهک، که تقریباً همه آنها متعلق به آمریکا یا روسیه بودند، در حالت آماده باش عملیاتی بالا قرار داشتند؛ به این معنی که بر روی موشک نصب شده بودند یا در پایگاه‌های هوایی میزبان بمب افکن‌های هسته‌ای نگهداری می‌شدند.

ایالات متحده دارای ۵۲۴۴ سلاح هسته‌ای است در حالی که روسیه از ۵۸۸۹ سلاح هسته‌ای برخوردار است. این دو ابرقدرت با هم تقریباً ۹۰ درصد از کل سلاح‌های هسته‌ای جهان را در اختیار دارند.

این گزارش تاکید می‌کند آمریکا و انگلیس هر دو از انتشار اطلاعات عمومی در مورد نیروهای هسته‌ای خود در سال ۲۰۲۲ خودداری کردند، کاری که در سال‌های گذشته هم انجام داده بودند.

دان اسمیت، مدیر مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم در یک بیانیه خبری گفت: «در این دوره تنش و بی اعتمادی ژئوپلیتیکی بالا، با بسته شدن کانال‌های ارتباطی بین رقبای هسته‌ای، خطرات ناشی از محاسبه اشتباه، سو تفاهم یا تصادف به‌طور شدیدی بالاست.»

وی گفت: «نیاز فوری به احیای دیپلماسی هسته‌ای و تقویت کنترل‌های بین‌المللی بر سلاح‌های هسته‌ای وجود دارد».

وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در پاسخ به سوالی درباره گزارش مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم و زرادخانه هسته‌ای چین در یک نشست خبری در پکن گفت چین به استراتژی دفاعی هسته‌ای متعهد است و توانایی‌های هسته‌ای خود را در حداقل سطح مورد نیاز امنیت ملی حفظ می‌کند و هیچ کشوری را هدف قرار نمی‌دهد.

وی گفت: «ما به تعهد خود مبنی بر «عدم استفاده اولیه» از سلاح‌های هسته‌ای یا تهدید به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای علیه کشورهای فاقد این تسلیحات یا مناطق عاری از سلاح هسته‌ای همواره پایبند هستیم.»

وانگ یادآور شد: "چین تنها کشور دارای سلاح هسته‌ای است که چنین سیاستی را اتخاذ کرده است. چین به حفظ منافع امنیتی مشروع خود و حفظ صلح و ثبات جهانی متعهد خواهد ماند. "

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha