ایرج مصطفوی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سه استان سمنان، البرز، و یزد در شاخص مساحت تحت تاثیر خشکسالی، در رتبه نخست کشور قرار دارند و گستره استان سمنان به صورت ۱۰۰ درصد متاثر از این پدیده است.
وی با اشاره به کاهش بارش ها در استان سمنان نسبت به بلندمدت، یادآور شد: میزان بارشها از ابتدای سال آبی(زراعی) ۱۴۰۱-۱۴۰۲ تا بیست و سوم خرداد در استان ۵۶.۵ میلیمتر بود که نسبت به آمار بلندمدت کاهش ۴۶ درصدی دارد.
وی ابراز داشت: تهران با ۹۹.۸۴ درصد مساحتِ درگیر در خشکسالی، در رتبه دوم استانهای متاثر از خشکسالی کشور است.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان افزود: شاخص بارش، تبخیر و تعرق استانداردشده موسوم به SPEI در دوره ۱۰ ساله نشان می دهد که مساحت زیادی از تمام استان های کشور درگیر درجات مختلف خشکسالی است و در این بین ۱۰۰ درصد مساحت استان های البرز، یزد و سمنان با خشکسالی مواجهاند؛ به طوریکه وضعیت خشکسالی در این استانها «شدید» تا «بسیار شدید» است.
نگاهی به آمارهای بحران کمآبی در استان سمنان
استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آبهای زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفهجویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.
طبق گزارشها، خروجی آب چشمه روزیه سمنان به عنوان منبع تامین آب این شهر از ۵۴۰ لیتر بر ثانیه در سال ١۴٠٠ به ۳۴۵ لیتر در ثانیه در سال ١۴٠١ و به کمتر از ۲۵۰ لیتر بر ثانیه در بهار ۱۴۰۲ کاهش یافت.
ورودی آب چشمه گلرودبار از دیگر منابع تامین آب شهر سمنان نیز از ۱۶۰ به ۱۱۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافت و در مجموع نیاز آب آشامیدنی استان سمنان ۹۸۵ لیتر بر ثانیه، اما ظرفیت تامین آب استان ۸۳۰ لیتر بر ثانیه است.
میانگین بارندگی استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر چنان در استان سمنان بالا است که اگر میزان آبی در ارتفاع ۲ متر و ۲۰ سانتیمتر زیر نور آفتاب داشته باشیم، در یکسال تبخیر میشود و این موضوع نشان از بحران کمآبی در سمنان است.
طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز استان سمنان، آب استحصال میشود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی سمنان تنها ۳۰ درصد آب باکیفیت است و دیگر چاههای آب دارای هدایت الکتریکی(ec) بالا است.
۸۲۴ میلیون مترمکعب آب مصرفی استان سمنان از محل منابع آب زیرزمینی شامل چاه، چشمه و قنات و ۱۹۲ میلیون متر مکعب از محل منابع آبهای سطحی شامل رودخانه و نهرها تامین شده است.
از میزان آب مصرف شده از محل منابع آب زیرزمینی، ۸۳ درصد در بخش کشاورزی، ۱۳ درصد در بخش آشامیدنی و چهار درصد در بخش صنعت مصرف میشود و از ۱۹۲ میلیون متر مکعب آب سطحی مصرف شده، ۹۳ درصد در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش شرب و یک درصد در بخش صنعت است.
نظر شما