به گزارش ایرنا، کردستان به واسطه مرزی بودن، ظرفیت فعالیت های تجاری و اقتصادی بالایی دارد و همین موضوع باعث شده است افرادی از سایر استانهای دیگر در کردستان فعالیت های تجاری انجام دهند.
ورود سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی برای انجام فعالیت های تجاری در کردستان امر ارزشمندی است که مسئولان و مردم خواهان آن بوده و از آن حمایت می کنند ولی نکته مهم اینجاست که این افراد هم ملزم به پرداخت مالیات شوند تا از این محل مبالغی دریافت و صرف زیرساخت های استان شود اما براساس اظهارات مدیرکل امور مالیاتی استان کردستان، حدود ۴۰ درصد فرار مالیاتی استان مربوط به مودیان برون استانی است.
بیشتر بخوانید:
وصول افزون بر ۱۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال مالیات در کردستان
سه هزار و ۳۹۰ میلیارد ریال مالیات به شهرداریهای کردستان پرداخت شد
حال به منظور تشریح بیشتر این مساله و در مجموع وضعیت پرداخت مالیات در استان با «مصطفی فعلهگری» مدیرکل امور مالیاتی استان گفت و گویی انجام دادیم که شرح آن در ذیل می آید.
ایرنا: فرار مالیاتی در استان های مرزی، همچون کردستان فقط مختص به اقشاری هم چون پزشکان نیست عدهای هم فعالیت تجاری می کنند ولی در مقابل مالیاتشان را پرداخت نمی کنند؛ برای شناسایی و دریافت مالیات از این افراد چه اقداماتی انجام داده اید؟
فعلهگری: با توجه به مرزی بودن استان و انجام مبادلات تجاری در آن، عده ای سودجو اقدام به اجاره کارت و حساب های بانکی می کنند تا بدین گونه مالیات خود را پرداخت نکنند که با کمک نیروهای انتظامی و دستگاههای امنیتی بسیاری از این افراد شناسایی و بازداشت شدند.
۳۰ تا ۴۰ درصد افرادی که اقدام به فرار مالیاتی در استان کرده اند برون استانی و از مودیان سایر استانها هستند. برای نمونه یک مودی برون استانی داشتیم که سال ها بود در کردستان فعالیت تجاری می کرد و سال گذشته گردش مالی هشت هزار میلیارد تومانی هم داشت که از او حدود ۲۰۰ میلیارد تومان مالیات مطالبه کردیم.
بعد از شناسایی این افراد اجازه نمی دهیم وقفه ای ایجاد شود تا مشمول مرور زمان نشود؛ بنابراین بلافاصله اقلام عمده ای که وارد مرزهای استان می شود را دنبال و سپس مالیات آنها را مطالبه می کنیم.
ایرنا: در شهرهای مرزی استان افراد زیادی دارای کارت مرزنشینان هستند ولی خود به طور مستقیم کالا وارد نمی کنند ولی بخشی از سود و بهره ناشی از فعالیت تجاری که با کارت آنها می شود به آنها تعلق می گیرد، آیا مالیاتی هم از این افراد دریافت می شود؟
فعلهگری: حجم معاملات با کارت های مرزنشینان شعاع ۲۰ کیلومتری که در اصطلاح به آن کارت «پیله وری» گفته می شود محدود و اقلام مشخصی هم با این کارت ها وارد کشور می شود و با توجه به اینکه این کارت ها به کارگزاران سپرده شده برای دریافت مالیات، دیگر فرد صاحب کارت ملاک ما نیست بلکه مالیات برای کارگزار تعیین و از او دریافت خواهد شد.
ایرنا: در ارتباط با مالیات بر خانه های خالی و خودروهای لوکس، تاکنون چه اقداماتی در این زمینه انجام داده اید؟
فعلهگری: واقعیت این است وقتی موضوعی فراسازمانی می شود اجرای آن هم سخت تر خواهد شد، در ارتباط با مالیات خانههای خالی، اداره کل مالیات فقط متولی وصول مالیات است و شناسایی بر عهده ما نیست؛ اداره کل راه و شهرسازی هم براساس شاخص های خود آمار و اطلاعات مربوطه را به سازمان امور مالیاتی اعلام می کند و سپس پیامک به صاحب ملک ارسال می شود با این حال مبلغ مالیات خانه های خالی زیاد نیست در حد سالانه ۲ تا سه میلیون است.
ایرنا: آماری از تعداد خانه های خالی استان در اختیار دارید؟
فعلهگری: آمار استانی در این رابطه نداریم و به طور کشوری اعلام می شود؛ ولی در ارتباط با خودروهای لوکس با توجه به پلاک گذاری آنها آمار دقیقی در اختیار داریم و تاکنون افزون بر ۶۰ تا ۷۰ درصد مالیات تعیین شده این خودروها در استان وصول شده و میزان وصولی هم در حدود چهار میلیارد تومان بوده است.
ایرنا: با افزایش قیمت خودروها در بازار، بسیاری از خودرو میلیاردی شدند آیا همه آنها مشمول مالیات می شوند؟
فعلهگری: مبنای ارزش گذاری برای مالیات، قیمت خودروها در بازار نیست بلکه برای خودروهای داخلی قیمت کارخانه و برای خودروهای خارجی ورودی گمرک مدنظر است؛ ناگفته نماند خودروهای لوکس که ارزش آنها بیش از سه میلیارد تومان باشد و ساختمان های مسکونی لوکس هم که ارزش آنها ۲۰ میلیارد تومان باشد، مشمول پرداخت مالیات می شوند.
انتظارمی رود مردم هم با ما در شناسایی افرادی که اقدام به فرار مالیاتی می کنند همکاری داشته باشند و در این راستا شهروندان می توانند به شیوه های مختلف از جمله تماس با شماره گویای مرکز ارتباط مردمی ۱۵۲۶ و یا بخش سوت زنی در سامانه امور مالیاتی نمونه های فرار مالیاتی مشاهده شده را اعلام کنند و ما در اسرع وقت آن را پیگیری خواهیم کرد.
ایرنا: براساس آمار اعلام شده سال گذشته درآمدهای مالیاتی استان رشد و جهش خوبی پیدا کرد، در رابطه با دلایل این مهم توضیح دهید.
فعلهگری: بزرگترین مودیان مالیاتی در کشور ما را بیمه و بانک ها تشکیل می دهند که در پایتخت متمرکز هستند در این بین شهروندان کردستانی هم مالیات بر ارزش افزوده بیمه نامه ها و فعالیت های بانکی را پرداخت می کردند ولی استان ما نفعی از آن نمی برد و این مهم در بخش ارزش افزوده سال ها مغفول مانده بود تا اسفند سال گذشته که از این محل حدود ۴۰۰ میلیارد تومان به استان پرداخت شد و از این میزان ۱۵۰ میلیارد تومان آن سهم عوارض شهرداری بود و همین منجر شد تا سال گذشته در مجموع حدود ۳۴۰ میلیارد تومان از محل مالیات برارزش افزوده به شهرداری های استان پرداخت شود و در مجموع هم افزون بر یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان مالیات در استان وصول شد.
ایرنا: شایعه شده بود که بخش زیادی از این یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان وصول مالیات را از بازاریان دریافت کردید پس اینگونه نبوده است؟
فعلهگری: متاسفانه عدهای فضا را ملتهب می کنند و می گویند این میزان مالیات وصولی از بازار گرفته شده است در حالیکه اینگونه نیست و حدود ۱۴ درصد مالیات وصولی در استان سهم اصناف و بازاریان، اشخاص حقیقی، مشاغل مهندسی و پزشکی و ۱۷ درصد هم کارکنان دولت و مابقی هم ارزش افزوده و مالیات دریافتی از شرکت های دولتی است.
ایرنا: ۳۱ خرداد آخرین مهلت ارسال و استفاده از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیت های مستقیم است، در رابطه با مزایای این تبصره توضیح دهید.
فعلهگری: مالیات نقشهای متعددی از جمله نقش وصول درآمد و ایجاد عدالت اجتماعی باز توزیع ثروت دارد و دولت ها بنابر نیاز از این نقش ها می توانند استفاده کنند که در استان های محرومی هم چون کردستان نقش درآمدی زیادی به چشم نمی آید و هدف دولت هم آن نیست.
برای شفافیت مالی و درآمدی از سال گذشته قانون پایانه های فروشگاهی به اجرا درآمد و برای رفاه حال مردم هم تسهیلاتی مانند تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم در نظر گرفته شده است که براساس این تبصره قانونی سازمان امور مالیاتی اجازه دارد مالیات بخشی از مودیان خرد با حجم درآمدی پایین را به طور مقطوع تعیین کند به عبارتی متناسب با میزان اطلاعاتی که در پایگاه ها و سامانه وجود دارد مودی باید مبلغی را پرداخت کند.
مودیانی که سقف فروش و درآمد انها در طول سال کمتر از ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان باشد، می توانند از مزایای تبصره ماده ۱۰۰ و مالیات مقطوع استفاده کنند و اگر بالاتر از این مبلغ باشد باید اظهارنامه مالیاتی ارائه دهند و سپس مورد رسیدگی قرار می گیرد؛ اگر به طور شراکتی باشد و درآمد یکی از شرکا بیش از این مبلغ باشد باید اظهارنامه تحویل دهد و در صورتی که درآمد مجموع شرکا هم بیش از ۱۵ میلیارد تومان باشد باید اظهارنامه ارائه دهند.
ایرنا: چند درصد مودیان استان سال گذشته مشمول این تبصره شدند؟
فعلهگری: براساس اطلاعات موجود، از مجموع افرادی که سال گذشته در استان مشمول این تبصره شدند بیش از ۷۵ درصد آنها از مالیات معالف شدند امسال هم برآورد می شود این میزان معافیت تکرار شود؛ به دلیل اینکه حجم درآمد کسبه و بازاریان استان پایین است تقریبا ۲۵ تا ۳۰ درصد کسبه استان مشمول مالیات می شوند.
خوشبختانه تعداد اظهارنامههای مالیاتی در کردستان یک و نیم تا ۲ برابر استانهای همجوار است که این بیانگر بالابودن سطح فرهنگ و انضباط مالیاتی در استان است و امیدواریم در فرصت باقی مانده مردم استان با بهره مندی از مزایای این تبصره قانونی نسبت به تکمیل فرم ها اقدام کنند.
نظر شما