به گزارش خبرنگار ایرنا، این نسخه کتابت شده در قرن ششم هجری به خط نسخ ۱۹ سطری بوده است که توسط "ابن خاتون عاملی" در سال ۱۰۶۷ هجری قمری وقف این مکان شده است.
احمد بن فضلان همراه با گروهی چند نفره در یازدهم صفر سال ۳۰۹ قمری از بغداد سفر خود را شروع و از همدان، ری و سپس بخارا عبور کرد و نزد پادشاه "اسلاو" رفت و در نهایت به بغداد برگشت.
ابن فضلان در این سفر که ۱۱ ماه طول کشیده است، مشاهدات عینی و جزئیات دقیق، تاریخ عزیمت و مدت مسافرت و تعداد روزها و خط سیر سفر خود را به وضوح معلوم و مشخص کرده و این مسائل را به طوری شیوا و ادیبانه در سفرنامه خود بیان کرده است.
معاون مفتی جمهوری تاتارستان و رییس شورای آموزش اسلامی فدراسیون روسیه نیز که به صورت وبیناری در این برنامه حضور داشت، گفت: سفرنامه ابنفضلان بسیار مهم و این نسخه تاریخی فرصتی برای مطالعه پیرامون تاریخ این منطقه است.
رفیق محمدویچ محمدشین افزود: ارتباطات روسیه و ایران قدمتی طولانی دارد. وجود منابع دسته اول مطالعاتی در مراکز نگهداری نسخ خطی ایران، فرصتی برای مطالعات منطقهای و توسعه ارتباطات فرهنگی است.
رییس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خراسان رضوی هم گفت: سفرنامه ابن فضلان از جنس دیپلماسی فرهنگی است که حکایتی دیرین از ارتباط فرهنگی و در هم تنیدگی تاریخ، فرهنگ و تمدن این منطقه دارد و ارتباط عالم اسلامی را با روسیه خزر و قفقاز بیان میکند.
حجت الاسلام علی باقری باقری ادامه داد: این سازمان میکوشد با استفاده از اشتراکات فرهنگی و ظرفیتهای تعاملی اهداف الهی و بشر دوستانه نظام مقدس جمهوری اسلامی، رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تمدن کهن ملت ایران را به جهانیان بشناساند و با استفاده از فرهنگ و به خدمت گرفتن ابزارهای فرهنگی در دیپلماسی، مناسبات کشورمان را با سایر کشورها ارتقاء بخشد.
وی ادامه داد: امروزه راهبردی شدن روابط ایران و روسیه در زمینه همکاریهای همه جانبه مورد تاکید مقامات ارشد این کشورها است که این هدف را باید از طریق مناسبات فرهنگی و قرابتهای اجتماعی پیگیری کرد.
رییس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خراسان رضوی گفت: آستان قدس رضوی علاوه بر یک مرکز مقدس برای مسلمانان، مرکز علمی و حامل میراث کهن اسلامی و موزهای با سراسر افتخار اسلامی است. اقدام کتابخانه رضوی در رونمایی از تنها نسخه کهن و قدیمی ابن فضلان و همانند سازی این نسخه برای اهدا به مسلمانان و دانش دوستان این منطقه، ستودنی و در راستای گسترش گفتگوی فرهنگی دو کشور صورت گرفته است.
سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با ۵۸ کتابخانه در مشهد و شهرستانها، دارا بودن چندین هزار اثر موزهای، ۲میلیون نشریۀ ادواری، ۱۰۶ هزار نسخه خطی، ۶۵ هزار کتاب چاپ سنگی و همچنین ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار برگ سند تاریخی از بزرگترین و جامعترین کتابخانههای جهان اسلام است.
نظر شما