بازسازی خانه تاریخی آقاجان نسب؛ شکوه گذشته به مازندران باز می‌گردد؟

ساری - ایرنا - مرمت و بازسازی اصولی و فنی خانه تاریخی «آقا جان نسب بابل» پس از سالها با همت دولت سیزدهم انجام گرفت تا یکی از بزرگترین یادگارهای شکوه تاریخ معاصر مازندران دوباره رونق گیرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، خانه تاریخی آقاجان نسب مربوط به اواخر دوره قاجار است و در بابل، خیابان مدرس و محدوده موزه بابل واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۶۸۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

خانه تاریخی " آقا جان نسب بابل " در محله "برج بن" یکی از محلات قدیمی و اعیان نشین شهر بابل قرار داشت. همچنین در این محله " گنجینه بابل " در حیاط این خانه قرار دارد و همنشینی دو سبک معماری قاجاری و پهلوی اول در مکانی به وسعت هزار متر مربع، این مجموعه را نسبت به سایر خانه‌های این محله متمایز کرده‌ است.

این مجموعه تاریخی شامل سه خانه جنوبی، شمالی و غربی است که خانه جنوبی این مجموعه همان شاه نشین این عمارت محسوب شده و کامل معماری قاجاری دارد.

وجود سه دری و پنج دری‌های مزین به شیشه‌های رنگی و ساده، پنجره‌های گره چینی و طاقچه‌های آن به طور کامل گچ کاری شده در تالار و بهار خواب آن همگی شاخصه‌های سبک معماری قاجاری هستند که در این مجموعه بکار رفته‌است.

در عمارت‌های شمالی و غربی، وجود پله‌های بیرونی و همچنین ایوان و ستون‌های پهن که نشانه ای از اقتدار و عظمت است، حکایت از این دارد که در زمان پهلوی اول، الحاقاتی به این دو بنا اضافه شده‌است.

سقف هر سه بنا سفالی است و مصالح بکار رفته در آن شامل آهک، سفال، گچ و آجر چهار گوش است که با آب و هوای مرطوب شمال ایران سازگاری دارد. مالک اصلی این خانه فردی به نام "حاج مهدی لاکی" از تجار بابل بوده‌است.

در زمان پهلوی اول فردی به نام "عموزاده" که از خوانین بابل بوده، این خانه را از " لاکی " خریداری می‌کند و تا سال ۱۳۴۲ که این خانه در اختیار مدرسه اسلامی انصاریه قرار می‌گیرد، در آن سکونت داشت. سپس بعد از هشت سال "عموزاده" مجدد خانه را از مدرسه پس می‌گیرد و در سال ۱۳۶۵ فردی به نام "حاج عباس آقاجان نسب "این خانه را از وراث مرحوم" عموزاده " خریداری می‌کند و این خانه از آن زمان به همین نام یعنی " خانه آقاجان نسب " شناخته می‌شود.

در نهایت، در سال ۱۳۷۸ سازمان میراث فرهنگی تصمیم گرفت خانه‌های تاریخی را تملک کند و این خانه را از خانواده " آقاجان نسب " خریداری کرد.

برق شکوه

خانه تاریخی آقاجان نسب بعد از واگذاری به بخش خصوصی بر مدار بازسازی و مرمت قرار گرفت و برق شکوه در این بنا موج می زند.

این خانه تاریخی که ۱۳ اتاق و چهار حیاط دارد اتاق ها با تلویزیون سیاه و سفید ۱۴ اینچ قدیمی و ظروف چینی تزیین شده است. این بنا با کاربری های مختلف در حوزه فرهنگی، پذیرایی و گردشگری فعالیت می‌کند و چند رونمایی کتاب هم در این مکان برگزار شد.

بازسازی خانه تاریخی آقاجان نسب؛ شکوه گذشته به مازندران باز می‌گردد؟

مرمت این بنای تاریخی به گونه‌ای می باشد که سبک هنر و معماری دوران قاجار را با شکوه و ظرافت خاص به نمایش می گذارد. حوض های زیبا در حیاط این بنای تاریخی و دست رد زدن به معماری های نوین و مدرن در این بنای میراثی محیط آرام بخشی را برای گردشگران رقم زده است.

هنر و معماری تکامل یافته پایان عصر قاجار در پله ها، در، پنجره و حیاط این خانه تاریخی چشم هر بیننده ای را نوازش می دهد. نصب تندیسی از بزرگان و مفاخر مازندران، بزرگانی در عرصه های سیاسی، فرهنگی، هنری و ورزشی که در این خانه تاریخی جا نمایی شده که بر شکوه این بنا افزوده است.

بزرگانی چون امیرکبیر، امامعلی حبیبی معروف به ببر مازندران، داود رشیدی، پهلوان رضا یزدانی معروف به پلنگ جویبار از جمله این شخصیت ها هستند.

سرمایه گذاری ۳۴ میلیارد تومانی

"کمیل براری" سرمایه‌گذار این خانه تاریخی به خبرنگار ایرنا گفت که برای بازسازی و مرمت این بنا ۳۴ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرده است.

وی گفت : در قبال بازسازی، مرمت و سرمایه گذاری در این بنای تاریخی این خانه به مدت ۲۵ سال به وی اجاره داده شد.

بازسازی خانه تاریخی آقاجان نسب؛ شکوه گذشته به مازندران باز می‌گردد؟

این سرمایه‌گذار افزود : این بنای تاریخی که با کارکرد چند بعدی فرهنگی، پذیرایی و گردشگری فعالیت می‌کند ۴۰ نفر را به صورت مستقیم مشغول به کار و به صورت غیرمستقیم زمینه اشتغال ۱۲۰ نفر را فراهم کرده است.

براری افزود : این بنای تاریخی قبل از مرمت مخروبه ای بیش نبود که با به کارگیری بهترین استاد کارها بازسازی و مرمت انجام شد.

بخش خصوصی ناجی بناهای تاریخی

صمد صالح طبری نویسنده و پژوهشگر بناهای تاریخی به خبرنگار ایرنا گفت : در حال زمان حاضر بهترین گزینه برای نجات بناهای تاریخی سرمایه گذاری بخش خصوصی است.

وی بیان داشت: خانه تاریخی آقاجان نسب بابل با رعایت سبک معماری قاجاری بازسازی شده و یک کار ارزشمند در حوزه مرمت بنای تاریخی در مازندران است.

براری افزود : باید زمینه های تشویقی و حمایتی از سرمایه‌گذار را برای ورود به این بخش داشته باشیم.

وی اظهار داشت : در سال‌های اخیر خبرهای شوک آوری از تخریب بناهای تاریخی در بابل شنیدیم که مرمت خانه تاریخی آقاجان نسب بارقه امید را برای نجات بناهای تاریخی در این شهرستان فراهم کرده است.

بازسازی خانه تاریخی آقاجان نسب؛ شکوه گذشته به مازندران باز می‌گردد؟

این نویسنده بابلی ادامه داد : در زمان حال حاضر برخی از بناهای تاریخی بابل مثل بنای تاریخی سلمان نیاز فوری به ورود سرمایه گذار بخش خصوصی دارد.

صالح طبری تصریح کرد : اگر فکر اساسی برای حفظ بناها و خانه‌های تاریخی بابل نشود ضربه سنگینی بر پیکر میراثی این شهرستان وارد می‌شود که آیندگان ما را نخواهند بخشید.

سرمایه گذار این خانه تاریخی ابراز امیدواری کرد با حمایت مسئولین سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در بخش های دیگر تشویق می شوند.

شهرستان بابل با بیش از ۲۰۰ اثر تاریخی و میراثی رتبه نخست مازندران را به لحاظ تعداد ابنیه های تاریخی دارد که این آثار تاریخی شامل تکایا و حسینیه ها، پل ها، حمام ها، برج مقبره ها و خانه‌های تاریخی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha