مهدی عزیزی در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهمیت سفر حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران به قطر و عمان، آن را در راستای تحولات دیپلماتیک در منطقه پس از احیای روابط تهران و ریاض ارزیابی کرد و افزود: تفاهم تهران و ریاض برای از سرگیری روابط دیپلماتیک، بیشتر محصول درک سعودیها از تحولات جدید منطقهای بود که آنها را به این باور رساند که هرگونه تضمین، ثبات و پایداری منطقه بدون دخالت خارجی تضمین خواهد شد.
وی گفت: با کمک این تفاهم به نظر رسید که پروندههای مختلفِ منطقهای مانند یمن، عراق، سوریه و لبنان به مرحله حل و فصل نزدیک می شود و بر این اساس یک بازار اقتصادی جدید هم میان ایران و سعودی با محوریت چین و بدون یکجانبه گرایی آمریکا اتفاق اُفتاد.
این کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: از آغاز دولت سیزدهم، این روابط و سفرها در قالب یک رویکرد دائمی در رفتار دیپلماتیک بین کشورها تعریف میشود، اما نکته مهم در تحولات کنونی، بحث مذاکره و رایزنی در مورد تبادل زندانیان و آزاد کردن داراییهای ایران در کشورهای مختلف است که نشان دهنده «دیپلماسی فعال و تاثیرگذار وزارت خارجه» به ویژه پس از تفاهم تهران و ریاض است.
عزیزی ادامه داد: طبیعی است پس از این تفاهم «کشورهای همکاری شورای خلیج فارس» که عمان و قطر هم شامل آن میشود، جزو مقاصد سفرهای دیپلماتیک ایران هستند.
وی بیانکرد: این دو کشور تفاوتهای دیگری هم دارند و آن هم روابط نزدیک قطریها با تهران، تاثیرگذاری آنها در برخی تحولات از جمله «مذاکرات دوحه» است، عمان هم به دلیل نقش میانجیگری که در تبادل زندانیان، آزاد کردن داراییهای ایران و همواره در نقش یک پیام آورنده، اهمیت بیشتری پیدا میکنند.
این کارشناس مسائل منطقه در خصوص نقش قطر و عمان در پیشبرد سیاست خارجی ایران به عنوان دو کشور میانجیگر، گفت: قطر و عمان، نقش میانجیگیری را نه به دلیل اینکه تهران نیازمند میانجیگری این دو کشور است، بلکه به دلیل اشتراکاتی که با تهران دارند و نیازهایی که منطقه عربی و داخلی به این موضوع دارند، ایفا میکنند.
وی همچنین مطرح کرد: در شرایط کنونی عمان و قطر، نزدیکترین تعاملات و اشتراکات را با ایران داشتند.
عزیزی ادامه داد: اگر جغرافیا و رفتار سیاسی، عمان و قطر را در نظر بگیریم، رفتارهای متعادل و متوازنی بوده است؛ عمانی که از آغاز انقلاب تا امروز به عنوان یک کشور میانجیگر در تمام تحولات بین ایران و آمریکا نقش ایفا کرده و در مورد قطریها هم که آنها معمولا توانستهاند نقش خوبی را در روند تحولات منطقه ایفا کنند.
این کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطر نشان کرد: طبیعی است که هر کشوری به دنبال این است که در فرایند سیاسی منطقه نقش تاثیرگذاری داشته باشد.
نظر شما