خاطرات تلخ مقاومت در پد خندق از زبان آزادگان این حماسه

یاسوج - ایرنا - حماسه پد خندق که در چهارم تیرماه سال ۶۷در جزیره مجنون توسط رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد خلق شد مملو از خاطرات تلخی است که روایت آنها نشان می دهد در واپسین روزهای جنگ تحمیلی بر رزمندگان این دیار چه گذشته است.

به گزارش ایرنا، آزادگان حماسه پد خندق در سالروز آن در ستاد کنگره شهدای استان گرد هم آمدند تا خاطرات تلخ و شرین این حماسه تاریخی را با هم مرور نموده و برای مردم بازگو کنند.

۷۸نفر از رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد که سال ۶۷ در تیپ ۴۸فتح خدمت می کردند در حماسه پد خندق پس از آنکه دیگر گلوله ای برای شلیک نداشتند و توسط دشمن بعثی بطور کامل در محاصره قرار گرفته بودند بدست نیروهای عراقی اسیر شدند.

چهره های تکیده و رنج کشیده آزادگان حماسه پد خندق که اکنون دوران میانسالی را می گذرانند نشان می دهد در دوران اسارت مرارت های زیادی متحمل شدند اما از آرمانهای امام و شهدا دست نکشیدند.

وقتی قرار شد آزادگان این حماسه یک به یک خاطرات تلخ و شیرین خود را از از زمان اسارت تا دوران برگشت به وطن روایت کنند در کلامشان معلوم بود بیشتر دوست دارند از حماسه فرزندان استان در پد خندق بگویند تا هموطنان بفهمند بر فرزندان مظلوم این دیار در جزیره مجنون چه گذشت و چرا رزمندگان تیپ ۴۸ فتح حاضر شدند اسیر ،مجروح و شهید بشوند اما قدمی عقب نشینی نکنند.

پد یا دژ خندق کجاست ؟

در تیرماه سال ۶۷ ،اطلاعات موجود از تحرکات وسیع ارتش بعث در جبهه جنوبی خبر می دهد ،براساس اسناد و اطلاعات ،ارتش بعث تصمیم می گیرد اکنون که ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفته است و جنگ رو به پایان می رود در عملیاتی برق آسا برای فشار بیشتر بر ایران بخشی از مناطق و استان جنوبی ایران یعنی خوزستان را اشغال کند .

ده ها تیپ و لشکر ارتش بعث در جزیره مجنون اقدام به پیشروی می کنند و موفق می شوند بخشی از این منطقه را به اشغال خود دربیاورند اما در بخشی از جزیره مجنون در منطقه معروف به پد خندق با مقاومت یگانی از سپاه پاسداران با نام تیپ ۴۸ فتح روبرو می شود که امکان پیشروی را از آنها می گیرد و نقشه آنان برای تصرف بخشی از خوزستان را نقش برآب می کند.

عملیات ارتش بعث در بیشتر محورها با موفقیت روبرو می شود و تنها محوری که مقاومت می کند منطقه ای است که رزمندگان تیپ ۴۸فتح در آن مستقر هستند .دلاوران استان بیش از ۱۶ ساعت تا زمانی که مهمات در اختیار دارند با دشمن تا دندان مسلح که از زمین و هوا مورد پشتیبانی قرار می گیرد نبرد می کنند و نمی گذارند دژ به دست آنها بیفتد.

حماسه پدخندق برگ زرینی در تاریخ سراسر حماسه کهگیلویه و بویراحمد است که در جزیره مجنون رخ داد و رزمندگان استان ، ۸۷ نفر از یاران خود را از دست دادند و ۷۸ نفر نیز که بیشتر مجروح بودند توسط دشمن اسیر شدند.

حماسه پد خندق سند گمنامی رزمندگان دوران دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد

هشت سال دفاع مقدس مملو از دلاوری و از جان گذشتگی رزمندگان استان های مختلف ایران است که تلاش شده با عکس ،فیلم ،کتاب ،خاطرات ،تاریخ شفاهی و به روش های مختلف ضبط و جمع آوری شود تا در اختیار نسل جوان قرار گیرد اما تنها استانی که در هر عملیات و یا گوشه ای از دفاع مقدس ردی از دلاوری فرزندان آن دیده می شود ،اما چیزی از آنان جمع آوری نشده کهگیلویه و بویراحمد است .

دلاورمردان کهگیلویه و بویراحمد نقش پررنگی در هشت سال دفاع مقدس داشتند اما در بسیاری از اسناد جنگ و دفاع مقدس آن چنان که باید نامی از این سربازان بی ادعا وجود ندارد و یا اگر وجود دارد کم رنگ است. موردی که هم از سوی فرماندهان میدانی حماسه پد خندق و هم توسط رزمندگان و آزادگان این حماسه مورد تاکید قرار می گیرد.

حماسه پد خندق را باید یکی از نمونه های بارز حکایت بی نام و نشانی رزمندگان این استان در هشت سال دفاع مقدس دانست که در اسناد جنگی نامی از سربازان بی ادعای کهگیلویه و بویراحمد نیست. اکنون وظیفه سنگینی بر عهده مسئولان و متولیان ثبت آثار دفاع مقدس قرار دارد تا با گردآوری خاطرات رزمندگان و حماسه سازان پد خندق ،وظیفه خود را در مقابل این حماسه ادا کنند.

خاطرات آزادگان حماسه پد خندق

در این برنامه که "خاطره گویی آزادگان حماسه پد خندق " معرفی شد ،آزادگان هریک درباره بخش از سال های سخت اسارت سخن گفتند. "محمود صادقی فرد" یکی از این آزادگان بود که حماسه پد خندق را یک عاشورای دیگر برای رزمندگان استان توصیف کرد .

وی اسارت را مملو از خاطرات تلخ ذکر کرد و افزود : تلخ ترین خاطره اسارت رحلت حضرت امام (ره) بود که با شادی نیروهای عراقی مواجه شد و ما هم به هر راه ممکن تلاش داشتیم در سوگ امام عزاداری کنیم .

"خداخواست پزشک" از حماسه پد خندق گفت که پس از ساعت ها مقاومت در محاصره کامل دشمن قرار گرفتیم و از زمین و هوا و هور مورد حمله دشمن واقع بودیم .در حال مقابله با دشمن مورد اصابت ترکش خمپاره قرار گرفتم و سپس توسط دشمن به اسارت درآمده و به بغداد منتقل شدم.

"سید نادر سادات " خاطره تلخ خود را رحلت حضرت امام ذکر کرد که توسط یک سرباز عراقی با شادی اعلام شد. اردوگاه توسط نیروهای عراقی محاصره شد تا اسرا نتوانند در این موقع کاری انجام دهند ولی با این وجود در سوگ امام عزاداری کردیم.

"جلال کناری " که در زمان اسارت سرباز بود و روزهای اخر خدمت خود را می گذراند هم گفت: شب در سنگر نگهبانی بودم که ده ها منور برای روشنایی منطقه توسط نیروهای عراقی شلیک شد .موضوع را به فرماندهی اطلاع دادم که دشمن در حال آمادگی برای حمله است .

به گفته وی ناگهان زمین و آسمان با اتش دشمن روشن شد .وی که تیربارچی بود اظهار کرد تا فشنگ داشتم مقابل دشمن مقاومت کردم و کم کم توسط دشمن محاصره شدیم برای اسیر نشدن به نیزارها پناه بردم و مخفی شدم اما توسط نیروهای عراقی اسیر شدم.

"شهبازی" از لحظات تلخ جنگ تن به تن با نیروهای عراقی و شهادت فرماندهان و همرزمانش گفت . بدلیل تمام شدن مهمات و در محاصره دشمن قرار گرفتن مجبور شدیم با سنگ به مقابله با دشمن بپردازیم .

"صولت دار" از رزمندگانی است که یک روز پس از حماسه پد خندق در منطقه توسط نیروهای عراقی اسیر شد .وی از گفت و گویش با یک فرمانده بلند پایه عراقی صحبت می کند که پس از اسیرشدن انجام داده است.

وی ادامه داد: پس از محاصره شدن پد خندق و تسلط دشمن بر منطقه برای نجات خود به نیزارها رفتم که شب بتوانم فرار کنم اما روز بعد توسط عراقی اسیر شده و به نزدیک فرمانده عراقی برده شدم.

وی افزود: فرمانده عراقی به صراحت گفت قصد داشتیم استان خوزستان را دوباره اشغال کنیم و جنگ را تمام کنیم ولی یک یگان در پد خندق با مقاومت خود جلوی این کار را گرفت و نگذاشت کار را تمام کنیم .

صولت دار تاکید کرد حماسه پد خندق باید به عنوان نماد مقاومت دلیرانه فرزندان استان به اشکال مختلف برای نسل امروزی بازگو شود تا بفهمند برادران و فرزندان آنها در جنگ چه مرارتها کشیدند و چه دلاوری ها انجام دادند.

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران کهگیلویه و بویراحمد در پایان این برنامه خطاب به آزادگان گفت: مجاهدت شما رزمندگان و آزادگان پایان نیافته است و باید با جهاد تبیین نقش و دلاوری رزمندگان استان را بازگو کنید.

رضا پارسیان نژاد حماسه پد خندق را نماد اقتدار و حماسه سازی فرزندان استان دانست که بطور شایسته معرفی نشده و با مظلومیت روبرو شده است.اگر این حماسه توسط رزمندگان استان دیگری صورت گرفته بود اکنون بخوبی برای همگان معرفی شده بود.

وی خواستار ایجاد یک اتاق فکر توسط مسئولان ،رزمندگان و فرماندهان میدانی حماسه پد خندق برای پرداختن صحیح به این حماسه و ثبت در تاریخ شد.

کهگیلویه و بویراحمد در جنگ به روایت آمار

کهگیلویه و بویراحمد با ۳۳ هزار رزمنده، ۱۳ هزار نفر جانباز، بیش از یک هزار و ۸۰۰ نفر شهید و ۳۱۰ نفر آزاده در طول هشت سال دفاع مقدس استان نقش فعالی داشت اما حماسه پدخندق تاریخی ترین حضور آنان در جبهه ها بوده است.

۵۶ نفر شهدای کهگیلویه و بویراحمد زیر ۱۵ سال سن داشتند که از نظر شرعی حتی به سن تکلیف هم نرسیده بودند،از میان شهدای استان ۳۰۰ نفر سرباز، ۲۷۰ نفر پاسدار و یک هزار و ۲۳۰ شهید نیز بسیجی بودند.

کوچکترین شهید استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۲ ساله و پیرترین آنان ۶۷ ساله بود.بیش از ۹۹ درصد شهدای کهگیلویه و بویراحمد در خط مقدم جبهه شهید شدند که ۶۰۰ نفر آنان دانش آموز و ۷۸ نفر دانشجو بودند.

دو خانواده در این استان سه تن از فرزندانشان و ۲۳ خانواده نیز دو تن از عزیزانشان را در این جنگ تقدیم انقلاب اسلامی و میهن کردند.

روستاهای قاسم آباد جلیل و ده برآفتاب در شهرستان بویراحمد بیشترین شهید را از میان روستاهای کهگیلویه و بویراحمد تقدیم انقلاب اسلامی کردند.روستای قاسم آباد جلیل در شهرستان بویراحمد تنها روستایی در ایران بوده که خود در زمان جنگ یک گردان رزمی داشت.

براساس این آمار ،کهگیلویه و بویراحمد با توجه به جمعیت ،بیشترین حضور رزمنده در جبهه های جنگ را به خود اختصاص داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha