فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت

شیراز-ایرنا-جوانی جمعیت و جلوگیری از پیری کشور یکی از مهمترین ضرورت‌های کلان جامعه است که با فرصت سوزی هفت ساله در تدوین قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به محاق رفته بود ، اما اکنون به گفته مسئولان جلوی شیب تند نزولی ولادت گرفته شده است، استان فارس با برنامه ریزی های جامع در این حوزه پیشتاز است.

به گزارش ایرنا،بحث جمعیت از مباحث مهم اجتماعی و اقتصادی در هر جامعه بوده و جمعیت از نظر ساخت، ترکیب و توزیع از مولفه‌های اقتدار و استحکام هر جامعه و کشوری به شمار می رود.

توان علمی و منابع مادی و غیرمادی هر جامعه بدون در نظر گرفتن جمعیت معنا دار نیست زیرا انسان‌ها هستند که می‌توانند سرمایه‌ها را به کار گرفته و آن را به ارزش افزوده تبدیل کنند.

بنا بر این حفظ تعادل و پویایی ساختار جمعیت، اساسی ترین عامل در برنامه‌ریزی و توسعه هر ملتی است.

سیاستهای جمعیتی با مسائلی همچون اشتغال ، درآمد زایی ، مولد بودن ، آموزش ، مسکن ، امکانات رفاهی ، پیشرفت اقتصادی، تغییرات اجتماعی، تحولات محیط زیست و .... همراه است و عدم تعادل آن آسیب جدی است که جبران آن به راحتی امکان پذیر نیست.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت
فرصت سوزی هفت ساله در تصویب قانون

سیاست‌های کلی جمعیت قریب به یک دهه پیش با تدبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی تبیین و در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ ابلاغ شد.

با وجود ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت در سال ۹۳ از سوی رهبری اما مجلس شورای اسلامی دیر به این موضوع ورود پیدا کرد و تدوین قانونی مشخص در این زمینه تا سال ۱۴۰۰ زمین ماند تا مجلس یازدهم این قانون مهم و نیاز اساسی کشور را به تصویب رساند.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ و در جلسه کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و پس از آن نیز در ۲۴ آبان ماه همان سال توسط رییس جمهور ابلاغ شد.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت
آمار ولادت و مرگ میر در فارس طی سال گذشته و سه ماهه نخست امسال

مدیرکل ثبت احوال فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۵۸ هزار و ۹۱۹ مورد ولادت در سطح استان فارس ثبت شده است.

سید عباس هاشمی افزود: در ۳ ماهه فصل بهار سال جاری ۶ هزار و ۸۷۰ ولادت نوزاد پسر و ۶ هزار و ۳۶۷ ولادت دختر ثبت شده که مجموعا ۱۳ هزار و ۲۳۷ ولادت طی این مدت در سطح این استان ثبت شده است.

ولادت ۱۳ هزار و ۲۳۷ نوزاد در بهار ۱۴۰۲ در فارس

وی ادامه داد: در ۳ ماهه نخست سال گذشته نیز مجموعا ۱۳ هزار و ۸۲۸ مورد ولادت در فارس ثبت شده که هفت هزار و چهار مورد آن پسر و شش هزار و ۸۲۴ مورد نیز دختر بوده است.

مدیرکل ثبت احوال فارس اظهار داشت: در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۱ مجموعا ۶ هزار و ۲۱۸ مورد فوت در فارس ثبت شده که سه هزار و ۵۸۸ مورد مرد و ۲ هزار و ۶۳۰ مورد زن بوده است.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت

وی افزود: در سه ماهه نخست سال جاری نیز ۶ هزار و ۶۱۸ مورد فوت در سطح این استان ثبت شده که سه هزا و ۸۲۷ مورد مرد و ۲ هزار و ۷۹۱ مورد نیز زن بوده است.

جلوی شیب تند نزولی ولادت در فارس گرفته شد

هاشمی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه جلوی روند کاهشی فرزندآوری در سطح این استان گرفته و این فرآیند به نسبت دهه گذشته کند شده است،گفت: با اقدامات صورت گرفته طی حدود ی۲ سال گذشته در زمینه فرزندآوری جلوی روند کاهشی زاد و ولد که طی ۱۰ سال گذشته تند بوده گرفته شده است.

وی ادامه داد: هرچند که مقایسه آمار تولد طی بهار امسال و مدت مشابه سال گذشته نشان از کاهش تعدادی تولد در سال ۱۴۰۲ دارد اما مقایسه آمار این مدت با یک دهه گذشته نشان از این دارد که جلوی روند کاهشی نسبتا شدید زاد و ولد گرفته و شیب نزولی آن کند شده است.

مدیرکل ثبت احوال فارس معتقد است که وضعیت جامعه در خصوص موضوع فرزندآوری و جمعیت رو به بهبودی است زیرا شیب تند نزولی ولادت در فارس کم و جلوی آن عملا گرفته شده است.

جای خالی خلاء قانون جوانی حس می‌شد

وی در ادامه بیان کرد: سیاست های کلی نظام در زمینه جوانی جمعیت در سال ۱۳۹۳ از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد اما قانون جوانی جمعیت و موارد مربوط به آن سالها زمین ماند و قانون جوانی جمعیت با تاخیر نوشته شد و به همین دلیل و به علت نبود قانون مشخص ،دستگاه های مختلف در نحوه اجرا با موانعی روبه رو و یا از انجام آن سرباز می‌زدند.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت

هاشمی اظهار کرد: اکنون نیز قانون جوانی جمعیت مصوب و ابلاغ شده و باید همه دستگاه‌های متولی با جدیت به وظایف شان عمل کرده تا هدف متعالی جوانی جمعیت در جامعه محقق و عملی شود.

جوانی جمعیت و نیازها؛ از ناباروری تا معیشت

ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) طی سالهای اخیر به مساله درمان زوج‌های نابارور ورود جدی پیدا کرده است.

مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در فارس در گفت و گو با ایرنا گفت: ماموریت سلامت جامعه و جوانی جمعیت به بنیاد ۱۵ خرداد محول شده که در این راستا از خانواده هایی که در حوزه باوروری مشکل دارند در قالب تسهیلات کم بهره حمایت خواهد شد که سال گذشته این حمایت مشمول ۲۰۰ خانواده در سطح این استان شد.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت

حسین پورنورعلی افزود: حمایت از خانواده های دارای ۲ ،سه و یا چندقلو نیز در بنیاد ۱۵ خرداد صورت می پذیرد که شرط حمایت از این خانواده ها فقط درخواست سرپرست خانواده است که متقاضی بهرمندی از این حمایت ها باشد.

وی ادامه داد: اقلام اولیه و لازم خانواده‌های دارای چندقلو ازجمله تامین مواد مصرفی نوزاد برای حداقل ۶ ماه، بسته سیسمونی، کارت هدیه برای مادر و ... با هدف جوانی جمعیت در دستور کار قرار دارد و این برنامه ها بصورت دائمی در سطح استان انجام خواهد شد.

نگارش بودجه ۱۴۰۲ همگان را به جوانی جمعیت امیدوار کرده است

استاندار فارس ۳۰ خرداد امسال در آیین اختتامیه رویداد جایزه استانی جوانی جمعیت در شیراز گفت: بهترین قانون در رابطه با حمایت از جوانی جمعیت، ازدواج و فرزندآوری، قانون بودجه ۱۴۰۲ است.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت

محمدهادی ایمانیه افزود: اینکه در این قانون پنج درصد از تملک سرمایه‌ای استان به خوابگاه های متاهلی اختصاص یابد یا یک درصد از درآمد برخی شرکت ها در این زمینه هزینه شود و همچنین تخفیف های مالیاتی و تسهیلاتی که پرداخت می شود همگی بیانگر توجه ویژه به قانون جوانی جمعیت در قانون بودجه امسال است.

سامانه رصد جوانی در فارس ایجاد شود

وی، خواستار راه‌اندازی سامانه رصد اقدامات دستگاه‌های اجرایی فارس در زمینه قانون جوانی جمعیت شد و ادامه داد: اینکه مدیران استان بدانند عملکرد آنها در اجرای قانون جوانی جمعیت از طریق این سامانه احصا و رصد می شود کمک بسیار شایانی به اجرای مطلوب این قانون می کند.

وی بیان کرد: این مساله یعنی رصد عملکرد مدیران استان توسط مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری انجام می شود و بنابراین عنوان مطالبه گری قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز در ادامه مسئولیت وی یعنی مدیرکل امور بانوان و خانواده خواهد آمد.

ایمانیه همچنین از مدیران دستگاه های اجرایی خواست که با کارکنان و کارمندان مجموعه خود که قصد همکاری در جهت قانون جوانی جمعیت و فرزندآوری دارند نهایت همکاری را داشته باشند.

استفاده از ظرفیت های بودجه در اجرای قانون جوانی جمعیت

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس نیز گفت: در قانون بودجه ۱۴۰۲ ظرفیت‌های شفاف و ویژه ای در حوزه حمایت از برنامه های جوانی جمعیت دیده شده که می کوشیم از این ظرفیت ها در جهت اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت استفاده مطلوب کنیم.

زهرا یقطین افزود: این ظرفیت ها با توجه به دستور استاندار فارس شناسایی و احصا شده تا براساس آنها بتوانیم ماموریت های اصلی که استان برای حل مساله بحران جمعیت شامل افزایش نرخ ازدواج و کاهش سن ازدواج، افزایش نرخ باروری و کاهش آمار سقط عمدی جنین را اجرایی کنیم.

فارس جوان ، پیشتاز در شکستن هِرم پیری جمعیت
وضعیت بد فارس در اغلب شاخص‌های مربوط به جوانی

وی، میزان باروری فارس را ۱.۳۴ دهم و کشور ۱.۶ صدم برشمرد و افزود: استان در این زمینه با داشتن در وضعیت بحرانی در جایگاه هفتم کشور قرار دارد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس اظهار کرد: همچنین نرخ ازدواج کل در استان فارس ۶.۲۷ دهم و در کشور ۶.۹ صدم است که در این شاخص نیز استان در رتبه نهم و وضعیت بد قرار دارد.

یقطین گفت: همچنین سن ازدواج دختران در فارس ۲۴.۹۴ دهم و در کشور ۲۳.۶۰ دهم است که با ۱.۳۴ دهم بیشتر از متوسط کشوری دارای وضعیت بحرانی و در رتبه ششم کشور است.

وی افزود: سن ازدواج پسران در فارس نیز ۲۶.۲ صدم و در کشور ۲۵.۱۹ دهم است که ۸۳ صدم بیش از متوسط کشور است که استان در این شاخص نیز در رتبه دهم و دارای وضعیت بسیار بد است.

وی در خصوص آمار سقط جنین در استان نیز گفت: آمار سقط جنین در استان نیز شامل علوم پزشکی فارس چهار هزار و ۹۳۱ مورد، علوم پزشکی جهرم ۲۳ مورد، علوم پزشکی فسا ۵۷ مورد، علوم پزشکی لار ۶۷ مورد و علوم پزشکی گراش ۷۱ است که بر این اساس استان فارس در رتبه سوم شیوع سقط عمدی در کشور قرار دارد.

رونمایی از سامانه دیده بان مردمی جمعیت

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس، در خصوص سامانه دیده بان مردمی جمعیت نیز گفت: سامانه که انعکاس دهنده دیدگاه مردم و چالش‌ها و مشکلاتی که آنها در زمینه ارایه خدمت در حوزه جوانی جمعیت با آن مواجه می شوند رونمایی می‌شود.

یقطین افزود: این سامانه کمک می کند که از نگاه مردم نیز در ارایه خدمات بخش دولتی و خصوصی حوزه بهداشت و درمان، اعطای تسهیلات فرزندآوری و سایر قوانین پیش بینی شده در قانون جوانی جمعیت کمک بگیریم.

فراهم سازی زیرساخت جوانی جمعیت ضروری است

رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز نیز با اشاره به اهمیت تحقق اهداف جوانی جمعیت گفت: فراهم آوری زیرساخت های مورد نیاز در تمامی ابعاد مهم و ضروری است.

وحید حسینی افزود: با توجه به اهمیت تحقق اهداف جوانی جمعیت کشور و تاکیدات رهبر معظم انقلاب در این زمینه، تلاش برای توسعه و گسترش این خدمات در تمامی ابعاد، ضروری است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم با اشاره به اهمیت اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بر برگزاری مستمر و منظم نشست قرارگاه جوانی جمعیت در واحد های زیر مجموعه دانشگاه تاکید کرد.

وی اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را یکی از اولویت های مهم مجموعه دانشگاه دانست و افزود: برای تسریع در اجرای این برنامه ملی و گسترش آن در جای جای استان، باید از ظرفیت ها، توانمندی ها و همکاری های برون بخشی استفاده کرد.

او از مسوولان دانشگاه و اعضای قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه برای تلاش در راستای افزایش همکاری های سازمان ها، ادارات و نهادهای مختلف استان در سرعت بخشیدن به اجرای صحیح قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با رویکرد ملی تاکید کرد.

از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم، وزارت بهداشت با احساس تکلیف در موضوع جوانی جمعیت، اقدام به اصلاح ساختار و تأسیس اداره کل جوانی جمعیت و به کارگیری مدیران و نیروهای متخصص و متعهد در این زمینه کرد.

بر اساس اعلام نظر کارشناسان ، تا سال ۱۴۳۰ بالغ بر ۳۰ درصد جمعیت کشور سالمند خواهند شد و اگر تا شش سال آینده چاره ای برای عبور از بحران جمعیت نیندیشیم، در آینده با مشکلات زیادی مواجه می شویم، وزارت بهداشت در سه حوزه تمرکز بر حسن اجرای قانون جوانی جمعیت، برنامه ریزی برای فرهنگسازی در حوزه شبکه بهداشت و نظارت و پایش مستمر برنامه ها؛ به طور عملیاتی به حوزه جمعیت ورود کرده است.

تاکنون برای اجرای قانونی جوانی جمعیت که ۶۰ درصد از مواد آن مربوط به حوزه سلامت است، ۹ دستورالعمل توسط وزیر بهداشت و ۲۴ دستورالعمل توسط معاونان این وزارتخانه به دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ شده است.

توسعه و ساخت خوابگاه های متاهلی، تشویق کارکنان به ازدواج، کاهش شیف شب مادران شاغل، افزایش وام ها و ودیعه مسکن دانشجویان متاهل، توزیع ۵۰۰ میلیارد تومان داروهای تقویتی در شبکه بهداشتی، بیمه درمان ناباروری، جلوگیری از سقط عمدی جنین، آموزش ۲۸ هزار بهورز و ۲۲ هزار مراقب سلامت، رایگان سازی زایمان طبیعی در ۴۴۸ مرکز، راه اندازی ۱۰۳ مرکز درمان ناباروری در سطح ۳ و اصلاح دستورالعمل غربالگری ناهنجاری های کروموزومی بخش از اقدامات وزارت بهداشت در حوزه جمعیت است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha