سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص ایده تشکیل مجمع گفتگو و همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس از سوی جمهوری اسلامی ایران اظهارداشت: یکی از موضوعات مهمی که از سالهای گذشته جمهوری اسلامی بهدنبال آن بود ایجاد اتحادیهها و نهادهای منطقهای در جهت حل و فصل مسائل سیاسی، اقتصادی، امنیتی، تجاری، گمرکی و بانکی بوده است.
وی گفت: حال که بعضی از نهادهای بینالمللی از جمله «سازمان ملل متحد» نسبت به تشکیل مجمع گفتگوها و همکاریهای منطقهای به ویژه در منطقه ژئوپلیتیک خلیج فارس ورود کرده و این طرح را مطرح کردهاند، جمهوری اسلامی ایران هم به عنوان مبدع این طرح از سالهای دور تاکنون، بهترین نوع اقدامات پیشنهادات عملی را میتواند ارائه داده و حتی میزبان اولین نشست در تهران باشد. لازم به تاکید است، در شرایطی که روابط ایران و کشورهای این حوزه جغرافیایی روبه تحکیم بیشتر است، زمان و مکان برگزاری این مجمع میتواند با دقت و سرعت بیشتری تعیین و اقدامات اولیه آن با کمک نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل و کشورهای پیرامون خلیج فارس صورت گیرد.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه این موضوع به معنی حل مسائل منطقهای توسط کشورهای محیط در منطقه به حساب میآید، تصریح کرد: در روابط بین دولی یا منطقهای ممکن است این مجمع و نشستها در برخی از منطقهها به کشورهای شمال یا جنوب یک آبراه مطرح شود، ممکن است شمال_ جنوب، مشرق یا مغرب یک دریا و یا یک فلات مطرح شود، اما در هر حال، آنچه برای همه کشورهای آن منطقه مورد توجه و اهمیت است و امکان دارد مورد مداقه قرار گیرد این است که احتمالا بر اساس تقسیمبندی جغرافیایی مطرح شود که همه هدف برای ایجاد تفاهم و گفتگوهای فیمابین کشورها برای رسیدن به تفاهم جامع برای تامین منابع و امنیت ملی آن کشورهاست.
صدرالحسینی بیان داشت: اگر مجمع گفتگو و همکاریهای منطقهای اجرایی شود منافع قابل توجهی برای جمهوری اسلامی ایران دارد چرا که ما طولانیترین ساحل را در خلیج فارس دارا هستیم، همچنین در ارتباط با مسائل اقتصادی، امنیتی و سیاسی منطقه دارای حساسیتهایی هستیم که می تواند برای استقلال منطقه بسیار با اهمیت باشد.
وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت این است که این مجمع میتواند شروع و بعضا تحکیم و تعمیق همکاریهای کشورهای خلیج فارس در زمینههای مختلف را بدنبال داشته باشد.
این کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: در واقع تغییرات در نظام بینالملل این مطلب را به همه کشورها در همه مناطق مختلف دیکته میکند که با تعاملات و گفتگوهای بیشتر، نزدیک شدن دیدگاهها، حل مشکلات و چالشها و تاکید بر نکات مشترک و حل مسائل تفرقه انگیز بتوانند در «هندسه قدرت جدید» نقشآفرینی بیشتری را داشته باشند.
صدرالحسینی با بیان اینکه اجرایی شدن ایده مجمع گفتگو و همکاریهای منطقهای میتواند شروع مناسبی برای «قدرتیابی کشورهای منطقهای و نقش آفرینی آنها در تغییرات قدرت از غرب به شرق» باشد، گفت: این موضوع به ویژه برای کشورهای علاقمند به استقلال و دارای منابع سرشار انرژی که مورد توجه بخش قابل توجهی از مردم دنیاست و اکثریت کشورهای حوزه خلیج فارس هم دارای این منابع هستند، صدق میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این رابطه باید حتما به موضوع مهمی همچون «آبراهها، گذرگاههای دریایی و بنادرِ» مهم این منطقه وسیع و ظرفیتهای انسانی و معدنی و فناوریهای موجود توجه داشته باشیم که میتواند در نهایت با همافزایی کشورهای پیرامون خلیج فارس در قدرت یابی و نقش آفرینی بیشتر این کشورها در تغییرات قدرت و در کنترل موضوعات و مسائل استراتژیک، بسیار با اهمیت باشد.
نظر شما