بازگشت طرح سالم‌سازی سواحل مازندران به مدار خدمات‌رسانی

نوشهر- ایرنا- واگذاری طرح سالمسازی دریا به بخش خصوصی و اختصاص اعتبارات فرهنگی برای نخستین بار پس از دهه ها برای سواحل مازندران راهبردی که در دولت سیزدهم اجرایی شده که به‌تدریج به باور صاحبنظران بسیاری از مشکلات مربوط در این بخش پرمخاطب سامان خواهد یافت.

به گزارش ایرنا، بیش از ۱۵ دستگاه اجرایی و دولتی در اجرای طرح سالم‌سازی دریا مشارکت دارند و تا کنون متاسفانه هیج برنامه راهبردی و ریل گذاری سرمایه گذاری در سواحل استان مازندران وجود نداشته است که فقدان این چنین راهبردی چالش های زیادی را دامن زده است.

مازندران ۱۵ شهرستان ساحلی دارد که محمود آباد با ۳۰ کیلومتر ساحل آزاد و بیش از ۱۲۰ راه دسترسی دارای ۱۶ طرح، بابلسر با ۲۷ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۳ کیلومتر نوار ساحلی قابل شنا، از شاخص‌ترین شهرستان های مرکزی استان در اجرای این طرح محسوب می شوند. سواحل غرب مازندران هم مشتاقان زیادی در بین گردشگران و مسافران دارد که به صورت ویژه در این بخش لحاظ شده است.

بر اساس اطلاعات موجود بیش از ۱۰ سال از آغاز اجرای طرح دریا در مازندران می‌گذرد همواره طی این سالها این طرح به دلیل ناسامانی و بلاتکلیفی به خاطر نداشتن متولی خاص و یا واگذار نشدن به بخش خصوصی واقعی اندر خم مشکلات قرارداشت تا این که دولت سیزدهم برای حل چالش این بخش مهم ورود کرده است.

سواحل دریای خزر یکی از حادثه خیزترین آب های کشور محسوب می شود که هر ساله صدها مسافر و بومی را به کام مرگ می کشاند. عمق متغیر، وجود گرداب های زیرسطحی، ساخت و سازهای چندین دهه پیش در زمان پسروی دریا و ورود رودخانه ها و ایجاد جریانات کششی هرکدام باعث شده تا سواحل مازندران میزبان غرقی های بیشماری باشد و حتی از ظرفیت های کم نظیر این بخش در ابعاد مختلف استفاده نشده است.

این طرح که می رفت به امیدی برای رفع معضل غرق شدگی های دریای خزر باشد اما گرفتار در مشکلات و موانع اولیه باقی ماند؛ ‌ موانعی همچون مدیریت نامتمرکز و چند دستگاهی، فقدان متولی اصلی، فقدان ردیف اعتباری و بودجه مستقل و از همه مهم تر مورد سوء استفاده قرار گرفتن توسط نهادهای خدمات رسان که پس یک دهه گریبانگیر این طرح است.

البته دستور صریح رییس جمهور برای بازپس گیری حریم ۶۰ متری حریم سواحل خزر و پیگیری جدی استاندار مازندران سبب شد تا رویای دسترسی آسان و بدون دغدغه مردم ایران به طول ۴۲۴ کیلومتر سواحل مازندرانی خزر محقق شود.

واگذاری طرح سالمسازی دریای به بخش خصوصی برای نخستین بار پس از سالها

در همین ارتباط جلسه ساماندهی طرح سالمسازی دریا روز سه شنبه با حضور فرمانداران شهرستان های غرب مازندران نور، نوشهر، چالوس، عباس آباد، تنکابن و رامسر در سالن اجتماعات دفتر غرب استانداری در نوشهر برگزار شد، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران در حاشیه این جلسه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تا قبل از آغاز فعالیت دولت سیزدهم هیج برنامه ای راهبردی در سواحل این استان وجود نداشته است.

بازگشت طرح سالم‌سازی سواحل مازندران به مدار خدمات‌رسانی

روح الله سلگی افزود : فقدان ریل گذاری سرمایه گذاری در سواحل مازندران تا قبل از دولت سیزدهم چالش زیادی را در این بخش دامن زده و این که برای نخستین بار پس از سال ها و دهه ها طرح سالمسازی دریا در این استان به بخش خصوصی واگذار شده است باید به فال نیک گرفت.

وی خاطرنشان کرد : مصوبه اجرای این طرح از سوی استاندار مازندران به تازگی به فرمانداران ابلاغ شده و در حال اجراست.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران تصریح کرد : این مهم پس از دهه ها در دولت سیزدهم اجرایی شده و هم اکنون جانمایی مکان برای سرمایه گذاران از سوی فرماندران نیز در حال انجام است.

اختصاص اعتبارات فرهنگی برای اولین بار در حوزه دریا

وی ادامه داد : نکته دیگر این که در این بخش سواحل تاکنون اعتبارات فرهنگی نداشتیم که با تدبیر مسوولان امر دولت سیزدهم این مهم برای نخستین بار اتفاق افتاده است.

سلگی اضافه کرد : با این اعتبار مشکلات ناجیان غریق از بیمه و لباس و سوت گرفته تا دیگر نیازمندی های ضروری آنها تامین شده است و حتی حقوق آنان نیز افزایش یافته است.

وی بدون اشاره به میزان اعتبارات فرهنگی این بخش گفت حقوق ماه خرداد ناجیان غریق این استان از هفته آینده پرداخت می شود.

عزم دولت برای ساماندهی سواحل

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران به عزم قاطع دولت در ساماندهی سواحل دریای خزر اشاره و اضافه کرد:‌ طرح های دریا در مازندران پنج ساله به بخش خصوصی واگذار می شود.

وی بیان کرد : پیمانکاران واجد شرایط بخش خصوصی مسوولیت امور فرهنگی و تامین زیرساخت طرح های دریا را به عهده خواهند داشت.

وی بر اعمال مدیریت یکپارچه فرهنگی در سواحل دریای خزر اشاره کرد و گفت: منبعد تمامی پلاژداران و صاحبان شهرک های خصوصی در سواحل باید مسوولیت اجرای طرح های فرهنگی و مدیریتی در حوزه مسئولیت خود را بپذیرند.

معاون سیاسی، ‌امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران با تاکید بر هماهنگی و جدیت دستگاههای مسوول در زمینه تامین نجات غریق و امنیت گردشگران در مناطق ساحلی گفت: امسال یک هزار و ۳۰۰ ناجی غریق در سواحل دریای مازندران مستقر شدند.

سلگی با اشاره به مشکلات ناشی از کنترل شنا در طول نوار ساحلی ۴۳۸ کیلومتری مازندران افزود: امسال با هماهنگی فرمانداران در مناطق ممنوعه شنا تابلوهای هشدار دهنده نصب شده است.

۱۶۰ تفرجگاه رسمی در سواحل مازندران و ارایه خدمات به مسافران

وی با اشاره به وجود ۱۶۰ تفرجگاه رسمی در سواحل مازندران افزود:پیش بینی می شود امسال میلیون ها گردشگران تابستانی به این استان سفر کنند و با تدابیر اندیشیده شده و با همکاری فرمانداران نیازهای خدماتی و اقلام مورد نیاز این مسافران تامین شده است.

بازگشت طرح سالم‌سازی سواحل مازندران به مدار خدمات‌رسانی

در این راستان معاون وزیر کشور و رییس سازمان امور اجتماعی نیز در ماه گذشته در تماس تلفنی با معاون سیاسی، ‌امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران بر عزم قاطع دولت برای ساماندهی امور فرهنگی دریا تاکید کرده است.

به گفته کارشناسان امر به برنامه ریزی انجام شده مسوولان امر و حمایت و پشتیبانی وزارت کشور از استان های شمالی تابستان شاد و کم خطر برای مسافران دریا در شمال کشور رقم خواهد خورد.

بر اساس آمار موجود، طرح سالم‌سازی دریا در ۶۰ نقطه از سواحل مازندران به اجرا درآمد، هرساله این طرح از خردادماه شروع می شود و تا پایان تابستان ادامه دارد.

نکته دیگر این که در سال جاری با ابلاغ استاندار مازندران، جمعیت هلال احمر استان به عنوان مسول پیشگیری از کاهش غریق در دریای خزر معرفی شد در حالی که پیش از این و در سالهای قبل مسوولیت این کمیته برعهده اداره کل ورزش و جوانان بود که این تصمیم و نگاه تخصصی استاندار در کاهش چالش های این بخش تاثیرگذار خواهد بود.

اشتغالزایی و رونق اقتصادی به همراه دارد

استاندار مازندران با اشاره به لایحه واگذاری اراضی سواحل دریای خزر به سرمایه گذاران گفت: رویکرد این واگذاری علاوه بر احراز اهلیت، بلندمدت و برای اشتغالزایی و رونق اقتصادی استان است.

سید محمود حسینی پور افزود: طبق توافقی که بین استانداران شمالی گیلان، مازندران و گلستان با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در حضور وزیر کشور منعقد شده است، مدت زمان واگذاری اراضی ساحلی به سرمایه گذاران از سه سال به پنج سال و پس از بررسی و نداشتن تخلف و انحراف تا ۳۰ سال هم افزایش می یابد.

وی با بیان این که احراز هویت سرمایه گذاران در واگذاری بسیار مهم و مورد تاکید است، ادامه داد: همسو را این رویکرد، اشتغالزایی و رونق اقتصادی محقق می‌شود.

استاندار مازندران با ذکر این نکته که دولت سیزدهم با نشست‌های متعدد مشکل اجاره یک سال واگذاری زمین ساحلی به سرمایه گذاران به پنج سال را حل کرده است، بیان داشت : ضمن بررسی هرساله از فعالیت سرمایه گذار، با ارزیابی مثبت طی پنج سال، زمان واگذاری پس از مسجل شدن اهلیت سرمایه‌گذار، زمان واگذاری تا ۳۰ سال هم می رسد.

بازگشت طرح سالم‌سازی سواحل مازندران به مدار خدمات‌رسانی

وی گفت: شهرداران نسبت به ارایه خدمات زیر ساختی سواحل خزر به مسافران و گردشگران را باید بسیار جدی بگیرند.

علی حق شناس کارشناس ارشد حوزه گردشگری در استان مازندران واگذاری طرح های سالمسازی دریای این استان به بخش خصوصی را راهبرد تاثیرگذار در حل مشکلات این بخش مهم برشمرد و گفت : بنا به گفته مسوولان امر در استان این طرح اجرایی شده اما تا حصول نتیجه باید بر عملکرد مسوولان ساحلی این استان رصد و نظارت بشود.

وی خاطرنشان کرد : دریا و سواحل خزر دارای ظرفیت های زیادی در حوزه اشتغالزایی و درآمدزایی دارد که دولت های گذشته تا امروز متاسفانه نتوانستند از این نعمت طبیعی بهره برداری کنند که امید است در دولت سیزدهم این مهم به نتیجه برسد.

لزوم تهیه نقشه راه علمی گردشگری برای سواحل و دریا / امیدواری به حل مشکلات

این مدرس حوزه گردشگری تصریح کرد : مسوولان شهرستان های ساحلی خزر ضروری است اقتصاد دریا محور را در اولویت برنامه ریزی خود قرار دهند چرا که همه ظرفیت ها برای تحقق این راهبرد مهم در این بخش فراهم است.

حق شناس طرح آزادسازی حریم دریا را از جمله اقدامات دولت سیزدهم برشمرد و گفت : ادامه این برنامه راهبردی، داشتن نقشه راه برای توسعه گردشگری در ابعاد مختلف است که باید مسوولان امر آن را جدی بگیرند.

این کارشناس ارشد حوزه گردشگری مازندران با طرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی در سواحل سه استان خزری مازندران، گیلان و گلستان اشاره کرد که هنوز تهیه و اجرا نشده است، گفت : با تحقق این مهم در دولت سیزدهم بسیاری از مشکلات این بخش علمی برطرف می شود.

وی به اشاره ورود میلیون ها مسافر و گردشگر به خطه شمال برای استفاده از دریا یادآور شد: متاسفانه تاکنون از این ظرفیت حضور میلیون ها مسافر برای توسعه اقتصاد منطقه بهره نبرده ایم و مدیریت ها نیز به استفاده ساده از دریا اکتفا می کردند اما امید است در این دولت زیرساخت های گردشگری دریای خزر نیز متحول بشود و همه امورات مربوط نیز با نقشه راه علمی پیش برود.

طول سواحل کشور حدود پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر است که ۸۹۰ کیلومتر آن در شمال ایران در سه استان مازندران، گیلان و گلستان واقع شده است که به گفته صاحبنظران امر ظرفیت فراوان این سواحل در حوزه مختلف اقتصادی، گردشگری و دریایی تاکنون شکوفا نشده است.

استان مازندران ۳۳۸ کیلومتر ساحل در ۱۵ شهرستان از ساری تا رامسر در غرب مازندران واقع است، دریای خزر با وسعت ۶۰۰ هزار و ۳۸۴ کیلومتر مربع بزرگترین دریاچه یا کوچکترین دریای جهان محصور در خشکی؛ ثروتی بزرگ در شمال ایران است که بهره مندی از سواحل و مواهبش در زمینه های مختلف به تاکید کارشناسان نیازمند برنامه ریزی علمی و نقشه راه اصولی است.

کشورهای ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان همسایگان این دریاچه بزرگ جهان هستند که همه از مواهب آن بدون داشته نقشه راه علمی از گاز و نفت گرفته تا وجود آبزیان، گردشگری، ترانزیت و تجارت کالا استفاده می کنند، دست کم ۱۵ میلیون نفر ساکنان حاشیه خزر هستند و سواحل شمال ایران نیز سالانه میلیون ها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی را پذیراست.

بازگشت طرح سالم‌سازی سواحل مازندران به مدار خدمات‌رسانی

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha