مدیریت قطع برق در تولید ماهیان زینتی

تهران- ایرنا- رییس گروه تکثیر و پرورش ماهیان زینتی سازمان شیلات ایران با اشاره به خسارت‌های ناشی از قطع برق به آکواریوم‌های تولید ماهی زینتی، راهکارهای مدیریت این بحران در زمان قطع برنامه‌ریزی شده برق را اعلام کرد.

به گزارش ایرنا از سازمان شیلات ایران، «محمدحسن الهی» افزود: با توجه به این‌که حجم قابل‌توجهی از ماهیان زینتی کشور در قالب مشاغل خانگی تولید شده و منازل عموماً به الکتروموتور مجهز نیستند، قطع برنامه‌ریزی شده برق با هدف صرفه‌جویی در مصرف انرژی مشکلاتی را برای این واحدهای تولیدی به وجود آورده است.

رییس گروه تکثیر و پرورش ماهیان زینتی سازمان شیلات ایران اظهار داشت: در سیستم تکثیر و پرورش ماهیان زینتی باید از پمپ‌های هواده و پمپ گردش آب برای جریان آب، تصفیه و دفع فضولات و حذف غذای خورده نشده از آکواریوم‌ها و سیستم روشنایی برای اهداف مختلف استفاده شود.

وی تصریح‌کرد: هر چه مدت‌زمان قطع برق -که قطع سیستم هوادهی را به دنبال دارد- طولانی‌تر شود، مشکلات زیادی از جمله کاهش اکسیژن آب، افزایش آلودگی آب، بروز بیماری و ضعیف شدن ماهیان و درنهایت تلفات ماهیان نیز بیشتر خواهد شد و هر نوع استرس در سیستم تکثیر و پرورش مشکل‌زا خواهد بود.

وی برنامه‌ریزی برای به حداقل رساندن این آسیب‌ها را مستلزم مدیریت درست و اطلاع‌رسانی قبلی برای زمان قطع برق با همکاری وزارت نیرو و دولت اعلام کرد و گفت: همکاری بین مراکز تکثیر و پرورش و اداره برق منطقه با ثبت تلفن‌های ضروری دو طرف برای اطلاع‌رسانی از طریق پیامک و سایر روش‌های ممکن، برای اعلام خودکار زمان‌های قطع برق زمان‌بندی‌شده و زمان اتصال مجدد، از طرف وزارت نیرو به مدیران مزرعه‌ای که کنتور به نام آن‌ها ثبت‌شده است و همچنین تأمین سهمیه سوخت لازم برای دیزل ژنراتور و موتورهای برق می‌تواند در مدیریت مشکلات تولیدکنندگان آبزیان زینتی مؤثر باشد.

این مسوول برای کاهش تنش‌های ناشی از قطع برق به تولیدکنندگان ماهیان زینتی توصیه کرد تا اقداماتی از جمله اجرای برنامه‌های مدیریت کیفیت آب، قطع غذا دست‌کم یک ساعت پیش و پس از قطع برق، جلوگیری از رقم‌بندی ماهیان برای پیشگیری از استرس و حتی کاهش رفت‌وآمد افراد به مزرعه برای کاهش تأثیر این تنش‌ها مؤثر است.

الهی افزود: تأخیر دارو درمانی و عدم حمل‌ونقل و جابجایی ماهی، پایین آوردن دمای محیط نزدیک به زمان قطع برق و ورود آب تازه به‌صورت ثقلی از استخر ذخیره و تانکر ذخیره آب در زمان قطع برقی که مدت آن طولانی باشد، استفاده از کپسول اکسیژن در زمان بسیار بحرانی برای ماهیان گران‌قیمت و مخصوصاً مولدان باکیفیت، کاهش تراکم ماهی تا حد ممکن و پر کردن حداکثری آب استخر آکواریوم قبل از قطع برق و عدم سیفون کردن آن در زمان قطع برق و طولانی کردن مدت‌زمان غذادهی و کاهش میزان مصرف غذا در هر وعده غذایی نیز می‌تواند در مدیریت این شرایط کمک‌کننده باشد.

وی ادامه داد: تا حد ممکن اگر برنامه پیش‌بینی قطع برق و مدت‌زمان آن از طرف اداره برق امکان‌پذیر نباشد، تولیدکنندگان ماهیان زینتی باید یک موتوربرق کوچک برای هوادهی فراهم کنند تا تأمین حداقل اکسیژن برای زنده ماندن ماهی امکان‌پذیر شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha