به گزارش ایرنا، مهدی جمالی یکشنبه در نشست مدیران پاسخگو با بیان اینکه وظیفه تامین کالای اساسی به ویژه گندم بر عهده کل اداره کل غله است، افزود: استان فارس استانی مطرح و مهم در حوزه کالاهای استراتژیک است و در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ به دلیل بارندگیهای خوب و تلاشهای مجموعههای متولی حدود ۸۴۳ هزار تُن گندم از کشاورزان خریداری شده است.
رشد ۲۰۳ درصدی خرید گندم از کشاورزان فارس
وی ادامه داد: این رقم که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته ۴۱۴ هزار تن بود، رشد ۲۰۳ درصدی را تجربه کرده است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس با بیان اینکه در حوزه تولید گندم به رشد ۲ برابری رسیدهایم، گفت: برداشت گندم در شهرستانهای جنوبی و مرکزی رو به اتمام است و به زودی وارد شمال استان میشویم و اگر اتفاق غیرمترقبه حادث نشود به رقم یک میلیون تُن خواهیم رسید.
جمالی بیان کرد: تاکنون مبلغی در حدود هفت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به حساب کشاورزان واریز شده و حدود ۲هزار میلیارد تومان هم باید به کشاورزان پرداخت شود؛ البته این مبلغ بر مبنای قیمت گندم سال گذشته که حدود ۱۱هزار ۵۰۰ تومان بوده است پرداخت میشود.
وی ادامه داد: دلیل عدم پرداخت مبلغ بدهکاری هم این است که نرخ نهایی خرید تضمینی گندم ابلاغ نشده است و اگر این نرخ ابلاغ شود مبلغ مابهالتفاوت محاسبه و پرداختی انجام خواهد شد.
فارس امسال نیاز به واردات گندم ندارد
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس گفت: با توجه به تولید قابل توجه میزان گندم در استان میتوان گفت امسال نیاز به واردات گندم به استان نداریم و این در حالیست که سال گذشته به دلیل خشکسالی های پیاپی و مستمر میزان تولید کشور با افت شدیدی روبرو شده بود و به تبع استان فارس هم با مشکلات زیادی رو به رو بود.
جمالی با بیان اینکه ترخیص گندم کاری شبانه روزی و بدون وقفه است، افزود: در سال گذشته حدود ۱۵۰ هزار تن گندم کسری را از بنادر مختلف وارد استان کردیم اما امسال به دلیل تولید خوب گندم در استان نیازی به واردات نداریم و میتوانیم حتی نیاز بخشی از استانها را پوشش دهیم.
وی عنوان کرد: سال گذشته در حوزه کالای اساسی حدود ۳۵ هزار تُن برنج وارد استان شد و ۲۰ هزار تن در سطح استان توزیع شد و امسال هم همین رویه را در پیش خواهیم گرفت.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس با اشاره به اینکه زیرساختها از جمله انبارهای کالاهای اساسی استان در حال بازسازی هستند، گفت: انبار کالاهای اساسی به ویژه انبار برنج و شکر با سرعت و با اعتباراتی که جذب شده در حال بازسازی هستند و ۲ انبار بزرگ هم تعمیر شدهاند.
جمالی افزود: این انبارها قرار است به شکل مدرن و بازسازی شده تا پایان مردادماه تحویل گرفته شوند؛ تصمیم داریم این روند را ادامه دهیم و مراکز خرید و تحویل گندم را هم با برنامهریزی دقیق و با تجهیزات بیشتر و کاملتر بازسازی و تعمیر کنیم تا بتوانیم از این طریق آسایش خاطر را برای کشاورزان در فصل خرید گندم فراهم کنیم و پروسه تحویل گندم را سریعتر انجام دهیم.
وی ادامه داد: در حوزه آرد هم برنامهریزی مدون و منسجمی انجام شده تا گندم را از نقاط مختلف استان برای ترکیب کردن و مخلوط کردن گندمها به منظور تولید آرد با کیفیتتر تحویل دهیم.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس بیان کرد: ماده اولیه نقش مهمی در تولید ماده نهایی ایفا میکند لذا سعی میکنیم در فصل برداشت و خرید گندم، اقدامات قابل توجهی در بحث انتقال به منظور تولید آرد باکیفیت تر را در دستور کار قرار دهیم.
جمالی به سیاست دولت سیزدهم در زمینه تنظیم بازار گندم، آرد و نان عنوان کرد: در حوزه نان هم دولت در سال گذشته در بحث مردمی سازی یارانه ها به جای اصلاح قیمت نان، سیاست دیگری در پیش گرفت تا بتواند با نظارت بیشتر چرخه تولید و توزیع گندم و آرد و نان را کامل کند.
وی ادامه داد: وزارت اقتصاد و دارایی مکلف شد طرحی را ارایه دهد که پس از ارایه طرح از سوی این وزارتخانه، نصب پوزهای هوشمند در واحدهای نانوایی از خرداد سال گذشته در استان فارس آغاز شد و این کار تا اسفند ماه ۱۴۰۱ ادامه یافت.
وی یادآور شد: از ۲۳ اسفند ماه سال گذشته نیز گام سوم طرح به منظور شناورسازی سهمیه آرد واحدهای نانوایی و مناسبسازی عملکرد واحدهای نانوایی با سهمیه آردشان آغاز شد؛ البته این طرح نوپا هم مانند سایر طرحها تا رسیدن به دوره بلوغ با اشکالات فنی روبرو بود که استان فارس اولین استانی بود که درخواست اصلاح این اشکالات را مطرح کرد و بدون شک هر طرح ملی برای منطبق شدن با واقعیات جامعه به گذشت زمان نیاز دارد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس عنوان کرد: در حال حاضر اقدامات اصلاحی فنی صورت گرفته است و در بخش آخر قرار شد مابه تفاوت سهمیه که از محل عملکرد واحد نانوایی کاهش مییابد بر اساس قاعده ۵۰ درصد در اختیار نانواییها قرار بگیرد.
جمالی بیان کرد: مبلغ قیمت آرد برای واحدهای نانوایی پنج درصد قیمت تمام شده است یعنی ۹۵ درصد قیمت آرد به صورت یارانه پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه سهمیه نانوا بر مبنای عملکرد او مشخص میشود، گفت: خطاهای ۱۲گانهای تعریف شده که اگر نانوا این خطاها را انجام دهد و تراکنش نامتعارفی ایجاد شود سهمیه او کاهش خواهد یافت و ساعات کار نانوا هم ممکن است کاهش یابد؛ البته بخش عمدهای از سهمیه آرد واحدهای نانوایی در اکثر شهرستانها به صورت صد در صد سهمیه برگشت داده شد.
وی در خصوص پایین بودن دستمزد کارگران نانواییها اضافه کرد: سه سال است دستمزد کارگران افزایش نداشته و کارگران که زحمات بسیاری در این صنف میکشند نیاز به افزایش دستمزد با همسانسازی قیمت دارند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس در خصوص امکان افزایش یافتن قیمت نان بیان کرد: تولید پایدار هزینه دارد، سه سال است تغییری در قیمت نان صورت نگرفته است اما با این حال ما در این حوزه تابع تصمیمگیری و سیاستگذاری دولت هستیم و قرار است همسانسازیهایی صورت بگیرد تا پایین بودن دستمزد کارگران جبران شود.
جمالی با بیان اینکه ۶۳ درصد واحدهای نانوایی در استان فارس لواش، ۱۸ درصد واحدهای نانوایی سنگک، ۷/۶درصد آنها نانهای حجیم و فانتزی، ۵/۷ تافتون و ۳/۷ نان بربری هستند، گفت: بهترین روش برای اینکه به سمت تولید نان باکیفیت تر برویم این است که در زمان اصلاح قیمتی به سمت اقتصادی کردن نانها برویم و این رویکرد جزو سیاستهای دولت در حال پیگیری است.
او اعلام کرد: افزایش تعداد نانوایی نان کامل نیازمند این است که خط تولید آرد کامل را راهاندازی کنیم و این کار به شکل آزمایشی انجام شد و در حال حاضر در حال رایزنی هستیم تا بتوانیم با ۲خط تولید راهاندازی کنیم.
وی ادامه داد: در واقع یکی از سیاست های دولت حرکت به سمت تولید آرد کامل است که این رویکرد در استان فارس با راهاندازی خط تولید آرد کامل در کارخانجات دنبال میشود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس در رابطه با سهمیه آرد عشایر گفت: در گذشته خرید و توزیع آرد در کشور دارای مشکلات زیادی بود و متقاضیان از جمله عشایر امکان خرید آرد مورد نیاز خود را از طریق بسترهای مناسب نداشتند و به همین دلیل وجود سامانه های سراسری و استانی به منظور ثبت سفارش و خرید آرد بسیار احساس می شد که بدین منظور سامانه های مختلفی جهت مدیریت و کنترل سهمیه آرد مصرفی داوطلبان ایجاد شده است.
جمالی افزود: در حال حاضر سامانهای در سیستان و بلوچستان با هدف توزیع هدفمند آرد مصرفی روستاییان و عشایر با نام سامانه سنتا راه اندازی شده که متقاضیان میتوانند پس از نام نویسی و احراز هویت خود برای سفارش آرد مورد نیاز خود از طریق غیر حضوری و آنلاین اقدام کنند.
وی ادامه داد: در این سامانه میتوان عشایر واقعی را با مشخص کردن عشایر کوچرو از ساکن شناسایی کرد؛ این سامانه قرار است به همه استانهای تعمیم داده شود و امیدواریم با راهاندازی این سامانه مشکل سهمیه آرد عشایر استان فارس هم برطرف شود.
نظر شما