به گزاش خبرنگار ایرنا، کنکور سراسری بزرگترین ماراتن و رقابت علمی در ایران با حدود نیم قرن سابقه است؛ رقابتی که برای بیشتر دانشآموزان ایرانی که سالها برای آن تلاش و برنامهریزی میکنند، مهمترین رویداد زندگی به شمار میرود که به طور معمول با استرس و اضطراب بسیار بالایی همراه است.
داوطلبان هرچه به روزهای پایانی کنکور میرسند میزان استرس و اضطراب آنها افزایش مییابد؛ هر چند که اضطراب در حد متعادل مورد نیاز داوطلبان کنکوری برای موفقیت لازم است اما اگر از اندازه طبیعی فراتر برود، مانعی بر سر راه موفقیت میشود.
اما شرکت کنندگان آزمون سراسری در سپری نمودن هفت خوان کنکور باید از مسیری پرپیچ و خمتر از همیشه عبور کنند تا غول استرس و نگرانی ناشی از کنکور را در این رقابت سخت شکست دهند.
امسال برای نخستین بار طرح ۲ نوبتی شدن کنکور سراسری در کشور اجرایی شده که نوبت نخست آن ۲۹و ۳۰ دی ماه سال گذشته برگزار شد و مرحله دوم آن نیز براساس اعلام سازمان سنجش چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری برگزار میشود.
با ۲ نوبتی شدن کنکور سراسری داوطلبان اختیاری میتوانند در یک مرحله از آزمون شرکت کنند و در صورت شرکت در هر ۲ نوبت، نتیجه هر مرحله که بهتر بود، بر اساس آن انتخاب رشته میکنند، ضمن اینکه نتیجه ۲ نوبت هر کدام که بهتر بود تا ۲ سال اعتبار دارد تمام این تلاشها برای این است که داوطلبان به دور از استرس و با آرامش بیشتری در این مارتن علمی حضور پیدا کنند اما هر آزمون اضطراب خاص خود را دارد که باید مدیریت شود.
براساس آمار اعلام شده از سوی نماینده تامالاختیار سازمان سنجش آموزش در استان بوشهر امسال ۱۵ هزار و ۷۵ داوطلب از این استان در نوبت دوم آزمون سراسری ورود به دانشگاهها و موسسههای آموزش عالی شرکت میکنند.
از این شمار ۶ هزار و ۱۷۵ داوطلب معادل ۴۰.۹۶ درصد در رشته علوم تجربی، ۷۹۸ داوطلب معادل ۵.۲۹ درصد در رشته هنر، چهار هزار و ۵۶۸ داوطلب معادل ۳۰.۳ درصد در رشته علوم انسانی، ۲ هزار و ۱۳۱ داوطلب معادل ۱۴.۱۳ درصد در رشته ریاضی و یک هزار و ۴۰۳ داوطلب معادل ۹.۳ درصد نیز در رشته زبانهای خارجی شرکت دارند.
براساس آمارها از شمار شرکت کنندگان نوبت دوم کنکور سراسری ۹ هزار و ۷۶۵ نفر معادل ۶۴.۷۷ درصد دختران و پنج هزار و ۳۱۰ نفر معادل ۳۵.۲۲ درصد پسران هستند.
بیشترین داوطلبان کنکور در استان بوشهر مربوط به رشته تجربی است
فراموشی مهمترین دغدغه دانشآموزان در شب کنکور
تصور فراموش کردن مطالب نخستین مساله نگران کننده و شایعترین مدل استرس شب آزمون کنکور برای دانشآموزان به شمار میرود و به طور معمول در هر خانهای که دانشآموز کنکوری دارد این جمله که "همه چیز را فراموش کردهام" به گوش میرسد.
آنطوری که رئیس کمیته کنکور مرکز مشاوره استان بوشهر معتقد است: عجله، حرص خوردن و اضطراب دانشآموزان باعث میشود مغز نداند اطلاعاتی که لازم دارد را از کدام قسمت بیرون بیاورد و به نوعی مغز دچار سردرگمی شده و نمیداند کدام اطلاعات را میخواهد؟
محبت منبری به خبرنگار ایرنا میگوید: در این شرایط تا زمانیکه داوطلب سرجلسه کنکور ننشیند نمیتواند ذهن خود را متمرکز کند؛ بنابراین در این شرایط مهم این است که داوطلب سر وقت سر جلسه آزمون حاضر شود و صندلی خود را پیدا کند تا به آرامش برسد و مغز به راحتی بتواند به سوالها یک به یک پاسخ بدهد.
نقاط ضعف خود را بزرگ نکنید
بزرگ به نظر آمدن نقاط ضعف در روزهای منتهی به آزمون از جمله مواردی است که اغلب با آن مواجه میشویم بیشتر دانش آموزان در این روزها این جمله را با خود تکرار میکنند "وای این موارد را بلد نیستیم" و این نگرانی وجود دارد که پاسخگوی سوالها نباشند.
از نظر منبری راهکار این مساله این است که دانش آموز به خود بگوید اگر به طور مثال دانشآموزی در درس ریاضی نقطه ضعف دارد به طور حتم داوطلب دیگری در درس فیزیک مشکل دارد و اگر سرعت او در زدن تست پائین است در عوض دقت او نسبت به دیگری بالاتر است و به این صورت ۸۰ درصد مطالب خوانده شده قابل بازیابی میشود.
استرسهایی که بچهها سرجلسه آزمون دچار آن میشوند
داشتن استرس در دقایق ابتدایی آزمون سراسری کنکور طبیعی و همه افراد آن را تجربه میکنند که از نظر منبری بهترین راهکار این است که داوطلب با مدیریت زمان در وقت مناسب باید سرجلسه حاضر شود و شماره صندلی خود را پیدا کند.
با توجه به شلوغی خیابانها و ترافیک داوطلبان باید سعی کنند راس ساعت ۷:۳۰ تا ۷:۴۵ سرجلسه حاضر باشند البته به اعتقاد رئیس کمیته کنکور مرکز مشاوره استان بوشهر خیلی زود حاضر شدن سرجلسه نیز باعث خسته شدن و دلشوره گرفتن داوطلبان از صحبت بچهها میشود به همین دلیل آنچه در روز امتحان مهم به نظر میرسد مدیریت زمان است که باید به آن توجه کرد.
از نظر رئیس کمیته کنکور مرکز مشاوره استان بوشهر داوطلب باید شب قبل از امتحان مواردی را که لازم دارد از جمله شناسنامه، مداد، پاکن، شیشه آب و حتی خوراکی که قرار است با خود ببرد را باید آماده کند تا صبح به دنبال وسایل خود نباشد.
ممکن است در هنگام آزمون برخی از درسها مطابق آن چیزی که داوطلب فکر میکند پیش نرود به همین دلیل توصیه میشود دانشآموزان با این تصور که برخی از درسها سخت هستند و ممکن است آن عملکرد مورد انتظار را نداشته باشند؛ در آزمون حاضر شوند.
منبری خطاب به داوطلبان کنکور میگوید: مهمترین مساله در آزمون سراسری تراز و نمره علمی و مثبت داوطلب است بنابراین سعی کنید پاسخهای ۱۰۰ درصد درست را انتخاب کنید.
کنکور چالش برانگیز است؛ تفاوت داوطلبان در مواجهه آنها با چالشهای پیش رو است بر این اساس باید آموخت که چگونه در مقابل چالشها برخورد کرد.
کنکور تمام زندگی نیست
از نظر رئیس کمیته کنکور مرکز مشاوره استان بوشهر اتفاقات سبب بروز واکنشها نمیشود بلکه باوری که ما در مورد آن اتفاق داریم سبب ایجاد عکس العمل میشود زمانی که فرد تصور میکند نقطه قوت، پرش و پیشرفت او به کنکور گره خورده و به جز موفقیت در این ماراتن علمی هیچ راهی برای ادامه زندگی ندارد استرس به بالاترین حد ممکن میرسد اما اگر به خودمان بگوئیم که کنکور یک صفحه و ورقهای از کتاب زندگی به شمار میرود این مرحله نیز به بهترین شکل گذرانده میشود.
ممکن است داوطلبی با کسب رتبه خوبی در آزمون سراسری قبول شود اما چون خلاقیت ندارد به جایی نمیرسد برعکس ممکن است فردی در دانشگاه خیلی معمولی درس بخواند و بهترین نتیجه را از تحصیلات خود بگیرد.
در شرایطی که امروز تحصیل در بسیاری از رشتهها ساده شده این موضوع برای ما باید قابل تاملتر باشد که کنکور مرحلهای از زندگی و نه تمام زندگی است و مانند بقیه مراحل زندگی که با موفقیت از آن بیرون آمدهایم بایدتلاش شود که از این مرحله نیز با موفقیت بیرون بیاییم.
ضرورت اجتناب از مصرف بیش از اندازه مواد قندی در صبح آزمون ممنوع
آنطوری که منبری توضیح میدهد: در صبح آزمون داوطلبان از مصرف مواد قندی زیاد بپرهیزند چون با مصرف این مواد غذایی بدن برای پائین آوردن قند شروع به ترشح انسولین میکند و همین امر باعث میشود قند انسان یک ساعت پس از شروع آزمون به دلیل انسولینی که در بدن ترشح شده اُفت میکند و فرد دچار بیحالی میشود.
پس باید به اندازه از مواد قندی استفاده شود و در این زمینه هرگونه زیاده روی ممنوع است.
از نظر این کارشناس دانشآموزان باید سبزیجات، غلات و غذاهایی که ویتامین گروه B دارند و غذاهای پروتئیندار کم حجم بخورند و از نوشیدن نوشابههای گازدار، شیرینیها، فست فودهایی که به خاطر مواد قندی و افزودنیها خود اضطرابزا هستند بپرهیزند.
ورزشهای هوازی فراموش نشود
به اعتقاد منبری یکی از راههای کاهش و مدیریت استرس تنفس عمیق است به همین دلیل آنچه در شبهای قبل از کنکور به داوطلبان توصیه میشود انجام ورزشهای هوازی، پیادهروی، دوچرخه سواری است.
رئیس کمیته کنکور مرکز مشاوره استان بوشهر همچنین به این نکته نیز اشاره میکند که داوطلبان فکرهای منفی را روی کاغذ بنویسند؛ وقتی فکرهای منفی در ذهن فرد مانند کلاف سردرگم بچرخند فرد بیشتر دچار استرس میشود اما وقتی این فکرها روی کاغد نوشته و اولویتبندی شوند متوجه میشوید که خیلی پیچیده هم نبوده و بسیاری از اضطرابها خیلی راحت حذف میشوند.
او تاکید کرد: برای کنترل استرس و رسیدن به آرامش قبل از کنکور بهتر است فرد با استفاده از روشهای تن آرامی، تنفس عمیق، استفاده از نور کم در جای خلوت و آرام به چیزهایی که حال فرد را خوب میکند برای چند دقیقه دست از مطالعه بکشد تا به آرامش اولیه بازگردد.
فرزندان خود را مقایسه نکنید
اما نکتهای که والدین باید مورد توجه قرار دهند این است که فرزندان خود را در همه موارد به خصوص در بحث کنکور با دیگران مقایسه نکنند.
به اعتقاد منبری سم ارتباط والد و فرزندی، ارتباط ۲ دانش آموز، اعتماد به نفس بچهها و در ادامه ایجاد اضطراب بالا مقایسه کردن است پس والدین لطفا روی تواناییهای فرزندان خود تمرکز کنید.
همچنین در روزهای پایانی داوطلب اجازه آغاز هیچ مبحث درسی جدید را ندارد بلکه تنها باید مطالب خود را مرور کند و نکات و فرمولهایی که در این مدت مطالعه کرده است را مرور کند.
بهتر است در شب آزمون نیز از ساعت ۲۱ به بعد حتی کار مرور کردن مطالب را نیز کنار بگذارند و در محیطی آرام قرار بگیرند و استراحت کنند.
به شایعات فضای مجازی توجه نشود
دشمن همواره در تلاش است که با پخش شایعههایی همچون لو رفتن سوالهای کنکور، تقلب و ضریب کم امنیت حوزههای امتحانی آرامش روانی خانوادهها و داوطلبان را برهم بزند که براساس مسئولان سازمان سنجش در استان بوشهر داوطلبان آزمون سراسری اطمینان داشته باشند اقدامات لازم برای صحت، امنیت و حفاظت آزمون انجام شده و با تدابیر و سختگیریها،امنیت آزمونها تضمین میشود.
استاندار بوشهر: حوزههای امتحانی کنکور استان بوشهر به دوربین مداربسته تجهیز شدند
همچنین پیش از این نیز استاندار بوشهر اعلام کرده بود : امسال تمام حوزههای امتحانی به دوربین مدار بسته و دستگاههای سیگنال یاب مجهز شدهاند و جای نگرانی نیست.
نظر شما