اهمیت عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای از زبان اندیشمند و تحلیلگر برجسته صربستان

تهران- ایرنا- «بوریسلاو کورکودلویچ» (Borislav Korkodelović) اندیشمند و تحلیلگر برجسته صربستان، ضمن تبریک عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای، این مهم را پیامی به غرب و گامی به سوی چند قطبی شدن جهان ارزیابی کرد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، کورکودلویچ در درگفت‌وگو با شبکه RT Balkan، اظهار امیدواری کرد که عضویت ایران در این سازمان یک دستاورد قابل توجه برای همه بشریت طالب صلح باشد.

وی گفت: اهمیت عضویت ایران در این واقعیت نیز منعکس شده است که همه اعضای سازمان همکاری شانگهای با وجود چندین دهه تحریم، آماده حمایت از ایران بودند.

این تحلیلگر برجسته صربستان اضافه کرد: در اجلاس امسال سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، الحاق ایران به عنوان یک عضو کامل رسمی شد که از جهات مختلف، هم برای این سازمان و هم برای تغییرات ژئوپلیتیکی در حال وقوع، یک رویداد مهم است.

وی ادامه داد: ایران مدت‌هاست که برای تقویت همکاری‌ها در زمینه‌هایی مانند تجارت انرژی و امنیت با برخی از کشورهای کلیدی سازمان همکاری شانگهای تلاش کرده است و آمادگی همه اعضای این سازمان برای پذیرش ایران با در نظر گرفتن تحریم هایی که سال ها در معرض آن قرار داشت، نشان دهنده نوعی پیام است.

کورکودلویچ تاکید کرد: ایران کشوری است که چندین دهه تحت تحریم‌های بین‌المللی شدید و طولانی مدت قرار دارد. سازمان همکاری شانگهای و همه اعضای آن آماده پذیرش چنین کشوری هستند و سه قدرت بزرگ روسیه، هند و چین آماده هستند تا پشت سر ورود ایران بایستند. عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای برای منطقه خاورمیانه نیز پیامدهایی دارد.

وی افزود: «طبیعی است که همه کشورهای عربی که اکنون به سرعت روابط خود را با تهران اصلاح می‌کنند، به ایران به‌عنوان یک نوع الگو و شاید حتی در مقطعی پل ارتباطی خود با سازمان همکاری شانگهای نگاه می‌کنند». مصر، کویت، بحرین، امارات و از مارس گذشته عربستان سعودی شرکای گفت‌وگوی سازمان همکاری شانگهای هستند.

کورکودلویچ گفت: هم‌چنین جالب است که همه این کشورها در تفکر دلارزدایی پیشرفت می‌کنند و تعداد قابل توجهی از آنها بازیگران اصلی انرژی در جهان هستند، چه از نظر نفت و چه از نظر گاز.

وی اضافه کرد: همین ایده مبنی بر رد دلار به عنوان ارز اصلی در تجارت بین‌الملل و در نتیجه محدود کردن توانایی واشنگتن در استفاده از برتری دلار برای مقاصد سیاسی از طریق تحریم، در بیانیه امضا شده در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای دیده می شود. از جمله، اعلامیه دهلی نو از کشورهای عضو علاقه مند می خواهد که نقشه راه را برای افزایش تدریجی مشارکت پول ملی در تسویه حساب های متقابل اجرا کنند.

کورکودلویچ ادامه داد: [آیت‌الله] سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران با جان و دل این پیشنهاد را پذیرفت و در این اجلاس تاکید کرد که حذف دلار به عنوان ابزار هژمونی آمریکا در عمل جهانی و استفاده از ارزهای ملی برای محاسبات بین کشورها برای ایجاد نظم نوین جهانی ضروری است.

وی اظهار داشت: عربستان سعودی در ابتدای سال اعلام کرد که ریاض برای فروش نفت به ارزهایی غیر از دلار آماده است، در حالی که بانک اصلی چین و بانک ملی عربستان سعودی، کمتر از ۲ هفته پس از رسیدن ریاض و تهران به یک توافق تاریخی، اولین همکاری وام خود را به یوان به دست آوردند.

کورکودلوویچ در پاسخ به سوالی درباره موضع الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس در مورد اتحاد احتمالی سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسی ، ارزیابی کرد که اجرای رسمی آن آسان نخواهد بود.

علاوه بر این، او به جزئیات هر ۲ سازمان اشاره می کند، یعنی تداوم جغرافیایی سازمان همکاری شانگهای و پراکندگی برجام، متناسب با نقش آنها. این واقعیت که اعضای سازمان همکاری شانگهای از یکدیگر پیروی می کنند، همکاری در زمینه امنیت را تسهیل می کند، در حالی که بریکس به گونه ای طراحی شده است که هر یک از اعضا امکان همکاری با تعداد بیشتری از مناطق جهان را فراهم می کند.

در زمینه آینده سازمان همکاری شانگهای، کورکودلوویچ خاطرنشان می کند که سوریه نیز برای وضعیت شریک در گفت و گو درخواست کرده است، همچنین حدود ۳۰ کشور در حال حاضر به نوعی در این سازمان مشارکت دارند.

وی یادآوری می کند: باید به خاطر داشته باشیم که سازمان همکاری شانگهای از نظر گستره جغرافیایی و جمعیت بزرگترین سازمان جهان است که اعضای آن حدود ۶۰ درصد اوراسیا و ۴۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهند و مجموع تولید ناخالص داخلی آن حدود یک پنجم تولید ناخالص داخلی جهان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha