۱۹ تیر ۱۴۰۲، ۱۴:۲۱
کد خبرنگار: 893
کد خبر: 85165187
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

دعوت قطر برای نشست کمیته پنج‌جانبه درباره لبنان در سایه تداوم اختلاف نظرها

تهران - ایرنا - منابع خبری درحالی از دعوت دولت قطر برای برگزاری نشست کمیته پنج جانبه درباره لبنان در شهر دوحه خبر می دهند که شواهد و قرائن از اختلاف نظر اعضا بویژه درباره زمان برگزاری این نشست و همچنین تردید درباره توانایی آنها در حل و فصل بحران ریاست جمهوری لبنان در سایه عدم عضویت دیگر بازیگران مهم منطقه ای در این کمیته حکایت دارد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، روزنامه «نداء الوطن» که از آن به ارگان نزدیک به طیف موسوم به "جامعه مدنی" لبنان یاد می شود، نوشت که قطر با ارسال نامه‌ای به کشورهای عضو کمیته پنج جانبه متشکل از فرانسه، عربستان، آمریکا، قطر و مصر، آن‌ها را برای برگزاری نشستی در دوحه در ۱۳ ماه جاری میلادی دعوت کرد.

این روزنامه به نقل از کسانی که آنها را منابع دیپلماتیک آگاه خواند، بدون ذکر نام نوشت: قطر به عنوان یکی از اعضای کمیته پنج نفره که از پاریس شروع به کار کرد، دستور کار پیشنهادی برای نشست پنجشنبه آینده را به دعوتنامه خود به کشورهای عضو این کمیته پیوست کرده است.

بر اساس اطلاعات این منابع، جدول کار پیشنهادی شامل عناوین کلی مربوط به پرونده لبنان است.

از بین اولین پاسخ‌های داده شده به دعوت قطر، یکی از کشورها تمایل دارد که زمان برگزاری نشست از ۱۳ به ۱۷ ماه جاری میلادی منتقل شود.

اما درباره واکنش فرانسه باید گفت که برای تاریخ پیشنهادی، اشتیاقی نشان نداده است زیرا پاریس تمایل دارد که این نشست به سپتامبر آینده موکول شود تا «ژان ایو لودریان» فرستاده ایمانوئل مکرون نخست وزیر فرانسه به لبنان بتواند تلاش‌های خود را در این کشور تکمیل کند.

لودریان اخیرا در سفری به لبنان با مسئولان سیاسی و دینی این کشور درباره بحران انتخاب ریاست جمهوری رایزنی کرد که به گفته منابع خبری، نتیجه قابل ذکری نداشت و برخی از رسانه ها از دور جدید سفر او به لبنان در آینده خبر می دهند.

عدم اشتیاق فرانسه به موعد پیشنهادی قطر و تمایل برای تعویق نشست کمیته پنج گانه به ماه سپتامبر را باید در سایه اطلاعاتی تجزیه و تحلیل کرد که حکایت از تصمم پاریس برای انتصاب لودریان به عنوان رئیس آژانس فرانسوی توسعه شهر «العلا» عربستان دارد. لودریان در سپتامبر آینده این سمت را بر عهده خواهد گرفت و این احتمال وجود دارد که با این کار، روابط پاریس و ریاض از جمله درباره لبنان نزدیکتر شود.

منابع دیپلماتیک به نداء الوطن گفتند که با توجه به توقف فعالیت های سیاسی به خاطر تعطیلات در ماه آینده در فرانسه، از سرگیری تماس‌ها در ماه سپتامبر یا اکتبر آغاز می‌شود و بنابراین رایزنی‌ها (درباره لبنان) به بعد از فصل تابستان موکول خواهدبود.

این منابع افزودند که در رابطه با رایزنی‌ها درباره پرونده مسائل لبنان دو دیدگاه وجود دارد. براساس یک دیدگاه، رایزنی ها درباره مسائل لبنان صرفا به بحث انتخاب ریاست جمهوری این کشور محدود شود و براساس دیدگاه دوم، رایزنی‌ها با حل و فصل مسئله انتخاب ریاست جمهوری پایان پیدا نکرده و شامل گفت‌وگو و رایزنی درباره اصلاحات (بویژه اقتصادی) و برنامه‌های عملی توسعه در لبنان شود.

از سوی دیگر، منابع یاد شده تاکید کردند که سعودی‌ها و قطری‌ها به افراد ذیربط اطلاع داده‌اند که آنها هرگونه گسترش گفت‌وگوها و رایزنی ها را - که حاوی اصلاح نظام سیاسی لبنان مبتنی بر پیمان طائف باشد- نمی پذیرند.

به گفته این منابع، اما آمریکایی‌ها در حد وسط موضع موضع قطری‌ها و فرانسوی‌ها قرار دارند یعنی نظر خاصی ندارند جز اینکه در حمایت از نامزدی «ژنرال جوزف عون» فرمانده ارتش برای تصدی پست ریاست جمهوری لبنان با قطری‌ها هم نظرند.

این منابع خاطرنشان کردند که با توجه به توقف فعالیت های سیاسی به خاطر تعطیلات در ماه آینده در فرانسه، از سرگیری تماس‌ها در ماه سپتامبر یا اکتبر آغاز می‌شود و بنابراین رایزنی‌ها (درباره لبنان) به بعد از فصل تابستان موکول خواهد بود.

بحث ها درباره برگزاری نشست کمیته پنج جانبه و زمان برگزاری آن درحالی مطرح شده است که اساسا رسانه های لبنانی درباره برگزاری آن در سایه عدم عضویت و حضور دیگر بازیگران منطقه ای و تاثیرگذار صحنه لبنان شک و تردید به خرج داده اند.

پایگاه خبری – تحلیلی النشره 31 خردادماه گذشته همزمان با سفر لودریان فرستاده فرانسه به بیروت برای دیدار با مقامات لبنانی درباره پرونده انتخاب رئیس جمهوری این کشور به نقل از منابع سیاسی نوشته بود که بدون نقش آفرینی ایران حل مسائل لبنان امکانپذیر نیست و «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان در سفر اخیر خود به تهران درباره مسائل لبنان با مقامات بلندپایه ایرانی رایزنی کرد.

این پایگاه افزوده بود: تحرکات بین المللی این بار پس از ورود ایران به عرصه (حل بحران ریاست جمهوری لبنان) کاملا جدی است؛ به ویژه که کمیته پنج‌جانبه (متشکل از فرانسه، عربستان، آمریکا، قطر ومصر) قبلا ایران را کنار گذاشته بود و همین امر (کارشناسان را) متقاعد کرده بود که چنین تحرکاتی (در سایه نبود ایران) بی فایده است.

پاریس ششم ژانویه سال جاری میزبان نشست نمایندگان کمیته پنج جانبه بدون حضور نماینده ای از خود لبنان بود تا یک نقشه راه برای برون‌رفت از بحران لبنان و مشخص کردن ویژگی‌های رئیس‌جمهور جدید این کشور برای پایان دادن به خلأ سیاسی کنونی تدوین کند اما به نتیجه ای نرسید.

تداوم خلاء در پست ریاست جمهوری لبنان در سایه پافشاری احزاب و جریان‌های سیاسی بر مواضع و نامزدهای خود پرونده انتخاب رئیس جمهوری جدید این کشور را وارد پیچ و خم کرده است که تلاش‌ها برای عبور از آن نیاز به توافق یا تغییری در موازنه قوای داخلی دارد.

درحالیکه حزب الله و جنبش امل لبنان حمایت خود را از «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده به عنوان نامزد تصدی پست ریاست جمهوری اعلام کرده اند، جناح مقابل از دستیابی به توافق بر سر معرفی «جهاد ازعور» به عنوان نامزد خود برای تصدی این پست خبر داده اند.

پارلمان لبنان به رغم برگزاری دوازدهمین جلسه متوالی برای انتخاب ریاست جمهوری تاکنون نتوانسته است جانشین «میشل عون» رئیس جمهور سابق را که دوره ریاستش در اکتبر گذشته به پایان رسید، تعیین کند. در دوازدهمین جلسه فرنجیه و ازعور در رقابتی تنگاتنگ نتوانستند رای لازم را برای تصدی این کرسی به دست بیاورند.

درپی ناکامی پارلمان لبنان در انتخاب رئیس جمهور این کشور برای دوازدهمین بار، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان تنها راه پایان دادن به خلاء در نهاد ریاست جمهوری این کشور را گفت وگوی بین طیف ها و جریان های مختلف سیاسی دانست.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha