به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از نشریه چینی گلوبال تایمز، به باور کارشناسان روابط بین الملل در چین، راه حلی کوتاه مدت برای حل بحران در اوکراین را نمی توان متصور شد و این مساله می تواند به بدتر شدن شرایط در وضعیت امنیتی و اقتصادی اروپا منجر شود.
به به استناد گزارشهای خبری، اعضای ائتلاف نظامی ناتو به رهبری ایالات متحده در اجلاس دو روزه خود موضوعاتی را مانند حمایت از اوکراین، غلبه بر اختلافات بر سر عضویت احتمالی سوئد در ناتو و نشان دادن "موضع متحد" علیه روسیه را در دستور کار خود قرار داده اند.
تشدید اختلافات در ناتو
اگرچه به نظر می رسد در حال حاضر برخی از اختلافات برطرف شده است، اما خطرات و بحران های احتمالی پیش رو ممکن است باعث بروز اختلافات بیشتری شود که موجبات چالش در این سازمان را بیشتر خواهد کرد. بنظر می رسد برخی از اعضای ناتو با هدف تقویب منافع خود سبب بروز فشار بیشتر به سایر اعضا شود.
به باور کارشناسان بنظر می رسد این ائتلاف نظامی در آینده با اختلافات بیشتری دست و پنجه نرم کند و شکننده تر از قبل شده است.
به گزارش سیانان، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و دیگر سران ناتو پس از آنکه ترکیه با پیشنهاد پیوستن سوئد به ناتو موافقت کردند احساس کردند وحدت بیشتری میان اعضای این ائتلاف در حال جریان است.
بایدن در دیدار با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه از وی برای "دیپلماسی و شجاعت" به خاطر موافقت با عضویت سوئد در ناتو قدردانی و برای ۵ سال آینده ریاست جمهوری اردوغان "آرزوی موفقیت" کرد.
اردوغان پس از یک سال ممانعت از پذیرفته شدن درخواست سوئد برای پیوستن به ناتو، موافقت خود با این موضوع را اعلام کرد.
فنلاند و سوئد سه ماه پس از آغاز جنگ در اوکراین، موضع بیطرفی را کنار گذاشته و خواستار پیوستن به پیمان نظامی ناتو شدند که این درخواست عضویت باید به تایید تمام ۳۰ عضو این پیمان نظامی برسد.
به گزارش رویترز، این نخستین بار است که اردوغان عضویت سوئد در ناتو را با پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا مرتبط می کند..
اردوغان پیش از عزیمت برای حضور در نشست ناتو در ویلنیوس از "کشورهایی که بیش از 50 سال ترکیه را در مقابل درهای اتحادیه اروپا منتظر میگذارند" خواست بیایند و راه را برای ترکیه در اتحادیه اروپا باز کنند و سپس ما این کار را انجام خواهیم داد.
این در حالیست که به گفته سخنگوی کمیسیون اروپا، گسترش ناتو و اتحادیه اروپا "فرایندهای جداگانه" دارد زیرا "فرآیند الحاق هر کشور نامزد بر اساس شایستگی های هر کشور است" و به گفته رویترز، این دو روند را نمی توان به هم مرتبط کرد.
به گفته ما شیائولین، رئیس انستیتوی مطالعات حاشیه مدیترانه در دانشگاه مطالعات بین المللی ژجیانگ، برای اعضای اتحادیه اروپا یا اعضای ناتو در اروپا، هزینه یا خطر پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا بسیار بیشتر از مزایای آن است.
بنظرمی رسد این طرح با مخالفت نیروهای راستگرای محافظه کار در کشورهای اروپایی روبرو شود. در حال حاضر برخی از اعضای اتحادیه اروپا که با ترکیه اختلاف نظر دارند نیز به شدت مخالف عضویت این کشور در اتحادیه اروپا هستند. چنانچه راه برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا هر چه سریعتر هموار نشود، آنکارا به شدت از غرب خواهد رنجید چرا که این کشور راه را برای پیوستن سوئد به ناتو را باز کرده، اما در ازای آن چیزی دریافت نخواهد کرد.
به باور کارشناسان روابط بین الملل، چنانچه مسیر پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا هموار نشود این امر به شدت به روابط ترکیه و غرب آسیب وارد خواهد کرد.
به گفته تحلیلگران، صرف نظر از اینکه چه اتفاقی به وقوع بپیوندد، یک بحران بالقوه در روابط ترکیه و غرب ایجاد خواهد کرد و این مساله می تواند همبستگی میان اتحادیه اروپا و ناتو را بیش از پیش به چالش بکشاند.
تقاضای اوکراین
پیش تر کاخ سفید گفته بود بایدن در حاشیه نشست سران ناتو در اروپا با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین دیدارخواهد کرد. به گفته رسانه های خبری، هنوز راه روشنی برای عضویت اوکراین در ناتو وجود ندارد.
به نوشته کارشناسان، بنظرنمی رسد پیش از پایان بحران اوکراین، امیدی به عضویت این کشور در ناتو وجود داشته باشد.
سونگ ژونگ پینگ، کارشناس نظامی چینی می گوید مناقشه جاری در اوکراین یک جنگ میان روسیه و آمریکا است. بنابراین تا زمانی که واشنگتن و مسکو به توافق نرسند، هیچ امیدی برای حل و فصل بحران اوکراین وجود ندارد.
این کارشناس نظامی چین می گوید یکی از مهمترین سوالاتی که در حال حاضر مطرح می شود این است که آیا ایالات متحده به اعضای ناتو اجازه می دهد بار سنگین و هزینه طولانی مدت جنگ اوکراین را تحمل کنند در حالی که اعتماد و توانایی لازم برای شکست کامل روسیه را ندارند.
کوی هونگجیان، مدیر بخش مطالعات اروپایی در موسسه مطالعات بینالمللی چین می گوید یکی از موضوعات مهم جهت گیری استراتژیک آینده این سازمان است. در حال حاضر اعضای ناتو باید به این اجماع نظر برسند که آیا ناتو باید به تمرکز خود بر اروپا و مناطق ترانس آتلانتیک ادامه دهد یا از ایالات متحده برای افزایش نفوذ خود در آسیا پیروی کند.
گسترش ناتو در منطقه آسیاپاسیفیک
چین روز سه شنبه (20 تیرماه)، اتهامات ناتو درباره اینکه این کشور امنیت و منافع اعضای این پیمان نظامی را به چالش میکشد، رد و با تلاش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برای گسترش حضور در منطقه آسیاپاسیفیک مخالفت کرد.
به گزارش رویترز، ناتو در جلسه سران این ائتلاف در لیتوانی با انتشار بیانیهای اعلام کرد که چین با «سیاستهای قهری و بلندپروازانه» امنیت، منافع و ارزشهای این ائتلاف نظامی را به چالش می کشد.
ناتو افزود: چین از طیف وسیعی از ابزارهای سیاسی، اقتصادی و نظامی برای افزایش حضور جهانی و اعمال قدرت خود بهره میگیرد و درباره راهبرد، نیات و تقویت توان نظامی خود مبهم عمل میکند.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی گفت: عملیات سایبری و مخرب چین و لفاظی تقابل جویانه و انتشار اطلاعات نادرست، متحدان ناتو را هدف گرفته و به امنیت این ائتلاف ضربه میزند.
دفتر نمایندگی چین در اروپا سهشنبه اعلام کرد که این بیانیه واقعیتهای اساسی را نادیده گرفته و سیاست و موضع چین را وارونه جلوه داده و عامدانه چین را بیاعتبار کرده است.
این نهاد چینی اعلام کرد که پکن با «حرکت ناتو به سمت شرق و منطقه آسیاپاسیفیک» مخالف است و هشدار داد که هر اقدام تهدیدآمیزی علیه حقوق پکن با پاسخ قاطعی روبرو خواهد شد.
نظر شما