استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل ۲۱ تیرماه اعلام کرد آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد ۲۰ تیرماه در نامه ای به ولادیمیرپوتین رئیس جمهور روسیه با ارائه پیشنهادی، خواستار حفظ توافق غلات موسوم به ابتکار دریای سیاه که در پی جنگ اوکراین صورت گرفت، شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، دبیرکل سازمان ملل که به بلژیک سفر کرده است، روز پنجشنبه ۲۲ تیرماه در نشستی خبری در پاسخ به این سوال که آیا روسیه به نامه وی پاسخ داده است و آیا توافق صادرات غلات دریای سیاه فراتر از هفدهم جولای تمدید خواهد شد گفت: ما هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم.
گوترش توضیح داد: ما به دلایلی که مربوط به لزوم تضمین امنیت غذایی در جهان است، به ویژه تامین دسترسی کشورهای در حال توسعه به غذا و کودهای شیمیایی با قیمت مناسب، به تمدید این توافق متعهد هستیم. ما کاملا متعهد به اطمینان از گسترش طرح دریای سیاه و موفقیت صادرات مواد غذایی و کودهای روسیه هستیم.
دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: در همین چارچوب است که من نامهای به رئیسجمهور روسیه ارسال کردم که حاوی برخی پیشنهادات مشخص است. امیدوارم این پیشنهادات منجر به پیدا شدن راه حل مثبت و رو به جلویی شود.
گوترش در عین حال گفت که هرچه درباره این مسائل، در جمع کمتر در صحبت شود، شانس بیشتری برای دستیابی به نتیجه مثبت وجود دارد.
توافق ابتکار دریای سیاه موسوم به توافق غلات (جولای) ژوئیه گذشته (تیر ۱۴۰۱) در استانبول به امضای ترکیه، سازمان ملل، روسیه و اوکراین رسید. هدف این توافق از سرگیری صادرات غلات از بنادر اوکراین بود که به دلیل جنگ میان روسیه و اوکراین متوقف شده بود.
این توافق از زمان اجرا تاکنون چندین بار تمدید شده است که آخرین بار در ۱۸ مِه (۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲) و به مدت دو ماه بود.
به گزارش ایرنا، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به تازگی گفته است که کشورش در حال حاضر هیچ دلیلی نمیبیند که از تمدید قرارداد صادرات غلات در دریای سیاه حمایت کند.
وزیر خارجه دولت پوتین افزوده است: من نمیدانم کسانی که میخواهند این طرح دریای سیاه را ادامه دهند، چه استدلالی دارند، زیرا همانطور که گفتم، مدتهاست که صادرات غلات اوکراین جنبه تجاری به خود گرفته است.
لاوروف به آمار مرکز هماهنگی مشترک (JCC) در استانبول اشاره کرده است که تمام کشتیهای تحویل محصولات کشاورزی اوکراین را تحت طرح دریای سیاه ثبت میکند. طبق این آمارها باید هر ماه دو کشتی از اوکراین به مقصد کشورهای نیازمند روانه میشد ولی حالا تعداد کشتیها به ۹۰ رسیده است.
نظر شما